Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

oct 30 2014

Seminaris sobre investigació bàsica en càncer de mama

Posted in Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia by Marta Jordan Gili |

Aquest mes de novembre, el Grup Multidisciplinari per a l’Estudi del Càncer de Mama organitza la XXVIIIa edició dels Seminaris sobre Aspectes generals i d’investigació bàsica en càncer de mama, que es realitza la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El grup que organitza aquests seminaris està format per investigadors de diverses institucions: la UAB, UB, l’Institut d’Oncologia Corachan, l’Hospital de Sabadell  i el Consorci Sanitari de Terrassa.

Aquests seminaris, que es realitzaran entre novembre de 2014 i març de 2015, formen part dels estudis propis de la UAB, així com també tenen el reconeixement de la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria. Aquestes institucions, amb el patrocini de diverses institucions públiques i privades, atorguen un títol universitari de postgrau en càncer de mama.

La matrícula i l’assistència a les sessions ordinàries és  gratuïta; els alumnes hauran d’abonar les taxes d’expedició del títol de postgrau.

Si voleu saber quin és el calendari de seminaris, els continguts de les sessions, així com les condicions d’inscripció i assistència, podeu consultar el programa elaborat pel Comitè Científic i Organitzador dels seminaris.

 

Cliqueu la imatge per consultar el programa de sessions

 


No hi ha comentaris

oct 27 2014

Sessions de formació en bases de dades

Posted in Bellaterra, Biblioteca, Germans Trias i Pujol, Serveis, Vall d'Hebron by Marta Jordan Gili |

La Biblioteca de Medicina de la UAB ha programat sessions de formació en diverses bases de dades i fonts d’informació de l’àmbit de les ciències de la salut, que es realitzaran durant el darrer trimestre de 2014.

Le sessions programades són:

  • PubMed: s’explica la cerca simple, avançada, cerca amb MeSH, com visualitzar i exportar del resultats de la cerca.
  • Web of Science: com cercar el factor d’impacte de les revistes i la producció científica d’un autor (índex H i cites rebudes)
  • SCOPUS: cercar a la base de dades, calcular els índexs SNIP i SJR de les revistes, així com també cercar la producció científica d’un autor (índex H i cites rebudes).
  • Mendeley Premium: gestor de referències bibliogràfiques i xarxa social acadèmica. Permet importar referències (des de bases de dades, revistes o catàlegs), organitzar-les, compartir-les amb altres usuaris i incloure-les com a citació en els treballs.
  • CINAHL: base de dades especialitzada en infermeria i disciplines afins que proporciona accés complet a més de 1.300 revistes electròniques.

Aquestes sessions formatives són gratuïtes i tenen una durada aproximada de 2 h.

Podeu consultar el calendari de cursos i fer-ne la inscripció en aquest enllaç.

 
 


No hi ha comentaris

oct 20 2014

Accés Obert a la producció científica

Posted in Serveis by Marta Jordan Gili |

Les biblioteques de la Universitat Autònoma de Barcelona organitzem una campanya de difusió de l’Accés Obert a la producció científica, adreçada  als investigadors, en el marc de la International Open Access Week (20-26 d’octubre de 2014).

L’accés obert a la informació científica consisteix a dipositar la producció de recerca a la xarxa de forma lliure i gratuïta com alternativa al paradigma de pagar per accedir a la informació generada a les pròpies institucions.

 

 

Quines opcions hi ha per publicar en obert? Quin és el marc legal? Què passa amb els drets d’autor i d’explotació?

Què recomana la UAB al respecte? Com i per què hi participa el Servei de Biblioteques? De quines eines disposen els investigadors de la UAB per publicar en obert?

 

Per tal de donar resposta a totes aquestes qüestions, durant la Setmana Internacional de l’Accés Obert les biblioteques de la UAB organitzen una sèrie de presentacions: Producció científica: la visibilitat de la recerca, on es pretén orientar els investigadors en l’adopció dels principis i polítiques d’accés obert seguint el mandat de la UAB, en consonància amb els diferents programes públics de finançament de la recerca (Plan Nacional, Horizon 2020, etc.)

Podreu trobar tota la informació sobre l’Accés Obert i les presentacions que s’organitzen a les biblioteques de la UAB a la web:

 

http://www.uab.cat/open-access

 
La xerrada que s’organitza a la Biblioteca de Medicina està programada per:

Divendres, 24 d’Octubre de 2014, d’11 a 12:30h.
Lloc:Biblioteca de Medicina – Bellaterra. Aula d’informàtica
Inscripció: http://bit.ly/1sAZub2

 
 


No hi ha comentaris

oct 15 2014

Premi Nobel de Medicina (2014)

Posted in Biologia Cel·lular, Fisiologia, Immunologia by Jordi Vaillès Serret |

Arriba la tardor i com cada any, els premis Nobel de Medicina i Fisiologia.

