Blog d'en Xavier Villalba

Recerca, docència i altres assumptes

Notícies fresques

Acabava de publicar el comentari anterior i he trobat la notícia que buscava al 3cat24.cat

Uns 500 estudiants es manifesten a Barcelona contra la implantació del Pla Bolonya
Actualitzat a les 17:39 h 03/12/2009
Uns 500 estudiants, segons fonts de la Guàrdia Urbana, s’han manifestat pel centre de Barcelona contra l’entrada en funcionament de l’Espai Europeu d’Educació Superior, més conegut com a Pla Bolonya, i en suport dels 150 joves acusats d’aldarulls per les protestes que hi va haver anteriorment. La marxa ha sortit des des la plaça Universitat, ha enfilat per la via Laietana i ha acabat a la plaça de l’Àngel.
Els manifestants portaven pancartes en contra de la repressió policial, els mitjans de comunicació i contra el Pla Bolonya. L’objectiu d’aquesta marxa és, segons els organitzadors, recordar que el rebuig a la implantació d’aquest projecte continua existint i denunciar que el pla portarà a la precarietat als estudiants. I es que l’avaluació continuada que proposa Bolonya no significa un millor aprenentatge i, a més, entorpeix la conciliació entre estudiar i treballar.

i a l’Agència Catalana de Notícies:

Els antibolonya intenten accedir a la Plaça Sant Jaume durant una manifestació
Aleix Moldes // ACN // 03.12.2009 // 16.06 h
Barcelona (ACN).- Un miler d’estudiants s’han manifestat aquest dijous al migdia per reclamar la democratització de la universitat pública, segons ells, deslegitimada amb l’aplicació des d’aquest any del Pla Bolonya. Una manifestació que no havia estat comunicada prèviament a la policia i que no ha pogut acabar el recorregut previst. Els estudiants volien accedir a la plaça Sant Jaume però els antiavalots els hi ho han impedit, tallant el carrer Jaume I. Malgrat la prohibició d’accedir a la plaça Sant Jaume, la manifestació ha acabat sense cap incident.

En resum, multitudinària, però esperem les xifres dels organitzadors, que segur que augmenten uns quants centenars de milers. En qualsevol cas, un èxit.

Anterior

La vaga d’avui traspassa les fronteres

Següent

Les primeres valoracions de la vaga i de la mani d’ahir

 1. EL que a base de burrades queda deslegitimat el moviment estudiantil.

 2. Rafa

  Ah! ara entenc l’helicòpter que he vist palplantat al’aire durant prop de 1 hora damunt la zona de Ciutat Vella… ja té nassos que aquestes manifestacions ens costin els ciutadans una despesa en control policial que va a parar a un pou buit per culpa de l’amenaça permament de menys de 500 esbojarrats…

 3. Sir Darkest

  Noo!! No eren 500, ni un miler!!! EREN LOS 300!!!!!

  AUH! AUH! AUH!

  POR LA PÚBLICA! A LA CARGAAA!!!! (soroll de batalla)

  PD: Gràcies per somriure

  PD2: Si no has somrigut tens poc humor

  PD3: O no has vist 300.

  PD4: O ets de la LFOLAB!! :S

 4. Frederic

  Júlia, no val la pena discutir amb gent que no sap ni què vol dir aquesta paraula. I ja no dic raonar!! Segurament si a les seves assemblees hi haguessin votacions secretes s’endurien sorpreses del que la gent vota. Però és clar, són covards en aquesta qüestió com també ho són quan actuen en grup al més estil “kale borroka”. De vegades, quan veig coses com aquestes, penso que més que estudiants són professionals de la violència pagats per una associació fosca del tipus “elektra”, el Dr. No de James bond, etc.

  Ànims. M’agrada el teu blog perquè no te n’amagues de res.

 5. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  Frederic, Júlia,
  Com comentava al bloc de la Júlia, la majoria d’aquests assemblearis no tenen ni idea de per què es va inventar el vot secret (no sé pas què els deuen ensenyar) i em temo que els pocs que han trepitjat un col·legi electoral es pensen que les cabines són dutxes (no dic confessionaris, perquè tampoc no deuen saber què són). Això de fer un món nou a partir de la ignorància supina i orgullosa és un mal de l’adolescència, però aquests nois ja comencen a ser granadets…

 6. Arnau

  Hòstia Xavier, feia molt de temps que no passava pel teu blog! També he passat pel de la Júlia, el va tancar i fins fa poc no vaig saber que l’havia tornat ha obrir. Doncs si noi, la manifestació va ser un fracàs, t’ho diu un exassembleari de lletres. Ja se sap que si els mossos no et fam pam pam al culet i no surts a TV, no hi ha qui s’indigni per res. El mateix passa al món laboral, la gent no s’acostuma a moure fins que no hi ha un ERO a una gran empresa. El curs passat criticaves el malament que ho feien els assemblearis, però tot hi així a les manifestacions hi anava molta més gent que actualment. Molts assemblearis s’han cansat, també molts alumnes contraris a Bolonya que han vist com tota la lluita (gamberrisme com diries tu) no ha servit pràcticament per res.

  Una cosa Júlia, has posat els defensors de la pública i l’autogestionada, només dir-te que això és contradictori. Una universitat autogestionada no sería la que volen els defensors de la pública, ells volen una universitat en mans de l’estat, com els països comunistes. L’autogestionada sería una universitat en mans dels propis estudiants, professors i treballadors. Ja ser que deus pensar que això és fumar-se masses porros, però és el que volem els defensors d’una universitat autogestionada. Tot i que ara és impossible aquesta, si que crec que és possible anant avançant cap a una universitat més participativa. Però clar, hi ha el dogma de la pública, que fa que aquest discurs sigui silenciat.

  Salut Xavier i Júlia! (De part d’un brut, anarquista, delinqüent i antisistema).

  Per cert ja t’has afiliat a la CGT? Jo et recomano la CNT (a no que aquests són un grupuscle residual xD).

 7. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  Arnau,
  Encantat que visitis el meu bloc. Ja veus que l’estratègia de lluita estudiantil no ha donat els resultats desitjats, encara que no tothom és honest com tu i ho reconeix públicament. El que em sorprèn és que l’evidència no faci reflexionar els assemblearis sobre la conveniència de canviar l’estratègia i no repetir errors.
  Pel que fa al fracàs, jo no el mesuro pel ressò mediàtic, sinó per la implicació. Si fa un any, Bolonya era pitjor que les set plagues d’Egipte i el tancament de la universitat pública o la venda al Banc Santander, no pots pretendre ara que un cop s’ha aplicat la gent es mobilitzi per evitar la mercantilització (no està de més plantejar-se perquè els estudiants es mobilitzen més per defensar la festa major que la universitat pública). Una mica de coherència.
  Pel que fa a la universitat autogestionada, jo no veig perquè no podeu organitzar una tot solets i alternativa a la pública. Convenceu els professors de la CGT que us facin classe o millor, autogestioneu-vos el coneixement vosaltres mateixos, autoprogrameu-vos un pla docent amb molts tallers de tai-txi i percussió i videofòrums i autoavalueu-vos en sessions assembleàries. Si el que es vol és adquirir coneixements, no cal matricular-se a una carrera. Ara, si el que es vol és tenir un títol reglat per poder entrar en el mercat i que el capitalisme et xucli la sang, el millor és anar a la universitat pública no autogestionada. El problema és que voleu que entre tots us paguem la vostra universitat, com va passar amb la festa major autogestionada: nosaltres gestionem i la UAB paga.

 8. Arnau

  Un projecte seriós d’universitat autogestionada crec que no existeix a l’estat espanyol. Però si que existeix l’escola autogestionada i llibertària PAIDEIA. O sigui que també és posible tirar endavant un projecte d’universitat autogestionada, de fet a la UB hi ha un grup que fa activitats educatives fora de classe.
  Pel que fa els titols, doncs si ,per trobar feina és millor tenir un titol universitari, tot i que el que jo estudio no té gaires sortides, sinó ja hagués fet econòmiques o dret i tot i així això tampoc t’assegura res actualment. No crec que anar a la universitat sigui incompatible en buscar una altre tipus d’universitat o un altre tipus de sistema, però en fi.

  Sobre la festa de la UAB només dir-te que al col·lectiu on estic jo, no vem vendre alcohol, sinó llibres i pastissoss (no de marihuana). Tampoc rebem cap subvenció, ni en volem. Pel que fa la brutícia, és cert que segurament no es va tenir en compte tota la deixalla que es generaría. Tot i que el primer responsable és qui tira la deixalla al terra, també s’ha de reconèixer que faltaven moltes paperes i containers per tota la brutícia que es va generar. Les papereres estaven plenes fins a reventar.
  El tema de l’alcohol és un problema de la nostra societat que té molt arrelada la cultura de la borratxera, l’alcohol és una droga ben vista socialment. No és un problema de “4 antisistema” que es finançen venent alcohol, sinó que molts joves i no tan joves surten a emborratxar-se a concerts, discoteques, festes,etc. Si només s’haguéssin venut sucs, la gent s’hagués portat l’alcohol de casa, com ja van fer molts. Segurament que l’any que vé, si el rectorat no la finança, es tindrà en compte que s’han de netejar totes les deixalles.

