Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

mai 21 2015

Ampliació de les sales d’estudi a les Biblioteques UAB

Posted in Biblioteca, General by Olga Cano |

Ja està aquí el període d’exàmens del segon semestre!
I davant l’increment de l’afluència a les sales d’estudi de la Biblioteca de Ciències Socials i Plaça Cívica observat des de primers d’any, es procedirà a l’obertura addicional de les plantes 0 i -1 de la Biblioteca de Ciències Socials i de la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats, de 9 del matí a 12 de la nit, els caps de setmana.

Aquests espais s’obriran des del cap de setmana 23/24 de maig fins el cap de setmana 13/14 de juny.
 

estudirevistes

 
També teniu a la vostra disposició la Sala d’Estudi UAB (oberta de 0-24 h) i la Sala d’Estudi de la Plaça Cívica (oberta de 9 a 21 h.).

Recordeu que per accedir a les biblioteques de la UAB les nits, festius i caps de setmana caldrà acreditar-se amb el carnet UAB.

Us desitgem molta sort en els exàmens!
 


No hi ha comentaris

mai 18 2015

Diccionari en línia del TERMCAT: Immunologia

Posted in Bibliografia, Documentació by Marta Jordan Gili |

El TermCat presenta un nou diccionari en línia. Es tracta del Diccionari d’Immunologia, que recull més de 1.300 termes pertanyents a aquesta disciplina biomèdica transversal.

La terminologia recollida inclou, per exemple, conceptes propis del sistema immunitari, la interacció antigen-anticòs, les malalties autoimmunitàries, les al·lèrgies o els trasplantaments.

Aquest diccionari ha estat elaborat pel TermCat i la Societat Catalana d’Immunologia (societat filial de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears), amb  el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 


No hi ha comentaris

mai 13 2015

El web del Servei de Biblioteques adaptat al mòbil

Posted in Biblioteca, General, Serveis by Olga Cano |

A partir d’aquest mes de maig, si accediu a www.uab.cat/biblioteques a partir d’un dispositiu mòbil, accedireu a la versió web del Servei de Biblioteques adaptada a la pantalla del dispositiu.

telefonmobil

 

Us trobareu els recursos més utilitzats per tots vosaltres amb un accés fàcil, àgil i amigable.

Podeu consultar els horaris de totes les biblioteques a partir d’un calendari, cercar al catàleg i utilitzar totes les seves funcionalitats (renovacions, reserves, bibliografia de curs…), accedir al text complet dels recursos i inscriure-us a les sessions formatives de les biblioteques… i molt més!

Especialment,  un nou servei disponible només per als dispositius mòbils: un xat per preguntar en temps real el que necessitis saber!!!

Si voleu provar la versió mòbil des d’un ordinador cliqueu el següent enllaç http://bit.ly/1E57gMr.


No hi ha comentaris

mai 08 2015

El Repte de la hipertensió arterial al segle XXI: la hipertensió resident

Posted in Germans Trias i Pujol, Patologia by Jordi Vaillès Serret |

El proper dijous, 14 de maig el Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol organitza les jornades: El Repte de la hipertensió arterial al segle XXI: la hipertensió resident. Les compareixences tindran lloc a la sala d’actes entre les 9:00 i les 14:20 h.

Podeu consultar el programa de la jornada. Us en resumim algunes dades: a les 9 h el Cap del Servei, el Dr. Josep Bonet, donarà la benvinguda i inaugurarà les jornades. Hi haurà dos taules de ponències i debat: el Dr. Ricardo Lauzurica moderarà el debat obert sobre les ponències presentades a la primera taula. A partir de les 12 h  es presentaran les ponències de la taula 2, moderades pel Dr. Jordi Bonal.

Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.

 

Seleccioneu la imatge per accedir al programa

 
Per tal d’ampliar informació sobre el tema, podeu consultar les planes específiques de l’OMS o la guia d’Hipertensió arterial de l’ICS en format .pdf.

I a més…

També podreu trobar més informació sobre el tema cercant a les bases de dades Web of Science, Scopus, Cinahl – hi podeu accedir des dels ordinadors connectats a la xarxa UAB – o UptoDate – amb accés des dels ordinadors connectats a la xarxa HUGTIP –.

