El gabinet de la vida: la “Comisión de Garantías para la Donación y Utilización de Células y Tejidos Humanos”.

1.- El RD 1527/2010, de 15 de novembre, ha regulat la indicada Comissió. Es tracta d’un òrgan de participació d’experts amb interessants peculiaritats.

Està integrat per 12 membres:

-6 designats pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, a proposta de les Comunitats Autònomes.

-6 designats per l’Administració General de l’Estat (2 pel Ministeri de Sanitat, 2 pel Ministeri de Justícia i 2 pel Ministeri de Ciència i Innovació, un dels quals és el president de la Comissió i Director de l’ “Instituto de Salud Carlos III”).

Tots ells són especialistes de reconegut prestigi en investigació en teràpia cel·lular, medicina regenerativa, bioètica o dret vinculat amb temes biomèdics. Són designats per tres anys, actuen amb independència i imparcialitat –encara que no es preveuen causes taxades de cessament-, han de guardar reserva sobre les deliberacions i no perceben remuneracions (però sí indemnitzacions per raó del servei).

2.- Segons el tipus de projecte d’investigació, emeten aquests tipus d’informe:

-Informe facultatiu: a petició de les autoritats sanitàries de l’Estat o de les Comunitats Autònomes.

-Informe preceptiu: per exemple, sobre projectes d’investigació que requereixen l’entrada i/o sortida d’Espanya de material embrionari.

-Informe preceptiu i vinculant. L’art. 6 del RD inclou un llarg llistat d’investigacions amb material embrionari humà que precisen informe previ favorable. L’autoritat competent per a autoritzar els projectes d’investigació hi remetrà la documentació pertinent.

3.- Estem, per tant, davant un òrgan de participació d’experts a l’Administració Pública però, a diferència d’altres supòsits, amb evidents competències decisòries. Per aplicació de l’art. 107.1 de la Llei 30/1992, hem d’entendre que l’informe negatiu de la Comissió –quan és vinculant- és susceptible de recurs administratiu (en principi, de reposició, atesa la línia jeràrquica debilitada en la qual se situa).

Referència:

Real Decreto 1527/2010, de 15 de noviembre, por el que se regulan la Comisión de Garantías para la Donación y Utilización de Células y Tejidos Humanos y el Registro de Proyectos de Investigación (BOE 4/12/10).

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General, Organització administrativa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.