Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

feb 26 2015

Accés a e-books en període de prova

Publicat a Bibliografia, Novetats by Marta Jordan Gili |

Les Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona han activat l’accés temporal a una col·lecció de llibres electrònics de l’editorial Springer.

Aquesta col·lecció està formada per més de 3.800 llibres de totes les àrees del coneixement, dels quals més de 2.300 pertanyen a l’àrea de la Biomedicina i les Ciències de la Vida. Podeu accedir i consultar aquests llibres electrònics a través d’aquest enllaç.

Com podreu veure, un cop entreu a la pàgina el sistema us permet refinar la llista de llibres seleccionant la disciplina i subdisciplina que més us interessi, aconseguint, així, una llista de llibres electrònics més ajustada a la vostra àrea d’interès.

Ja us hem comentat que tenim accés a aquesta col·lecció durant un període de prova, això significa que podeu consultar aquest fons fins el proper 30 d’abril.

Recordeu que per poder consultar el text complet d’aquests llibres electrònics cal que hi accediu des d’un ordinador connectat a la xarxa de la UAB. Si us trobeu fora del campus, heu de validar-vos a través del servei ARE.

Esperem que aquesta col·lecció sigui del vostre interès!

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

feb 23 2015

El Comitè d’Avaluació Extern de l’AQU visita la Facultat de Medicina de la UAB

Publicat a General by Marta Jordan Gili |

Fa unes setmanes, a Medibloc us explicàvem que la Facultat de Medicina de la UAB posava en marxa l’acreditació del Màster Universitari en Farmacologia i Màster Universitari en Investigació Clínica Aplicada en Ciències de la Salut. Com a primer pas d’aquesta acreditació, la Facultat va redactar un autoinforme.

Seguint el procediment establert, us informem que el proper 12 de març la Facultat de Medicina rebrà la visita del Comitè d’Avaluació Extern (CAE) de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU).

En aquest document podreu veure el programa de visita que ens han fet arribar des de l’AQU. Les reunions que tindran lloc a la Sala de Juntes  són de caràcter restringit; però esteu tots convidats a l’audiència oberta que es farà a les 15:45 hores, a la Sala de Graus de la Unitat de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Facultat de Medicina, a Bellaterra.

 

 
 


No hi ha comentaris

feb 12 2015

Diccionari en línia del TERMCAT: Recerca Clínica de Medicaments

Publicat a Bibliografia, Documentació by Marta Jordan Gili |

El TermCat presenta un nou diccionari en línia. Es tracta del Diccionari de Recerca Clínica de Medicaments, que recull unes 700 entrades sobre conceptes relacionats amb els assaigs clínics que tenen el medicament com a element central: aspectes com la bioestadística, farmacologia, bioètica, regulació legal,  el control de qualitat, etc.  hi són presents en aquest diccionari.

De cada entrada, a banda de la definició, en dóna la traducció del terme a l’anglès i castellà, així com també especifica el camp al qual pertany aquell concepte.

Aquest diccionari ha estat elaborat pel TermCat i la Fundació Dr. Antoni Esteve, amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

 
 


No hi ha comentaris

feb 09 2015

Accés al Book Citation Index (BCI)

Publicat a Novetats by Marta Jordan Gili |

Aquest 2015  la Universitat Autònoma de Barcelona ha subscrit el recurs Book Citation Index, una base de dades de Thomson Reuters que permet localitzar llibres i capítols de llibre, accedir al text complet (si estan disponibles a la UAB) i veure el nombre de citacions que han rebut.

Book Citation Index està integrada dins la plataforma Web of Science.

La base de dades conté informació de més de 60.000 llibres publicats a partir de 2005, seleccionats per Thomson Reuters seguint una sèrie de criteris específics. Cada any s’hi incorporen uns 10.000 llibres nous.

Book Citation Index és una base de dades multidisciplinar, que distribueix els continguts de la següent manera:

 • Ciències Socials, Arts i Humanitats: 61%
 • Ciències: 39%  – dels quals un 5% aproximadament corresponen a l’àrea de la Medicina Clínica -

Aquest recurs pot ser d’especial interès per als investigadors en el moment que han d’acreditar o avaluar la seva producció científica, ja que ara hi podran trobar els llibres que han publicat amb el núm. de cites rebudes; i com que aquesta base de dades està inclosa dins la Web of Science els investigadors podran generar informes de la seva producció científica, amb les corresponents gràfiques, cites rebudes i índex-H (tal i com es feia fins ara amb els articles publicats).

Esperem que aquest recurs sigui d’utilitat per als nostres investigadors

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

feb 05 2015

Formació en línia Web of Science (Febrer 2015)

Publicat a Serveis by Marta Jordan Gili |

Des de la FECYT ens informen que durant el més de Febrer, hi ha programades una sèrie de sessions de formació en línia en l’ús de la base de dades Web of Science (WoS).

Aquesta formació serà impartida per Thomson Reuters, i podeu assistir a les següents sessions:

 • Novetats a la Web of Science
 • El gestor de referències EndNote
 • Cerca de la producció científica dels autors i avaluació a través de les cites rebudes
 • Avaluació de revistes amb Journal Citation Reports
 • Identificació dels documents més citats amb l’eina Essential Science Indicators
 • Mòdul per a Administradors de la FECYT i de ResearcherID.com

Aquest any les sessions online inclouen exercicis pràctics.

Cal que realitzeu la inscripció per poder assistir a aquesta formació: cada sessió dura 1:30 h. i admetrà un màxim de 150 assistents per curs.

Cal fer la inscripció amb el c0mpte de correu electrònic de la vostra institució, i cada persona es podrà inscriure a 2 sessions com a màxim.

Podeu trobar més informació sobre aquestes sessions en aquest enllaç.

 

 


No hi ha comentaris

feb 02 2015

Llibres electrònics nous de Medicina, Infermeria i Fisioteràpia

Publicat a Bibliografia, Fisioteràpia, Infermeria, Medicina, Novetats by Marta Jordan Gili |

La Biblioteca de Medicina de la UAB ha comprat recentment una col·lecció de 40 llibres electrònics de Medicina, Infermeria i Fisioteràpia.

Aquesta adquisició s’ha fet pensant en les necessitats dels alumnes, per això la gran majoria de llibres comprats són en castellà i molts d’ells pertanyen a la bibliografia bàsica recomanada de les guies docents dels 3 Graus que s’imparteixen a la Facultat de Medicina.

Llibres de matèries com:

 • Anatomia
 • Ginecologia i Obstetrícia
 • Histologia
 • Pediatria
 • Diagnòstics infermers
 • Oncologia
 • Rehabilitació
 • Immunologia
 • Farmacologia per a infermeria
 • Epidemiologia
 • Patologies musculoesquelètiques
 • Infermeria comunitària
 • Microbiologia
 • Recerca qualitativa

Aquests continguts, i molts d’altres, formen part d’aquesta compra de llibres electrònics destinats, principalment, a donar suport als estudiants dels Graus de Medicina, Infermeria i Fisioteràpia de la Facultat de Medicina de la UAB.

Podeu consultar aquí la llista completa de documents.

Tots aquests llibres electrònics es troben ja disponibles a través del catàleg del Servei de Biblioteques de la UAB.

Recordeu, que podeu consultar aquests documents des de fora de la UAB a través del servei ARE (Accés als Recursos Electrònics).

 

E-libro-en-bibliotecas
Imatge: By Eugenia Meister (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

 


1 comentari

gen 29 2015

Acreditació AQU per a PDI funcionari i contractat

Publicat a General, Serveis by Marta Jordan Gili |

Amb aquest post, a Medibloc volem recordar al PDI de la UAB que fa uns dies es va publicar la convocatòria de l’AQU per a la presentació de les sol·licituds d’avaluació de l’activitat investigadora del personal docent i investigador funcionari i contractat.

El Servei de Biblioteques de la UAB va posar en marxa la web de Suport a l’acreditació i avaluació de la recerca que té com a objectiu d’ajudar al PDI a localitzar les bases de dades que proporcionen els indicadors necessaris per a acreditar-se.

El personal de la Biblioteca de Medicina està a la disposició del PDI per donar suport en tot el que fa referència als criteris específics d’avaluació i les fonts d’informació disponibles per trobar aquests criteris.

 

Clliqueu la imatge per accedir a la web de l’AQU

 


No hi ha comentaris

gen 27 2015

Jornada sobre la psoriasi

Publicat a Germans Trias i Pujol, Patologia by Jordi Vaillès Serret |

El 28 de gener de 2015 es celebrarà a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol una jornada informativa per pacients, familiars i personal sanitari sobre la psoriasi.
Serà a les 18 hores a la sala d’actes. Cal realitza una inscripció prèvia.

