Màster Universitari en Participació i Polítiques Locals
Blogs de la UAB | Màster oficial de la UAB

Posted
1 Juny 2013 @ 3pm

No Comments Yet

Notícies

TRANSPORT LEARNING – Un portal formatiu sobre mobilitat sostenible

logoEls companys Isabela Velázquez i Carlos Verdaguer, professors de l’Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, membres de GEA 21 i col·laboradors habituals del nostre màster, ens fan arribar notícies d’un interessant projecte en el que han participat recentment.

Es tracta del projecte TRANSPORT LEARNING, finançat per la Comissió Europea, i que té com objectiu principal la provisió de metodologies per a generar coneixement i capacitat tècnica per a l’elaboració de polítiques de mobilitat sostenible en els municipis europeus.

Amb aquest objectiu han desenvolupat un entorn web amb nombrosos materials didàctics força útils sobre 8 àmbits relacionats amb la mobilitat sostenible:

  1. Gestió de l’aparcament, restriccions d’accés i control de velocitat. [anar-hi]
  2. Mesures de gestió de la mobilitat per a famílies, escoles infantils i col·legis. [anar-hi]
  3. Usos del sòl, urbanisme i habitatge a la gestió de la mobilitat. [anar-hi]
  4. Models de transport públic. [anar-hi]
  5. Disseny de carrers, paisatge urbà i calmat de trànsit. [anar-hi]
  6.  A peu i amb bicicleta, assessoria en mobilitat no motoritzada per als municipis. [anar-hi]
  7. Disseny i realització de campanyes de mobilitat sostenible. [anar-hi]
  8. Formació en comunicació. [anar-hi]

Diverses d’aquestes accions tenen una dimensió participativa evident. Esperem que us siguin de profit.

Podeu trobar més informació a la web del projecte: www.transportlearning.net

dsc_9579a479368_515403558523208_853707186_o

————————————————————–

Recreant Cruïlles al Centre Cívic Golferichs

Per Rubén Domínguez, Mabel Rodríguez, Iván del Río i Marc Serra.

capc3a7alera11

Dins del cicle de conferències sobre Societatcontemporània. Totéspolítica, organitzat pel Centre Cívic Golferichs, el passat 23 de maig va tenir lloc lla conferència per part del col·lectiu  Recreant Cruïlles” que va explicar l’experiència del procés participatiu de reapropiació i autogestió de l’espai públic del solar de Germanetes (al barri de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona).

DSC_0443

La conferència va comptar amb uns 30 assistents de diferents àmbits i amb la presència de 3 ponents vinculats al col·lectiu Recreant Cruïlles. El primer ponent va iniciar la conferència amb una breu exposició sobre la situació, punt de partida, motivacions del procés, activació social i projecte presentat al Pla Buits. Seguidament, el torn de paraula fou per dues col·laboradores recents que van explicar la seva experiència personal amb el col·lectiu. Una d’aquestes intervencions va anar a càrrec de la Mabel Rodríguez, que va exposar la col·laboració i participació amb Recreant Cruïlles en el marc de les pràctiques del Màster en Participació i Polítiques Locals de la UAB, que el grup d’alumnes (Iván del Rio, Rubén Domínguez, Mabel Rodriguez i Marc Serra) estan realitzant, al costat de les tutores Loli Castilleja i Begoña Oltra.

DSC_0440 (1024x536)

L’alumnat, la coordinació i tutores del màster agraïm la col·laboració mútua amb Recreant Cruïlles i la seva confiança per intervenir en aquesta conferència.

 

====================================================================

Xerrada de Ricard Gomà en el marc del Màster

logo_raonsPubliques_yellow_header_ratio246x70_21

004 (1024x940)

Ricard Gomà a l’inici de la seva intervenció

El passat 22 de maig de 2013 els i les alumnes del Màster Universitari en Participació i Polítiques Locals van poder assistir a una xerrada de Ricard Gomà a la seu de Raons Públiques, una entitat dedicada a promoure l’urbanisme participatiu.

Ricard Gomà és politòleg, professor de la UAB, i entre 2003 i 2011 ha estat regidor de benestar social (d’acció social i ciutadania) de la ciutat de Barcelona sota les sigles d’ICV. En Ricard Gomà imparteix cada any una sessió de 4h al Màster de Participació, però en l’edició d’enguany els seus compromisos polítics només li van permetre fer-ne 2h. Les altres 2h van quedar pendents i, quan vam concertar la nova data, li vam demanar si les podia fer a fora de l’aula, concretament a la seu de Raons Públiques, una entitat amb la que alguns dels alumnes havien contactat prèviament per motius relacionats amb el contingut del Màster.

002 (1024x701)

Abans de la xerrada, la gent de Raons Públiques ens va explicar el procés i la filosofia amb la que han dissenyat el seu local

006 (1024x768)

Davant un auditori format per alumnes del Màster i per professionals vinculats a l’urbanisme participatiu, Ricard Gomà fa ver una dissertació sobre l’evolució de la democràcia i sobre el moment històric que estem vivint, que ell va interpretar com un moment de ‘canvi d’època’. Un canvi que socialment es manifesta en dos vessants: per un costat, hi ha una ofensiva cada cop més brutal per part de sectors socials minoritaris (però molt poderosos) que pretenen reescriure el ‘contracte social’ en favor seu; i, per un altre costat, hi ha una part creixent de la població que cada vegada es reconeix menys en la vella política (en les institucions i procediments actuals), cosa que es tradueix en un nou cicle de mobilització social i en un increment de la capacitat crítica i reflexiva per part de la ciutadania. Tot plegat fa que, des de la seva òptica, ens trobem en un temps fundacional, en l’adveniment d’una nova societat i una nova forma de governar-la, el resultat del qual encara és incert però que pot ser esperançador.

Ricard Gomà també va explicar que durant el període 1979-2011, la participació a nivell local es va configurar al voltant de la creació d’espais de participació (consells municipals, plans comunitaris, taules, etc.), de processos de participació (acotats en el temps, com el PAM, etc.), i d’instruments de participació (per a esdeveniments concrets, com la consulta de la Diagonal, etc.). Des del seu punt de vista, a partir de 2011 s’entra en una nova fase, no només perquè des de les institucions públiques municipals s’han frenat aquelles dinàmiques participatives ‘formals’, sinó perquè ha esclatat una mobilització social intensa i cada cop més àmplia i de llarg recorregut (Com Plataforma Nou Barris cabrejada, Assemblea de suport als assentaments de Poble Nou, Plataforma Ciutat Vella Rebel, etc.), així com una mobilització amb voluntat transformadora que pren iniciatives i les tira endavant (com la xarxa d’escoles municipals amb projectes propis, els promotors d’horts urbans i comunitaris, la Plataforma d’afectats per la hipoteca, etc.). Sense deixar de reconèixer que s’ha creat una realitat amb més ‘tensió’ en tots els sentits, en Ricard Gomà considera que totes aquestes iniciatives reconfiguren de dalt a baix les formes tradicionals de participació en l’àmbit local, i indubtablement tindran un paper cada cop més important en la política municipal.

007 (1024x768)

La xerrada va acabar amb un debat força animat, al final del qual la gent de Raons Públiques va convidar els presents a uns refrigeris i aperitius per tal de celebrar la recent inauguració del seu local al Poble Sec (c/Concordia, 30).

 

 


Back to Home