Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

jul 07 2015

Accés en proves a 2 noves col·leccions de JoVE

Posted in General by Marta Jordan Gili |

Us informem que fins el 31 de desembre de 2015,  els usuaris de la Universitat Autònoma de Barcelona poden accedir a dues col·leccions de JoVE Science Education:

JoVE (Journal of Visualized Experiments) és una revista científica dirigida als investigadors i als estudiants que publica els treballs científics en format vídeo, això permet que no només es coneguin els resultats finals d’una recerca, sinó que també es pot visualitzar el procés científic que s’ha seguit per obtenir aquests resultats.

A banda d’aquestes dues col·leccions accessibles durant un període de prova, el Servei de Biblioteques de la UAB té subscrites, des de l’any 2014, 5 col·leccions especialitzades de la revista JoVE:

 


No hi ha comentaris

jul 02 2015

Problemes d’accés a la Web of Science amb ARE

Posted in Serveis by Olga Cano |

Temporalment no es pot accedir a la Web of Science a través de l’ARE (accés als recursos electrònics des de fora de la UAB) per canvis a la plataforma de la FECYT.

De moment, per consultar la Web of Science des de casa s’ha de fer accedint a través de la XPV: https://xpv.uab.cat, un cop identificats trobaran un accés directe que diu: FECYT: Accés a la WOK.

Així que el problema estigui resolt us ho farem saber.
 

 


No hi ha comentaris

jun 30 2015

Publicat el Factor d’Impacte de 2014

Posted in Documentació by Marta Jordan Gili |

A mitjans de juny la base de dades Journal Citation Reports (JCR) ja conté les dades corresponents del Factor d’Impacte de 2014 de les revistes científiques.

Recordeu que JCR es pot consultar a través del portal Web of Science, i ofereix un rànquing de la qualitat de les revistes científiques més prestigioses dins les diferents àrees del coneixement; aquest rànquing es realitza a partir de l’indicador bibliomètric anomenat Factor d’Impacte (FI).

Al Blog de l’Observatori de la Recerca (OR-IEC) – realitzat per l’Institut d’Estudis Catalans – s’ha publicat una llista de les revistes editades a Catalunya, País Valencià i Illes Balears que apareixen en aquesta darrera edició del Journal Citation Reports (JCR): en total són 44 publicacions. En aquest enllaç podeu consultar l’entrada realitzada pel Blog OR-IEC sobre aquest tema.

A continuació, us mostrem les revistes relacionades amb les ciències de la salut, que estan editades a Catalunya i tenen Factor d’Impacte, aquesta llista està feta a partir de l’entrada elaborada pel Blog OR-IEC.

AIDS Review
Allergologia et Immunopathologia
Anales de Pedriatría
Archivos de Bronconeumología
Atención Primaria
Cirugía Española
Drugs of the Future
Drugs of Today
Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica
Gaceta Sanitaria
Gastroenterología y Hepatología
International Microbiology
Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology

Medicina Clínica
Medicina Intensiva
Neurocirugía
Neurología
Revista Clínica Española
Revista de Neurología
Revista de Psiquiatría y Salud Mental
Revista Española de Cardiología
Revista Española de Medicina Nuclear
Revista Internacional de Andrología

Recordeu que el personal de la Biblioteca de Medicina de la UAB està a la vostra diposició per donar-vos suport sobre el Factor d’Impacte de les revistes o sobre qualsevol altre indicador relacionat amb la qualitat de la recerca.

 


No hi ha comentaris

jun 26 2015

Biblioteca de Medicina de la UAB: horaris estiu 2015

Durant els mesos d’estiu es poden veure alterats els horaris de les Biblioteques de la UAB, per tant us recomanem que us informeu abans de desplaçar-vos.

En aquest post us detallem els horaris d’obertura de la Biblioteca de Medicina-Bellaterra i de les Biblioteques de les Unitats Docents:

Biblioteca de Medicina-Bellaterra
Juliol: obert de 8.30 a 19.30 h
Agost:

 • Del dia 3 al 21: tancat
 • Del dia 24 al 31: obert de 8.30 a 13.30 h

Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron
Juliol: obert de 8.30 a 19.30 h
Agost:

 • Del dia 3 al 21: tancat
 • Del dia 24 al 31: obert de 8.30 a 19.30 h

Biblioteca Josep Laporte
Juliol: obert de 8.30 a 14.30 h
Agost:

 • Del dia 3 al 21: tancat
 • Del dia 24 al 31: obert de 8.30 a 14.30 h

Biblioteca de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol
Juliol: obert de 8.30 a 20.30 h
Agost: obert de 8.30 a 14.30 h

Biblioteca Campus Universitari Mar
Juliol: obert de 8 a 20 h
Agost: tancat

 

Si voleu saber quins horaris faran la resta de Biblioteques UAB i les Sales d’estudi podeu consultar la plana web d’horaris.

