Aquellos polvillos…: el Decret-Llei 1/2010 sobre prestació de serveis de trànsit aeri.

1.- El mestre i company Eduardo Rojo, Catedràtic de Dret del Treball a la Universitat Autònoma de Barcelona, em passa les dades del seu blog, on analitza alguns antecedents del conflicte amb els controladors.

2.-El que més crida l’atenció és la promulgació d’un primer Decret-Llei 1/2010, de 5 de febrer, “por el que se regula la prestación de servicios de tránsito aéreo, se establecen las obligaciones de los proveedores civiles de dichos servicios y se fijan determinadas condiciones laborales para los controladores civiles de tránsito aéreo”.

És un Decret-Llei curiós per diverses raons. Per exemple, l’Exposició de Motius és més llarga que l’articulat (set pàgines pràcticament senceres contra cinc, ja que només estem parlant de quatre articles i , això sí, diverses addicionals, transitòries i finals).

3.-En síntesi, l’objectiu del Decret-Llei era doble:

a) Apertura a la possibilitat de que els serveis de control aeri fossin prestats, a partir d’aquell moment, per “proveïdors civils de serveis de trànsit aeri”, amb el seu propi personal (que té una relació laboral ordinària amb el proveïdor civil, però que es veu afectat per la Llei 21/2003, de Seguretat Aèria). El proveïdor civil serà proposat pel gestor aeroportuari (i designat –sembla que de forma reglada- pel Ministeri de Foment).

b) Regulació de les condicions de treball dels controladors com a personal laboral, tot al·legant l’Exposició de Motius “la naturaleza jurídico-pública de su relación laboral” i el fet que sus “acuerdos colectivos” han d’ajustar-se a “los principios y reglas contenidos en el Estatuto Básico del Empleo Público” (EBEP).

La doctrina laboralista mostra la seva preocupació per aquesta entrada del Decret-llei fins al menjador i la cuina del conveni col·lectiu. L’EBEP, que semblava el darrer pas per a inocular definitivament el Dret laboral a la funció pública, és emprat ara per a “funcionaritzar” una  vinculació inicialment laboral. En definitiva, el natural retorn a la relacions de supremacia especial, que tenien la seva justificació en l’existència d’aquesta mena de tasques (ordinàriament assumides per funcionaris públics).

Fa uns dies, com ja sabem, es donava un pas més i entrava en escena el Ministeri de Defensa (vegeu la nostra entrada del dia 7 de desembre).

-Referències del blog d’Eduardo Rojo:

https://eduardorojoblog.blogspot.com/2010/12/el-contenido-laboral-del-real-decreto.html
https://eduardorojoblog.blogspot.com/2010/12/sometimiento-legal-de-los-controladores.html
https://eduardorojoblog.blogspot.com/2010/05/la-audiencia-nacional-desestima-el.html
https://eduardorojoblog.blogspot.com/2010/02/supresion-del-derecho-la-negociacion.html

-Referències Decret Llei 1/2010:
https://www.boe.es/boe/dias/2010/02/05-2/pdfs/BOE-A-2010-1916.pdf
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Crisi econòmica, Ens institucionals, Liberalització de serveis, Serveis públics i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Aquellos polvillos…: el Decret-Llei 1/2010 sobre prestació de serveis de trànsit aeri.

  1. Andrés Boix Palop diu:

    De fet, que un Decret Llei com aquest haja entrat, com bé dius, fins la cuina i el menjador, és d’allò melt interessant. Si algun dia, que esperem que trigue gaire a arribar, el TC ha d’analitzar la llei que el va convalidar, serà interessant saber quins límits considera que la nostra Constitució imposa al legislador sobirà quan es tracta de regular o modificar condicions laborals dels treballadors públics.

  2. Joan Amenós Álamo diu:

    Fins i tot, el problema és més greu: la relació crisi econòmica (que tot ho justifica) – expansió del Decret-Llei.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.