Article a Nature: L’ADN revela l’impacte del “fenomen campaniforme” als europeus prehistòrics 0

L’estudi d’ADN antic més gran fet fins ara demostra que la introducció del vas campaniforme a Europa central des de la península ibérica fa uns 4500 anys no va ser per moviments migratoris, sinó pel desenvolupament de noves formes de comunicació entre territoris. Hi han participat els investigadors de la UAB Roberto Risch i Ignacio Soriano.

Podeu consultar la noticia aqui.
Podeu consultar l’article aqui.
Figure 1
 


Posted in General | No Comments »

Son Fornés (Montuiri, Mallorca), un dels 15 jaciments més impressionants d’Espanya. 0

El diari el País ha publicat un article amb els 15 jaciments més impressionants d’Espanya. Un d’aquests és el que estem excavant en el nostre departament; el Jaciment Talaiòtic de Son Fornés (Montuiri, Mallorca).

Podeu llegir la noticia complerta amb les fotos aquí

Yacimiento de Son Fornés, en Mallorca.


Posted in General | No Comments »

Ossos que xerren. La fossa dels mariandos 0

El documental, de Quindrop en coproducció amb IB3 (televisió pública de les Illes Balears), s’emetrà el proper dissabte dia 2 de desembre a les 21:40

 

El documental Ossos que xerren. La fossa dels mariandos mostra el seguiment exhaustiu del treball de recerca, exhumació, identificació i reenterrament de tres republicans mallorquins de Maria de la Salut assassinats l’octubre de 1936 i enterrats a una fossa comuna en el poble veïnat de Sant Joan.

 Es tracta de la primera fossa de la guerra civil oberta a les Illes Balears (juny de 2014) gràcies a la tasca desenvolupada per l’Associació Memòria de Mallorca. El documental mostra el seguiment exhaustiu, al llarg de dos anys, de tot el que representa una exhumació: investigació prèvia, treballs d’excavació, identificació dels cossos, homenatge i entrega de les restes als familiars. Na Cristina Rihuete Herrada i na Camila Oliart Caravatti, del grup de recerca ASOME i del Laboratori de Bioarqueologia Humana de la UAB, han estat part de l’equip tècnic format íntegrament per dones que assumí l’excavació arqueològica i la identificació antropològica dels cossos.


Posted in General | No Comments »

EXPOSICIÓN “LA REPRODUCCIÓN TIENE HISTORIA”: MARINALEDA 0

EXPOSICIÓN “LA REPRODUCCIÓN TIENE HISTORIA”: MARINALEDA

Sindicato Obrero del Campo-SAT. Local del Sindicato

Avenida de La Libertad, 5, Marinaleda, Sevilla, Andalucía.

Inauguración: Miércoles 4 Octubre 2017, 19 h

 


Posted in Exposicions, General | No Comments »

CHARLAS SOBRE VIDA SOCIAL Y ARQUEOLOGIA 0

CHARLAS SOBRE VIDA SOCIAL Y ARQUEOLOGIA: MARINALEDA (3 y 4 Octubre 2017)

“Mujeres, Historia y Arqueología”. Dra. Trinidad Escoriza-Mateu. Sindicato Obrero del Campo-SAT. Local del Sindicato (Avenida de La Libertad, 5, Marinaleda). Martes 3 Octubre 2017, 19 h.

“Orígenes: Falsos Mitos de la (Pre)historia”. Dr. Pedro V. Castro-Martinez. Sindicato Obrero del Campo-SAT. Local del Sindicato (Avenida de La Libertad, 5, Marinaleda). Martes 3 Octubre 2017, 20 h.

“Arqueología en los Andes”. Dr. Pedro V. Castro-Martinez. Instituto (IES) José Saramago. Para el Alumnado del Centro (Avenida de La Libertad, s/n, Marinaleda). Miércoles 4 Octubre 2017, 9,30 h.

“Reproducción y Mujeres: La Exposición”. Dra. Trinidad Escoriza-Mateu (Inauguración de la Exposición “La Reproducción tiene Historia”). Sindicato Obrero del Campo-SAT. Local del Sindicato (Avenida de La Libertad, 5, Marinaleda). Miércoles 4 Octubre 2017, 19 h.


Posted in Conferències/Seminaris del departament, Conferències/Seminaris fora departament, Exposicions, General | No Comments »

LA REVOLUCIÓ NEOLÍTICA La Draga, el poblat dels prodigis” 0

Esteu convidats a la inauguració de l’exposició

LA REVOLUCIÓ NEOLÍTICA
La Draga, el poblat dels prodigis
Dijous 28 a les 19 hores

Amb la participació de: Josep Manuel Rueda Torres, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Miquel Noguer i Planas, alcalde de Banyoles, Martí Boada i Juncà, científic ambiental i geògraf, Antoni Palomo Pérez, comissari de l’exposició i conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Conductor de l’acte: Marc Boada i Ferrer, comunicador científic i escriptor.
L’acte tindrà lloc el dijous 28 de setembre a les 19 hores al Museu d’Arqueologia de Catalunya Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc, Barcelona.
Es demana confirmar l’assistència a macvisites.acdpc@gencat.cat

 

 

 


Posted in General | No Comments »

Video de la inauguració del Grau d’Arqueologia per la classe de Prehistòria de primer curs. 0

Si no el podeu veure directament des del blog, podeu veure el video sencer en aquest enllaç


Posted in General | No Comments »

Comunidades Aestatales y Estado desde los Asentamientos de El Trigal. Investigaciones de Arqueología Social en Perú (Proyecto La Puntilla, Orcona, Nasca, Ica) 0

CONFERENCIA: ARQUEOLOGIA SOCIAL EN LOS ANDES
Comunidades Aestatales y Estado desde los Asentamientos de El Trigal. Investigaciones de Arqueología Social en Perú (Proyecto La Puntilla, Orcona, Nasca, Ica)”

Dr. Pedro V. Castro-Martínez

Departamento de Prehistoria y Arqueología, Universidad de Granada.

Facultad de Filosofía y Letras, Aula “Decano José Palanco” (Campus Universitario de La Cartuja, Granada)

Jueves 28 Septiembre 2017. 12,30 h.

 


Posted in Conferències/Seminaris del departament, Conferències/Seminaris fora departament, General | No Comments »

Enterrament infantil neolític a Osca 0

Els enterraments infantils a la Prehistòria són especialment sensibles al pas del temps. La campanya d’excavació a la cova de Coro Trasito (Huesca) ha tret a la llum l’enterrament d’un nadó de pocs mesos, que probablement correspongui al Neolític inicial.

Noticia complerta aquí.


Posted in General | No Comments »

Bon Estiu ! 0

Hola.

Des del departament de Prehistòria us volem desitjar molt bon estiu. Acabem amb un mica d’humor.

Ens tornem a veure tots a primers de Setembre !!

 


Posted in General | No Comments »