Què feia AENA?

1.-El paràgraf tercer del Reial Decret-Llei 1/2010 (vegeu la nostra entrada del 15 de desembre: https://blogs.uab.cat/actualitatjuridicaamenos/2010/12/15/aquellos-polvillos%E2%80%A6-el-decretllei-12010-sobre-prestacio-de-serveis-de-transit-aeri/) va precisar el següent:

“(…), la Intervención General de la Administración del Estado viene poniendo de manifiesto desde el año 2002, en sus sucesivos informes de auditoría de cuentas, que los incrementos retributivos de los controladores al servicio de AENA  se realizan sin las preceptivas autorizaciones.

2.-Davant d’això, hi ha dues possibilitats. La primera és que, efectivament, l’ens instrumental –AENA- precisi, per a alguns dels seus actes, una autorització prèvia de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat ( o de la seva Intervenció delegada a l’entitat) i d’altres autoritats o òrgans. Si l’autorització no s’ha obtingut, podrien existir responsabilitats penals, ja que l’autoritat o el funcionari haurien donat la seva conformitat a una despesa sabent que no existia l’autorització pertinent (sense perjudici d’altres responsabilitats civils i comptables).

3.-No obstant, si AENA es regís en aquest punt per un sistema d’avaluació i auditoria posterior a la despesa (com és freqüent a molts ens institucionals i, especialment, a entitats públiques empresarials), els reiterats avisos de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat ens situen davant una situació de possible responsabilitat comptable ( i també civil). Recordem que la Llei Orgànica del Tribunal de Comptes exigeix aquesta responsabilitat a qui “por acción u omisión contraria  a la Ley originare el menoscabo de los caudales o efectos públicos”, el qual queda obligat la indemnització dels danys i perjudicis causats.

Afegirem que la responsabilitat comptable queda eximida en cas d’obediència deguda o d’incompliment per part d’altres de les seves obligacions específiques.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ens institucionals, Liberalització de serveis i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.