El Parabens

Per tenir cura del nostre cos, utilitzem productes que trobem a grans superfícies i de marques conegudes que utilitzen paraules com benestar o bellesa com a reclam. Molts d’aquests, contenen una varietat d’elements anomenats parabens, uns conservants químics que poden ser molt perillosos i dels quals en parlarem avui.

200416165-001Els parabens són objecte de controvèrsia arran de diferents investigacions que els vinculen a l’aparició de malalties com ara el càncer. L’any 2004 un estudi de la University of Reading del Regne Unit va trobar restes de parabens, concretament methylparaben, en tumors extirpats a pacients amb càncer de pit. L’any 2011 es va prohibir a Dinamarca l’ús d’aquestes substàncies en productes destinats a nens i nenes menors de tres anys. I el mateix any, segons l’article França prohibeix l’ús dels parabens” del Ecodiari, el 3 de Maig, l’Assamblea Nacional Francesa va prohibir l’ús dels parabens.

Els parabens es troben a molts productes per a tenir cura del nostre cos, com ara els cosmètics, desodorants, gels de dutxa, xampús, etc. Tal com descriu la fundació Livestrong al seu article “What are the dangers of parabens in the skin care?”, aquests permeten als productes conservar les seves propietats durant més temps, mesos i fins i tot anys. Per altra banda, també penetren al nostre cos en estar en contacte directe amb la nostra pell.

Segons l’article del diari ABC, “Parabenos ¿Un peligro para nuestros hijos?” els parabens primer es trobaven tan sols en productes alimentaris i va ser més tard quan es van introduir a la cosmètica. “Són molècules que no fan olor, incolores i no volàtils eficaces en un ampli marge de pH, que segons estudis referenciats per la Acadèmia Española de Dermatología y Venereología, son metabolitzades per el fetge i els ronyons, essent eliminades per l’orina”, per això els parabens en el camp de l’alimentació no susciten polèmica.

Per saber si algun dels productes que volem comprar té parabens, cal mirar l’etiqueta i comprovar si té alguna paraula que acabi amb –paraben; Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Heptylparaben, Propylparaben, entre altres.

Fotografia per: Onmeda

Deixa un comentari