Anàlisi d’un software educatiu

maig 3rd, 2010

Introducció:

–         Nom: Bits d’intel·ligència per a nens i nenes de 3 anys.

–         Autors: José Luis Castaño Pérez i Rafael Morena Pardo

–         Tipus de software: és un software educatiu de tipus tutorial.

–         Objectius: 1. Millorar l’atenció i concentració dels nens a la feina.

2. Respondre a la curiositat i iniciativa dels nens.

3. Desenvolupar i estimular la memòria.

4. Aprendre més ràpid.

5. Contribuir al desenvolupament visual i auditiu dels nens.

6. Aconseguir una adequada base de dades visuals, lingüístiques, matemàtiques… tant en castellà com en anglès.

Continguts:

–         Tipus d’aplicació: A l’hora d’ensenyar i nombrar els bits d’intel·ligència es fa agrupant-los en categories. Cadascuna d’aquestes categories, que tenen característiques semblants en comú, s’ensenya 3 cops al dia durant 5 dies seguits (amb certa flexibilitat depenent dels casos particulars de cada nen). El que importa és que cada categoria s’ensenyi 15 vegades en total.

–         Ús educatiu: aquest software s’utilitza amb nens amb lesions cerebrals, que tenen dificultats per a aprendre, tot ajundant-los a la formació del cervell i la construcció del coneixement.

–         Activitats: Un adult guia el nen de 3 anys a través del programa, que es divideix en dos blocs d’activitats:

1.                          Activitats “Passives”: Es realitzen visionant les categories a través de l’ordinador. Es distribueixen en 4 blocs: imatges, paraules, números i anglès.

2.                          Activitats de desenvolupament: Aquest segon tipus d’activitat pretén consolidar els coneixements adquirits a l’anterior tipus d’activitat (les passives). Es subdivideixen en dos tipus d’activitats.

A.     Activitats d’ordinador:

A.1) Escull: És una activitat de discriminació visuoauditiva en la qual es demana al nen que, després d’escoltar un objecte, animal o paraula, ha d’assenyalar amb el ratolí el bit d’intel·ligència correcte d’entre tres que li presentem a la pantalla.

A.2) Endevina: És una activitat d’atenció i memorització visual. Es presenta, durant 5 segons, a la pantalla, 3 objectes, animals, números i paraules; després dels 5 segons, desapareixen darrere 3 portes i llavors es demana al nen que assenyali la porta en la qual s’amaga l’objecte en qüestió

A.3) Uneix: Es tracta d’una activitat de discriminació visual: es presenta una ombra o contorn negre de 8 o 10 objectes, etc. De manera que el nen ha d’arrossegar l’objecte fins a fer-lo coincidir amb la seva ombra i fer, per tant, parelles d’objectes.

B.     Activitats de llapis i paper: es fa mitjançant fitxes per colorejar, punxonejar, enganxar, repassar, pintar, etc.

B.1) Retalla: són fitxes de colors on es presenten imatges que s’han de retallar per una línia de punts.

B.2) Coloreja i picar: son fitxes en blanc i negre que presenten imatges dibuixades que s’han de colorejar amb ceres.

B.3) Retallar i enganxar: aquestes fitxes en color s’han de retallar per la línia de punts, per després enganxar-les en una altre lloc corresponent.

B.4) Colorejar: En aquestes fitxes en blanc i negre apareixen moltes coses dibuixades que s’han de colorejar amb un determinat color en cada cas.

B.5) Picar i pegar: En aquestes fitxes tenim, en color, animals als quals els falten parts del cos. Hem de picar, per la línia de punts, la part del cos que li falta.

–         Valors: Els valors més importants que potencia aquest software són la solidaritat (amb els nens que pateixen dificultats) i l’ajuda per a ells, gràcies a la inclusió que possibilita, així com el fet que els nens es diverteixen aprenent i, per tant, els agrada; això fa possible que aquests nens amb handicaps educatius associïn l’aprenentatge amb una cosa bona, amb una experiència positiva, per tal que s’esforcin més… és d’aquesta manera com millor els podem ajudar de cara a que, quan siguin adults, no es converteixin en víctimes de la marginació social.

Conclusions:

A mode de conclusió, podem resumir que:

– Aquest programa és fàcil d’usar per als alumnes, relativament fàcil d’instal·lar als centres i fàcil d’aconseguir com a software al mercat.

– La qualitat gràfica del programa no és excel·lent, tot i que, sota el nostre punt de vista, és suficient com per a acomplir el seu objectiu principal.

