Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

des 16 2014

Biblioteca de Medicina: horaris de Nadal

Arriben les vacances de Nadal, i en aquest post us volem informar dels horaris de la Biblioteca de Medicina durant aquests dies:

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: TANCADA del 22 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos
 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron:  TANCADA del 22 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos
 • Biblioteca Josep Laporte: TANCADA del 22 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos
 • Biblioteca de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol: OBERTA del 22 de desembre al 6 de gener, de 8.30 a 20.30 h. Els dies festius (25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener) la biblioteca romandrà tancada.
 • Biblioteca Campus Universitari Mar: OBERTA 22, 23 de desembre, de 8 a 20 h. TANCADA del 24 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos

Pel que fa als horaris de les sales d’estudi:

Sala d’estudi de la biblioteca de Ciències Socials:

 • Divendres 19 de desembre: tancament a les 24 h
 • Del 20 al 26 de desembre: de 9 a 21 h
 • Del 27 de desembre al 6 de gener: de 7 a 24 h (31 desembre: 7-21 h i l’1 gener: 9-24 h)

Sala d’estudis de la Plaça Cívica:

 • Del 20 al 26 de desembre: tancada
 • Del 27 de desembre al 6 de gener: de 9 a 21 h

Recordeu que segons la Resolució de l’Equip de Govern de la UAB del dia 26 de febrer del 2013: per accedir a les biblioteques de la UAB les nits, festius i caps de setmana caldrà acreditar-se amb el carnet UAB.

Us desitgem un Bon Nadal i un feliç any 2015!


Darwin Bell / Foter / CC BY-NC


No hi ha comentaris

des 10 2014

Formació online en Scopus (Desembre 2014)

Posted in Serveis by Marta Jordan Gili |

La FECYT ens informa que ha organitzat uns cursos en línia destinats a donar a conèixer la base de dades Scopus, així com també mostrar les seves noves funcionalitats.

Aquesta formació tindrà lloc al llarg de la setmana del 15  al 19 de desembre, en diferents horaris, a més els assistents poden optar pel nivell bàsic o el nivell avançat.

Així, els continguts de les sessions són:

  • cobertura d’ Scopus
  • funcionalitat Scopus adaptada als diferents nivells (bàsic o avançat)

Les sessions tenen una durada d’1 h aproximadament, i s’impartiran en format webex. Cada sessió haurà de comptar amb un màxim de 70 assistents; per tant, cal inscriure’s a través d’aquest formulari. Teniu present que us heu d’inscriure amb un compte de correu electrònic institucional.

D’altra banda, us recordem que a les Biblioteques de la UAB organitzem sessions presencials de formació gratuïtes sobre Scopus al llarg de l’any.

Podeu consultar el calendari de formació de les biblioteques per a inscriure-us!

 

 
 


No hi ha comentaris

des 03 2014

Exposició pública de l’autoinforme per a la l’acreditació de dos Màsters Universitaris de la Facultat de Medicina UAB

Posted in Documentació, General, Novetats by Marta Jordan Gili |

Des del dia 1 al 8 de desembre de 2014 estarà publicat al web de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, a disposició de la comunitat universitària, l’autoinforme elaborat pel Comitè d’Avaluació Intern (CAI) de la Facultat de Medicina per a l’acreditació del Màster Universitari en Farmacologia i Màster Universitari en Investigació Clínica Aplicada en Ciències de la Salut.

Les persones interessades en fer suggeriments i comentaris, els poden dirigir per escrit a l’adreça electrònica del deganat de la Facultat de Medicina (dg.medicina@uab.cat) indicant a l’assumpte “Comentaris a l’autoinforme”.

Els escrits no poden ser anònims i han d’anar amb el nom i cognom així com s’ha d’indicar al col·lectiu a què es pertany (estudiant, professorat, personal d’administració i serveis, altres). El termini per l’enviament d’aquests escrits són les 17 hores del dia 8 de desembre.

Aquest autoinforme es presentarà per a la seva aprovació, si escau, a la Junta de la Facultat que serà l’aforament per a discutir tots els suggeriments i comentaris rebuts. Amb posterioritat a la Junta de Facultat, l’autoinforme es trametrà a l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) per a iniciar el procés d’avaluació per part del Comitè d’Avaluació Extern (CAE).

 

 


No hi ha comentaris

des 02 2014

PubMed “revisited”

Posted in Documentació by Marta Jordan Gili |

Com ja sabeu, a Medibloc hem anat publicant notícies sobre la base de dades PubMed i les novetats que aquesta eina ha anat introduint amb el temps.

