‘nen vampir’. Enterrat amb una pedra perquè no ressuscités d’entre els morts. 0

Un grup d’arqueòlegs han descobert en un assentament romà a Itàlia una pràctica funerària en les restes d’un nen de 10 anys que ha deixat als experts desconcertats. En aquest “enterrament vampíric”, com l’han qualificat, el menor va rebre sepultura fa més de 2.000 anys amb una pedra a la boca, una pràctica ritual duta a terme per evitar que els cadàvers s’aixequessin d’entre els morts.

La tomba d’aquest menor és una de les últimes cinc sepultures trobades l’estiu passat a aquest assentament, un cementiri de nens on hi ha desenes de cossos i evidències de pràctiques de bruixeria, com ossos de gripau, urpes de corbs i calders de bronze.

El niño 'vampiro de Lugnano'

Imatge de la roca col·locada en la boca d’un nen de 10 anys mort per malària fa 2.000 anys per evitar que el mort ressuscités i propagués la malaltia. STANFORD UNIVERSITY

Noticia sencera


Posted in General | No Comments »

L’exposició “Muntanyes a la Prehistòria” es trasllada a la Vall de Boí 0

Seguint el seu recorregut per diverses poblacions al voltant del Parc. L’exposició Muntanyes a la Prehistòria. L’Arqueologia al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici es podrà visitar des del 19 de setembre al 21 d’octubre a la Casa del Parc de Boí.


Posted in General | No Comments »

#Arqueovandalisme a Horsham 0

S’està avisant a les esglésies de Horsham i els seus voltants que estiguin en alerta després d’una sèrie d’incursions dels lladres. La policia de Sussex està demanant als clergues i als religiosos que estiguin amatents. La policia diu que temen que es puguin atacar més esglésies. Els lladres han causat danys de milers de lliures quan van treure el plom d’un sostre de i en una incursió a l’església de St John’s, Coolhurst, fora de Hammerpond Road prop de Horsham Rugby Club.

The Rev Dr Mark Betson, vicar of St Jhon's Church, Coolhurst

The Rev Dr Mark Betson, vicar of St Jhon’s Church, Coolhurst

Noticia sencera


Posted in General | No Comments »

Crani per Culte Göbekli Tepe 0

Göbekli Tepe és un dels llocs arqueològics més significatius i misteriosos del món. Entre el desè i el vuitè mil·lenni bans de Crist, la gent va aixecar una sèrie de cercles de pedra on grups es van reunir amb finalitats religioses o socials. Aquest any, els investigadors van revelar que l’anàlisi microscòpica dels fragments d’os que es troben al lloc suggereix que els cranis humans podrien haver estat col·locats en un lloc destacat. Els fragments pertanyen a tres cranis parcialment preservats tallats i alterats després de la mort. Aquesta és la primera indicació de com els habitants de Göbekli Tepe podrien haver tractat els seus morts, i els arqueòlegs creuen que poden provar un “culte de cranis” del Neolític Antic que exhibia els caps decapitats d’avantpassats venerats o enemics enviats en llocs designats.

Top Ten Turkey Skull Fragment

Courtesy Julia Gresky)
Human skull fragment

Noticia sencera


Posted in General | No Comments »

Un joc de l’edat de pedra, per @xrubiocampillo 0

Es pot aprendre a través del joc.

En Xavier Rubio @xrubiocampillo ha fet un joc situat a l’edat de pedra “our ancestors stories of atapuerca”  (les històries dels nostres ancestres d’Atapuerca).

Trailer

El podeu descarregar de Google play

Cover art

Ancestors: Stories of Atapuerca

Si el proveu, digueu-nos què us sembla.


Posted in General | No Comments »

Necròpolis de l’Edat de Gel 0

En el període Paleolític Superior, fa poc més de 12.000 anys, Arene Candide, a la regió de Ligúria del nord-oest d’Itàlia, era una cova imponent amb una duna de sorra massiva de gairebé 300 peus al costat de la seva entrada. Actualment la duna s’ha extingit.

Per a l’arqueòleg Vitale Sparacello de la Universitat de Bordeus, Arene Candide és clau per entendre el llegat de la humanitat a la regió. Per a Sparacello i els seus col·legues, el lloc ofereix una altra cosa més: informació sobre com els paleolítics van enterrar els seus morts.

Trenches Italy Arene Candide Skeletal Remains

(Courtesy Vitale Sparacello)
Skeletal remains and 3-D images, Arene Candide

Noticia sencera


Posted in General | No Comments »

Trobats artefactes de l’edat de bronze a Grècia 0

L’excavació de l’anomenada “Casa de la Thrania” a l’assentament minoic d’Akrotiri ha produït una col·lecció d’artefactes de 3.600 anys d’antiguitat que es pensa que poden haver estat utilitzats en rituals. L’assentament, destruït durant una erupció volcànica a la illa el 1600 a. C., va ser preservat per la seva cendra.

Akrotiri Minoan shrine
(Greece’s Ministry of Antiquities)

Noticia sencera


Posted in General | No Comments »

El primer ‘terminator’ és de fa 5000 anys 0

A Zabol (Iran) s’ha trobat un ull prostètic de 5,000 anys d’antiguitat fet d’una barreja de quitrà i greix animal. La pròtesi d’ull més antiga del mon, que es pintava d’or, va ser usat per una sacerdotessa.

Noticia


Posted in General | No Comments »

Un estudi vincula l’Evolució humana al registre ambiental 0

Científics, dirigits per Richard Owen, van examinar els nuclis de sediments extrets del llac Magadi a la vall del Rift d’Àfrica de l’Est, i van trobar que el canvi climàtic i els períodes de sequera en particular podrien haver influït molt en l’evolució humana

L’estudi relaciona l’inici d’una tendència cap a una “aridificació intensa” fa uns 575.000 anys, tal com es reflecteix en els nuclis de sediments, amb el desenvolupament de tecnologies d’eines de pedra més sofisticades i àmplies en algun moment entre fa 500.000 i 320.000 anys.

Kenya Lake Magadi Drilling
(Robin Renaut)

Noticia sencera


Posted in General | No Comments »

Es pot usar Youtube per explicar la Prehistòria ? 0

Aquest recull de 6 vídeos fa encara més. Explica la història de la prehistòria.

Andy Needham, University of York and John McNabb, University of Southampton

Anar al recull de vídeos (playlist)

Nota: Estan en anglès, però recordeu que es poden posar els subtítols en l’idioma que vulgueu.

Feu-nos saber què us han semblat !

font


Posted in General | No Comments »