Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

oct. 19 2016

10 anys del DDD i dades de recerca en obert – Jornada a la UAB

Posted in Serveis by Marta Jordan Gili |

10anysDDD

Cliqueu la imatge per ampliar-la

 


No hi ha comentaris

oct. 10 2016

Dades en Accés Obert

Posted in Serveis by Marta Jordan Gili |

Com ja sabeu, des de fa uns anys la Universitat Autònoma de Barcelona encoratja als seus professors, investigadors i alumnes perquè dipositin tota la seva producció científica en accés obert a través del Dipòsit Digital de Documents (DDD) de la UAB. Amb l’objectiu de donar suport a tota la comunitat universitària en aquesta matèria, la UAB proporciona tota la informació necessària a través de la pàgina web sobre Accés Obert, així com també s’ha habilitat un blog d’atenció a l’usuari en matèria de Propietat Intel·lectual i Accés Obert.

Ara bé, en aquest post d’avui us volem seguir parlant sobre l’accés obert, però en aquest cas sobre l’accés obert a les dades de la recerca, que són totes aquelles dades a les quals hi podem accedir de manera lliure i gratuïta i, a més a més, les podem reutilitzar per a d’altres investigacions.

En aquest sentit, el programa Horitzó 2020 de la Unió Europea es va iniciar amb un pla pilot de dades en obert per a alguns dels projectes, i  a partir del gener de 2017 tots els projectes H2020 hauran de dipositar en obert les dades primàries de recerca, perquè puguin ser consultables i reutilitzables.

Seguint aquesta línia marcada per H2020, el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha elaborat 2 documents de suport als investigadors que volen dipositar en obert les dades de la seva recerca:

En aquest sentit, el Servei de Biblioteques de la UAB ha elaborat una taula comparativa dels diferents Repositoris multidisciplinars per a dades en accés obert que hi ha actualment per tal que els investigadors puguin triar on dipositar les seves dades amb més facilitat.

Trobareu tota la informació sobre l’accés obert a les dades a la pàgina web sobre Accés Obert de la UAB; així com també trobareu un apartat de les Preguntes Més Freqüents sobre dades en obert dins del blog de Propietat intel·lectual i Accés Obert.

 

 

 


No hi ha comentaris

set. 28 2016

Cursos de formació en bases de dades

Posted in Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

Us detallem els cursos de formació sobre bases de dades que s’impartiran durant el mes d’octubre a la Biblioteca de Medicina (Bellaterra i Unitats Docents). Aquestes sessions estan dirigides als alumnes, professors i investigadors de la UAB, tenen una durada aproximada de 2 h. i són gratuïtes.

Pubmed: base de dades d’àmbit biomèdic, proporciona més de 20 milions de referències sobre medicina, infermeria, odontologia, veterinària, etc…Creada per la National Library of Medicine dels EUA.

 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria de Vall Hebron: dimarts 18 d’octubre, de 14 a 15.30 h. Inscripció
 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dilluns 24 d’octubre, de 14 a 16 h. Inscripció

Mendeley Institutional: gestor de referències bibliogràfiques i xarxa social acadèmica. Permet importar referències (des de bases de dades, revistes o catàlegs), organitzar-les, compartir-les amb altres usuaris i incloure-les com a citació en els treballs.

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: dimarts 11 d’octubre, de 12 a 14 h. Inscripció
 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimarts 25 d’octubre, de 14 a 16 h. Inscripció
 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria de Vall Hebron: dimarts 25 d’octubre, de 13.30 a 15.30 h. Inscripció

CINAHL: Base de dades especialitzada en infermeria i disciplines afins que proporciona accés complet a més de 1.300 revistes electròniques.

 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimarts 25 d’octubre, de 11.15 a 13.15 h. Inscripció

Web of Science: base de dades multidisciplinar que, entre molts altres indicadors, permet conèixer el Factor d’Impacte de revistes, les cites rebudes d’un article, l’índex H dels autors i la creació de gràfiques amb l’anàlisi de la producció científica dels investigadors.

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: dijous 27 d’octubre, de 12 a 14 h. Inscripció

Scopus: base de dades multidisciplinar de l’editorial Elsevier que permet fer cerques temàtiques, conèixer diversos índexs de qualitat de les revistes, les cites rebudes d’un article, l’índex H dels autors i la generació d’informes de producció científica dels investigadors.

