Conferència – Agroecologia escolar

Les institucions educatives de tots nivells (primària, secundària, universitat, etc.) presenten un gran potencial per a desenvolupar iniciatives agroecològiques en un marc de sobirania alimentària. Actualment hi ha una veritable efersvescència de projectes pedagògics que inclouen dimensions productives (l’hort escolar ecològic), dimensions transformadores (tallers de cuina escolars) i dimensions de consum (el menjador escolar ecològic), tot generant un nou escenari pedagògic amb una molt interessant perspectiva de transformació social.

Es tracta d’una temàtica que reflecteix molt bé els debats sobre sostenibilitat, resiliència, equitat, justícia local i global, etc.

Per tal de debatre sobre aquestes qüestions, el pròxim dimarts 27 de febrer tindrem la presentació del llibre ‘Agroecologia Escolar‘, a càrrec dels seus autors: German Llerena (educador ambiental de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat) & Mariona Espinet (professora de Didàctica de les Ciències Experimentals de la UAB). Tots dos són investigadors del Grup de Recerca en Educació per a la Sostenibilitat, Escola i Comunitat (GRESC@) de la UAB.

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Data: dimarts 27 de febrer, a les 13 hores.

Assistència lliure (no cal inscriure’s).

Us hi esperem!

 

 

Conferència – Consideracions socials sobre els cultius transgènics

Els organismes modificats genèticament són un impressionant avenç tecnològic amb importants impactes socials, econòmics, polítics i culturals. Per les seves característiques, encaixen força bé en un model agroindustrial caracteritzat per la concentració de recursos en oligopolis privats i la generació de dependències Nord-Sud.

Consideracions socials sobre els cultius transgènics

Per Amaranta Herrero

Sociòloga i investigadora del GENOK (Noruega). Projecte Agri/Cultures

Data: Dimecres 8 de novembre de 2017, a les 12:30h

Lloc: Seminari B de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Seminari organitzat per ARAG-UAB (Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització), en col·laboració amb el Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global (Facultat CCPP i Sociologia). Assistència lliure.

Més informació a: joseplluis.espluga@uab.cat

Descarregar PROGRAMA: Conferència Transgènics – ARAG & Minor DSCG

Conferència – Agricultura social a Catalunya

El Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global de la UAB, en col·laboració amb el Grup de recerca ARAG-UAB,es complau amb oferir-vos la següent:

Conferència

‘L’Agricultura Social a Catalunya: Desenvolupament local i ocupació per a col·lectius en risc d’exclusió social’

A càrrec de:

Natàlia Valldeperas (Departament de Geografia UAB)

Antoni Tulla (Departament de Geografia UAB)

Marc Riera (Fundació del Món Rural)

Dimecres 29 de novembre de 2017, a les 12:30h

Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (B3Bis-121)

A l’acte es presentarà el llibre ‘Agricultura Social a Catalunya‘, una anàlisi i interpretació de les iniciatives d’agricultura social que s’estan desenvolupant actualment a Catalunya. El llibre és producte de dues recerques consecutives financades pel Programa Recercaixa (2011ACUP00023 i 2014ACUP029), realitzades pel grup de recerca en Agricultura Social del Dpt. de Geografia de la UAB, que han permet obtenir dades de primera mà sobre una realitat emergent al nostre país, amb particular força des de la darrera Gran Depressió.

L’Agricultura Social (AS) es defineix com un procés d’inclusió social i empoderament de col·lectius en risc d’exclusió social a través de l’ocupació en activitats agràries, que permeten connectar a l’individu amb la naturalesa, l’origen del producte, el cicle de vida dels organismes vius i amb els beneficis dels processos de manipulació manual.

L’AS és una activitat que afegeix nous significats a la pràctica agrícola més enllà de les qüestions productives, proporcionant-li una funció social concreta amb l’objectiu d’augmentar la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social. Els processos d’inclusió d’aquests col·lectius a través de l’AS es basen en la creació de llocs de treball, d’educació i formació, de teràpia i/o d’acció comunitària, que sovint van acompanyats d’un conjunt de mesures terapèutiques, d’inserció laboral i/o de suport psicològic o sanitari per garantir els beneficis del projecte sobre les persones usuàries.

Es tracta, en definitiva, d’una perspectiva alternativa per a observar i entendre l’agricultura en el nostre context socioeconòmic amb força repercusions per al disseny de polítiques públiques urbanes i territorials.

El llibre ‘Agricultura Social a Catalunya‘ ha estat mereixedor del II Premi d’Assaig de la Fundació del Món Rural, i ha estat editat per Cossetània Edicions.

Entrada lliure. No cal inscripció prèvia. Podeu descarregar el cartell aquí: Conferència Agricultura Social – ARAG & Minor DSCG

 

Conferència – debat sobre ‘Decreixement’

En el marc del Mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global s’ha organitzat la presentació d’un llibre a càrrec de Giacomo D’Alisa, investigador de l’ICTA-UAB i co-editor del llibre Decreixement. (Icària, 2016)

Més informació sobre el llibre: http://www.icariaeditorial.com/libros.php?id=1546

Més información sobre el ponent: http://ictaweb.uab.cat/personal_detail.php?id=246

La presentació i debat es farà el dimarts 21 de març de 2017, a les 13h, Aula C1/013, Facultat de Ciències (Edifici C)

sense-titol

Assistència lliure

Aquesta activitat està organitzada en el marc del Mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global, amb el suport de la FAS i la Facultat de CCPP i Sociologia i del professorat de l’assignatura ‘Administració i Polítiques Ambientals’ del Grau en Ciències Ambientals.

Descarregar el cartell en PDF: conferencia-decreixement-minor-dscg