Conec Amsterdam des del 1992 i d’ençà del meu primer viatge, hi he estat almenys mitja dotzena de vegades, sempre com a casa. En dues ocasions hi he anat amb la dona i el meu nen, que és celíac i en tots dos casos hem pogut gaudir de la ciutat sense entrebancs i sense haver de patir pel menjar. Us en faig cinc cèntims per si pot ser d’utilitat a algú.
No cal dir que un apartament és l’opció més econòmica i operativa quan viatges amb nens i, especialment, si cal preparar àpats sense gluten. Aquest novembre vam estar-nos a Prinsenhuis (Prinsengracht 967), uns apartaments que porten l’Edwin i la seva dona al davant del Prinsengracht, un canal molt tranquil, però a cent metres del tramvia que et deixa a Centraal Station en deu minuts.
No és una opció barata, però us puc assegurar que la relació qualitat-preu és insuperable. La localització és sensacional: apartaments amb vistes al Prinsengracht i una terrasseta al patí interior. Les instal·lacions són modernes i si no us fan por les escales holandeses, us recomano la suite Coral, al segon pis.
Pel que fa a la intendència, a cinquanta metres, a Vijzelstraat 113, hi ha un supermercat Albert Heijn (obert de 8 a 22 de dilluns a dissabte i de 10 a 22h els diumenges) que etiqueta correctament els productes (ja ho feien al 2006!): hi podeu comprar tota mena de menjar (carn, embotit, salses, làctics, etc.) amb seguretat. Just al costat hi ha una botiga d’aliments biològics molt recomanable, encara que amb un assortiment molt limitat de productes sense gluten (tortetes, bàsicament). A un quart d’hora hi ha un BioMarkt (Weteringschans 133 / 137), on sí que hi ha un bon assortiment de productes sense gluten. Feu un cop d’ull a la pàgina de Schär de les botigues amb els seus productes.
Si voleu sortir a dinar o sopar, tingueu present que a cent metres dels apartaments hi ha una excel·lent braseria amb una carn magnífica i unes patates fregides de confiança: Piet de Leeuw (Noorderstraat 11). Dues recomanacions: mireu d’anar-hi d’hora (o reserveu taula), perquè els indígenes hi van amb assiduïtat i emporteu-vos-hi una lot per poder llegir la carta, perquè la il·luminació és típicament holandesa, és a dir escassa.
Ara, si voleu gaudir de magnífica cuina tradicional i amb una carta sense gluten, la millor opció és el Haesje Claes (Spuistraat 273, a tocar de Spui).
Us recomano l’anguila fumada, la truita de formatge i l’stamppot, un plat a base de puré de patates amb mandonguilla, salsitxa i bacon. De postres, la selecció de formatges amb ginebra de gerds (sense gluten!).
I si sou formatgers, també us recomano el creuer nocturn (Candlenight cruise) de Holland International: podeu gaudir dels canals il·luminats mentre gaudiu d’uns formatgers holandesos i un excel·lent vi sud-africà (les explicacions es perden enmig de l’alegria general!).
Recordeu-vos, al fer la reserva, de dir que us preparin la taula de formatges sense pa.