Enguany tenim tres guardonats, tots tres neurocientífcs, un nord-americà i dos noruecs:

 

Imatge extreta de: http://cdn.medindia.net/

 
Els guardonats

Tots tres guardonats han rebut el Nobel per les seves investigacions en les cèl·lules nervioses implicades en el sentit de l’espai i l’orientació.

El neuròleg nord-americà, investigant amb rates, descobrí el 1971 les cèl·lules de posicionament o “place cells“. Situades a l’hipocamp, les cèl·lules s’activaven per grups depenent del posicionament del rossegador. Sempre les mateixes quan estava al mateix lloc.
Els neuròlegs noruecs, posteriorment, anaren un pas més enllà i descobriren, el 2005, les cèl·lules de graella o “grid cells“. Aquestes neurones generen un sistema de coordenades, tot permetent un posicionament precís per cercar els camins per moure’s relacionant-se amb les anteriors “place cells“. Aquestes cèl·lules es troben a l’escorça entorrinal.

Podeu consultar la nota de premsa de la Web oficial dels Premis Nobel.

Per saber-ne més:

 
 


No hi ha comentaris

oct 10 2014

Com fer els treballs acadèmics?

Posted in Serveis by Marta Jordan Gili |

Treballs de grau, treballs de postgrau, tesis doctorals… els alumnes de la universitat han d’anar superant, al llarg del seu procés de formació, una sèrie de fites relacionades amb la recerca.

Metodologia, presentació, cerca d’informació, citacions i bibliografia, drets d’autor, publicació…

Totes aquestes qüestions es van plantejant al llarg del procés d’elaboració d’aquests treballs acadèmics, i els alumnes i investigadors s’adrecen a les biblioteques demanant fonts d’informació i recursos que ajudin a respondre i solventar aquestes preguntes.

Per això, les biblioteques de la UAB han elaborat 3 guies que faciliten tot aquest tipus d’informació:

Aquestes guies donen una sèrie de recomanacions per tal que els estudiants i investigadors coneguin les eines i recursos que la Universitat Autònoma de Barcelona posa al seu abast per a facilitar l’elaboració dels seus treballs academics.

Esperem que aquestes guies siguin d’utilitat!

 

 
 


No hi ha comentaris

oct 06 2014

Espais individuals per a l’estudi a la Biblioteca de Medicina

Posted in Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Olga Cano |

Durant aquest any hem realitzat algunes millores en els espais de la Biblioteca de Medicina, com és la creació de 4 sales de treball en grup i el condicionament d’una gran àrea de silenci.

Ara us volem presentar una zona destinada a l’estudi i treball invididual ubicada dins l’àrea de silenci, a la planta 1 de la Biblioteca.

En aquesta zona s’han habilitat 13 llocs d’estudi, amb taules separades per panells i amb endolls per connectar dispositius informàtics, amb l’objectiu que els usuaris disposin d’un espai de treball individualitzat.

 

estudi individual

 

Aquests espais es poden utilitzar durant les hores d’obertura de la biblioteca i, per tal que sigui efectiu, es prega els usuaris que mantinguin un silenci absolut.


No hi ha comentaris

set 26 2014

Conèixer la Biblioteca de Medicina UAB

Posted in Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Marta Jordan Gili |

Ja fa unes setmanes que va començar el curs, i a la biblioteca ja comencem a tenir les típiques cues d’usuaris que es volen endur llibres en préstec, o per preguntar com  localitzar els documents, com funciona l’autopréstec, les fotocopiadores…

Per tal d’ajudar a solventar tots aquests  dubtes, a la Biblioteca de Medicina hem programat unes sessions de formació adreçades als alumnes de primer curs per tal que coneguin la biblioteca. En aquestes sessions es tracten temes com:

  • Els serveis que s’ofereixen
  • Com s’organitzen els documents a les prestatgeries
  • Quines instal·lacions i espais s’ofereixen
  • A qui adreçar-se per resoldre dubtes

Aquestes sessions, que tenen el nom “Coneix la Biblioteca de Medicina”, duren 1 hora  aproximadament i es realitzen a la Biblioteca de Medicina – Bellaterra. Les sessions programades són:

Animem els nostres alumnes de 1er dels Graus de Medicina, Infermeria i Fisoteràpia, a que s’apuntin a aquestes sessions!

 

 
 


No hi ha comentaris

set 19 2014

Còmics i Medicina: Pedro y Yo

Posted in Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

Pedro y Yo ens narra la coneixença i amistat de l’autor, l’escriptor i guionista de còmics Judd Winick i Pedro Zamora, fill d’una família cubana exiliada als EUA i seropositiu.
La coneixença es fa en participar, ambdós, en el programa The Real world 3, San Francisco (una espècie de Big Brother nord-americà) de l’any 1994. A l’autor, ja en la preselecció, li pregunten si té alguna objecció en conviure amb un seropositiu.

