Blog d'en Xavier Villalba

Recerca, docència i altres assumptes

Un nou referèndum, ara sí, amb una sola opció

Recordeu el famós ”referèndum” de les set opcions que es va fer a la Facultat de Lletres al desembre per decidir (?) si es mantenia l’ocupació? Els qui vam criticar la manera de plantejar-lo, amb set preguntes perquè resultava clarament tendenciós i pretenia dividir el vot dels partidaris de fer classe, vam rebre respostes molt indignades dient que allò era resultat del consens i un triomf de la democràcia. Jo vaig opinar i opino que va ser una farsa i vaig predir que un referèndum per decidir si calia aplicar l’EEES no donaria, evidentment, tantes opcions. Aquí teniu la pregunta que es farà als estudiants de la UB el dia 26 de febrer:

‘S’ha paralitzar l’aplicació del EEES per iniciar un procés de debat sobre el futur de la Universitat pública?’

Només una opció, evidentment.

Anterior

La veritable damnificada dels antiBolonya

Següent

Una enquesta

 1. Anna

  iNFORMA’T ABANS DE PENJAR RES I VEURAS QUE AIXO TAMBE ES VA FER A L’AUTONOMA, O ES QUE NOMES SENTS EL QUE VOLS?

 2. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  Anna,
  No t’esveris, dona, que ja el conec, el referèndum de la UAB. Cito d'”Ocupem les aules”:

  “El referèndum dut a terme a la Universitat Autònoma durant els dies 25, 26 i 27 de novembre passats ha donat un resultat realment positiu als plantejaments contraris al pla de Bolonya. Les dades mostren que un 97% de les estudiants s’ha posicionat a favor de congelar l’Espai Europeu d’Educació Superior i iniciar un debat sobre el futur de la universitat pública, mentre que només el 2,5% va votar en contra de paralitzar el procés.” (Els resultats detallats són una participació de 4041 estudiants sobre 20121 del cens: un 20,08%.)

  Al referèndum de la UB es dóna un mínim del 10% de participació per no enganxar-s’hi els dits, però esclar no es fa en tres dies.

  Sobre el referèndum de la UdL, no en dic res perquè com es reconeix, es va fer sense censos i dóna un 20%, curiosament, de participació de tota la comunitat universitària, però calculat sobre el conjunt dels 8000 estudiants (?). No sembla fiable, certament. Si comptem l’abstenció com es fa quan es vota el rector, que la gent que no vota, vota en contra (interpretació donada a tots els blocs del ram), aleshores hi ha un 80% en contra d’aturar el procés d’implantació de l’EEES?

 3. Anna

  Perquè sempre és tan cínic? La gent que no vota pot ser perquè hi està en contra, perquè està malalta o perquè li importa ben poc el que passi a l’universitat (sinó miri les votacions a rector o a juntaris, per exemple). Molta gent que realment està en contra, per exemple de les votacions que es van fer a rector, han manifestat la seva posició amb un vot nul, i no van ser pocs els que van fer això. Simplement, hi ha gent que lluita perquè se’l senti i altra que li és totalment igual, aquí està la diferència. No pot intentar manipular les coses així quan normalment la comunitat estudiantil, en les votacions institucionals, vota en un 3% només, siqui la votació que sigui. D’entrada aquell dia va votar a lletres el triple de gent per contestar aquest refrèndum que per escollir rector. No es trist que passi això? ja li contesto jo, sí ho és i molt. El matí del refèndum feia pena la taula de votacions del rector i en canvi la del refrèndum va ser plena tot el dia… potser aquell dia vostè no hi era per allà o simplement portava auna vena als ulls… acostuma a passar quan defenses les coses a cegues i carregues contra tot allò que pots, és trist, sí, ho reconec.
  No fa falta que em corregeixi les faltes d’ortografia, no perdi temps amb mi i vagi a salvar els pobres estudiants que el necessiten perquè sigui el seu guia espiritual…. XD
  Apa, salut xavier i bona nit!