 


No hi ha comentaris

mai 06 2015

Congressos de Medicina que acull la UAB el 2015

Posted in General by Marta Jordan Gili |

Un any més, la Universitat Autònoma de Barcelona acull diversos esdeveniments que queden recollits en el Butlletí UAB Campus. Avui a Medibloc, us presentem la llista dels congressos, jornades i actes de l’àmbit de la Medicina que acollirà la UAB durant el 2015.

Maig:

 • 11º Simposio Internacional de Oncología Traslacional (Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona); Lloc: Casa Convalescència; Informació a: http://www.oncologiatraslacionalbcn.net/
 • Curso de la Sociedad Española de Médicos de Atención Primária (Sociedad Española de Médicos de Atención Primária -SEMERGEN); Lloc: Casa Convalescència

Juny:

 • Second General Assembly European Project M-Resisit (Servei de Psiquiatria de St. Pau); Lloc: Casa Convalescència; Informació a: http://www.mresist.eu/
 • IC-AGING IANA 2015 (International Association Of Gerontology & Geriatrics); Lloc: Casa Convalescència; Informació a: http://www.iana-congress.com/

Setembre:

Octubre:

 • XIº Congreso Internacional MPS España (Asociación de las Mucopolisacaridosis y Síndromes Relacionados); Lloc: Hotel Campus; Informació a: http://www.mpsesp.org/
 • International Symposium on Aminoacyl-TRNA Synthetases-AARS 2015 (Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona-IRB); Lloc: Casa Convalescència; Informació a: http://www.aars2015.cat/en/index.html

Novembre:

 • 13º Curso de Lipidología Clínica y Factores de Riesgo Cardiovascular (Fundació per la Investigació i Prevenció de les Malalties Cardiovasculars -FIPEC); Lloc: Casa Convalescència.

 

Podeu consultar el calendari complet d’activitats a la pàgina web de l’Àgència de Promoció d’Activitats i de Congressos de la UAB

Esperem que aquesta informació us sigui útil!

 


No hi ha comentaris

abr 28 2015

Hospitals abandonats

Posted in Filosofia i Història de la Medicina, Salut pública by Jordi Vaillès Serret |

Avui a Medibloc us presentem un po de io9, una publicació diària que cobreix temes de ciència, cultura i el món del demà. En concret, us recomanem un reportatge fotogràfic de Vincze Miklós sobre hospitals abandonats. Espais de naixements, defuncions, recuperació, de treball per al personal sanitari… esdevenen àmbits bellament ruïnosos. No us el perdeu:

 

The Decaying Remains of Abandoned Hospitals

 
Us en enllacem un parell d’imatges per obrir boca:

 

 

 
A nivell català es pot parlar de l’Hospital del Tórax de Terrassa, construït als anys 50 per ingressar-hi malalts pulmonars. Abandonat entre 1997 i 2010, ara serveix per a rodar-hi pel•lícules com Els sense nom o Frágiles. Com a tot lloc abandonat, a la xarxa hi consten tot tipus d’històries misterioses i fenòmens paranormals.

 

Hospital del Tórax de Terrassa. Imatge de la web de la SEAMP

 
Si us interessa el tema arquitectònic dels hospitals consulteu:

Hospitals – Edificis

 
 


No hi ha comentaris

abr 21 2015

Per un euro, un llibre a la Biblioteca de Medicina UAB

Posted in Bellaterra, Bibliografia, Biblioteca by Marta Jordan Gili |

Torna la Festa de Sant Jordi a la UAB, per això, a partir del 22 d’abril, a la Biblioteca de Medicina – Bellaterra trobareu una parada amb llibres i revistes que us podreu emportar a canvi d’un donatiu d’1 € per exemplar.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins la campanya 1 €, 1 llibre que les Biblioteques de la UAB ja fa anys que organitzen.

Enguany, els fons recaptats s’adreçaran a incrementar fons documentals necessaris per a la docència i recerca, i la millora dels serveis bibliotecaris.

