Màster Universitari en Participació i Polítiques Locals
Blogs de la UAB | Màster oficial de la UAB

Posted
24 Abril 2013 @ 6pm

3 Comments

Jornada 2013

Sala 143 (2) (1024x768)

El 16 de maig de 2013 es va celebrar la jornada sobre ‘Xarxes digitals i participació local: una e-revolució a les nostres ciutats o una febre de dospuntzerisme?‘, que va comptar amb notables intervencions i debats fructífers sobre aquest tema, un dels reptes que les institucions locals no poden defugir. La jornada va voler contribuir al debat sobre què fer i com entendre el paper de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en la implicació i participació ciutadana.

La jornada va comptar amb una seixantena de persones assistents, la majoria professionals de la participació i de les administracions públiques locals, i es va iniciar amb la benvinguda institucional a càrrec del Dr. Joan Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, seguida de la presentació de la jornada per Josep Espluga, coordinador del Màster oficial en Participació i Polítiques Locals.

Pedro 141 (1024x766)

Pedro Prieto-Martín

La ponència marc va anar a càrrec de Pedro Prieto-Martín, impulsor de l’Asociación KyoPol – Ciudad Simbiótica, amb una dissertació titulada “Reptes de l’aplicació de les TIC a la participació en l’àmbit local“.

El ponent va emmarcar la crisi de la participació ciutadana en el context polític i institucional actual, tot vinculant-ho amb els processos de globalització, els moviments socials i l’emergència de les xarxes digitals. El ponent va introduir un bon conjunt de metàfores per a referir-se al que està passant, com per exemple la de la ‘reina roja’ d’Alícia al país de les meravelles per a referir-se al paper que estan fent moltes administracions públiques davant l’onada digital: córrer per a no moure’s del lloc. Va enumerar una sèrie d’obstacles intrínsecs i extrínsecs que dificulten enormement l’elaboració de polítiques mitjançant pràctiques participatives, per, a continuació, avançar possibles fórmules i vies per a evitar aquells obstacles i per a definir el paper que hi poden jugar les xarxes digitals.

Podeu veure el vídeo de la seva intervenció AQUÍ. La seva presentació es pot descarregar a SlideShare.  I també en PDF.

Clelia 152 (1024x655)

Clelia Colombo

Posteriorment, vam tenir ocasió d’escoltar la sociòloga Clèlia Colombo amb una ponència sobre ‘L’e-governança municipal i la transició vers el govern relacional’. La ponent va distingir entre l’e-government i l’e-governance, tot indicant els principals problemes amb què s’està trobant el desenvolupament d’aquestes pràctiques. També va mostrar una sèrie de casos de bones pràctiques com ‘Consensus – Ciutadans en Xarxa’, l’experiència de ‘cartes als regidors’ a la web de l’Ajuntament de Badalona,  el procés participatiu sobre la ‘Muntanya de Sant Miquel’ (al Ripollès), o el cas de l’ajuntament de Reykjavic (Islàndia).

Podeu descarregar la seva presentació AQUÍ.

 

Sandra 160 (1024x846)

Sandra Bravo

La part de la jornada dedicada a la participació digital des del punt de vista de les administracions va ser closa per la periodista Sandra Bravo, cofundadora de la consultora especialitzada en comunicació política BraveSpindoctors. A través de diversos exemples sobre les relacions entre ciutadans i ajuntaments per via electrònica, ens va il·lustrar sobre alguns dels riscos que pot comportar per als càrrecs electes i per als tècnics municipals una minusvaloració de les lògiques i dinàmiques pròpies de les xarxes digitals.

Podeu consultar la seva presentació AQUÍ.