La psoriasi, “una malaltia cutània inflamatòria de caràcter hereditari, familiar i probablement oligenètic, de curs agut o crònic, caracteritzada per plaques eritematoses ben delimitades” afecta uns 171.000 catalans.
A l’acte hi intervindrà:

 • José Manuel Carrascosa amb la ponència “Novedades en el manejo de la psoriasis”
 • Lourdes Mateo parlarà d'”Artritis psoriástica”.
 • Esther Margarit de Miquel parlarà sobre l’impacte de la “Psoriasis en la calidad de vida”.

A més, fins a l’1 de febrer esteu a temps de visitar l’Exposició “Psoriasis: la verdad al desnudo” al mateix hospital, organitzada per Acción Psoriasis.

 

Imatge de l’exposició

 

Si voleu ampliar informació visiteu els enllaços que us hem preparat:

 • Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya: Psoriasi com a matèria
 • PubMed: Psoriasis via MeSH
 • Dipòsit Digital de Documents: psoriasi com a paraula.
 • Harrison Online: Psoriasi al capítol 52 (recurs subscrit per la UAB, cal accedir-hi a través del servei ARE)
 • IME: cal buscar psoriasis al camp de descriptores (recurs subscrit per la UAB, cal accedir-hi a través del servei ARE)
 • Cinahl: Psoriasi com a descriptor (recurs subscrit per la UAB, cal accedir-hi a través del servei ARE)

 


No hi ha comentaris

gen 22 2015

Marató de donants de sang 2.0 de Catalunya

Publicat a Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia by Jordi Vaillès Serret |

Encara esteu a temps de participar en la marató de donants de sang 2.0 que es celebra del 16 al 23 de gener d’enguany.

Cal que aneu a la plana oficial corresponent i demaneu hora per fer la donació. Si no podeu ser donants podeu col•laborar-hi fent activisme 2.0 i compartint el missatge a les xarxes socials.

Clica la imatge per anar a la web corresponent

Podeu donar sang:
• si teniu entre 18 i 65 anys i peseu més de 50 quilos.
• encara que hagueu patit hepatitis abans dels 12 anys.
• encara que no estigueu en dejú.
• encara que tingueu el colesterol elevat.
• encara que prengueu cap dels medicaments més freqüents.

I si arribeu tard, encara podreu col•laborar–hi desplaçant-vos a les unitats corresponents dels hospitals:

 • Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: Carretera del Canyet, s/n. Planta baixa al costat d’admissions. Badalona
 • Sant Pau Direcció: Sant Antoni Maria Claret, 167. Pavelló del convent, 11. Accés pel carrer Pare Claret (entre l’Església i l’Òptica Universitària). Barcelona
 • Hospital de la Vall d’Hebron: Passeig Vall d’Hebron 119 – 129. Barcelona

No és el primer cop que des de Medibloc us proposem compartir la sang. Ni serà el darrer.

 


No hi ha comentaris

gen 19 2015

Premi UTE de Microrelat sobre la tuberculosi

Publicat a Bibliografia, Germans Trias i Pujol by Jordi Vaillès Serret |

La Unitat de Tuberculosi Experimental de la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol convoca el primer I Premi UTE de Microrelat sobre la tuberculosi.

El motiu és donar visibilitat i fer divulgació científica d’una malaltia de la qual, encara avui, emmalalteixen uns 1200 catalans cada any.

Es demanen microrelats, atès que els textos no poden passar de les 200 paraules.

Poden estar escrits en català o castellà, però cal que la temàtica giri al voltant de la tuberculosi.

El premi és de 200 €, lliures d’impostos.

Teniu de temps fins l’1 de març d’enguany. El dia de Sant Jordi es farà públic quin ha estat el relat guanyador.

El jurat estarà compost pels escriptors Tina Vallès i Carles Miró i pels doctors Cristina Vilaplana i Pere-Joan Cardona, de la Unitat de Tuberculosi Experimental.

Descarregeu-vos les bases completes del concurs.

No cal que per escriure el microrelat patiu la malaltia, com Edgar Allan Poe, Bécquer, Miguel Hernández o Martí i Pol. Podeu donar un nou tomb a La dama de las camelias o bé un altre final a El Jardinero fiel

Si voleu saber més de la tuberculosi com tema literari:

O bé consulteu els posts de Medibloc sobre aquesta malaltia:

 

Imatge: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LadyoftheCamellias.jpg -CC0

 


No hi ha comentaris

Següent »

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies.