Darreres novetats en la recerca

NA LARA HA TORNAT DE SARDENYA

 

El passat mes d’octubre vam participar en el VIII CONGRESSO INTERNAZIONALE DI STUDI FENICI E PUNICI. DAL MEDITERRANEO ALL’ATLANTICO: UOMINI, MERCI E IDEE TRA ORIENTE E OCCIDENTE (SULCIS 2013) celebrat a Carbonia i Sant’Antioco del 21 al 26 d’octubre amb la ponència: Indigenismo davanti a colonizzazione punica nel mondo balear. Introduzione e consumo di vino nelle comunità di Maiorca e Minorca (VI ANE – I ANE/I NE).

 

Una experiència molt enriquidora i una oportunitat fantàstica per conèixer altres treballs i investigacions d’àmbits diferents, però contemporànies en el temps, que ens ajuden a entendre no sols el panorama de Son Fornés, sinó de tot el conjunt de les Illes Balears, especialment pel que fa a la relació entre les comunitats locals i les societats foranes.

 

En la nostra presentació tractàrem d’analitzar les repercussions del món púnic en la vida dels poblats posttalaiòtics, a partir d’un producte clau en l’antiguitat com és el vi; la intenció era d’anar més enllà d’allò que algunes hipòtesis tradicionalment han plantejat fins al moment, per donar una visió més contrastada i matisada d’acord amb els resultats de la recerca actual. En aquest sentit, l’adquisició i consum del vi en el marc d’unes comunitats locals que continuen mantenint els seus propis mecanismes de producció i reproducció, amb escassa incidència dels elements exògens, indica com convé matisar molt la influència púnica en l’esdevenir de les comunitats posttalaiòtiques de Mallorca i Menorca, i que, en lloc de parlar de colonització, estem més aviat davant la introducció de produccions foranes (que si bé en un primer moment provindran sobretot d’Eivissa, ben aviat diversificaran la seva procedència) amb una representació molt escassa en el si de la vida local.

 

Esperem que la recerca futura ens permeti avançar i seguir obtenint informació que ens permeti conèixer com eren les relacions entre les societats posttalaiòtiques i el món exterior i que puguem seguir transmetent-vos-la.

 

DSC02370

DSC02371

 

DARRERA TESI DOCTORAL GENERADA DES DE SON FORNÉS

 

La Dra. Lara Gelabert Batllori, a principis d’any, va presentar la seva tesi: Circulació i consum de mercaderies a la Prehistòria Balear. El cas de Son Fornés (Mallorca) a partir de la materialitat amfòrica. La podeu consultar online a: http://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/116200/lgb1de1.pdf?sequence=1

 

DARRERES PUBLICACIONS DE L’EQUIP DE RECERCA DE SON FORNÉS

 

Us volem donar a conèixer les dues darreres publicacions que s’han fet de l’Edat del Bronze, a partir de les excavacions de les Coves de Càrritx i Mussol:

 

LULL, V., MICÓ, R., RIHUETE, C y RISCH, R. (2013), “The Bronze Age in the Balearic Islands”, en Harding, A. y Fokkens, H. (eds.), The Oxford Handbook of the European Bronze Age. Col. Oxford Handbooks in Archaeology, Oxford University Press, Oxford, pp. 617-631. ISBN 978-0-19-957286-1

 

LULL, V., MICÓ, R., RIHUETE, C. i RISCH, R (2013), “Rot in der Unterwelt: Die chthonischen Rituale der Spätbronzezeit auf den Balearischen Inseln”. In H. Meller/Ch.-H. Wunderlich/F. Knoll (eds), Rot – Die Archäologie bekennt Farbe. 5. Mitteldeutscher Archäologentag. 10 (Halle), pp. 287 – 306.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.