Després d’aquests anys d’entrades sobre PubMed en aquest blog, creiem que ha arribat el moment de fer una notícia on es reuneixin tots els posts sobre aquest recurs que poden ser d’interès per als usuaris de la base de dades. Aquí hi podreu trobar notícies, explicacions, tutorials… que us permetran aprofitar al màxim les prestacions que ofereix aquesta base de dades.

Cerca a la base de dades

 •  Necessiteu cercar de manera més acurada la base de dades? Amb l’entrada Canvis en la cerca avançada us expliquem com funciona aquesta modalitat de cerca.
 • PubMed és un recurs que permet filtrar els resultats de les cerques de moltes maneres, de tal manera que es pot obtenir una llista de resultats útils i pertinents. Si voleu conèixer com funcionen els filtres, consulteu la notícia Canvis a PubMed: filtres en comptes de límits.
 • Heu realitzat diverses cerques i voleu desar-les en un arxiu? A PubMed: tot l’historial de cerca en un Excel trobareu les indicacions per fer-ho.
 • Si voleu cercar a la base de dades des d’un dispositiu mòbil, us recomanem que llegiu PubMed mobile.

Els registres bibliogràfics

 • Quina informació sobre els autors conté la base de dades? a la notícia PubMed i les filiacions dels autors us ho expliquem.
 • Què és el PMID? Serveix per a alguna cosa? Ho trobareu tot sobre aquest identificador a PMID: un número màgic.
 • Si voleu compartir els registres bibliogràfics a través de les xarxes socials, o voleu comentar els continguts dels articles podeu trobar com fer-ho a PubMed i les xarxes socials.

Desar els resultats d’una cerca

 • Podeu desar registres d’una cerca en format .txt o enviar-los per correu electrònic… però sabíeu que també els podeu desar en un arxiu compatible amb fulls de càlcul tipus Excel? A l’entrada CSV: nou format per als resultats de PubMed us ho expliquem.
 • Aquesta base de dades té un format d’arxiu específic per a exportar els resultats d’una cerca als diferents programes de gestors de referències. Podeu saber com funciona llegint PubMed i gestors de referències: novetat.

Altres eines de PubMed

 • MyNCBI és una eina que permet personalitzar l’ús de PubMed. Un cop creat el compte d’usuari, MyNCBI ens proporciona un espai virtual on guardar les cerques, crear alertes, desar els documents o els filtres preferits, etc. Si voleu saber com funciona aquest espai propi dins de PubMed, llegiu les notícies que hem publicat a Medibloc sobre MyNCBI.
 • Com ja sabeu, dins del camp de les ciències de la salut els títols de les revistes es presenten en format abreujat. PubMed ofereix una eina molt útil si necessitem saber el títol abreujat d’una revista, així com també permet saber el títol complet d’una publicació de la qual només en tenim el títol abreujat. Us ho expliquem a I quin és el títol exacte d’aquesta revista?.

Recordeu, també, que des del Servei de Biblioteques de la UAB hem realitzat guies i tutorials sobre PubMed:

 • Accedir a PubMed com a usuari de la UAB: sabeu que podeu accedir a les revistes digitals subscrites per la UAB des de PubMed? En aquesta guia us ho expliquem.
 • Videotutorials sobre PubMed: la Biblioteca de Medicina de la UAB, amb la col·laboració del Centre de Recursos Docents de la Facultat de Medicina, va el·laborar una sèrie de videotutorials on s’explica l’eina PubMed; s’hi tracten aspectes com la cerca simple, cerca avançada, cerca amb MESH…
Cliqueu sobre la imatge per accedir al recurs

 
Esperem que tota aquesta informació us sigui útil… i recordeu que el personal de la Biblioteca de Medicina de la UAB està a la vostra disposició per a resoldre els vostres dubtes o per ampliar la informació!

 
 


No hi ha comentaris

nov 25 2014

PubMed mobile

Posted in Documentació by Marta Jordan Gili |

L’any 2011, la National Library of Medicine va posar en marxa una versió Beta de PubMed Mobile amb l’objectiu de facilitar la cerca a la base de dades a través dels dispositius mòbils. Aquesta eina permet una millor visualització  de la informació continguda als registres bibliogràfics de la base de dades.

Des de 2011 fins ara, PubMed Mobile ha anat millorant les seves prestacions amb l’objectiu que la cerca a través de la versió mòbil sigui el més semblant possible a la cerca tradicional de la base de dades. A finals d’octubre de 2014 es va fer la darrera actualització de l’eina.

