6 de Març, Dia Mundial del Limfedema

Avui, lazo-rosa116 de Març se celebra el dia mundial del Limfedema, una malaltia crònica que afecta el sistema limfàtic amb causes desconegudes. Segons l’article Unos 8.000 granadinos están afectados por el linfedema, una rara enfermedad, publicat al diari digital de Granada, Ideal.es, “es calcula que un 2% de la població espanyola pateix aquesta malaltia, considerada com a rara”.

Segons l’Associació Catalana d’Afectats del Limfedema, Limfacat, “El limfedema és una patologia crònica caracteritzada per la retenció de líquids i proteïnes als teixits (edema), ocasionada per una alteració en el sistema limfàtic”. Hi ha dos tipus de Limfedema: el primari, “d’aparició espontània, o a partir d’un desencadenant, o per falta congènita de teixit limfàtic o anormalitat en el desenvolupament d’aquest. Pot ser hereditari (Malaltia de Milroy), o no hereditari (precoç o tardà)”; i el secundari, “causat per obstrucció o interrupció del sistema limfàtic. Les causes més freqüents són la postquirúrgica (mastectomia en les dones i prostatectomia en els homes, entre d’altres), els traumatismes, etc.”.

El Limfedema sol aparèixer també a 10 de cada 100 dones que han tingut càncer de pit i que han patit l’operació. Segons l’article Todo sobre el linfedema del diari El Mundo, es recomana a les persones afectades fer activitat física com ara natació, ioga, Pilates o gimnàstica de manteniment. En canvi, s’ha d’evitar practicar tennis, rem, golf o exercicis amb peses.

Tal i com explica Limfacat, el tractament a seguir per les persones que pateixen el Lifedema inclou el drenatge limfàtic, l’embenat multicapes, les mitges compressives, seguir consells nutricionals, fer exercicis descongestius i adoptar tot un seguit de mesures higièniques. L’objectiu final a aconseguir és “reduir el volum de l’extremitat afectada i prevenir el desenvolupament de complicacions”.

Fotografia per: Fisioenap

Deixa un comentari