Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

febr. 10 2016

El Treball de Fi de Màster i els Drets d’autor

Publicat a Serveis by Marta Jordan Gili |

El Servei de Biblioteques de la UAB ha elaborat una guia adreçada als estudiants que han de fer el Treball de Fi de Màster (TFM) amb l’objectiu d’oferir informació necessària en matèria de Propietat Intel·lectual.

Aquesta guia també tracta aspectes sobre l’Accés Obert, perquè molts dels TFM presentats es lliuraran al Dipòsit de la Recerca de Catalunya (Recercat), així com també al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD).

Per tant, l’objectiu d’aquesta guia és el de donar resposta a qüestions del tipus:

  • com trobar, citar i utilitzar imatges, textos o vídeos d’altres autors
  • què és el plagi o el dret de cita
  • què està permès i què no està permès de fer si es volen respectar els drets d’autor

La guia, que està disponible en català i castellà, es pot consultar en versió digital i està adaptada a la consulta a través de diferents dispositius: mòbils, tauletes i ordinadors de sobretaula.

 

 


No hi ha comentaris

febr. 05 2016

Millores de les instal·lacions de la Biblioteca de Medicina

Publicat a Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

Del 8 al 19 de febrer la Biblioteca de Medicina – Bellaterra estarà afectada per tasques de millora de les instal·lacions, que consistiran en l’increment de punts de connexió a la xarxa elèctrica: s’habilitaran més endolls perquè els usuaris pugueu connectar els vostres dispositius mòbils, així com els portàtils que prestem a la biblioteca.

Com a conseqüència, us informem que:

 • del 8 al 11 de febrer es tancarà la PLANTA 1 de la biblioteca i no es podrà accedir a la sala de silenci ni a les sales de treball en grup.
 • del 15 al 19 de febrer es tancarà l’accés a la sala de lectura de la PLANTA 0.

No obstant, us anirem informant de qualsevol canvi respecte a l’accés i ús de la biblioteca durant els dies afectats. Disculpeu les molèsties i el soroll que puguin ocasionar els treballs de manteniment.

 

EndollXarxa

 


No hi ha comentaris

febr. 02 2016

Còmics i infermeria: Enfermera en apuros

Publicat a Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

Més que una novel·la gràfica, Enfermera en apuros està pensada com l’auca de la infermera moderna del segle XXI. Escrita i dibuixada el 2013 per Ana Polegre mentre esperava saber el resultat de les proves de l‘EIR, l’obra repassa amb molt d’humor les fites de la professió d’infermeria.

 
Primer, no dubta a ironitzar sobre la vida d’estudiant. Els tutors de pràctiques són els seus primer objectius de burla. I no falten altres acudits infermers.

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 
Després s’analitzen les primeres passes al món laboral: bàsicament substitucions i torns de nit a hospitals privats. Sobreexplotació, precarització, manca de mitjans. etc. Tot això canvia quan s’aconsegueixen els primers contractes als hospitals públics. Hi ha sobreexplotació, precarització també… però menys. Amb tot, les diferències van minvant.

 

apurada2

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 
Però no tot és dolent, fins i tot en els moments laborals més dramàtics la infermera apurada pot trobar-hi la vis còmica.

 

apurada3

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 
Ningú se salva de la mirada apurada. Tampoc els pacients, que no són sempre els éssers angelicals i agraïts que hom pensa.

 

apurada4

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 
Malgrat les dificultats, el que queda clar és la vocació. Sense la qual no es suportarien les càrregues de treball, les supervisores, el caos controlat, etc. No es treballa d’infermer, hom és infermer les 24 hores segons la infermera apurada. Fins la deformació professional

 

apurada5

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 
Al còmic es dedica tota una secció a desmuntar els tòpics professionals, sovint escampats per les sèries de televisió. Us hem volgut destacar aquest.

 

apurada6

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 
Si us han agradat les aventures apurades podeu consultar el blog corresponent: http://www.enfermeraenapuros.com/

 
 


No hi ha comentaris

gen. 28 2016

Cursos de formació en bases de dades durant el febrer

Publicat a Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

Us detallem els cursos de formació sobre bases de dades que s’impartiran durant el mes de febrer a la Biblioteca de Medicina (Bellaterra i Unitats Docents). Aquestes sessions estan dirigides als alumnes, professors i investigadors de la UAB, tenen una durada aproximada de 2 h. i són gratuïtes.