El còmic comença amb una petita biografia de tots dos: com ha arribat Judd a ser dibuxant i com Pedro ha arribat als EUA, com s’ha infectat de jove i com empra el seu talelnt en fer divulgació sobre la SIDA, per prevenir-ne el contagi.

 

pedroyyo00

Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 
Així doncs, com a tema rellevant del còmic destacaríem la informació i la percepció que de la síndrome es tenia a principis dels 90. Percepció que va canviant a través de les vinyetes del còmic.

 

pedroyyo01
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 

pedroyyo02
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 
La repercussió del programa és tal, que fins i tot Bill Clinton s’interessa per la salut de Pedro, fet que ajudà a normalitzar la percepció de la malaltia.

Com a conseqüència de l’amistat, Judd també es fa divulgador quan Pedro emmalalteix. En concret la seva malaltia s’agreuja amb una toxoplasmosi i, finalment, una leucoencefalopatia multifocal progressiva té un desenllaç fatal.

 

pedroyyo03
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 

pedroyyo05
Cliqueu la imatge per veure-la ampliada

 
Pedro mor, i el còmic es també un homenatge a l’amic i al lluitador contra la SIDA.

 
 

A youtube hi podeu trobar un tribut a la seva memòria en 4 filmacions


No hi ha comentaris

set 15 2014

Benvinguda als nous alumnes del curs 2014/2015

Posted in General by Olga Cano |

Comença el curs, i des de la Biblioteca volem donar-vos la benvinguda i presentar-vos els nostres serveis, que us poden ajudar en els vostres estudis.

Aquí teniu una sèrie d’enllaços que us poden ser d’utilitat:

Podeu contactar amb nosaltres directament a la biblioteca (al mòdul M0 de la Facultat de Medicina), al través del Twitter, o amb el servei 24 h. d’informació virtual PREGUNT@.

Esperem que aquesta informació us sigui d’utilitat.

Benvinguts i benvingudes!!!

i….


Imatge Extreta d’aquí.

 


No hi ha comentaris

set 10 2014

PubMed i les xarxes socials

Posted in Documentació, Novetats by Marta Jordan Gili |

Cada cop més, el món de les xarxes socials està molt present a la nostra societat i, evidentment, aquestes xarxes també estan tenint una presència important dins l’àmbit de la recerca.

La  interacció entre investigadors sempre ha estat cabdal per a la recerca, i  no es pot negar que les xarxes socials afavoreixen moltíssim aquesta comunicació: iniciatives com Academia.edu o Researchgate són molt conegudes i utilitzades pels investigadors, que així poden difondre i comentar la recerca realitzada. D’altra banda, mitjans com Twitter i Facebook també són eines emprades per a la difusió de la recerca.

Per tant no és estrany que PubMed, que és una font d’informació importantíssima per a la recerca dins l’àmbit de les ciències de la salut, hagi posat en marxa 2 serveis relacionats amb les xarxes socials.

Difusió dels registres

La primera iniciativa endegada, ha estat la possibilitat de difondre els registres de la base de dades a través de Twitter, Facebook i Google+. Des de fa uns mesos, quan s’accedeix al registre bibliogràfic dels articles de PubMed, sota l’àbstract dels articles es poden trobar les icones d’aquestes 3 xarxes.

PubMed Commons

Durant l’octubre de 2013, el National Center for Biotechnology Information (NCBI) va posar en marxa PubMed Commons, iniciativa que té com a objectiu fomentar el debat i els comentaris sobre els articles publicats a  PubMed. Per a poder realitzar comentaris a través d’aquesta plataforma, cal que els investigadors compleixin una sèrie de requisits, que podeu trobar detallats en aquesta pàgina web.

 

 
Aquest tipus d’iniciatives generen, però, un debat important, i és que ara mateix hi ha diverses qüestions que cal tenir presents:

 

Les publicacions científiques generen un debat important? Cal una plataforma específica per fer-ho o ja s’estan utilitzant altres mitjans per a realitzar aquest debat? Els autors dels comentaris han d’estar identificats per a evitar els “trolls”, o és necessari l’anonimat per evitar possibles represàlies davant de comentaris negatius?

 
Cal fer una reflexió prèvia sobre aquests assumptes per tal d’evitar possibles abusos i censures. En aquest sentit, recomanem la lectura d’una notícia publicada a Nature News que planteja totes aquestes qüestions, amb l’opinió de diversos experts i que pot resultar molt interessant:

 

Reardon S. PubMed opens for comment. Nature News [Internet]. 2013 October 25. Disponible a: http://www.nature.com/news/pubmed-opens-for-comment-1.14023

 
 


No hi ha comentaris

Next »