Cagada pastoret…

Els CAU ens v√†rem negar a signar el 6√® Conveni col¬∑lectiu dels treballadors/es de les universitats p√ļbliques catalanes perqu√® significava un clar retroc√©s en els drets socials i econ√≤mics de les plantilles i una acceptaci√≥ t√†cita de les retallades.

HuelguitaAmb l’excusa de que la reforma laboral eliminava les cl√†usules d’ultractivitat dels convenis els sindicats sist√®mics es varen afanyar a signar l’actual conveni en contra dels interessos col¬∑lectius (ULTRACTIVITAT: es refereix a qu√® els acords i drets recollits en els convenis col¬∑lectius caducats continuen vigents fins a la signatura d’un nou conveni. El PP ha fet tot el possible per anular aquest Continua llegint

4. Recuperem la solidaritat, l’autoorganitzaci√≥ i la mobilitzaci√≥

Una de les nostres millors eines com a treballadores per poder recuperar all√≤ que √©s nostre √©s la for√ßa col¬∑lectiva que tenim, la solidaritat amb les i els companys. Les xarxes de suport mutu han mostrat la seva potencialitat en diferents lluites com les de l’habitatge, on ha quedat pal¬∑les que quan ens unim tenim prou for√ßa per canviar el rumb imatge_largede les coses. Com a treballadores, hem de recuperar la nostra capacitat per unir-nos, organitzar-nos i transformar les coses. Hem de tornar a visualitzar-nos com a subjectes de canvi, igual que ho han fet els i les nostres predecessores de qui hem heretat els drets que ens estan sent espoliats avui. Al llarg de la hist√≤ria, hem vist com nom√©s l’organitzaci√≥ col¬∑lectiva, la reivindicaci√≥ i la mobilitzaci√≥ poden ajudar a aturar els cops que estem rebent com a treballadores (setmana tr√†gica, la II rep√ļblica, la vaga del metall dels 70, lluites feministes, etc.), si no ho fem, estem perduts. En aquest sentit, aquesta l√≠nia va a treballar per recuperar i teixir xarxes de solidaritat entre les treballadores del PAS, per recuperar la nostra capacitat d’organitzar-nos, de mobilitzar-nos i de resistir davant els acomiadaments i la retallada dels nostres drets. A m√©s de teixir xarxes amb altres col¬∑lectius de treballadores autoorganitzades, dins i fora del col¬∑lectiu del PAS, i amb els i les estudiants en lluita. Aglutinar forces des de tots els espais possibles √©s la √ļnica forma d’aconseguir recuperar la dignitat com a treballadores.

3. Recuperem la democràcia a la Universitat i al Comitè.

Els √ļltims equips de govern de la Universitat han buidat de la seva capacitat de decisi√≥ a √≤rgans que fins ara havien sigut l’espai de debat i de decisi√≥ col¬∑lectiva de tota la comunitat universit√†ria, tot i les m√©s que revisables quotes per col¬∑lectiu en aquests o les formes de participaci√≥. El claustre, per exemple, s’ha convertit en un √≤rgan purament 44189informatiu, on les decisions venen ja donades des d’altres espais (equip de govern, consell de govern, etc.). Aquesta mateixa din√†mica es d√≥na en els espais de negociaci√≥ laboral, com la delegada del comit√®, on¬†s’est√† perdent espai de negociaci√≥ davant l¬ī√ļs com a canal merament de consulta per part de l’equip de govern, o les diverses comissions de treball mixtes entre uns i altres. En aquesta l√≠nia, creiem que els √≤rgans de representaci√≥ dels i les treballadores tampoc han generat sovint formes de participaci√≥ i espais de decisi√≥ col¬∑lectiva amb la resta dels i les treballadores. Els¬†CAU, com a col¬∑lectiu assembleari que som, creiem imprescindible que totes les persones puguem decidir conjuntament i de forma equitativa sobre els temes que ens afecten. Per aquesta ra√≥, creiem necessari dotar-nos dels mecanismes que ajudin a complir els seg√ľents objectius:

a) Transparència i comunicació oberta sobre tot allò que es fa o es planteja, generant nous espais de participació i vies de comunicació entre les treballadores i els seus representants;

b) Apropament dels espais de decisi√≥ als centres de treball i als col¬∑lectius afectats, amb major periodicitat d’assemblees pel debat i la presa de decisions;

c) Treballar per la possibilitat de participació i incidència real en la presa de decisions de la universitat, lluitant per recuperar els òrgans de decisió col·lectiva així com millorant els mecanismes de participació en aquests.

2. Recuperem els drets laborals i un conveni just.

En els darrers anys, hem vist com drets com la jornada de les 35h, els ajuts a les matr√≠cules, el nostre salari, etc. patien retallades sense precedents, perdent poder adquisitiu i condicions laborals. Unes retallades que ens hem negat a negociar, perqu√® ens venen com la √ļnica sortida possible davant la crisi econ√≤mica, mentre, per altra banda, es desvien diners cap a entitats privades i fundacions que es lucren a costa de la universitat p√ļblica. Unes retallades que, a m√©s, volen que siguin permanents i que 35acceptem a partir del sis√® conveni d’universitats, que no hem volgut firmar. Volem lluitar per recuperar el que √©s nostre: lluitar per un conveni just i equitatiu i unes condicions laborals dignes que compensin el nostre treball (un salari digne pel nostre treball, una formaci√≥ de qualitat i ajustada a les nostres necessitats, una jornada que ens permeti compaginar vida laboral i familiar, etc.). En aquesta l√≠nia, es treballar√† per fer propostes lligades a la recuperaci√≥ de drets laborals i d’unes condicions dignes de treball, que poden anar m√©s enll√† de la simple recuperaci√≥ dels drets anteriors (una veritable conciliaci√≥ laboral, una carrera professional digne, unes pol√≠tiques d’igualtat que frenin les discriminacions i les desigualtats estructurals que hi ha a la universitat, etc.) i de les q√ľestions purament econ√≤miques. Som conscients que moltes d’aquestes retallades venen imposades des de l’exterior, per√≤ tamb√© entenem que la Universitat pot generar mecanismes per compensar aquestes que no ha generat fins ara.

1. Recuperem els nostres llocs de treball i l’estructuralitat de les places.

Moltes de les places que actualment s’estan cobrint per personal temporal, altrament anomenat cap√≠tol VI, s√≥n places estructurals que la Universitat necessita pel desenvolupament de les seves funcions. Aquest tipus de contractaci√≥ ha perm√®s a l’equip de govern de torn fer i desfer places al seu gust i abaratir-ne els costos, ja que les persones de Cap√≠tol VI tenen limitats molts drets que tenen els cap√≠tols I (formaci√≥, estructura_organizacionalflexibilitat, ajuts de menjador, etc.) i el seu acomiadament √©s m√©s barat. Per aquestes persones, aquest tipus de contractes els ha col¬∑locat en una situaci√≥ de major precarietat, sobretot al no tenir definida una continu√Įtat en el temps. En els darrers anys, aquesta problem√†tica s’ha posat sobre la taula repetides vegades i creiem que √©s imprescindible seguir treballant perqu√® no s’eliminin m√©s llocs de treball i perqu√® es reconeguin els drets de les persones que ocupen aquestes places, aix√≠ com l’estructuralitat de les mateixes. Aquesta l√≠nia va en la direcci√≥ de treballar per l’eliminaci√≥ de la precarietat existent en aquest grup de treballadores, lluitant per l’estructuralitat de les seves places, en contra dels acomiadaments que s’estan donant dins el col¬∑lectiu, i pel reconeixement de les seves tasques, funcions, categories laborals i drets. A m√©s, la reestructuraci√≥ dels serveis que est√† plantejant l’equip de govern tamb√© posa en risc places de cap√≠tol I a l’unificar serveis i duplicar funcions i tasques. Creiem que √©s imprescindible que ning√ļ se’n vagi al carrer i que les places es mantinguin i es reconegui el valor i la import√†ncia de cadasc√ļ.

No farem programa

Des de la nostre Secci√≥ Sindical volem treballar per desplegar un programa per poder lluitar per recuperar el que √©s nostre i construir una universitat amb una educaci√≥ digna, p√ļblica i de qualitat.

Ens sembla clau generar formes de democràcia real i efectives obrint espais de participació i autoorganització de les persones. Tothom que ho vulgui podrà trobar el seu espai per debatre i plantejar les seves propostes de canvi. La proposta inicial dels CAU-iac es basa en 4 línies de treball principal. La seva concreció es durà a terme en grups de treball oberts a totes les persones del PAS que vulguin participar-hi. 

 1. Recuperem els nostres llocs de treball i l’estructuralitat de les places.
 2. Recuperem els drets laborals i un conveni just.
 3. Recuperem la democràcia a la universitat i al comitè.
 4. Recuperem la solidaritat, l’autoorganitzaci√≥ i la mobilitzaci√≥

cancel-your-meeting

Continua llegint

Insistim: No PAS sense vosaltres.

El que diem, el que ens dieu:

Hem demanat a algunes companyes i companys que ens facin arribar algunes paraules sobre el qu√® implica votar als CAU per a les eleccions de dem√†, aix√≠ com els compromisos de la gent que us representar√†. Aix√≤ no s’acaba dem√†, amb les eleccions: ben al contrari, tot just comen√ßa!

 • “Hem d’establir mecanismes (i eines) per tal d‚Äôinformar a les treballadores de les q√ľestions relatives a la situaci√≥ laboral. La informaci√≥ √©s imprescindible, no PAS una opci√≥”
 • “Cal votar als CAU perqu√® les decisions que afecten a les treballadores de la UAB les decidim aqu√≠, entre totes nosaltres, i no PAS a despatxos llunyans d’organitzacions piramidals”.
 • “Jo votar√© als CAU perqu√® es tracta d‚Äôun sindicalisme assembleari, transparent i directe, on cap membre del sindicat no √©s PAS alliberat, ja que, creiem que la millor manera de veure la problem√†tica dels treballadors es en els llocs de treball”.
 • “Per la pluralitat, opinions, debat i ganes de treballar, tots comptem, no deixem PAS enrere ning√ļ”.
 • “No desistirem PAS en la lluita per recuperar el que ens han tret, tots junts, sumant!”
 • “Jo votar√© els CAU perqu√® representen un sindicalisme¬†proper, que no est√† PAS lligat de mans en qu√® les accions, on propostes es fan¬†de forma assemble√†ria buscant l‚Äô inter√®s col¬∑lectiu sense menystenir l’opini√≥ de ning√ļ”.
 • “Honestedat, transpar√®ncia i comprom√≠s irrenunciable en la defensa¬†col¬∑lectiva dels i les treballadores. Aix√≤, i no PAS una altra cosa, √©s el que pots esperar de nosaltres”.
 • “Des de els CAU reconeixem i recolzem tant els col¬∑lectius com les assemblees de les treballadores organitzades i en garantim el treball conjunt, sense dependre PAS de c√ļpules”.
 • “Els CAU es comprometen a no signar PAS cap acord que no sigui ratificat per les treballadores i treballadors afectats pel mateix”.
 • “Per aturar els cops de les retallades i recuperar els nostres drets que ens han robat, un sindicat independent, no PAS partidista”.
 • “Els CAU ens comprometem a no signar PAS, acceptar ni donar el vistiplau, cap proposta que no estigui referendada pel col¬∑lectiu de treballadores i treballadors afectats”.
 • “Els CAU som assemblearis i no ens venem PAS a cap preu. Defensem els interessos dels treballadors fins al final”.
 • “No demanarem PAS, com d‚Äôaltres, ‚Äėque posis els teus interessos a les nostres mans‚Äô, si no que siguis part activa de les solucions constru√Įdes entre totes i tots”.
 • “Malgrat tenir les portes obertes a la negociaci√≥ i al di√†leg, no renunciarem PAS a la mobilitzaci√≥”.
 • “Els representants dels CAU prenen el comprom√≠s de no acceptar PAS res que estigui per sota del nostre conveni col¬∑lectiu”.

Ens veiem dem√† i ens posem mans a l’obra?

thum_NoPASenseVosaltresUs volem recordar la nostra cita de dem√†, 11 de juny, de 12:00 a 14:00 h., per a recollir totes les vostres propostes. Treu la sessi√≥ ‚ÄĒo les sessions‚ÄĒ que m√©s us interessi, compartim les idees i treballem conjuntament. Consulteu el cartell amb els horaris i els temes a tracta.

_Tanmateix, us volem fer a mans la llista amb les candidates i els candidats que representaran, els CAU-Iac en les eleccions al Comit√® d’Empresa del PAS laboral del proper 18 de juny.

