Es mantenen les compensacions de la Generalitat per a retribuir càrrecs electes locals dels petits municipis?

1.-El 63’53 dels municipis de Catalunya tenen menys de 2000 habitants. Els seus càrrecs electes –alcaldes i regidors- combinen sovint la seva feina personal amb tasques de gestió (situació, per tant, de dedicació parcial, tot i que també hi ha casos de dedicació exclusiva). El seu sacrifici i esforç personal contrasta amb la visió “professionalista” i estereotipada que es té sovint del món local des dels grans eixams metropolitans.

2.-La dignificació de l’activitat política i l’ampliació de l’accés a aquestes responsabilitats van justificar la promulgació del Decret 69/2008, d’1 d’abril, de regulació d’un sistema de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments per a que abonessin retribucions a determinats càrrecs electes locals.  En concret, per a municipis inferiors a 2000 habitants i en els quals els recursos ordinaris no superessin en un 75% la mitja resultant dels municipis del seu tram de població (s’establien tres trams: fins a 100 habitants, fins a 500 i fins a 2000).

3.-Ara bé, la recent resolució del Conseller de Governació de 18 de novembre del 2010 (DOGC del dia d’avui) ha alterat la configuració d’un Decret que atorgava “amb caràcter reglat” la compensació (art. 3). La resolució avui publicada estableix un règim de concurrència competitiva (vegeu art 5 i la reiterada referència a la Llei General de Subvencions) i multiplica els requisits previs a la sol·licitud i les exigències documentals. Així, per exemple, a més de la documentació econòmica i financera, es controlarà que els Ajuntaments “compleixin amb les mesures d’integració social de les persones discapacitades” i “la normativa en matèria de política lingüística” .

De fet, l’art. 6 disposa que la resolució denegatòria ha de ser motivada. Des d’un punt de vista jurídic, per tant, podria existir algun dubte de legalitat (en la relació Decret-resolució). No obstant, en definitiva, estem davant d’una altra manifestació de les creixents restriccions pressupostàries.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Municipis i règim local i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.