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: dilluns 17 d’octubre, de 16 a 18 h. Inscripció
 • Biblioteca Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: dimecres 26 d’octubre, de 14 a 16 h. Inscripció

 


No hi ha comentaris

set. 22 2016

Nous espais per fer pràctiques docents a la Facultat de Medicina de la UAB

Posted in Fisioteràpia, Infermeria, Medicina by Marta Jordan Gili |

Aquest nou curs que acaba de començar, ofereix una novetat per als estudiants de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona: la creació de nous espais per a poder dur a terme les diferents pràctiques docents d’habilitats: aules de simulació clínica, una nova sala de dissecció i una osteoteca.

Aquests nous espais, que es troben repartits en les diverses Unitats Docents de la Facultat de Medicina, permeten que els alumnes puguin fer pràctiques simulades de diverses situacions clíniques. Les diferents sales estan completament equipades per tal que les pràctiques es puguin dur a terme de manera efectiva.

Trobareu tota la informació detallada sobre aquesta notícia, a la Sala de Premsa de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

NovesSalesFacultatCliqueu la imatge per accedir a la notícia completa

 


No hi ha comentaris

set. 19 2016

El WhatsApp de les #BibliotequesUAB

Posted in Biblioteca, Serveis by Marta Jordan Gili |

Ara, el Servei de Biblioteques de la UAB ofereix la possibilitat de canalitzar les consultes dels usuaris a través de l’eina WhatsApp: si teniu dubtes sobre els horaris, serveis, instal·lacions, equipaments, préstec, etc. de les Biblioteques de la UAB, podeu plantejar-los a través d’aquest canal. El núm. de telèfon d’aquest servei és 619681146.

L’horari d’atenció de les consultes rebudes per WhatssApp és de dilluns a  divendres de 10 a 19h.

Cliqueu la imatge per ampliar la informació

 
A més, si també voleu rebre notícies, informacions i novetats de les biblioteques, només cal que envieu la paraula ALTA al 61968114.

Trobareu tota la informació sobre aquest servei a la nostra pàgina web.

 
 


No hi ha comentaris

set. 14 2016

Vine a conèixer la Biblioteca de Medicina UAB

Posted in Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Anna Hernandez Frey |

Fa uns dies que va començar el curs i a la biblioteca ja comencem a tenir les típiques cues d’usuaris que es volen endur llibres en préstec, o preguntar com localitzar els documents, com funciona l’autopréstec, les fotocopiadores…

Per tal d’ajudar a solventar tots aquests dubtes, a la Biblioteca de Medicina hem programat unes sessions de formació adreçades als alumnes de primer curs per tal que coneguin la biblioteca. En aquestes sessions es tracten temes com:

 • Els serveis que s’ofereixen
 • Com s’organitzen els documents a les prestatgeries
 • Quines instal·lacions i espais s’ofereixen
 • A qui adreçar-se per resoldre dubtes

Aquestes sessions, que tenen el nom “Coneix la Biblioteca de Medicina”, duren 1 hora aproximadament i es realitzen a l’aula d’informàtica de la Biblioteca de Medicina – Bellaterra. Les sessions programades són:

Animem els nostres alumnes de 1er dels Graus de Medicina, Infermeria i Fisoteràpia a que s’apuntin a aquestes sessions!

 

Vine a conèixer la Biblioteca de Medicina

 


No hi ha comentaris

set. 11 2016

Benvinguda als nous alumnes del curs 2016/2017

Posted in Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Marta Jordan Gili |

Comença el curs, i des de la Biblioteca volem donar-vos la benvinguda i presentar-vos els nostres serveis, que us poden ajudar en els vostres estudis.

Aquí teniu una sèrie d’enllaços que us poden ser d’utilitat

Podeu contactar amb nosaltres directament a la biblioteca (al mòdul M0 de la Facultat de Medicina), a través del Twitter, Whatsapp o amb el servei d’informació virtual PREGUNT@.

Esperem que aquesta informació us sigui d’utilitat.