Després d’aquestes tres intervencions hi va haver temps per al debat moderat per Begoña Oltra, de la consultora INDIC (Iniciatives i Dinàmiques Comunitàries), on les intervencions de tècnics i responsables d’ajuntaments presents entre el públic van aportar punts de vista força interessants. D’alguna manera, es va suggerir que les institucions actuals estan més acostumades a comunicar que a escoltar, i la lògica de doble sentit comunicatiu que imposen les xarxes digitals no és fàcil d’assumir pels nostres ajuntaments (per manca de mitjans i recursos, de personal format en el tema, de normes adequades, etc.). Tot i això, es van esmentar algunes iniciatives relativament reeixides.

Taula debat 1 170 (1024x523)

D’esquerra a dreta: Begoña Oltra, Clelia Colombo, Pedro Prieto-Martín i Sandra Bravo

Després del descans, va arribar el torn de les ponències dedicades a la participació mitjançant xarxes digitals per part de moviments socials, amb una particular atenció a com s’havia desenvolupat l’experiència del 15-M (que just el dia abans de la jornada complia els 2 anys d’existència).

Camilo 182 (1024x768)

Camilo Cristancho

En aquest sentit, Camilo Cristancho, investigador de la UAB i que està fent una tesi doctoral sobre el tema en el marc del grup  de recerca “Democràcia, Eleccions i Ciutadania”, va dissertar sobre ‘Oportunitats i reptes de la protesta en l’era dels mitjans socials‘. El ponent va explicar una sèrie de recerques sobre el 15-M tot mostrant les característiques de les persones que es van congregar a les manifestacions i a les acampades de fa dos anys. Entre altres coses els resultats mostren que, especialment entre el jovent, cada cop hi ha més gent que es mobilitza sense necessitat de formar part de cap associació o grup formal, cosa que en termes de dissenys participatius implica una major dificultat per a identificar els interlocutors dels processos. L’anàlisi de les xarxes va mostrar com, al mateix temps que la informació i les opinions flueixen amb molta més facilitat, també s’observa una tendència a la polarització en les discussions, així com a l’homofília (tendència a escoltar només als afins).

Podeu descarregar la seva presentació AQUÍ: Presentació_uab (Camilo Cristancho).

Arnau 185 (1024x766)

Arnau Monterde

Arnau Monterde, investigador de l’IN3 de la UOC, va tancar el bloc dedicat a les xarxes digitals i la participació impulsada des dels moviments socials amb una ponència sobre “La potència de l’acció col·lectiva en xarxa i l’emergència de la tecnopolítica“. El ponent va fer una exhaustiva descripció del tràfic de dades per les xarxes d’Internet, i va interpretar l’ús que en va fer el moviment del 15-M com l’emergència d’una nova forma de fer política. A més va mostrar com la presència a la xarxa va unida a la presència al carrer, de tal manera que no són dues esferes excloents sinó que es retroalimenten i es necessiten una a l’altra. La participació ciutadana necessitarà de les xarxes digitals, però també de la presència física i el cara a cara. El ponent finalment va parlar de l’ètica que regeix les relacions socials a Internet, i com això es tradueix en diverses iniciatives de ‘democràcia 2p2’.

Podeu descarregar la seva presentació AQUÍ.

La jornada va finalitzar amb un debat sobre aquest darrer bloc, moderat per Ricard Àlvarez, de la consultora EDAS, membre de Barcelona en Transició, participant de les assemblees del 15-M i un dels impulsors del Pla d’Energia Participatiu de Sant Martí de Provençals / La Verneda-LaPau. El debat va girar al voltant de qüestions sobre el grau de confidencialitat de les dades que circulen per Internet, de la impunitat que pot atorgar l’anonimat en els participants en les xarxes socials, de la fiabilitat de les opinions que es poden recollir a través de la xarxa, o de les possibilitats reals que hi ha per a evitar que actors poderosos obtinguin el control de les deliberacions a la xarxa.

Taula debat 2 193 (1024x768)

D’esquerra a dreta: Ricard Àlvarez, Camilo Cristancho, Arnau Monterde

Els organitzadors de la jornada volen expressar el seu agraïment a totes les persones assistents, que van enriquir notablemente l’acte amb els seus debats. També cal reconèixer l’assessorament i suport de les tutores de pràctiques del Màster: Yolanda Jiménez (EIDOS), Begoña Oltra (INDIC) i Loli Castilleja (ETC).

