Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

mar 26 2015

Biblioteca de Medicina: horaris de Setmana Santa

Arriba la Setmana Santa i a Medibloc us informem dels horaris de la Biblioteca de Medicina durant aquests dies.

Romandran TANCADES del 30 de març fins al 6 d’abril, ambdós inclosos:

 • Biblioteca de Medicina-Bellaterra
 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron
 • Biblioteca Campus Universitari Mar
 • Fundació Josep Laporte (Hospital de Sant Pau)

OBRIRÀ del 30 de març al 2 d’abril, de 8.30 a 14.30 h:

 • Biblioteca de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (del 3 al 6 d’abril tancat)

La resta de biblioteques de la UAB estaran TANCADES del 30 de març al 2 d’abril (ambdós inclosos). Podeu dirigir-vos a la Sala d’estudi de la Biblioteca de Ciències Socials en els següents horaris:

 • Divendres 27 de març: fins les 24h
 • Del 28 de març al 6 d’abril (ambdós inclosos): de 7 a 24h
 • Dimarts 7 d’abril: obertura a les 7h

Recordeu que per accedir a les biblioteques de la UAB les nits, festius i caps de setmana caldrà acreditar-se amb el carnet UAB.

Us desitgem que aprofiteu aquests dies per descansar!

 


SteelCityHobbies / Foter / CC BY

 


No hi ha comentaris

mar 23 2015

Núm. de cites rebudes: consultables al Dipòsit Digital de Documents de la UAB

Publicat a Documentació by Marta Jordan Gili |

Com ja sabeu, el Dipòsit Digital de Documents (DDD) és el repositori institucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, i és l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la universitat.

Amb els anys, el Servei de Biblioteques de la UAB ha anat afegint serveis de valor afegit al DDD: exportar els registres a gestors bibliogràfics, compartir a través de les xarxes socials, estadístiques de consulta i descàrrega dels documents dipositats… eines que suposen millores en l’experiència de consulta del repositori.

La darrera novetat implementada al DDD és que també es pot consultar el núm. de cites que els documents han rebut a les bases de dades Scopus i Web of Science (WoS)

Quan un document al DDDDOI i està indexat per una o totes dues bases de dades, ens permeten incorporar la dada que fa referència al número de cites i enllaçar amb aquestes cites. L’actualització d’aquesta informació no és a temps real sinó que té un petit decalatge d’aproximadament una setmana per necessitats del DDD.
La integració d’aquesta mètrica al nostre repositori li dóna un valor afegit que esperem sigui molt ben acollit, especialment, pel PDI, grups i centres de recerca de la Universitat.

Us mostrem un registre d’exemple

 

CItesDDD

Cliqueu la imatge per a veure el registre complet

 


No hi ha comentaris

mar 13 2015

IPP – Nou indicador de qualitat a Scopus

Publicat a Documentació by Marta Jordan Gili |

Fa un temps, Elsevier informava que s’afegia un nou indicador de qualitat a la base de dades Scopus: es tracta de l’Impact per Publication (IPP).

L’IPP és una eina més que ajuda a valorar la qualitat de les revistes: es tracta de calcular les citacions que reben en un any determinat els articles publicats en una revista durant els 3 anys anteriors, dividit pel núm. total d’articles publicats per la revista durant aquests mateixos 3 anys.

És a dir:

 

IPP_Calcul

Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la

 

Cal tenir en compte que l’IPP, a diferència dels índexs SJR i SNIP,  no està normalitzat; això implica que no el podem fer servir per comparar diferents revistes. Tot i així, és una eina més al nostre abast que – juntament amb la resta d’indicadors que ofereix Scopuspermet tenir una imatge aproximada del “comportament” d’una determinada revista al llarg dels anys.

Podreu consultar l’IPP de les publicacions d’Scopus dins la pestanya Compare Journals de la base de dades.

 


No hi ha comentaris

mar 10 2015

Versió electrònica de la segona edició revisada del DEM

Publicat a Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

Si fa temps us us parlàvem del Diccionari Enciclopèdic de Medicina, avui a la secció de diccionaris us volem presentar la nova versió electrònica de la segona edició revisada.

El diccionari, de més de 55.000 entrades, ha estat actualitzat, i la web presenta una nova interfície amb nou apartats com: autors, imatges, camps temàtics, ajuda, etc.

Però la part amb més novetats és la dedicada a la cerca. Amb la nova interfície hom pot fer cerques per entrades, dins la definició, per equivalents, sinònims, per mots o fragments, etc.
Així, ara podem cercar una entrada determinada al diccionari o bé les que comencen per un terme concret (aero p. ex.), o les que continguin un mot (arteria p. ex.) o les que acabin en aquest mot o fragment (itis p. ex.)
També ens permet fer una cerca per equivalents en altres idiomes (p. ex. “cancro”; càncer en italià) o cercar un mot o fragment dins la definició i no només per l’entrada.
I encara més, podem fer cerques per àrea temàtica, per sinònim i termes relacionats.
Amb enllaços hom pot veure el llistat d’abreviatures i el d’imatges i taules. Des de les entrades hi consten els enllaços a les imatges i taules quan se’n disposa.

 

Clica la imatge per anar al diccionari

 
Inclou una guia d’ajuda per a les opcions de cerca.

 


No hi ha comentaris

mar 06 2015

Formació en Scopus i Web of Science a les Biblioteques de la UAB

Publicat a Serveis by Marta Jordan Gili |

Durant el mes de Març, la Biblioteca de Medicina – Bellaterra organitza sessions de formació gratuïtes sobre la cerca a les bases de dades Web of Science i Scopus.

Scopus: és una base de dades multidisciplinar de l’editorial Elsevier que permet fer cerques temàtiques, conèixer diversos índexs de qualitat de les revistes, les cites rebudes d’un article , l’índex H dels autors i la generació d’informes de producció científica dels investigadors.

Web of Science (WoS): base de dades multidisciplinar que, entre molts altres indicadors, permet conèixer el Factor d’Impacte de revistes, les cites rebudes d’un article, l’índex H dels autors i la creació de gràfiques amb l’anàlisi de la producció científica dels investigadors.

 

 • Sessió Scopus: dilluns 16 de març, de 16 a 18 h. Inscripció
 • Sessió WoS: dimecres 18 de març, de 12 a 14 h. Inscripció

 

Scopus_Wos

 


No hi ha comentaris

mar 03 2015

Integració del CVN a Scopus i Web of Science

Publicat a Documentació, Novetats by Marta Jordan Gili |

La FECYT ha desenvolupat, conjuntament amb Elsevier i Thomson Reuters, una eina que permet exportar els articles procedents de les bases de dades Scopus i Web of Science al Currículm Vitae Normalitzat (CVN).

Amb aquesta eina, els investigadors podran triar les publicacions que desitgin per exportar-les en format CVN. Al final del procés, rebran un arxiu on hi constaran les publicacions i les cites rebudes: aquest arxiu es podrà importar, posteriorment, a l’editor de CVN.

Aquesta funcionalitat es troba ja integrada dins les bases de dades:

 • Web of Science: l’opció es troba a la pantalla de resultats de la cerca
CVN_WOSCliqueu la imatge per ampliar-la

 

 •   Scopus: per exportar els registres, cal entrar a la pantalla de l’autor
CVN_SCOPUSCliqueu la imatge per ampliar-la

 

Recordeu que per poder consultar aquestes bases de dades cal que hi accediu des d’un ordinador connectat a la xarxa de la UAB. Si us trobeu fora del campus, heu de validar-vos a través del servei ARE.

 
 


No hi ha comentaris

feb 26 2015

Accés a e-books en període de prova

Publicat a Bibliografia, Novetats by Marta Jordan Gili |

Les Biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona han activat l’accés temporal a una col·lecció de llibres electrònics de l’editorial Springer.

Aquesta col·lecció està formada per més de 3.800 llibres de totes les àrees del coneixement, dels quals més de 2.300 pertanyen a l’àrea de la Biomedicina i les Ciències de la Vida. Podeu accedir i consultar aquests llibres electrònics a través d’aquest enllaç.

Com podreu veure, un cop entreu a la pàgina el sistema us permet refinar la llista de llibres seleccionant la disciplina i subdisciplina que més us interessi, aconseguint, així, una llista de llibres electrònics més ajustada a la vostra àrea d’interès.

Ja us hem comentat que tenim accés a aquesta col·lecció durant un període de prova, això significa que podeu consultar aquest fons fins el proper 30 d’abril.

Recordeu que per poder consultar el text complet d’aquests llibres electrònics cal que hi accediu des d’un ordinador connectat a la xarxa de la UAB. Si us trobeu fora del campus, heu de validar-vos a través del servei ARE.

Esperem que aquesta col·lecció sigui del vostre interès!

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

feb 23 2015

El Comitè d’Avaluació Extern de l’AQU visita la Facultat de Medicina de la UAB

Publicat a General by Marta Jordan Gili |

Fa unes setmanes, a Medibloc us explicàvem que la Facultat de Medicina de la UAB posava en marxa l’acreditació del Màster Universitari en Farmacologia i Màster Universitari en Investigació Clínica Aplicada en Ciències de la Salut. Com a primer pas d’aquesta acreditació, la Facultat va redactar un autoinforme.

Seguint el procediment establert, us informem que el proper 12 de març la Facultat de Medicina rebrà la visita del Comitè d’Avaluació Extern (CAE) de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU).

En aquest document podreu veure el programa de visita que ens han fet arribar des de l’AQU. Les reunions que tindran lloc a la Sala de Juntes  són de caràcter restringit; però esteu tots convidats a l’audiència oberta que es farà a les 15:45 hores, a la Sala de Graus de la Unitat de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Facultat de Medicina, a Bellaterra.

 

 
 


No hi ha comentaris

feb 12 2015

Diccionari en línia del TERMCAT: Recerca Clínica de Medicaments

Publicat a Bibliografia, Documentació by Marta Jordan Gili |

El TermCat presenta un nou diccionari en línia. Es tracta del Diccionari de Recerca Clínica de Medicaments, que recull unes 700 entrades sobre conceptes relacionats amb els assaigs clínics que tenen el medicament com a element central: aspectes com la bioestadística, farmacologia, bioètica, regulació legal,  el control de qualitat, etc.  hi són presents en aquest diccionari.

De cada entrada, a banda de la definició, en dóna la traducció del terme a l’anglès i castellà, així com també especifica el camp al qual pertany aquell concepte.

Aquest diccionari ha estat elaborat pel TermCat i la Fundació Dr. Antoni Esteve, amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

 
 


No hi ha comentaris

feb 09 2015

Accés al Book Citation Index (BCI)

Publicat a Novetats by Marta Jordan Gili |

Aquest 2015  la Universitat Autònoma de Barcelona ha subscrit el recurs Book Citation Index, una base de dades de Thomson Reuters que permet localitzar llibres i capítols de llibre, accedir al text complet (si estan disponibles a la UAB) i veure el nombre de citacions que han rebut.

Book Citation Index està integrada dins la plataforma Web of Science.

La base de dades conté informació de més de 60.000 llibres publicats a partir de 2005, seleccionats per Thomson Reuters seguint una sèrie de criteris específics. Cada any s’hi incorporen uns 10.000 llibres nous.

Book Citation Index és una base de dades multidisciplinar, que distribueix els continguts de la següent manera:

 • Ciències Socials, Arts i Humanitats: 61%
 • Ciències: 39%  – dels quals un 5% aproximadament corresponen a l’àrea de la Medicina Clínica -

Aquest recurs pot ser d’especial interès per als investigadors en el moment que han d’acreditar o avaluar la seva producció científica, ja que ara hi podran trobar els llibres que han publicat amb el núm. de cites rebudes; i com que aquesta base de dades està inclosa dins la Web of Science els investigadors podran generar informes de la seva producció científica, amb les corresponents gràfiques, cites rebudes i índex-H (tal i com es feia fins ara amb els articles publicats).

Esperem que aquest recurs sigui d’utilitat per als nostres investigadors

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

Següent »

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies.