Lluís Mata i Remolins, in memoriam.

1.-Aquest bloc va néixer gràcies a l’empenta d’un grapat d’alcaldes i regidors vinculats a l’ACM i amb els quals varem tirar endavant un seminari d’actualització normativa. Aquest origen local ens porta avui a recordar, amb tristesa, la recent desaparició de Lluís Mata i Remolins, que va morir el 9 de desembre.

És veritat que aquest petit diari de reflexions jurídiques voldria –com dèien els revolucionaris francesos- parlar del govern de les normes i no del govern de les persones. Però ara cal parlar d’homes concrets i de la seva empremta.

2.-Fa poques setmanes, Eduard PARICIO –Magistrat i gran especialista en Dret Local- escrivia a La Vanguardia, arran de la mort del reputat  home de lleis  i secretari d’Ajuntament Francesc Lliset, que es tractava d’una “generación excepcional, puesto que dado juristas de una gran talla como Romà Miró, Ramón Massaguer, Jaume Sánchez Isac, Luís Chacón o José María Esquerda”. I afegia que aquests funcionaris van jugar un paper clau en la transició i en la construcció de l’administració autonòmica, des de la seva objectivitat, professionalitat i sentit d’estat.

Com assenyalava al seu bloc en Jaume Ranyer –també “fill del Cos”- vindria després un corrent modernitzador dins del col·lectiu, que està donant els seus fruits i que tindria un magnífic exemple en la figura d’Ignacio Soto, ara Secretari general a la Diputació de Girona i peça clau en la renovació del CSITAL (Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local). Veiu al respecte https://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/185180

3.-Ara acomiadem un membre del cos nacional germà –els interventors- , que forma part d’aquesta brillant onada. En Mata havia estat interventor a Cerdanyola, Sabadell i Barcelona. En aquest darrer destí coincidí amb funcionaris també mítics del Cos, com Jordi Baulies Cortal –Secretari- i Martí Pagonabarraga Garro –Interventor-.

La seva darrera obra escrita és el Manual práctico de contabilidad local 2010,  editat per Bayer aquest mateix any. Però abans ja havia redactat diverses obres que ajudaren a la confecció de moltíssims pressupostos locals. Així, per exemple, amb Antonio Muñoz Juncosa publicà una Guia de pressupostos municipals (del 2004, amb edició també en castellà), El control intern de la gestió econòmico-financera de les entitats locals: les tècniques d’auditoria i el nou Pla comptable de 6.5.1194 (amb Norbert Llaràs i Marqués) i El presupuesto, el crédito y la mecanización en la Administración Local ante el euro,  (amb Luis Bertrán Baulíes), editat el 1999.

Pel que fa a la seva bondat i bonhomia, només cal que pregunteu als que van tenir la sort de tractar amb ell. Descansi en pau.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Funció pública, In memoriam i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.