 4. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  Anna,

  La baixa participació sempre és trista i les eleccions a rector en són una mostra palmària: estic totalment d’acord amb tu. El dia del ‘referèndum’ de les set opcions hi va haver una participació destacadíssima, un vint per cent dels estudiants està molt bé: també ho reconec. Jo hi era i vaig veure les cues. Res de bena als ulls, doncs. Ara, m’agradaria que tothom dies les coses pel nom. Si la participació a les eleccions és baixa i diem que és perquè no interessen els estudiants, no puc dir jo que la participació baixa a les assemblees és perquè no interessen els estudiants? D’autocrítica, potser que en fem tots i no anem parlant d’assemblees “multitudinàries” de menys de 300 persones, com la que va decidir l’ocupació de Lletres per 164 vots a favor.

  També estic d’acord amb tu que no sabem què pensa la gent que no vota, però curiosament des d’alguns sectors s’interpreta el vot no emès i sempre és en la mateixa direcció. Per què no puc fer jo el mateix en la direcció contrària? Tenen els altres més evidències del que pensa la gent? Si només vota un 20% dels estudiants en un referèndum de tres dies, què vol dir? Que la pregunta no interessa al 80%? M’agradaria sentir la teva opinió, que t’asseguro que escoltaré amb interès (ho dic sense ironia), especialment si m’expliques com es menja això de predicar que a les assemblees no es vota perquè és poc democràtic i les majories no tenen necessàriament la raó i després justificar decisions no consensuades en base a majories aclaparadores.

  Finalment, d’informació en tinc a cabassos sobre una postura i sobre la contrària, perquè m’agrada conèixer les dues cares dels problemes. Ara, lamentablement, per posar un exemple, al blog de l’Assemblea, que visito sovint, no trobo mai informació sobre les assemblees, ni trobo penjades les bases de l’Assemblea que s’havien de discutir a l’assemblea de dilluns (que em sembla que no va tenir gaire assistència). Dic ‘sembla’ perquè al blog de l’Assemblea d’això no se’n parla i haig d’obtenir la informació per altres vies. Per exemple, les bases de l’Assemblea es podien trobar a un fòrum mig amagat de patatabrava.com i jo les he penjades al meu blog, cosa que no ha fet l’Assemblea al seu: ¿s’havien de discutir en l’assemblea no multitudinària de dilluns sense que la gent hi pugués tenir accés i estudiar-les? Puc entendre que s’hi amagui que l’EEES s’aplica sense problemes a més de 40 països europeus o que hi ha països on l’EEES conviu amb la matrícula universitària gratuïta, però amagar la informació bàsica de l’Assemblea és una altra història: si ni tan sols s’hi anuncien les convocatòries d’assemblees! Al meu parer, detallets com aquests s’haurien de cuidar abans de criminalitzar els estudiants que no van a les assemblees o la gent que pensem que el sistema assembleari no funciona.

  Sobre les faltes d’ortografia, ja t’ho faràs. Cadascú tracta la seva llengua com vol o com pot.

 5. Antonio Tejero

  Javier, eres un blando, entra a la assamblea pistola en mano y no te equivoques como yo, matalos a todos de un tiro en la nuca.
  VIVA FRANCO

 6. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  “Benemerito” Tejero,
  No cal, home, no cal. Atesa l’assistència multitudinària de dilluns (menys de trenta persones), les anàlisis tan realistes sobre la vaga general revolucionària de l’abril i sobre la posició de la Facultat de Lletres com a centre de l’univers de la revolta estudiantil i del nou ordre mundial (mira’t l’acta a la web de la PUFFiL), l’Assemblea morirà d’avorriment sense cap ajuda. Sort teniu que “l’Assemblea sou totes” i mentre una persona la convoqui i parli sola seguirà viva i serà més fàcil arribar al consens (sempre que la convocant no sigui esquizofrènica, esclar).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Impulsat per WordPress & Tema creat per Anders Norén