– El principal avantatge és la seva senzillesa, ja que resulta molt entretingut i fàcil d’usar per als alumnes, i molt fàcil d’utilitzar a classe per als professors; el principal inconvenient és que, pel que fa a prestacions, és una mica limitat a nivell gràfic, tot i que això no significa un impediment important per a al benefici general d’utilitzar-lo.

– Per tot això, considerem molt encertat recomanar aquest programa com a eina educativa adequada per a utilitzar tant a dins de l’aula com a fora, per a treballar amb nens que tenen dificultats educatives, o bé com a reforç per a alumnes que comencen els primers nivells de la seva formació.

PD: el document també l’hem penjat a una wiki; l’enllaç és el següent:

http://sites.google.com/site/analisisoftwareaap/home

Les TIC als centres educatius

maig 3rd, 2010

Una de les feines que hem hagut de fer durant l’assignatura és la d’analitzar quin ús en fan de les TIC en algun centre educatiu (que nosaltres triem).

Després, cada grup ha fet una presentació del seu treball per a la resta de la classe. A continuació, passaré a resumir/analitzar de manera breu cadascuna d’aquestes presentacions.

<!–[if !mso]&gt; st1\:*{behavior:url(#ieooui) } &lt;![endif]–>

1ª: IES Gallecs (Mollet). Força precisa i s’adequa molt bé al temps establert, sense presses però sense fer-se massa llarg; d’altra banda, no explica gaire bé el funcionament dels softwares educatius del centre

2ª: 25 setembre (Rubí). molt bon treball, tot i que al final hi ha un parell de diapositives que no es llegeixen i que resulten massa llargues.

3ª: CEE Ca n’Oriol (Rubi): unes explicacions clares i concises, ben acompanyades per les imatges, que donen un suport i ajuden a comprendre/assimilar millor la informació.

4ª: CEIP La Vinyala (St. Vicenç dels Horts): presentació molt amena, amb una música molt animada i uns títols molt divertits, tot i que es troba a faltar, en alguns moments, alguna veu que narri i guiï el que està expressat de manera escrita.

5ª: IES Torre del Palau (Terrassa): la quantitat d’informació em sembla força adequada, tot i que la velocitat de les diapositives hauria d’anar una mica més a poc a poc per tal de poder-les llegir amb més calma.

6ª: Col·legi Públic García Lorca (Sta. Margarida de Montbui). La presentació és molt bona ja que conjuga perfectament ritme, contingut, projecció i pronúncia, i claredat de conceptes; no és massa dens ni massa poc complert.

7ª Escola la Llacuna del Poble Nou (Barcelona). Excel·lent relació qualitat-temps. Explica molt bé el funcionament de les TAC al centre en qüestió, i combina molt bé el contingut amb la veu en “off” i la música de la sèrie “Friends”.

8ª: SMUC (Centre Conservatori de Catalunya). És un vídeo a mode de reportatge com els que fan a programes de la televisió; en ell, apareix l’alumne com a protagonista, que ens mostra el centre i com viuen les TIC. També fa una entrevista a un responsable del centre, per a extreure’n més informació. L’únic però podria ser el volum, que estava una mica baix.

9ª:  CEIP Andreu Castells. Ens presenten el centre, i comencen per explicar què trobem a l’aula de 5è, després a l’aula de música (on es nota que hi força més recursos TIC), seguidament l’aula d’informàtica, on el vídeo, per problemes tècnics, s’atura…

Conferència: El nou repte docent

abril 30th, 2010

El dia 15 de Març de 2010, els alumnes del grup 5 vam gaudir d’una conferència en la qual sen’s va explicar que, actualment, s’està pretenent passar d’una situació en la que es prioritza l’ensenyament sobre l’aprenentatge a una situació en la que passi tot el contrari. Les idees que vaig extreure’n, són les següents:

Primerament, que aquest canvi forçosament ha de venir condicionat, principalment, per les TIC (accés a informació, deslimitació, etc.).

D’altra banda, referint-nos al tema del material, s’ha d’anar substituint progressivament el material sobre suport físic (llibres, apunts, bolis, llapis, eines i un llarg etcètera)per un material nou i més pràctic, com ara els ordinadors (i portàtils), eines digitals, programari adequat… cal, en definitva, una digitalització del material escolar. A més, cal igualment establir i normalitzar el treball en xarxa, que permet una obertura vers el món i la resta de grups, així com adaptar els contingus al nivell dels estudis de cada grup d’alumnes.

Perquè això es pugui dur a terme, però, cal, com deiem, una virtualització de tot el que envolta la educació, encaminant-nos sempre cap a el món 3-D.