 

ImgBmSilenci
Foto: elaboració pròpia

 


No hi ha comentaris

jun 18 2015

Avenços contra la diabetis de tipus 1

Posted in Germans Trias i Pujol by Jordi Vaillès Serret |

Irma Pujol (PubMed i Scopus) i Marta Vives-Pi (PubMed i Scopus) han participat en la investigació sobre una nova teràpia experimentada pel Grup d’Immunologia de la Diabetis de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol per prevenir la diabetis de tipus 1.

Aquesta nova teràpia, experimentada en ratolins, consisteix a introduir al seu cos nanopartícules que permeten que es freni la destrucció de les cèl·lules del pàncrees que produeixen la insulina.

Podeu escoltar les paraules de les protagonistes. Queda encara un camí llarg per trobar la vacuna en humans, encara.

L’article a la revista Plos One on s’expliquen aquest avenços:

Pujol-Autonell I, Serracant-Prat A, Cano-Sarabia M, Ampudia RM, Rodriguez-Fernandez S, Sanchez A, et al. Use of autoantigen-loaded phosphatidylserine-liposomes to arrest autoimmunity in type 1 diabetes. PLoS One. United States; 2015;10(6):e0127057.

Font: El Periódico de Catalunya


No hi ha comentaris

jun 12 2015

Actes de graduació de Medicina, Infermeria i Fisioteràpia a la UAB

Posted in General by Marta Jordan Gili |

Ja arriba el final de curs i, com cada any, els alumnes de darrer any de la Facultat de Medicina de la UAB realitzen els Actes de Graduació de la promoció 2009 – 2015 de Medicina i les promocions 2011-2015 d’Infermeria i de Fisioteràpia

Les diferents Unitats Docents Hospitalàries han tingut l’amabilitat de proporcionar-nos la informació d’aquests actes.

MEDICINA

Les cerimònies de Graduació i Jurament Hipocràtic es realitzen a:

 • Unitat Docent Sant Pau: dissabte 30 de maig, a les 11 hores, als jardins del Recinte Històric de Sant Pau. Els padrins han estat el Dr. Josep Antoni Montiel i la Dra. Isabel Badell.
 • Unitat Docent Mar: dissabte 6 de juny, a les 11 hores, als Jardins de l’Hospital del Mar. El padrí ha estat el Dr. José Felipe Solsona Durán.
 • Unitat Docent Vall d’Hebron: dissabte 13 de juny, a les 11:00 hores, a l’Auditori AXA de Barcelona. Els padrins seran el Dr. Enric Domingo i el Dr. Albert Figueras.
 • Unitat Docent Germans Trias i Pujol: dissabte 13 de juny, a les 17:00 hores, a l’ Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres – Campus de la UAB. El padrí serà el Dr. Josep M. Ribera Santasusana.
 • Unitat Docent Parc Taulí: divendres 19 de juny, a les 17:00 hores, a l’auditori 3 de l’Espai Cultura – Fundació Antiga Caixa Sabadell. Els padrins seran el Dr. Salvador Navarro i la Sra. Marta Cabané.

 

INFERMERIA

La cerimònia de Graduació es realitzarà a:

 • Unitat Docent Vall d’Hebron: dijous 18 de juny, a les 18:30 hores, a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La padrina serà la Dra.  Maria Feijoo i el Sr. Àngel Rodríguez.

 

FISIOTERÀPIA

La cerimònia de Graduació es realitzarà a:

 • Unitat Docent Mar: dissabte 27 de juny, a les 11 hores, al Hall de l’Hospital del Mar. El padrí serà el Sr. Àlex Ballester Forns.

 

Moltes felicitats a tots els estudiants que es graduen aquest any!

 


jeco / Foter / CC BY-NC-SA

 


No hi ha comentaris

jun 08 2015

Préstec d’estiu a les Biblioteques UAB

Posted in Biblioteca, General by Olga Cano |

Ara que ja està a punt d’acabar el curs i arriben les tan esperades vacances, us volem informar de l’ampliació del període de préstec per a tot l’estiu.

Alumnes de grau

 • a partir del 12 de juny els documents de 14 dies i de préstec normal els podeu tenir fins el 15 de setembre.
 • a partir del 19 de juny els documents de 7 dies els podeu tenir fins el 15 de setembre.

Alumnes de postgrau, màster o doctorand i PAS

 • a partir del 5 de juny els documents de préstec normal els podeu tenir fins el 15 de setembre.
 • a partir del 20 de juny els documents de 7 dies els podeu tenir fins el 15 de setembre.

Els llibres de CAP DE SETMANA de les Biblioteques de Medicina, de Ciència i Tecnologia  i de Veterinària es deixaran a partir del 3 DE JULIOL fins l’1 DE SETEMBRE.


aftab. / Foter / CC BY-NC

Des de la Biblioteca us desitgem que gaudiu de la lectura allà on estigueu!!!


No hi ha comentaris

jun 05 2015

Diftèria: un cas 32 anys després

Recentment, els mitjans han informat d’un cas de diftèria protagonitzat per un nen de sis anys, veí d’Olot i no vacunat. Actualment està ingressat a l’Hospital de la Vall Hebron. Podeu consultar la nota de premsa del Departament de Salut.

Des de 1983 no hi havia cap cas de diftèria a Catalunya. Es pensava que estava eradicada fins al punt que s’ha hagut de demanar les medicines fora del país.
La diftèria és una malaltia infectivocontagiosa aguda, epidèmica, produïda pel bacil de Klebs-Löffler que afecta sobre tot als infants, on les principals complicacions són la miocarditis i les neuritis.
Per saber-ne més podeu clicar els enllaços següents:


D’altra banda el cas ha tornat a obrir la polèmica sobre el moviments contraris a les vacunacions. Per això creiem convenient remetre-us a les planes del Departament de Salut i de l’OMS al respecte.
És més, gràficament, els efectes de les vacunes als EUA al segle XX es poden veure un post del Wall Street Journal de febrer d’enguany.
També és força aclaridora l’entrevista al Doctor Carlos Rodrigo, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, emesa pel canal 3/24 a en relació el cas citat i als beneficis de les vacunes.

I a més a més, us volem recordar el webcòmic de Darryl Cunningham sobre el cas dels contraris a la vacuna triple vírica abanderats per Andrew Wakefiled, tant en la seva versió original en anglès com la seva traducció al castellà.


No hi ha comentaris

jun 02 2015

Cursos de formació sobre Mendeley i Trobador

Posted in Bellaterra, Biblioteca, General by Olga Cano |

Durant el mes de juny, la Biblioteca de Medicina de la UAB ha programat una sessió de formació sobre Mendeley Premium i una altra sobre Trobador+.
 
mendeley

Gestor de referències bibliogràfiques i xarxa social acadèmica. Permet importar referències (des de bases de dades, revistes o catàlegs), organitzar-les, compartir-les amb altres usuaris i incloure-les com a citació en els treballs.

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: Dimarts, 9 de juny de 2015, de 16:00-18:00. Inscripció

 
trobador

Portal d’accés als recursos electrònics de les Biblioteques UAB. També un potent metacercador que permet buscar a bases de dades o revistes electròniques utilitzant una única pantalla de cerca.

 • Biblioteca de Medicina – Bellaterra: Dilluns, 15 de juny de 2015, de 16:00-18:00. Inscripció

 Aquestes sessions són gratuïtes i tenen una durada aproximada de 2 h.

 


No hi ha comentaris

mai 28 2015

Noves adquisicions de llibres-e

Posted in Biblioteca by Olga Cano |

Us volem informar de la compra de 8 manuals en versió electrònica, de l’Editorial Medica Panamericana, que ha fet recentment la Biblioteca de Medicina:

Clipboard02

Tots aquests llibres electrònics els trobareu al Catàleg UAB.

Recordeu que si els voleu consultar des de fora de la UAB, heu d’accedir a través del Servei ARE.

Desitgem que aquesta nova adquisició us sigui de molta utilitat!

 


No hi ha comentaris

Next »

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close