Pubmed: base de dades d’àmbit biomèdic, proporciona més de 20 milions de referències sobre medicina, infermeria, odontologia, veterinària, etc…Creada per la National Library of Medicine dels EUA.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dilluns 1 de febrer, de 14 a 16 h. Inscripció

Mendeley Institutional: gestor de referències bibliogràfiques i xarxa social acadèmica. Permet importar referències (des de bases de dades, revistes o catàlegs), organitzar-les, compartir-les amb altres usuaris i incloure-les com a citació en els treballs.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimarts 2 de febrer, de 14 a 16 h. Inscripció

CINAHL: Base de dades especialitzada en infermeria i disciplines afins que proporciona accés complet a més de 1.300 revistes electròniques.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimecres 3 de febrer, de 14 a 16 h. Inscripció
 • Biblioteca universitària de Medicina i Infermeria de Vall Hebron: dijous 25 de febrer, de 13 a 14.30 h. Inscripció

Web of Science: base de dades multidisciplinar que, entre molts altres indicadors, permet conèixer el Factor d’Impacte de revistes, les cites rebudes d’un article, l’índex H dels autors i la creació de gràfiques amb l’anàlisi de la producció científica dels investigadors.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dijous 4 de febrer, de 14 a 16 h. Inscripció
 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: dilluns 8 de febrer, de 12 a 14 h. Inscripció

Scopus: base de dades multidisciplinar de l’editorial Elsevier que permet fer cerques temàtiques, conèixer diversos índexs de qualitat de les revistes, les cites rebudes d’un article, l’índex H dels autors i la generació d’informes de producció científica dels investigadors.

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: dilluns 15 de febrer, de 16 a 18 h. Inscripció
 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria de Vall Hebron: dijous 18 de febrer, de 13 a 14.30 h. Inscripció

 


No hi ha comentaris

gen. 25 2016

Sessió de benvinguda als nous doctorands del curs 2015-2016

Publicat a General by Olga Cano |

El Servei de Biblioteques participa en la jornada de benvinguda a les noves doctorandes i doctorands que tindrà lloc el 28 de gener, a les 9:30 hores, a la Sala d’Actes del Rectorat.

Amb aquesta sessió, l’Escola de Doctorat vol engegar un seguit de formacions en competències transversals emmarcades dins el pla formatiu del doctorat.

doctorands

 
La jornada té com a títol “El doctorat com a etapa formativa. Una aproximació a l’ètica en la recerca i a la bona pràctica” i  el Servei de Biblioteques presenta la seva ponència sobre la Gestió de la informació: decàleg de bones pràctiques.

Trobareu tota la informació, així com el programa de la sessió i l’enllaç a la inscripció aquí.

La sessió està especialment orientada a les persones doctorandes de primer curs, però també està oberta a la resta de doctorands i altra gent que pugui estar interessada. Per aquesta raó es podrà seguir en directe per streaming mitjançant l’enllaç següent: http://blogs.uab.cat/directe/

 

 


No hi ha comentaris

gen. 20 2016

Congressos de Ciències de la Salut que acull la UAB el 2016

Publicat a General by Marta Jordan Gili |

Com cada any, la Universitat Autònoma de Barcelona acull diversos esdeveniments que queden recollits en el Butlletí UAB Campus.

En aquest post us presentem la llista dels congressos, jornades i actes de l’àmbit de les ciències de la salut que acollirà la UAB durant el 2016.

Març:

Juny:

Novembre:

 • 14º Curso de Lipidología Clínica y Factores de Riesgo Cardiovascular (Fundación Para La Investigación y Prevención de las Enfermedades Cardiovasculares); Lloc: Casa Convalescència.

Podeu consultar el calendari complet d’activitats a la pàgina web de l’Agència de Promoció d’Activitats i de Congressos de la UAB

Esperem que aquesta informació us sigui útil!

 


1 comentari

gen. 15 2016

Cursos de formació en bases de dades

Publicat a Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

Us detallem els cursos de formació sobre bases de dades que s’impartiran durant el mes de gener a la Biblioteca de Medicina (Bellaterra i Unitats Docents). Aquestes sessions estan dirigides als alumnes, professors i investigadors de la UAB, tenen una durada aproximada de 2 h. i són gratuïtes.

Trobador: portal d’accés als recursos electrònics de les biblioteques de la UAB. Permet buscar i accedir a bases de dades, llibres o revistes electròniques utilitzant una única pantalla de cerca.

 • Biblioteca de Medicina: dilluns 18 de gener, de 16 a 18 h. Inscripció

Mendeley Institutional: gestor de referències bibliogràfiques i xarxa social acadèmica. Permet importar referències (des de bases de dades, revistes o catàlegs), organitzar-les, compartir-les amb altres usuaris i incloure-les com a citació en els treballs.