_____________________________________________________________

Col·legi 1 Col·legi 2
1.       Ivan Sibillà (ESID Psicologia) 1.       David Yeste (SID Lletres i Psicologia)
2.       Andreu Pompas (SID CC. Socials) 2.       Marc Peral (SLIPI CC. Pol. I Sociologia)
3.       Miguel A. San Nicolàs (SID Sabadell) 3.       Domènec Martin (Audiovisuals Ciències)
4.       Koki Gassiot (Audiovisuals Rectorat) 4.       José Antonio Segura (SLIPI Dret)
5.       Salvador Villacrosa (SID CC. Comunicació) 5.       Meritxell Concha (SLIPI Sabadell)
6.       Gemma Estrugas (Bib. CC. Socials) 6.       Carles Claraco (SLIPI Ciències i Biociències)
7.       Josep Oriol Carol (Of. Gestió Informació) 7.       Paco Utrilla (Manteniment Economia i Empresa
8.       Susana Aragon (U. Garantia Qualitat) 8.       David Inglés (Oficina de Medi Ambient)
9.       Ricardo Roda (SID ETSE) 9.       Maria Mena (Dept. Psicologia Social )
10.¬†¬† Susana Ben√≠tez (Bioqu√≠mica. Medicina) 10.¬† Agust√≠ Camps (Servei de Lleng√ľes)
11.   Gabriel Chancel (ICE) 11.   Roser Pericón (ICE)
12.   Ana Villanueva (SLIPI Sabadell) 12.   Luís Gordón (Dept. de Geologia)
13.   Carlos Hernandez (SID CC. Comunicació) 13.   Neus Rubinat (SID CC. Comunicació)
14.   Maria Garcia (ESID Psicologia)
14.   Jordi Moreno (Lab. Ciències)
15.   Jordi Román (SID Sabadell) 15.   M. José Fernández (SLIPI Rectorat)
16.   Àgueda Flores (U. Garantia de Qualitat) 16.   Antonio Camacho (SLIPI CC. Pol. i Sociologia)
17.   Carlos Julian (SLIPI ETSE)
17.   Mari Baena (SID CC. Socials)
18.   Francisco Alcaide (SID Sabadell) 18.   Marc Puigcerver (Dept. de Geologia)
19.   David Ramos (Biotecnologia Animal) 19.   Esther Domínguez (Ciències i Biociències)
20.   Ginés Molina (Seguretat i Vigilància) 20.   Jordi Guillemot (Audiovisuals Rectorat)
21.   Josep Milian (arquitectura i logística) 21.   Rosa Maria Expósito (Sanitat i Anatomia Animals)
22.¬†¬† Nieves Aguado (Servei d’Activitat F√≠sica) 22.¬†¬† Hermenegildo L√°zaro (Servei d’Activitat F√≠sica)
23.¬†¬† Paco Mu√Īoz (Oficina de Medi Ambient) 23.¬†¬† Roger Traveset (Bio. Cel¬∑lular, Immunologia)
24.   Loli Parejo (SID Sabadell)
25.   Àngel Vázquez (Biotecnologia Animal)
26.   Francisca Soldado (SLIPI Economia i Empresa)
27.   Daniel Hernández (SLIPI Economia i Empresa)
28.   Pilar Tudela (Bio. Cel·lular, Immunologia)
29.¬†¬† Gerard Manel Kihl (Biblioteca d’Humanitats)
30.   Javier García (SLIPI Rectorat)

Així funcionen: si protestes, tindràs problemes.

Haur√≠em de dir que tenim la sort de treballar en una universitat p√ļblica. Haur√≠em de dir querectorat les universitats sempre han estat el graner de les noves idees, el bressol del debat i de la construcci√≥ d‚Äôuna societat millor i m√©s plural. I √©s qu√®, hist√≤ricament, a les universitats p√ļbliques fou on tingueren lloc els moviments estudiantils que s‚Äôenfrontaren als totalitarismes i enriquiren les seves respectives societats. Per aix√≤ resulta paradoxal comprovar com, molts dels que participaren d‚Äôaquells antics moviments, ara, quan s√≥n instal¬∑lats a l‚Äôestablishment ‚ÄĒpol√≠tic, per√≤ tamb√© universitari‚ÄĒ, no dubten a fer servir la repressi√≥ com a eina per aturar qualsevol que posi en q√ľesti√≥ el sistema en el que volen perpetuar-se. Continua llegint

No PAS sense vosaltres

crowdSom-hi!!! √Čs l’hora de posar-se mans a l’obra. Com sabeu, la secci√≥ sindical dels CAU es defineix com a assamble√†ria i participativa, oberta sempre a treballar des de sota, sumant esfor√ßos, i comptant amb totes les veus. I aix√≠ √©s com constru√Įm les nostres possicions sindicals, aix√≠ √©s com creiem que el pas de la UAB pot tenir una veritable for√ßa, tant en el marc de les negociacions, les reivindicacions i les mobilitzacions.

Per això us convidem a sumar: Si fa unes setmanes us fèiem a mans quatre apunts sobre els quatre eixos fonamentals que creiem han de basar la proposta sindical de la nostra (ja vostra) candidatura, ara us convidem, i us animem a assistir a les trobades que programem per a la propera setmana, sobre aquestes idees, per tal de completar-les i arrodonir-les. Sense vosaltres no ho podrem fer. Us esperem.

Ens veiem el proper dijous, 11 de Juny, a l’Aula 1 de la Facultat de Ci√®ncies Pol√≠tques (B1/-119, entrant pel vest√≠bul central, a m√† esquerra), amb el seg√ľent horari:

Evidentment, podeu assistir a m√©s d’una sessi√≥, o a totes. Tothom hi √©s convidat, tothom √©s imprescindible. Us esperem.