Pel que fa a les eines educatives, tenim, en primer lloc, les xarxes socials, d’entre les quals destaca Twitter per la seva funcionalitat. Alguns grups de Twitter que poden resultar interesants per a nosaltres, com a futurs docents, són: “espurn@” (que és un forum per a professors, molt útil per a principiants) i “kitxalla” (blog dirigit cap als alumnes de primària especialment).

També contem com a eina molt necessària la compilació de programari portable (i gratuït) que se’ns ha presentat a la xerrada, que disposa d’un menú per organitzar millor i les eines i tenir-ne un accés més fàcil; d’entre totes les eines, paga la pena destacar una que es diu “delicious” i que serveix per a guardar (online, en xarxa, i no només en un ordinador específic) les nostres adreces d’interés.

Finalment, arribem a l’objectiu final: la visualització 3-D, el colofó a la vitualització del sistema educatiu. Si s’arriba a aconseguir aquesta virtualització 3-D, estariem parlant d’una completa revolució, ja que això permetria fer classes en 3-D online, utilitzar màquines virtuals, laboratoris digitals, fer congresos virtuals i, fins i tot, establir un entorn (classe) en 3 dimensions, i poder cursar uns estudis o fer activitats extraescolars des del nostre propi equip multimèdia.

Tecnologia del futur, en la educació del present.

gener 11th, 2010

Avui dia, vivim en un món que s’ha globalitzat d’una manera espectacular.
I, com no podia ser d’una altra manera, en un món globalitzat la informació és, i per força ha de ser-ho, un element clau a tenir en compte.

Així, doncs, es evident que la forma en què la informació circula va evolucionant constantment. Mentres, en el passat, la gent obtenia notícies d’altres persones (“pregoners”), i, més endavant, va sorgir el diari (en format paper), avui dia disposem d’una ampla varietat de tecnologies que se’n encarreguen: després del diari, va venir la ràdio i, més endavant, la tele; actualment, Internet ha arribat a la nostra societat, i ha monopolitzat, gairebé, el subministrament de dita informació, donat que és el més complert mitjà (complementa text, amb imatges i so, és a dir, la part principal de cadasqun dels altres medis) i també el més ràpid, ja que, si passat quelcom a la Xina, podem assabantar-nos quasi bé al mateix instant, des de l’altra punta del món.

Aquestes tecnologies, però, no només s’apliquen al món de la informació general (notícies), sinó que també son essencials en el món de la comunicació: tant personal (familiar, íntima) com professional (negocis), així com de transmissió de coneixements; i, tot això, a escala mundial i, com ja hem esmentat, de forma gairebé instantànea.

Però, enfocant les conegudes com a “TIC” a un àmbit més proper al del nostre possible futur laboral, aquestes tecnologies també són molt útils per a la educació, ja que amb les noves tecnologies (mitjans audiovisuals, soports electrònics, ordinadors, internet) podem gaudir d’un banc de dades gairebé ilimitat, i d’un nombre ingent de possibles sistemes educatius (métodes d’ensenyament) i 100% actualitzat, el qual és també un aspecte molt important.

Per conlcoure, espero que aquesta assignatura em sigui molt útil en el meu futur i vida com a professional de la educació, i desitjo d’aprendre un munt de coses de les TIC i de com utilitzar-les per a ensenyar.

Experiència interesant amb les TIC

gener 11th, 2010

Quan anava a escola primària, vaig aprendre matemàtiques amb un programa (ja que no es pot anomenar exactament “joc”), el qual constava d’una sèrie de problemes matemàtics en els quals havies de fer un esforç mental, però ajudat per un suport mutimèdia, que feia que tot resutlés més divertit i, per tant, més fàcil d’aprendre.

Així, doncs, considero que per a mi va ser molt profitòs poder disposar d’aquest tipus de suport informàtic a l’hora d’aprendre matemàtiques durant la meva etapa d’educació primària.

Aplicació pràctica de les wikis en l’àmbit educatiu

gener 11th, 2010

A continuació publicaré un enllaç en el qual podem accedir a un pàgina web que ens documenta, amb explicacions clares i sencilles, videos, etc. de formes pràctiques i útils en què podem aprofitar aquest recurs de les “wikis” en l’àmbit de la educació, cosa que ens pot ser d’ajut al llarg de la nostra carrera professional, que hi tindrà molt a veure.

http://aulablog21.wikispaces.com/+Como+aprovechar+los+wikis+en+el+ambito+educativo

Hola, món!

gener 11th, 2010

Welcome to Blogs.uab.cat. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!