La jornada no hagués estat possible sense l’activa col·laboració de Mònica Hoces i Isabel Hernández, dels serveis administratius de la UAB, que van fer tota la paperassa i van facilitar tots els aspectes pràctics.

 

 

=======================================================

En el marc del Màster Universitari en Participació i Polítiques Locals, cada any s’organitza una Jornada de debat dedicada a un tema rellevant en l’àmbit acadèmic i professional relacionat amb la participació. La jornada del curs 2012-2013 pretén reflexionar sobre les potencialitats de les xarxes digitals per a la participació local i porta per títol: Xarxes digitals i participació local: Una e-revolució a les nostres ciutats o una febre de dospuntzerisme?

Aquí us podeu descarregar el programa.

La Jornada es celebrarà el dijous 16 de maig de 2013 a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. L’assistència és lliure prèvia inscripció al correu: pg.part.desenvolupament@uab.es
Es lliurarà certificat d’assistència a qui ho sol•liciti en el moment de la inscripció.

 

Jornada 2013

Justificació de la jornada:

Les recents aplicacions informàtiques i la generalització de l’accés a Internet han possibilitat un augment exponencial de les possibilitats d’interconnexió individual i col•lectiva. En els darrers anys, el ciberespai s’ha transformat en un lloc privilegiat per a l’intercanvi d’informacions, opinions, experiències, imatges, etc. Aquesta revolució tecnològica té un impacte radical en molts àmbits de la nostra vida quotidiana, en la forma de comunicar-nos i de relacionar-nos, en els nostres usos del temps o en els hàbits laborals i d’oci. Un impacte que afecta també el funcionament de les institucions públiques i de les entitats privades, amb tot el que això implica també per a la participació ciutadana.

En aquest sentit, les formes clàssiques de fer participació ciutadana en l’àmbit local es veuen transformades per la irrupció d’unes “xarxes socials” telemàtiques que, en ocasions, poden ser complementàries a aquelles, però que en altres casos poden arribar a substituir-les. Aquest panorama planteja una sèrie de qüestions:

  • Les xarxes digitals estan generant realment noves formes de participació local?
  • Són elements complementaris o tenen entitat pròpia com a espais participatius?
  • Són igual d’útils per a les institucions públiques que per a les entitats privades?
  • Com encaixa l’anonimat inherent a Internet amb la necessitat d’identificar i d’involucrar els principals actors socials?
  • Les xarxes digitals impliquen més transparència o més opacitat?
  • Hi ha experiències pràctiques efectives?
  • Què impliquen en termes teòrics?
  • Patim de dospuntzerisme?

 

logoLa jornada s’obrirà amb una ponència marc de Pedro Prieto-Martín, de l’Asociación KyoPol – Ciudad Simbiótica, que porta per títol “Reptes de l’aplicació de les TIC a la participació en l’àmbit local”, amb el següent sumari:

La ponència reflexiona sobre per què no aconsegueix funcionar la participació electrònica en els municipis. És per problemes tècnics? o institucionals? o més aviat de tipus social? Quin és el paper que els diferents agents implicats en la governança urbana estan exercint? A partir d’una clarificació de conceptes essencials al voltant de la participació (electrònica) municipal, la ponència analitzarà el passat immediat, el context present i el futur imminent de l’aplicació de les TIC per a la millora de la governança municipal.

Seguiran dos blocs temàtics, un primer sobre les TIC i la participació des de la perspectiva institucional (municipal) (a càrrec de Clelia Colombo i de Sandra Bravo), i un segon sobre les xarxes digitals i la participació local impulsada des dels moviments socials (per Camilo Cristancho i Arnau Monterde).

El Màster i la jornada estan organitzats des del Departament de Sociologia, amb col·laboració del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB, amb el suport econòmic de la Fundació Obra Social ‘la Caixa’.

 


Back to Home