 9. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  Arnau,
  D’activitats educatives complementàries als currículums oficials, hi ha moltes universitats públiques que en fan (per exemple, la UAB té la Universitat a l’Abast). La qüestió clau és que les propostes autogestionades parteixen d’una premissa que jo considero falsa: hi ha coneixements autogestionables (no fonamentals) i coneixements que s’han de deixar en mans de professionals (fonamentals). Aquestes ofertes educatives alternatives inclouen física, medicina, odontologia, enginyeria informàtica? Ep, que no dic que no sigui enriquidor i útil fer un ateneu per llegir i discutir els textos de Bakunin, Kropotkin o Chomsky o aprendre de la vida de Durruti o Ascaso, però no crec que la universitat pública s’hi hagi de dedicar.
  Com a exemple: no estic segur que quan vagis a operar-te d’apendicitis et refiïs d’un cirurgià sense títol oficial i forma’t de manera autogestionada en un ateneu llibertari (ep, que potser opera de conya, com passava a la Clínica Plató, que es veu que operava un auxiliar que no era ni metge i ho feia collonudament). Potser és un problema de titolítis (de títol, no de titola!), però la pregunta que ningú es fa és: ¿per què quan parlem d’humanitats, sembla que el títol universitari no importi? Fixa’t que la teva resposta és poc llibertària: el mercat ho determina. Doncs, aquí, jo sóc més llibertari que tu: el meu títol de doctor val tant com el d’un metge i sóc tan bon professional com un metge i se me’n fot el que mercat determini. I si durant l’època daurada de l’ocupació de Lletres es feien classes autogestionades de Filologia Catalana, ho considero un intrusisme professional com ho considera un metge.

  Al meu entendre aquí rau part dels malentesos que he denunciat sobre la funció de la universitat pública. Està molt bé formar els universitaris en el pensament crític (jo fa anys que ho faig: feu servir els diccionaris i les gramàtiques amb sentit crític, no són la Bíblia, mireu quins arguments fan servir, quina evidència aporten, etc.), però només pensem en els d’humanitats, i.e. els de les carreres inútils. Que potser no han de tenir pensament crític els metges i els informàtics, els químics i els matemàtics? Ara, d’això ningú no en parla. Veus el que et deia dels coneixements fonamentals i els no fonamentals.

 10. Francesc Xavier Villalba Nicolás

  Arnau,
  Sobre el tema de la FMUAB autogestionada, comparteixo que el problema de l’alcohol i les drogues en general no és exclusiu de la festa major (però compta que la principal crítica dels organitzadors era contra les suposades pressions als proveïdors de cervesa i no pas contra la censura a les paradetes de llibres llibertaris: un ja s’imagina el rerefons real de la festa). Ara, la responsabilitat de la venda d’alcohol i de la recollida de la brutícia generada és dels organitzadors de la festa, que volien anar d’autogestionats, però amb la logística i el finançament de la UAB (diners públics). Si la rectora o la degana són les responsables (a les pintades ‘culpables’) de tot el que passa a la UAB o la Facultat, potser que ens apliquem la mesura quan autogestionem, no et sembla.
  Per cert, ¿què vol dir, si l’any que ve no hi ha finançament es tindrà en compte la recollida de deixalles? Enguany no tocava preocupar-se’n? Nosaltres autogestionem i recollim pasta, la UAB recull la brutícia? Una mica hipòcrita, no trobes?
  Jo no crec que l’any vinent surti gaire millor, perquè si ja a l’hora de fer les comissions ja es van imposar les consignes ideològiques i les lluites internes (perquè es va plantejar com un pols ideològic al rectorat) difícilment solucionarem temes logístics importants.
  Només una reflexió final: ¿què estan fent malament els dirigents estudiantils si per defensar la universitat pública mobilitzen una mínima part de la gent que puja a defensar el sarau de la FMUAB? Per què ningú en parla (llevat del Joan Gil)?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Impulsat per WordPress & Tema creat per Anders Norén