Medicina i ètica

Temes polèmics que envolten aquesta ciència

maig 15 2010

La malaltia d’Alzheimer

Posted in L'ètica en medicina by 1242160 |

Aquesta és una de les malalties més famoses actualment i també una de les que té més afectació en la societat. No és especial per la seva expansió, sinó per com afecta els seus pacients i sobretot als seus familiars.

La manera com degeren els malalts és exasperant i tambe afecta veure com els familiars i la gent del voltant s’han d’ocupar d’una persona que ja no els reconeix i que no es pot valdre per ella mateixa.

És una manera trista d’acabar la vida, però que per sort potser podrem evitar d’aqui un temps gràcies a tot l’esforç i investigació que s’esta duent a terme.

Us deixo amb un vídeo que vaig trobar fa temps i que explica força bé en que consisteix aquesta malaltia, ñ’audio no és molt bo però espero que el trobeu útil:


No hi ha comentaris

maig 15 2010

Posa un blog a la teva vida

Posted in Temes relacionats (altres) by 1242160 |

Amb la nova experiència d’escriure un blog he vist que aquest món és una eina que hauria de ser utilitzada per tothom. Se’n pot crear un de propi o simplament, com jo acostumo a fer, passejar-se i fer un cop d’ull a uns quants d’ells. N’hi ha de tots els gustos i colors i de ben segur que tothom podrà trobar varis blogs que satisfagin els seus interessos. Es pot buscar informació, ajuda acadèmica, esports, cultura, curiositats… I efectivament també hi ha blogs força interessants relacionats amb temes mèdics, per això escric aquesta entrada.

Aquí us deixo alguns dels blogs que solc mirar, espero que en pugueu trobar algun que sigui del vostre interès:

Blog Medicina: és un dels blogs més importants sobre aquesta ciència a la web. La informació és enorme, però clicant al buscador i introduint un tema t’apareixeran notícies, opinions…
Med Tempus: és un blog de medicina també espanyol que ofereix notícies força curioses sobre el món mèdic espanyol.
Blog curioso: és un blog per saber curiositats sobre multitud de temes. A través del menú de la columna dreta es pot triar la categoria que més es vol.

Passant al tema dels esports hi ha dos blogs interessants:
Penya Almogàvers: és una penya del Barça que dedica aquest blog a penjar les fotos dels últims partits, comentar  notícies…
Espai de bàsquet: un blog per aquells interessats en l’esport del bàsquet esclusivament.


No hi ha comentaris

maig 11 2010

La medicina i les reds socials

Posted in Temes relacionats (altres) by 1242160 |

És un dels temes més populars avui en dia: les temudes reds socials. Hi ha poques persones que no estiguin en contacte amb alguna d’elles i fins i tot hi ha algú que en domina 3 o 4. N’hi ha per tots els gustos, però aquí citaré les tres que em semblen més importants.

Facebook és, sense cap mena de dubte, la més famosa al nostre país. Jo l’utilitzo perquè és una manera òptima per estar en contacte amb amics i companys i compartir idees, notícies, fotografies… Sempre va bé poder parlar amb algú del teu curs quan ho necessites.

Twitter és una altra red social digne de menció. Imprescindible per a molts americans, és l’eina utilitzada per alguns famosos per publicar les seves derreres notícies. A més el twitter conta amb espais sencers dedicats exclusivament a la medicina i temes relacionats. Amb un sol click pots recorrer diàriament pàgines amb les últimes novetats sobre el món sanitari.

Finalment toca escombrar cap a casa i parlar de Patatabrava, potser una de les més famoses en el món universitari. També relacionat amb la medicina (sobretot amb el seu estudi) d’una manera manera divertida. Aquest espai permet entrar en contacte amb els teus companys d’universitat i compartir apunts, bromes i fins i tot consells entre els estudiants dels diferents cursos.

Tot i que breument, aquí he volgut ensenyar com les reds socials poden ser una molt bona aliada del món sanitari, ajudant a trobar informació a estudiants i professionals i posant-los en contacte entre ells. Amb una mica de seny no hi ha cap motiu per témer utilitzar aquesta eina que ens ofereix la societat actual.


No hi ha comentaris

març 24 2010

Embrions a la carta

Posted in L'ètica en medicina by 1242160 |

icsi.jpg 

Un cop passada la polèmica de la fecundació in vitro i vist que és una via quasi exclusiva de tenir fills propis per a moltes parelles amb problemes, vaig veure un documental fa alguns dies pel canal 33 que em va sorprendre. Parlava d’embrions a la carta, però no sobre la idea que ens ve a tots al cap en un primer moment.

Amb el títol d’aquest escrit es pot pensar que em vull referir a un tema que ha surgit últimament, el fet de poder triar com seran els nostres fills. Potser aviat serem capaços d’escollir les característiques (físiques, intelectuals, emocionals…) del nostres embrions i això és un tema que espanta i del qual estic profundament en contra. És el primer pas cap a un món totalment artificial que elimina una de les característiques més grans de la humanitat: la diversitat, o el que seria el mateix, la originalitat. La societat global sense això perd tot l’encant i la nostra condició d’éssers humans també se’n veu afectada.

Però tornant al tema del documental, aquesta polèmica no és la que em va sorprendre. En aquest reportatge se’ns parlava d’un nen de 6 anys que necessitava un transplantament de medul·la i pel qual no hi havia manera de trobar cap donant. Els pares desesperats van afarrar-se a l’única manera que tenien d’arreglar la vida del seu fill; van decidir tenir-ne un altre seleccionat prèviament perquè fos compatible amb el seu germà. D’aquesta manera es podria dur a terme un transplantament de medul·la amb garanties d’èxit.

Amb fecundació in vitro els pares van aconseguir diverosos embrions i per fortuna n’hi van poder implantar dos de compatibles a la dona. Finalment un va arribar a néixer i el documental ens deixava sense saber si tot el procés havia valgut la pena o no.

Veient tot l’esforç i preocupació de la familia es veu clar que aquest cas és molt diferent de l’hipotètic que comentàvem abans. És totalment legítim que puguem fer una selecció d’embrions que ajudi a les persones fins i tot sense fer cap tipus de variació en els òvuls fecundats. Per salvar vides humanes, sense interferir en altres preocupacions purament superficials, els embrions a la carta no haurien de despertar rebuig per a ningu.


No hi ha comentaris