Llicència municipal per als habitatges d’ús turístic.

1.- El passat 15 de novembre va ser publicat el nou Decret 164/2010, de 9 de novembre, de regulació dels habitatges d’ús turístic (DOGC núm. 5755, de 15 de novembre de 2010). Segons l’article 1.1 “HABITATGE D’ÚS TURÍSTIC” és aquell l’ús del qual els propietaris, amb l’autorització de l’administració competent, cedeixen a tercers en condicions d’immediata disponibilitat per a una estada de temporada, en règim de lloguer o sota qualsevol altra forma que impliqui contraprestació econòmica”.

2.- El control administratiu previst és doble: en primer lloc, la cèdula d’habitabilitat tradicional i, en segon lloc, la llicència d’habitatge d’ús turístic que ha de concedir l’ajuntament (art. 6). Aquesta llicència ha de quedar regulada per ordenança municipal en el termini d’un any.

Les altes i baixes d’habitatges d’ús turístic es trametran a l’Administració de la Generalitat, que col·laborarà amb els ens locals en les tasques d’inspecció i control.

3.- El Decret planteja diverses qüestions jurídiques d’interès. En primer lloc, la prohibició d’utilització de l’habitatge com a residència habitual (art. 6.2), en segon lloc, la prohibició d’al·legar la condició de domicili als efectes d’impedir l’actuació inspectora. En tercer lloc, la possibilitat que tenen els ajuntaments d’incrementar les càrregues dels titulars de la llicència a l’ordenança reguladora (art. 5.3). Per últim, es preveu una persecució específica dels habitatges d’ús turístic il·legal (amb el cessament de l’activitat com a sanció).

Enllaç al Decret:

https://www.gencat.cat/diari/5755s.htm#index

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dret Urbanístic i Edificació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.