Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

set 19 2014

Còmics i Medicina: Pedro y Yo

Publicat a Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

Pedro y Yo ens narra la coneixença i amistat de l’autor, l’escriptor i guionista de còmics Judd Winick i Pedro Zamora, fill d’una família cubana exiliada als EUA i seropositiu.
La coneixença es fa en participar, ambdós, en el programa The Real world 3, San Francisco (una espècie de Big Brother nord-americà) de l’any 1994. A l’autor, ja en la preselecció, li pregunten si té alguna objecció en conviure amb un seropositiu.

El còmic comença amb una petita biografia de tots dos: com ha arribat Judd a ser dibuxant i com Pedro ha arribat als EUA, com s’ha infectat de jove i com empra el seu talelnt en fer divulgació sobre la SIDA, per prevenir-ne el contagi.

 

pedroyyo00

Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 
Així doncs, com a tema rellevant del còmic destacaríem la informació i la percepció que de la síndrome es tenia a principis dels 90. Percepció que va canviant a través de les vinyetes del còmic.

 

pedroyyo01
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 

pedroyyo02
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 
La repercussió del programa és tal, que fins i tot Bill Clinton s’interessa per la salut de Pedro, fet que ajudà a normalitzar la percepció de la malaltia.

Com a conseqüència de l’amistat, Judd també es fa divulgador quan Pedro emmalalteix. En concret la seva malaltia s’agreuja amb una toxoplasmosi i, finalment, una leucoencefalopatia multifocal progressiva té un desenllaç fatal.

 

pedroyyo03
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 

pedroyyo05
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 
Pedro mor, i el còmic es també un homenatge a l’amic i al lluitador contra la SIDA.

 
 

A youtube hi podeu trobar un tribut a la seva memòria en 4 filmacions


No hi ha comentaris

set 15 2014

Benvinguda als nous alumnes del curs 2014/2015

Publicat a General by Olga Cano |

Comença el curs, i des de la Biblioteca volem donar-vos la benvinguda i presentar-vos els nostres serveis, que us poden ajudar en els vostres estudis.

Aquí teniu una sèrie d’enllaços que us poden ser d’utilitat:

Podeu contactar amb nosaltres directament a la biblioteca (al mòdul M0 de la Facultat de Medicina), al través del Twitter, o amb el servei 24 h. d’informació virtual PREGUNT@.

Esperem que aquesta informació us sigui d’utilitat.

Benvinguts i benvingudes!!!

i….


Imatge Extreta d’aquí.

 


No hi ha comentaris

set 10 2014

PubMed i les xarxes socials

Publicat a Documentació, Novetats by Marta Jordan Gili |

Cada cop més, el món de les xarxes socials està molt present a la nostra societat i, evidentment, aquestes xarxes també estan tenint una presència important dins l’àmbit de la recerca.

La  interacció entre investigadors sempre ha estat cabdal per a la recerca, i  no es pot negar que les xarxes socials afavoreixen moltíssim aquesta comunicació: iniciatives com Academia.edu o Researchgate són molt conegudes i utilitzades pels investigadors, que així poden difondre i comentar la recerca realitzada. D’altra banda, mitjans com Twitter i Facebook també són eines emprades per a la difusió de la recerca.

Per tant no és estrany que PubMed, que és una font d’informació importantíssima per a la recerca dins l’àmbit de les ciències de la salut, hagi posat en marxa 2 serveis relacionats amb les xarxes socials.

Difusió dels registres

La primera iniciativa endegada, ha estat la possibilitat de difondre els registres de la base de dades a través de Twitter, Facebook i Google+. Des de fa uns mesos, quan s’accedeix al registre bibliogràfic dels articles de PubMed, sota l’àbstract dels articles es poden trobar les icones d’aquestes 3 xarxes.

PubMed Commons

Durant l’octubre de 2013, el National Center for Biotechnology Information (NCBI) va posar en marxa PubMed Commons, iniciativa que té com a objectiu fomentar el debat i els comentaris sobre els articles publicats a  PubMed. Per a poder realitzar comentaris a través d’aquesta plataforma, cal que els investigadors compleixin una sèrie de requisits, que podeu trobar detallats en aquesta pàgina web.

