Punt 2. Recuperem els drets laborals i un Conveni just

En els darrers anys, hem vist com drets com la jornada de les 35h, els ajuts a les matr铆cules, el nostre salari, etc. patien retallades sense precedents, perdent poder adquisitiu i condicions laborals. Unes retallades que ens hem negat a negociar, perqu猫 ens venen com la 煤nica sortida possible davant la crisi econ貌mica, mentre, per altra 35banda, es desvien diners cap a entitats privades i fundacions que es lucren a costa de la universitat p煤blica. Unes retallades que, a m茅s, volen que siguin permanents i que alguns semblen acceptar a partir de la signatura del sis猫 conveni d’universitats, que els CAU ens vam negar a firmar. Volem lluitar per recuperar el que 茅s nostre: lluitar per un conveni just i equitatiu i unes condicions laborals dignes que compensin el nostre treball (un salari digne pel nostre treball, una formaci贸 de qualitat i ajustada a les nostres necessitats, una jornada que ens permeti compaginar vida laboral i familiar, etc.). En aquesta l铆nia, es treballar脿 per fer propostes lligades a la recuperaci贸 de drets laborals i d’unes condicions dignes de treball, que poden anar m茅s enll脿 de la simple recuperaci贸 dels drets anteriors (una veritable conciliaci贸 laboral, una carrera professional digne, unes pol铆tiques d’igualtat que frenin les discriminacions i les desigualtats estructurals que hi ha a la universitat, etc.) i de les q眉estions purament econ貌miques. Som conscients que moltes d’aquestes retallades venen imposades des de l’exterior, per貌 tamb茅 entenem que la Universitat pot generar mecanismes per compensar aquestes que no ha generat fins ara.

脡s per aquest motiu que els CAU-IAC ens comprometem a:

  1. Formaci贸. El nostre conveni recull al seu article 31 que cal facilitar la realitzaci贸 d鈥檈studis i la formaci贸 per al perfeccionament professional i integral de la persona, destinant un 2% de la massa salarial. A l鈥檃rticle 49 s鈥檈stableix el dret a un ajut equivalent a l鈥檌mport de la matr铆cula. Cal lluitar, doncs, per aconseguir una pol铆tica de formaci贸 que permeti a tothom tenir opci贸 a accedir a la formaci贸, garantint un m铆nim d’hores de formaci贸 per a totes i tots, ja sigui pel seu lloc de treball o no, sense filtres ni criteris no compartits pels agents socials. Cal poder incidir, tamb茅, sobre els criteris de quins cursos s鈥檕fereixen i quins no, i transpar猫ncia sobre quins i a qui no els hi concedeixen formaci贸, aix铆 com mes transpar猫ncia sobre els conceptes que es comptabilitzen. Tamb茅 cal recuperar la matr铆cula universit脿ria com un dret.
  2. Conciliaci贸. Els Cap铆tols 8 i 9 del conveni fan refer猫ncia a jornada, horaris, vacances, permisos i llic猫ncies. Sense cap mena de dubte, dos dels cap铆tols mes retallats en aquests darrers anys. Cal recuperar una jornada i un conjunt de permisos que permetin la conciliaci贸 de la vida laboral i familiar i faci fora la pol铆tica de fiscalitzaci贸 i control de la vida privada de les treballadores i treballadors de la UAB, exigir i lluitar per la recuperaci贸 de la jornada de 35 hores i la prohibici贸 de les hores extres, per tal de redistribuir el treball i augmentar la qualitat de vida de les persones i lluitar perqu猫 s鈥檃provin pol铆tiques del temps que permetin garantir els drets de conciliaci贸 i obligacions de cura de totes les persones, com la concentraci贸 de la jornada
  3. Concursos i plantilla. Els Acords de Govern en mat猫ria de contractaci贸 han provocat un greu detriment de la plantilla. Serveis mancats de personal, baixes sense cobertura i tensions i situacions d鈥檈str猫s gestionades de manera incorrecte des de Ger猫ncia i el Servei de Prevenci贸. Aquesta situaci贸 cal redre莽ar-la doncs afecta directament a la salut de les treballadores i treballadors. Cal establir negociacions amb els agents socials per elaborar una RLT consensuada (no aprovada unilateralment com fins ara), amb la situaci贸 real dels serveis i amb l鈥檃dequaci贸 de les plantilles i les categories a les c脿rregues de treball per tal d’uniformar les estructures dels diferents serveis, com els laboratoris i molts d’altres. Cal, tamb茅 i de manera urgent, un reconeixement a la situaci贸 i els esfor莽os de tot el personal temporal i d鈥檕bra i serveis, per acabar amb les situacions de contractacions que vulneren la legislaci贸 vigent. Aquest proc茅s ha de finalitzar amb l鈥檈stabliment d鈥檜na pol铆tica que permeti definir una carrera professional per a tot el PAS, garantint la promoci贸 i la carrera professional de totes les persones que s贸n personal de la UAB en igualtat de condicions i vetllar perqu猫 no es donin situacions de discriminaci贸 directa o indirecta, analitzant especialment aquelles discriminacions per motius de sexe, 猫tnia, ideologia, edat, classe o qualsevol altre circumst脿ncia. Fins arribar a aquest punt, calen criteris clars i ajustats a la legislaci贸 i al conveni sobre quines places es cobreixen i quines no.
  4. Conceptes econ貌mics. Cal rescabalar totes aquelles retallades realitzades que, a mes, els tribunals deixen const脿ncia que es van practicar de manera il路legal i incorrecte. I cal fer-ho amb la mateixa rapidesa amb la que es practicaven les retallades. Aix铆, exigirem la restituci贸 per a tot el PAS dels premis de jubilaci贸 i del Plus Campus part fixe, de totes les quantitats meritades amb la retallada del 5% i de la paga extra dels anys 2012 i 2013 (tot amb sent猫ncies judicials), continuarem endavant amb la lluita per recuperar la part meritada pel canvi de les 15 a les 14 pagues, i continuarem lluitant per recuperar la resta de les quantitats de les pagues extres, el 5%, el Plus Campus part variable i el Fons Social, tot i que la Ger猫ncia i l鈥橢quip (aquest que no retalla, nom茅s aplica els decrets) no deixi de posar recursos i entrebancs a les decisions judicials.
  5. Salut laboral. Lluitar contra l鈥檃ssetjament laboral per ra贸 de sexe, 猫tnia, ideologia, orientaci贸 sexual, edat, classe o qualsevol altra circumst脿ncia i vetllar, formant a tot el personal, per la prevenci贸, detecci贸 i actuaci贸 davant aquestes situacions, garantint que les situacions que es donin es resolguin de forma efectiva, justa i tenint en compte els protocols vigents. Vetllar per la salut psicosocial del personal treballador de la UAB, promovent al prevenci贸 activa i la modificaci贸 de les condicions laborals

Aportacions a聽cau@uab.cat

Un pensament a “Punt 2. Recuperem els drets laborals i un Conveni just

  1. Retroenlla莽: No PAS sense vosaltres |

Deixa un comentari

L'adre莽a electr貌nica no es publicar脿.