Comunidades Aestatales y Estado desde los Asentamientos de El Trigal. Investigaciones de Arqueología Social en Perú (Proyecto La Puntilla, Orcona, Nasca, Ica) 0

CONFERENCIA: ARQUEOLOGIA SOCIAL EN LOS ANDES
Comunidades Aestatales y Estado desde los Asentamientos de El Trigal. Investigaciones de Arqueología Social en Perú (Proyecto La Puntilla, Orcona, Nasca, Ica)”

Dr. Pedro V. Castro-Martínez

Departamento de Prehistoria y Arqueología, Universidad de Granada.

Facultad de Filosofía y Letras, Aula “Decano José Palanco” (Campus Universitario de La Cartuja, Granada)

Jueves 28 Septiembre 2017. 12,30 h.

 


Posted in Conferències/Seminaris del departament, Conferències/Seminaris fora departament, General | No Comments »

Enterrament infantil neolític a Osca 0

Els enterraments infantils a la Prehistòria són especialment sensibles al pas del temps. La campanya d’excavació a la cova de Coro Trasito (Huesca) ha tret a la llum l’enterrament d’un nadó de pocs mesos, que probablement correspongui al Neolític inicial.

Noticia complerta aquí.


Posted in General | No Comments »

Bon Estiu ! 0

Hola.

Des del departament de Prehistòria us volem desitjar molt bon estiu. Acabem amb un mica d’humor.

Ens tornem a veure tots a primers de Setembre !!

 


Posted in General | No Comments »

Raquel Piqué rep la distinció ICREA Acadèmia de la Generalitat 0

La investigadora del Departament de Prehistòria de la UAB, Raquel Piqué, va rebre dilluns, de mans del conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, la distinció ICREA Acadèmia de la Generalitat.

Llegiu la noticia complerta aqui.


Posted in General | No Comments »

Èxit en la campanya de la Draga. 0

Els primers arquitectes catalans.


Les excavacions que acaben de concloure al jaciment neolític de la Draga, al costat del llac de Banyoles, al Pla de l’Estany, revelen les primeres feines arquitectòniques de què es té notícia en aquesta zona de la Mediterrània.

Podeu llegir la noticia complerta aquí.


Posted in General | No Comments »

Els “primers fusters” de Catalunya 0

El jaciment neolític de la Draga de Banyoles va acollir els “primers fusters” de Catalunya.

El jaciment neolític de la Draga de Banyoles de fa 7.300 anys va donar lloc als “primers fusters” de Catalunya. Ho constaten les més de 200 eines i instruments quotidians que han aparegut en els 27 anys que es venen fent excavacions.

Llegiu la noticia complerta aquí.


Posted in General | No Comments »

EXCAVACIONS ARQUEOLOGIQUES A TAVERTET (OSONA) 0

Avui dia 19 de juliol acaba la campanya d’excavacions del grup de recerca SAPPO del departament de Prehistòria (UAB) a Tavertet. Durant la primera quinzena de juliol, un equip de la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Bellaterra ha estat excavant en dos assentaments prehistòrics situats a la vall del Ter, concretament a la cova de Les Pixarelles, i al poblat del Pla de Castell. El projecte, que compta amb el suport econòmic de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i el suport logístic de l’Ajuntament de Tavertet, està dirigit per Anna Gómez (UAB)  i Ramon Álvarez (UB).

Els resultats han estat espectaculars. A la cova de Les Pixarelles, s’ha documentat a 2,10 metres de profunditat, un nivell d’habitació datat del neolític mitjà (datació a l’ entorn del 4000 a.C.). Els resultats obtinguts al poblat del Pla del Castell, també son  molt importants doncs es tracta d’un assentament inèdit, amb una llarga ocupació i estructures construïdes en pedra seca –prop de 130 metres d’un mur de defensa- datades del primer mil·lenni a.C. (durant el període ibèric i període Bronze final ). Aquest estiu s’ha excavat una superfície de més de 160 m2, posant al descobert uns trama de la Muralla i un conjunt d’habitacions. La campanya aporta novetats molt significatives al coneixement de les poblacions de la Prehistòria recent de Catalunya, en una zona on la riquesa ecològica i paisatgística de la vall mitjana del riu Ter indiquen uns usos específics de les comunitats humanes.

 

 


Posted in General | No Comments »

CAMPANYA D’EXCAVACIÓ A SON FORNES DEL 3 AL 31 DE JULIOL. 0

El pasado viernes ha concluido la primera fase de la 15 campaña de excavaciones en el yacimiento de Son Fornés, Montuïri (Mallorca). Hasta el momento hemos descubierto un edificio complejo de grandes dimensiones situado entre los Talayots nr. 2 y 3. Esta construcción que conserva tramos de muros ciclópeos, fue utilizada y modificada en diferentes momentos entre la Época Postalayótica (550-250 cal ANE) y el alto Imperio Romano.  

 


Posted in General | No Comments »

Campanya 2017 d’excavacions a Tavertet 0

Tavertet

Campanya 2017 d’excavacions a la zona de Tavertet


Posted in General | No Comments »

l’Abric d’Obagues de Ratera 0

Entre els dies 10 i 23 de juliol el Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya (GAAM) de la UAB-CSIC reprendrà l’excavació de l’Abric d’Obagues de Ratera, situat al sector d’Espot del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La d’enguany serà la tercera campanya d’excavació en aquesta petita cavitat situada a 2300 m. i formada per una acumulació de grans blocs de granit. Fins ara els treballs realitzats han permès documentar una extensa seqüència arqueològica a l’abric, amb ocupacions d’època contemporània, d’inicis de l’edat mitjana (s. VI-VII) i prehistòriques ( amb diverses fases compreses entre el 530 i 2800 calANE). Al llarg dels diferents períodes s’aprecien el arranjaments, amb petites construccions, que es dugueren a terme per adequar aquest espai com a lloc de resguard, refugi i hàbitat i la seva ocupació.

Les excavacions a l’Abric d’Obagues de Ratera s’insereixen dins la recerca arqueològica que, de manera ininterrompuda des de l’any 2004, el GAAM duu a terme a l’interior del Parc Nacional. La campanya actual s’insereix dins de diversos projectes de recerca I+D així com de la participació del propi Parc.

 


Posted in General | No Comments »