 

 
Aquest tipus d’iniciatives generen, però, un debat important, i és que ara mateix hi ha diverses qüestions que cal tenir presents:

 

Les publicacions científiques generen un debat important? Cal una plataforma específica per fer-ho o ja s’estan utilitzant altres mitjans per a realitzar aquest debat? Els autors dels comentaris han d’estar identificats per a evitar els “trolls”, o és necessari l’anonimat per evitar possibles represàlies davant de comentaris negatius?

 
Cal fer una reflexió prèvia sobre aquests assumptes per tal d’evitar possibles abusos i censures. En aquest sentit, recomanem la lectura d’una notícia publicada a Nature News que planteja totes aquestes qüestions, amb l’opinió de diversos experts i que pot resultar molt interessant:

 

Reardon S. PubMed opens for comment. Nature News [Internet]. 2013 October 25. Disponible a: http://www.nature.com/news/pubmed-opens-for-comment-1.14023

 
 


No hi ha comentaris

set 05 2014

Nou diccionari en línia del Termcat: Anatomia

Publicat a Bibliografia, Documentació by Jordi Vaillès Serret |

El centre de terminologia TermCat acaba de publicar un nou diccionari en línia. Ens referim al Diccionari d’anatomia, amb més de 4000 entrades sobre conceptes relacionats amb l’anatomia humana.
De cada entrada en dóna els termes en català i les traduccions a l’anglès i castellà, així com la denominació de la nomeclatura internacional Terminologia Anatòmica (TA).
Es tracta de la segona edició del Dicionari d’Anatomia de 1993 editat pel mateix Termcat amb l’asserorament del doctor Götzens.
En aquesta ocasió ha comptat amb l’assessorament del Dr. Josep Reig, també de la UAB.


No hi ha comentaris

set 02 2014

Publicat el Factor d’Impacte de 2013

Publicat a Documentació by Marta Jordan Gili |

El passat 30 de Juliol, la FECYT ens informava, a través del Portal de acceso a la Web of Science, que la base de dades Journal Citation Reports (JCR) ja ha publicat les dades corresponents del Factor d’Impacte de 2013 de les revistes científiques.

Recordeu que JCR es pot consultar a través del portal Web of Science, i ofereix un rànquing de la qualitat de les revistes científiques més prestigioses dins les diferents àrees del coneixement; aquest rànquing es realitza a partir de l’indicador bibliomètric anomenat Factor d’Impacte (FI).

 

 
Cal tenir present que és probable que algunes dades ofertes per JCR siguin encara provisionals; en aquest sentit s’espera que al llarg del mes de septembre es podran donar les dades definitives del Factor d’Impacte de 2013 de totes les publicacions.

 


No hi ha comentaris

ago 01 2014

Els serveis de la Biblioteca durant l’estiu

Publicat a Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

La Biblioteca i el Medibloc tanquen per vacances fins el 25 d’agost.

No obstant, aquí us deixem una sèrie de recursos i serveis que podeu seguir utilitzant:

Recursos i eines

  • El Catàleg UAB per cercar documents en paper i accedir a aquells  que estan en format electrònic.
  • El cercador de recursos electrònics de les Biblioteques UAB Trobador + : llibres-e, revistes-e i bases de dades.
  • El gestor bibliogràfic i la xarxa social de recerca Mendeley Premium.

Serveis

BON ESTIU !!!


JohnWDavisJr / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

 


No hi ha comentaris

jul 30 2014

Chikungunya: ara i aquí

Publicat a Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia, Salut pública by Jordi Vaillès Serret |

Fa uns dies, en aquest blog, mencionàvem la malaltia chikungunya, citada pels dos protagonistes del còmic: Derecho de suelo.
chicungunya
Doncs bé, aquest mateix mes de juliol s’ha fet pública l’existència de diversos casos detectats a Catalunya. L’Agència de Salut Pública ha editat informació per al personal mèdic, entre la qual hi ha una nota informativa i un procediment d’actuació.
El chikungunya és una malaltia causada per un arbovirus i transmesa per mosquits, com el dengue. És originària de l’Àfrica i molt estesa a l’Índic i el Carib.
El seu nom prové de la llengua makonde i vol dir “home retorçat”, pels dolors articulars (especialment als canells i turmells) que provoca l’artritis característica.

El Chikungunya no té, a dia d’avui, teràpia antiviral, ni tractament altre que el dels símptomes. La seva taxa de mortalitat és, però, inferior a l’1%.

 

El virus, portada de “Nature Medicine”

Per a saber-ne més:

Vigileu doncs, si viatgeu a les zones endèmiques.


No hi ha comentaris

jul 25 2014

Còmics i medicina: María y yo

Publicat a Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

María y yo és un còmic escrit pel prestigiós il·lustrador Miguel Gallardo (La Vanguardia, El Víbora, New Yorker) on parla de la relació amb la seva filla, María, que pateix autisme. Còmic guardonat amb el premi Nacional de còmic de Catalunya.
Més que centrar-se, o reflectir qüestions mèdiques com altres còmics que hem citat, bàsicament vol reflectir, i ho assoleix, la vida quotidiana d’una nena autista. L’obra està plantejada com un dietari dels dies de vacances que l’autor i la seva filla passen a un centre turístic de les Illes Canàries.
Tenir un pare dibuixant ajuda molt, atès que els infants autistes són bons processadors visuals i mitjançant els pictogrames poden estructurar i planificar accions futures. Però també per explicar les característiques de la malaltia als qui no en tenim referències properes.

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

La incomprensió de la gent respecte al nens autistes queda reflectida en aquesta vinyeta de les mirades fiscalitzadores que ens ha recordat a una semblant sobre el comportament dels vianants amb els atacs d’epilèpsia del germà de l’autor d’Ascension du haut mal .

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

Però el còmic sobretot reflecteix optimisme i bon humor.

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

L’epíleg de l’obra està escrita per Amaia Hervas Zúñiga, Directora de la Unitat de Psiquiatría infanto-juvenil del Hospital Mútua de Terrassa.

Podeu trobar més coses sobre l’autisme a les planes del seu website.
Recomanable també el trailer de la pel·licula homònima:

 

 
O bé el curtmetratge El viaje de María de dibuixos animats fets pel propi Miguel Gallardo.

 
Una obra especialment recomanada per llegir aquestes vacances a la platja que vulgueu.

 
 


No hi ha comentaris

jul 22 2014

Accés a JoVE: revista científica en format vídeo

Publicat a Novetats by Marta Jordan Gili |

Des del passat 11 de juliol, els alumnes, professors i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona poden accedir a la revista JoVEJournal of Visualized Experiments-

JoVE és una revista científica que té la particularitat que no publica articles a la manera “tradicional”, sinó que publica els treballs científics en format vídeo. Això permet que els investigadors no només coneguin els resultats finals d’una recerca, sinó que també poden visualitzar el procés científic que s’ha seguit per obtenir aquests resultats. Per tant, ens trobem davant d’ una nova eina per a l’aprenentatge d’experiments dirigida als investigadors i als estudiants.

I és que, segons els editors de JoVE, és la possibilitat de visualitzar el procés científic el que facilita la transferència de coneixement, per això aquesta publicació és innovadora.

JoVE conté, originalment, 9 seccions especialitzades, de les quals la UAB n’ha subscrit 5:

L’adquisició és fruit de la col·laboració entre el Servei de Biblioteques de la UAB i alguns departaments i instituts, després de la presentació de JoVE a professors i investigadors de les Facultats de Medicina, Biociències, Ciències i Veterinària el passat 5 de juny.

Podeu accedir als fons subscrits directament clicant a les seccions que us acabem d’indicar, o bé mitjançant la web general de la publicació www.jove.com.

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

jul 17 2014

Quan, on i com es fa l’automatrícula?

Publicat a General by Olga Cano |

El Centre de Recursos Docents de la Facultat de Medicina de la UAB, amb l’eina Polimedia, ha realitzat un nou videotutorial titulat Automatrícula 2014-2015.

Aquest videotutorial està adreçat als alumnes de segon en endavant de les titulacions de la Facultat de Medicina de la UAB. Té una durada d’una mica més de 6 minuts i mostra els passos a seguir per fer l’automatrícula:

  • Quan i on s’ha de fer l’automatrícula
  • La documentació necessària que s’ha de presentar
  • El procés d’automatrícula

polimedia

El tutorial és de lliure accés, per tant el podeu consultar des de qualsevol ordinador amb accés a Internet.

Esperem que aquest polimèdia us faciliti el procés de matriculació!

 


No hi ha comentaris

Següent »