 • Biblioteca de Medicina: dilluns 25 de gener, de 12 a 14 h. Inscripció
 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimarts 26 de gener, de 14 a 16 h. Inscripció

Pubmed: Base de dades d’àmbit biomèdic, proporciona més de 20 milions de referències sobre medicina, infermeria, odontologia, veterinària, etc…Creada per la National Library of Medicine dels EUA.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dilluns 25 de gener, de 14 a 16 h. Inscripció

CINAHL: Base de dades especialitzada en infermeria i disciplines afins que proporciona accés complet a més de 1.300 revistes electròniques.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimecres 27 de gener, de 11.15 a 13.15 h. Inscripció

Socopus: base de dades multidisciplinar de l’editorial Elsevier que permet fer cerques temàtiques, conèixer diversos índexs de qualitat de les revistes, les cites rebudes d’un article, l’índex H dels autors i la generació d’informes de producció científica dels investigadors.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dijous 28 de gener, de 14 a 16 h. Inscripció

 


No hi ha comentaris

gen. 08 2016

Nou diccionari sobre vacunes

Publicat a Bibliografia, Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia by Jordi Vaillès Serret |

El TERMCAT acaba de publicar un nou document. Es tracta de la Terminologia de les vacunes. Un diccionari on les 135 entrades es divideixen en dos grans grups:

 • 91 entrades sobre conceptes generals de vacunologia i immunologia.
 • 44 entrades referents a vacunes preventives tant les emprades a Catalunya (obligatòries o ocasionals) com les emprades en altres països.

 

 
Cada entrada (o entrades) en català incorpora les traduccions en castellà, anglès o francès.
Si voleu, podeu consultar el criteri sobre la denominació catalana de les vacunes aprovat pel Consell Supervisor del TERMCAT.
I tot parlant de vacunació, i el debat corresponent, no podem estar-nos de tornar a recomanar el post del Wall Street Journal pels seus gràfics clarificadors.

 


No hi ha comentaris

des. 18 2015

Biblioteca de Medicina: horaris de Nadal

Publicat a Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

Arriben les vacances de Nadal, i en aquest post us volem informar dels horaris de la BIBLIOTECA DE MEDICINA durant aquests dies:

TANQUEN del 23 de desembre al 6 de gener (ambdós inclosos):

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra
 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron
 • Biblioteca Josep Laporte
 • Biblioteca Campus Universitari Mar

OBERTA del 23 de desembre al 6 de gener, de 8.30 a 14.30 h:

 • Biblioteca de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (els dies festius 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener la biblioteca romandrà tancada).

SALES D’ESTUDI:

Sala d’estudi de la biblioteca de Ciències Socials:

 • Del 23 al 26 de desembre: de 9 a 21 h
 • Del 27 de desembre al 6 de gener: de 0 a 24 h (exepcions: 27 desembre: 7-24 h 31 desembre: 0-21 h i l’1 gener: 9-24 h)

Sala d’estudis de la Plaça Cívica:

 • Del 28 de desembre al 6 de gener: de 9 a 21 h

Consulteu la pàgina d’horaris per a més informació i recordeu que per accedir-hi us demanaran el carnet de la UAB!

575670a933744a1b9104c54856f1bdb7

Us desitgem un Bon Nadal i un feliç any 2016!

 


No hi ha comentaris

des. 15 2015

Acord entre les Biblioteques de la UAB i Amazon

Publicat a Bibliografia, Novetats by Marta Jordan Gili |

A partir d’aquesta setmana, quan cerqueu un llibre al Catàleg del Servei de Biblioteques de la UAB, trobareu un nou botó a la pantalla: Comprar.

CatalegAmazon

Aquesta opció apareix perquè la Universitat Autònoma de Barcelona ha signat un contracte amb Amazon on s’acorda que la UAB rebrà un percentatge del que es recapti amb totes les compres fetes a través d’aquest enllaç, sense que això suposi un cost addicional per a l’usuari.

Els diners que es recaptin a través d’aquest acord es destinaran a l’adquisició de bibliografia per a les Biblioteques de la UAB, amb l’objectiu de millorar el contingut de les col·leccions que oferim als nostres usuaris.

Aquest contracte forma part de l’Amazon partner program, que han signat també altres universitats o biblioteques d’arreu del món. Podeu trobar tota la informació sobre aquest acord a la pàgina web de Patrocini.

Així doncs, la propera vegada que compreu llibres, CD, DVD, o qualsevol altre producte a Amazon, si ho feu des del catàleg  de la UAB se’n beneficiarà tota la comunitat universitària.

 
 


No hi ha comentaris

Següent »

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close