Medibloc

El blog de la Biblioteca de Medicina

abr 10 2014

Biblioteca de Medicina: horaris de Setmana Santa

Arriba la Setmana Santa i a Medibloc us informem dels horaris de la Biblioteca de Medicina durant aquests dies.

Romandran TANCADES del 14 al 21 d’abril, ambdós inclosos:

 • Biblioteca de Medicina-Bellaterra
 • Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron
 • Biblioteca Campus Universitari Mar
 • Fundació Biblioteca Josep Laporte (Hospital de Sant Pau)

OBRIRÀ del 14 al 17 d’abril, de 8.30 a 14.30 h:

 •  Biblioteca de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (del 18 al 21 d’abril tancat)

La resta de biblioteques de la UAB estaran TANCADES del 14 al 21 d’abril (ambdós inclosos). Podeu dirigir-vos a la Sala d’estudi de la Biblioteca de Ciències Socials en els següents horaris:

 • Divendres 11 d’abril: fins les 24h
 • Del 12 al 21 d’abril (ambdós inclosos): de 7 a 24h
 • Dimarts 22 d’abril: obertura a les 7h

Recordeu que segons la Resolució de l’Equip de Govern de la UAB del dia 26 de febrer del 2013: per accedir a les biblioteques de la UAB les nits, festius i caps de setmana caldrà acreditar-se amb el carnet UAB.

Us desitgem que aprofiteu aquests dies per descansar!

 

CPGXK / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

 

 


No hi ha comentaris

abr 07 2014

Àrea de silenci a la Biblioteca de Medicina

Publicat a Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Marta Jordan Gili |

Fa unes setmanes us comunicàvem que a la Biblioteca de Medicina – Bellaterra es farien unes obres destinades a la millora d’espais per als nostres usuaris. Un d’aquests espais, tal i com anunciàvem a Medibloc, eren 4 sales de treball en grup, que es van posar en marxa el passat 3 de març.

Però al post d’avui us parlarem d’un altre espai que s’ha creat amb aquestes obres: es tracta d’una àrea de silenci, destinada a l’estudi individual.

A la 1a planta de la biblioteca s’ha fet un tancament de vidre que ha permès la creació d’un espai on els usuaris podran estudiar amb les condicions idònies de silenci i tranquil·litat; de tal manera que s’habilita una zona específica per a aquest tipus d’usuaris.

Es pot accedir a aquesta àrea de silenci durant les hores d’obertura de la biblioteca.

 

 

Per tal que aquest espai sigui efectiu, es prega que els usuaris que hi estiguin estudiant mantinguin un silenci absolut.


No hi ha comentaris

mar 31 2014

L’Enquesta de Salut de Catalunya

Publicat a Salut pública by Marta Jordan Gili |

Avui a Medibloc us volem parlar d’un altre recurs d’interès, d’on es pot extreure informació interessant i fiable sobre la salut catalana; es tracta de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA).

Tal i com s’indica a la seva pàgina web, l’objectiu de l’ ESCA és:

 

“[...] conèixer l’estat de salut, els estils de vida i la >utilització de serveis sanitaris per identificar les necessitats de salut i serveis i establir perfils de població diferenciats, així com avaluar els objectius de salut i de disminució de risc i l’efectivitat de les intervencions sanitàries.”

 
Així doncs, ens trobem davant d’un recurs que permet conèixer de quina manera es recullen les dades de salut de la població catalana. L’ESCA és una enquesta inclosa en el Pla Estadístic de Catalunya, i està formada per una sèrie de preguntes realitzades a una mostra representativa de la població catalana (persones seleccionades de manera aleatòria).

En aquests moments, l’ESCA es troba en l’edició 2010-2014: durant aquests 4 anys, s’han anat realitzant diverses onades d’enquestes, i s’han anat recollint i analitzant les respostes.

A la pàgina web de l’ESCA podeu trobar:

 • informació sobre la metodologia emprada durant la realització de les enquestes
 • els qüestionaris fets a cada onada de preguntes, així com a quina àrea de la població concreta s’adreçaven aquests qüestionaris
 • les publicacions que s’han efectuat amb les dades obtingudes dels qüestionaris
 • les taules de resultats, amb les dades agrupades de les enquestes, en format Excel, facilitant a tothom l’accés a les dades.

 

ESCA
Cliqueu la imatge per accedir al recurs

 
Esperem que aquest recurs sigui del vostre interès!

 
 


No hi ha comentaris

mar 25 2014

Còmics i medicina: Homeopatia

Publicat a Bibliografia by Jordi Vaillès Serret |

Darryl Cunnihgam és un il·lustrador especialitzat en divulgació de temes científics que ha publicat en format de webcòmic – com un avançament – 2 capítols sobre el seu darrer llibre. Un d’aquests avançaments té com a tema l’homeopatia. El text, que originalment és en anglès, ha estat traduït al castellà pel blog de medicina Per Ardua ad Astra. Podeu consultar lliurement tant la versió anglesa com la traducció castellana.

El còmic, doncs, té un caràcter divulgatiu, tot i que es posiciona clarament en contra de l’homeopatia. A les primeres vinyetes, Cunnihgam defineix els dos pilars de l’homeopatia brillantment sintetitzats.

 

Clica la imatge per ampliar

Clica la imatge per veure-la ampliada

 

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

 
Al següent pas narratiu s’explica el cas Benveniste. El metge francès pretenia tenir la prova científica per la qual quedava demostrat que l’aigua tenia memòria.

 

clica la imatge per veure-la ampiada

Clica la imatge per veure-la ampliada

 
Si voleu consultar l’article a la revista Nature

 

Davenas E, Beauvais F, Amara J, Oberbaum M, Robinzon B, Miadonna A, et al. Human basophil degranulation triggered by very dilute antiserum against IgE. Nature [Internet]. 1988 Jun 30 [consultat 2014 Feb 13];333(6176):816–8. Disponible a: http://dx.doi.org/10.1038/333816a0

 
Els resultats eren tan controvertits que la pròpia revista volgué revisar els experiments del metge francès. Les noves conclusions no foren gens positives pels autors de l’article.

Per a Cunningham, l’homeopatia cura? En part… sí

 

clica la imatge per veure-la ampiada

Clica la imatge per veure-la ampliada

 
Només té un risc, que es deixi de seguir el tractament mèdic convencional

clica la imatge per veure-la ampiada

Clica la imatge per veure-la ampliada

 
Hi ha qui ho va fer, com l’australiana Penelope Dingle.

 

Clica la imatge per veure-la ampliada

Clica la imatge per veure-la ampliada

 
Amb el seu cas el dibuixant britànic tanca el còmic.

Si us ha agradat aquest còmic no us perdeu, també de Cunningham, l’altre capítol dedicat a la polèmica al voltant d’Andrew Wakefield i les vacunes de la triple vírica. Podeu consultar la versió original en anglès, o bé  la traducció al castellà feta pel blog “Pediatra de cabecera“.

 
 


No hi ha comentaris

mar 21 2014

El compte Twitter @medicinauab absorbeix @Cuidabloc

Publicat a Biblioteca by Marta Jordan Gili |

En el post d’avui, us volem comunicar que, a partir del dilluns 24 de març de 2014,  el compte twitter @Cuidabloc – mantingut per les nostres companyes de la Biblioteca Universitària de Medicina i Infermeria Vall d’Hebron - deixa de funcionar i s’incorpora al compte @medicinauab, de la Biblioteca de Medicina de la UAB.

Els seguidors de @Cuidabloc ja han estat avisats del canvi (via twitter, naturalment) durant aquesta setmana.

Per tant, el compte de Twitter @medicinauab es converteix, a partir d’ara, en l’eina de comunicació de la Biblioteca de Medicina UAB i, per tant, de totes les seves disciplines: Medicina, Infermeria i Fisioteràpia.

 

 


No hi ha comentaris

mar 17 2014

Els metges i les xarxes socials: recomanacions

Publicat a Salut pública by Marta Jordan Gili |

Les xarxes socials són una eina habitual en el nostre dia a dia, i aquesta eina s’està començant a utilitzar, també, en la comunicació entre el metge i els seus pacients.

Cada cop més, els professionals de les ciències de la salut obren nous comptes a les xarxes socials: és imprescindible tenir clars els diferents tipus de relació que es poden establir a través de les xarxes, i els perills d’un mal ús d’aquests canals de comunicació; com en tota relació entre metge i pacient, en l’ús de les xarxes socials les paraules confidencialitat, fiabilitat de la informació i ètica també hi han de ser presents.

És per això que en el post d’avui us volem parlar de la Guia d’ús de Social Media per a metges, elaborada pel programa Web Mèdica Acreditada del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Aquesta guia conté un decàleg sobre l’ús de les xarxes, amb els elements que els metges han de tenir en compte quan s’endinsen, com a professionals, dins del món de les xarxes socials.

D’altra banda, en aquest recurs s’hi pot trobar un interessant recull de recomanacions sobre l’ús les xarxes socials elaborades per institucions internacionals de prestigi com l’American Medical Associacion, la British Medical Association, la Mayo Clinic, etc.
MetgesXS

Cliqueu la imatge per accedir a la guia

Per tant, és recomanable que els professionals de la salut consultin aquesta guia per establir uns canals de comunicació adequats amb els seus pacients a través de les xarxes.


No hi ha comentaris

mar 12 2014

PubMed i les filiacions dels autors

Publicat a General by Marta Jordan Gili |

Com ja sabeu, PubMed és una de les principals fonts d’informació dins l’àmbit de les ciències de la salut. Aquesta base de dades proporciona, a més, la informació bibliogràfica completa dels articles: autor, títol, publicació, abstract, matèries… però hi ha una informació que PubMed no mostrava de manera completa: les filiacions de tots els autors dels articles.

I és que la base de dades consignava, només, la filiació del primer autor, o el  “corresponding author”. Això dificultava la cerca d’articles per una institució concreta, del tipus Quants articles hi ha a PubMed d’autors pertanyents a la Universitat Autònoma de Barcelona?”

Des de fa pocs mesos, però, aquest tema s’ha resolt: des de mitjans de desembre de 2013, PubMed inclou la filiació de tots els autors dels articles.

Cal tenir present, però, una sèrie d’elements:

 • PubMed inclou les filiacions sempre i quan el editors de les revistes hagin subministrat aquesta informació
 • Les filiacions completes s’assignen als nous articles entrats a PubMed des del passat desembre, en cap cas s’afegeix aquesta informació als articles anteriors a aquesta data
 • En cas que hi hagi múltiples autors amb múltiples filiacions, PubMed utilitza superíndexs per associar cada autor amb la seva institució

Aquesta informació es pot trobar a la pantalla de visualització dels articles en format abstract, on s’ha afegit un camp nou anomenat Author information; quan es selecciona aquest camp, PubMed mostra les filiacions:

 
Filiacio PubMed

 
Cal tenir present que és important que els autors facin constar la seva filiació de manera correcta; els investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona tenen al seu abast el document Recomanacions als autors de la UAB per a la correcta signatura i filiació de la producció científica, elaborat per l’Àrea de Gestió de la Recerca de la UAB.

Esperem que aquesta novetat us sigui ben útil!

 
 


No hi ha comentaris

mar 07 2014

Sessió extraordinària sobre Medicina Integrativa

Publicat a Salut pública by Marta Jordan Gili |

Hem sabut que la Fundació Joan Costa Roma, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha organitzat una sessió extraordinària titulada Reflexoteràpia: una eina més en medicina integrativa. Aquest acte tindrà lloc el Dijous 20 de març de 2014, de 14:00 a 15:00 hores.

Aquesta sessió, que està al càrrec de la Dra. Bibiana Carrasco Domínguez, està dirigida a tots els professionals

Podeu consultar el pòster de la sessió, on podreu trobar totes les dades.

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès.

 

 
 


No hi ha comentaris

mar 04 2014

Sales de treball en grup a la Biblioteca de Medicina

Publicat a Bellaterra, Biblioteca, Serveis by Marta Jordan Gili |

Com ja us havíem informat a Medibloc, fa unes setmanes a la Biblioteca de Medicina – Bellaterra es van fer reformes; aquestes obres tenien com a objectiu la millora de les instal·lacions i els serveis de la biblioteca.

Gràcies a aquesta reforma, des de dilluns 3 de març s’ha posat en marxa un nou servei a la Biblioteca de Medicina-Bellaterra: s’han habilitat 4 sales de treball en grup.

Les sales es troben a la planta 1 de la biblioteca i tenen diverses capacitats:

 • Sala 1 i 4: hi poden treballar fins a 6 persones
 • Sala 2 i 3: on s’hi poden estar fins a 4 persones

Totes les sale ses poden prestar i també es poden reservar anticipadament a través del catàleg UAB; a l’apartat Reserves d’espais.

El préstec és de 2 hores i es podran fer servir de 8.30 a 20.00 h de dilluns a divendres.

 

ipp

 
Per a més informació consulteu les Condicions generals d’ús i de préstec de les sales de treball en grup.

 
 


1 comentari

feb 28 2014

Reserves i renovacions de llibres també des del mòbil

Publicat a Serveis by Marta Jordan Gili |

Ja fa uns dies que la Universitat Autònoma de Barcelona ha dipositat a Google play la versió 2 de l’APP de consulta al catàleg

Fins fa poc, els usuaris de la UAB podien instal·lar al seu dispositiu ANDROID una app que permetia consultar el catàleg del Servei de Biblioteques de la UAB. Però ara, s’ha fet una nova versió d’aquesta aplicació, la qual cosa ha suposat una millora de prestacions.

Aquesta aplicació és gratuïta i en català; properament es desenvoluparà aquesta app per a dispositius APPLE.

Les novetats que incorpora la nova versió de l’aplicació són:

 • accedir a “El meu compte” i consultar les reserves o préstecs
 • reservar llibres
 • renovar préstecs
 • veure els llibres PUC prestats
 • així com d’altres noves prestacions que milloren la qualitat del servi.

Podeu descarregar-vos aquesta aplicació a través d’aquest  enllaç.

 

Cliqueu sobre la imatge per descarregar-vos l’app

 
 


No hi ha comentaris

Següent »