Si ara consulteu PubMed a través de PubMed Mobile, trobareu les següents prestacions:

 • barra de cerca amb desplegable de cerques relacionades
 • possibilitat d’activar 2 filtres: Review i/o Free full text
 • presentació dels resultats en format abreujat: amb informació del títol de l’article, el nom del primer autor, títol de la revista, any de publicació i, si n’hi ha, els comentaris fets a PubMed Commons
 • possibilitat de visualitzar l’àbstract de l’article desitjat
 • a la pantalla de l’àbstract es troben les dades completes de l’article, amb tots els autors, un enllaç per veure les filiacions d’aquests autors, altres articles que hi estan relacionats temàticament  i, a més,  es tornen a mostrar els comentaris fets a PubMedCommons.

Ara per ara, PubMed Mobile no inclou eines com els filtres, la cerca avançada o el MESH; tot i així, és una eina que permet cercar a PubMed de manera còmoda i ràpida a través dels dispositius mòbils.

 

 Cliqueu sobre la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

nov 17 2014

Necessiteu un lloc segur per guardar i carregar el vostre portàtil a la UAB?

Posted in Bellaterra, General by Olga Cano |

Molts de vosaltres veniu a la UAB amb el vostre portàtil, tablet… i en algun moment heu tingut la necessitat de carregar la bateria o simplement, de deixar el dispositiu en algun lloc segur per no haver de portar-lo a sobre mentre aneu a dinar.

Per aquesta raó us volem recordar que la Biblioteca de Medicina – Bellaterra disposa d’un armari per a carregar i guardar tot tipus de dispositius mòbils (portàtils, tablets, mòbils…) amb 12 guixetes, tancades amb clau.


 
Aquest servei és totalment gratuït. Consulteu les  normes d’ús.

Esperem que us sigui de gran utilitat!!!
 


No hi ha comentaris

nov 11 2014

Dos ordinadors portàtils més a la biblioteca!!!

Posted in Bellaterra, Biblioteca by Olga Cano |

El servei de préstec de portàtils és un dels més utilitzats pels nostres estudiants.

Amb la voluntat de continuar oferint un bon servei, la Biblioteca de Medicina-Bellaterra ha comprat 2 portàtils més incrementant la xifra a 6 ordinadors portàtils de préstec.

Els nous ordinadorsIMG_20141111_092432 HP ProBook 640 G1 inclouen el programari estàndard de la UAB (Windows 7 i Microsoft Office 2010). També disposen d’accés a Internet a través de la xarxa sense fils de la UAB.

Els podeu demanar al taulell de préstec presentant el carnet UAB. Consulteu la Normativa de préstec d’ordinadors portàtils.

Esperem que us siguin de molta utilitat!
 


No hi ha comentaris

nov 05 2014

Les “altres” bases de dades de la Web of Science

Posted in Documentació by Marta Jordan Gili |

A Medibloc us hem parlat diverses vegades de la base de dades Web of  Science (WoS), anteriorment anomenada Web of Knowledge (WoK), i molt abans també anomenada ISI Web of Knowledge (ISI WoK). Aquesta base de dades és popularment coneguda com la base de dades del factor d’impacte ja que proporciona accés al rànking de revistes amb factor d’impacte (a través del Journal Citation Reports – JCR -), així com també permet cercar autors i coneixer-ne l’evolució de la seva producció científica publicada en revistes amb impacte (mitjançant la Web of Science Core Collection – WoSCC -).

Avui volem recordar, però, que  la WoS és un portal que inclou diverses bases de dades i que, a banda del JCR i de la WoSCC, aquest recurs també dóna accés a d’altres bases de dades d’interès per a les ciències de la salut.

Avui us volem presentar aquestes altres bases de dades de la WoS.

 •  MEDLINE: si parlem de l’àmbit de les ciències de la salut, òbviament cal començar amb aquesta base de dades. Es pot accedir a Medline a través de la WoS, permet buscar dins la base de dades a través dels termes MESH, activar filtres que delimitin la cerca (per idioma, tipus de documents, grups d’edat, gènere, espècie, etc.), de tal manera que l’investigador pot elaborar una estratègia de cerca acurada per tal d’obtenir resultats pertinents. Com a valor afegit, el fet de cercar a Medline a  través de la WoS permet saber si cada un dels documents trobats com a resultat de la cerca ha rebut cap cita provinent d’articles publicats a revistes amb factor d’impacte.
 • Biosis Previews: base de dades que recull informació de publicacions especialitzades en l’àmbit de la biomedicina i les ciències de la vida. Aspectes com la recerca experimental, mètodes i instrumentació, estudis de laboratori, estudis ambientals, etc.  queden recollits dins d’aquest recurs. La cerca avançada permet activar filtres com el d’idioma, tipus de publicació, taxonomia, etc. La cerca de Biosis a través de la WoS permet saber si els resultats de la cerca han rebut cites provinents d’articles publicats a revistes amb factor d’impacte.
 • SciELO Citation Index: la Scientific Electronic Library Online (SciELO)  és una plataforma per a la publicació electrònica de revistes científiques -provinents d’Amèrica Llatina, Portugal, Espanya i Sudàfrica – en accés obert. Aquesta plataforma inclou revistes de totes les àrees del coneixement; dins l’àmbit de les ciències de la salut, SciELO conté 383 revistes científiques. La cerca a aquestes publicacions s’ha integrat dins la plataforma WoS. La cerca avançada a aquesta base de dades permet filtrar la informació pels països de les revistes, idioma o per tipus de document.
 • Korean Journal Database (KJC): és la darrera incorporació de la WoS. Aquesta base de dades recull la producció científica de Corea del Sud. Tot i que l’àmbit de les enginyeries és el que té més presència en aquest recurs, la KJC conté també una col·lecció molt interessant de revistes de medicina interna, psicologia, farmacologia, radiologia i medicina nuclear, pediatria, ginecologia i obstetrícia, rehabilitació, patologia, neurociències o bioquímica. La cerca avançada a aquesta base de dades permet limitar la cerca per idioma dels articles. La cerca a KJC a  través de la WoS permet saber si cada un dels documents trobats ha rebut cites d’articles publicats a revistes amb factor d’impacte.

Per tant, com podeu comprovar,  la cerca d’aquestes bases de dades a través de la plataforma Web of  Science (WoS) permet accedir als resultats de la recerca a través d’una única interfície.

 

LogoWoS
Cliqueu sobre la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

oct 30 2014

Seminaris sobre investigació bàsica en càncer de mama

Posted in Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia by Marta Jordan Gili |

Aquest mes de novembre, el Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama organitza la XXVIIIa edició dels Seminaris sobre Aspectes generals i d’investigació bàsica en càncer de mama, que es realitza la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El grup que organitza aquests seminaris està format per investigadors de diverses institucions: la UAB, UB, l’Institut d’Oncologia Corachan, l’Hospital de Sabadell  i el Consorci Sanitari de Terrassa.

Aquests seminaris, que es realitzaran entre novembre de 2014 i març de 2015, formen part dels estudis propis de la UAB, així com també tenen el reconeixement de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. Aquestes institucions, amb el patrocini de diverses institucions públiques i privades, atorguen un títol universitari de postgrau en càncer de mama.

La matrícula i l’assistència a les sessions ordinàries és  gratuïta; els alumnes hauran d’abonar les taxes d’expedició del títol de postgrau.

Si voleu saber quin és el calendari de seminaris, els continguts de les sessions, així com les condicions d’inscripció i assistència, podeu consultar el programa elaborat pel Comitè Científic i Organitzador dels seminaris.

 

Cliqueu la imatge per consultar el programa de sessions

 


No hi ha comentaris

oct 27 2014

Sessions de formació en bases de dades

Posted in Bellaterra, Biblioteca, Germans Trias i Pujol, Serveis, Vall d'Hebron by Marta Jordan Gili |

La Biblioteca de Medicina de la UAB ha programat sessions de formació en diverses bases de dades i fonts d’informació de l’àmbit de les ciències de la salut, que es realitzaran durant el darrer trimestre de 2014.

Le sessions programades són:

 • PubMed: s’explica la cerca simple, avançada, cerca amb MeSH, com visualitzar i exportar del resultats de la cerca.
 • Web of Science: com cercar el factor d’impacte de les revistes i la producció científica d’un autor (índex H i cites rebudes)
 • SCOPUS: cercar a la base de dades, calcular els índexs SNIP i SJR de les revistes, així com també cercar la producció científica d’un autor (índex H i cites rebudes).
 • Mendeley Premium: gestor de referències bibliogràfiques i xarxa social acadèmica. Permet importar referències (des de bases de dades, revistes o catàlegs), organitzar-les, compartir-les amb altres usuaris i incloure-les com a citació en els treballs.
 • CINAHL: base de dades especialitzada en infermeria i disciplines afins que proporciona accés complet a més de 1.300 revistes electròniques.

Aquestes sessions formatives són gratuïtes i tenen una durada aproximada de 2 h.

Podeu consultar el calendari de cursos i fer-ne la inscripció en aquest enllaç.

 
 


No hi ha comentaris

Next »