 


No hi ha comentaris

set. 01 2016

Formulari de suggeriments i queixes a la Facultat de Medicina

Posted in Serveis by Marta Jordan Gili |

La Facultat de Medicina de la UAB ha posat en marxa un nou servei per tal de poder recollir i donar resposta als suggeriments i queixes de la comunitat d’alumnes, professors, investigadors, personal de la UAB o persones amb qualsevol altre tipus de vinculació amb la universitat.

Aquesta eina és accessible a través de la pantalla principal del web de la Facultat – http://www.uab.cat/medicina – on trobareu un botó d’accés al Formulari de Suggeriments i Queixes:

 

SuggerimentsqueixesFacmed
Cliqueu la imatge per accedir al formulari

 
Aquest formulari permet especificar la Unitat Docent a la qual s’adreça el suggeriment o queixa, així com també el servei i l’àmbit afectat, per tal de donar una resposta més immediata i acurada.

Esperem que aquest servei us sigui d’utilitat!

 

 


No hi ha comentaris

jul. 29 2016

Bones vacances!

Posted in General by Marta Jordan Gili |

S’acaba el mes de Juliol, i les biblioteques començarem les vacances, tot i així…

La Biblioteca de l’Hospital Germans Trias i Pujol obre tots els dies laborables d’agost de 8:30 a 14:30 h

La Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron romandrà tancada de l’1 al 26 d’agost, i obrirà del 29 al 31 d’agost de 8:30 a 19:30 h

Tanquen tot l’agost la  Biblioteca de Medicina – Bellaterra, la Biblioteca Josep Laporte i la Biblioteca Campus Mar.

L’1 de Setembre totes les biblioteques de Medicina estaran ja obertes amb l’horari habitual, de 8:30 a 20:30 h.

Els horaris de la Sala d’estudis UAB durant aquestes vacances:

 • de l’1 al 24 d’agost: de 9 a 21 h.
 • del 25 al 31 d’agost: de 7 a 24 h.

Podeu consultar l’horari de totes les biblioteques de la UAB accedint al següent enllaç.

 

Que passeu unes molt bones vacances!


Photo credit: Simon Cocks via Foter.com / CC BY

 


No hi ha comentaris

jul. 25 2016

Còmics i medicina: Maria fa 20 anys

Posted in Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

Maria fa 20 anys és la segona part de María y yo, recordem, el còmic de Miguel Gallardo sobre la seva filla autista. En aquesta segona part, Maria és ara una noia de 20 anys, sense que la fama l’hagi canviat.

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la
Cliqueu la imatge per ampliar-la.

 
Maria és ara una noia adolescent apassionada per la música, que escolta amb la tauleta electrònica. Ara també es comunica amb el dibuix, i no només per entendre les rutines diàries.

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la

Cliqueu la imatge per ampliar-la.

 
Però per entendre els seus dibuixos, Miguel Gallardo compta amb l’ajuda d’un amic molt especial. Un amic amb la síndrome d’Asperger.

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la
Cliqueu la imatge per ampliar-la.

 
Maria fa 20 anys narra també les vacances d’ella i el seu pare: avorrits dels resorts de les Cànaries ara estiuegen a la Costa Brava. Malgrat tot, Maria té també períodes dolents de repeticions obsessives. És el que la mare de la protagonista anomena com “noches toledanas” o “bucles” i el pare ho visualitza així:

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la
Cliqueu la imatge per ampliar-la.

 
A d’altres còmics hem parlat de la xarxa de suport al malalt: famílies, amics, coneguts… i com queda reflectida en vinyetes. Gallardo n’és molt conscient, i ho dibuixa explícitament.

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la
Cliqueu la imatge per ampliar-la.

 
Malgrat això, sempre queda la incertesa dels pares que tenen fills amb discapacitats psíquiques sobre el seu futur. Miguel Gallardo ho exposa magistralment.

 

Cliqueu la imatge per ampliar-la
Cliqueu la imatge per ampliar-la.

 
Com a la primera part, l’epíleg el signa Amaia Hervas Zúñiga, Directora de la Unitat de Psiquiatria infanto-juvenil de l’Hospital Mútua de Terrassa.

I sí, com l’anterior còmic, és de lectura recomanada a la platja o sota l’ombra d’un arbre.

Bones vacances!

 
 


No hi ha comentaris

Next »

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close