Per tant, a partir del 22 d’abril trobareu la parada a la planta baixa de la Biblioteca de Medicina – Bellaterra, davant del mostrador de préstec.

A més, el dia de Sant Jordi els usuaris de la biblioteca que facin ús del servei de préstec rebran un petit detall…

Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

 

BMParada

 

 


No hi ha comentaris

abr 17 2015

Aula d’informàtica a la Biblioteca de Medicina

Posted in Bellaterra by Olga Cano |

Sabeu que a la biblioteca de Medicina-Bellaterra teniu a la vostra disposició una Aula d’informàtica de lliure accés?

Aquesta aula es troba a la planta 1 i conté 25 ordinadors, tots amb connexió a Internet. L’horari és de 8.30 a 20.30 de dilluns a divendres.

Sempre que l’aula no estigui reservada per fer docència o formació, podeu fer-la servir per fer els vostres treballs en grup o individuals!!! Comproveu l’ocupació a la mateixa aula o pregunteu al personal bibliotecari.

 

aula

Només us demanem que modereu el to de veu per no molestar als companys.

Esperem que us sigui de molta utilitat!

 


No hi ha comentaris

abr 14 2015

VariMed: un vocabulari mèdic

Posted in Documentació by Marta Jordan Gili |

Un dels reptes en l’atenció sanitària és la comunicació entre els professionals i els pacients; l’àrea geogràfica, el nivell socio-econòmic o l’idioma són elements fonamentals que cal tenir en compte en l’atenció al pacient: cal emprar un vocabulari comprensible i clar.

Ajudar a solucionar aquest obstacle és l’objectiu del recurs que us presentem avui; es tracta de VariMed, una eina desenvolupada per investigadors de la Universidad de Granada, Universidad Pablo de Olavide, Universidad de Castilla-La Mancha, Universidad de Valladolid, Rutgers University i Carleton University amb finançament del del Ministerio de Economía y Competitividad.

VariMed és una base de dades que recull les diferents variants lingüístiques dels termes mèdics, així com també la seva traducció a l’anglès. Així doncs, podem trobar un concepte mèdic amb tots els seus sinònims en castellà i angles.

Per fer les cerques, el recurs ofereix una barra de cerca simple, però també ofereix una opció de cerca avançada, o personalitzada, que permet buscar de manera més exhaustiva la base de dades.

De cada concepte, VariMed ofereix una fitxa amb tota la informació:

 • Nom del concepte
 • Definició
 • Tipus
 • Conceptes associats
 • Òrgans del cos implicats
 • Imatges
 • Noms variants
 • Altres noms variants associats

De tal manera que s’obté una informació clara i acurada de cada terme, útil a l’hora d’atendre els pacients i els seus familiars.

 

Cliqueu la imatge per accedir al recurs

Trobareu més informació sobre VariMed i els seus objectius en aquest article elaborat pels investigadors del projecte:

 

Tercedor Sánchez M, López Rodríguez CI, Prieto Velasco JA. También los pacientes hacen terminología: retos del proyecto VariMed. Panace@: revista de medicina, lenguaje y traducción. 2014;15(39):95-102.

 

Esperem que aquest recurs us sigui d’utilitat.

 


No hi ha comentaris

abr 10 2015

Nova versió del Catàleg UAB

Posted in Biblioteca by Olga Cano |

Ja podeu consultar la nova versió de la interfície del Catàleg de les Biblioteques UAB

Per facilitar la consulta del catàleg des de qualsevol tipus de dispositiu mòbil hem actualitzat el disseny web de la interfície, que ara és responsive design. Podeu comprovar-ho minimitzant la finestra del navegador o bé fent la consulta des d’un mòbil.

cataleg

Igualment podeu utilitzar la cerca avançada, el meu compte, la bibliografia de curs, la reserva d’espais o sol·licitar documents del dipòsit.

A l’apartat d’ajuda avançada hi trobareu una explicació de totes les funcionalitats, així com també a les guies que elaboren les biblioteques.

Esperem que us agradi!

 


No hi ha comentaris

Next »

Aquest web utilitza cookies pròpies per oferir-te una millor experiència i servei. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies.