Marta Estella

Jun 22 2010

La Senalla: aprenentatges d’una cooperativa d’ecoconsum

Posted in General |

 

Dijous van arribar les primeres comandes a La Senalla, la nova cooperativa d’ecoconsum de Gràcia. Han estat quatre mesos de preparació: aplegar persones interessades en el projecte, acordar uns criteris bàsics per començar a funcionar, crear un entorn virtual de treball, cercar un productor que respongués als criteris acordats, i trobar un local i condicionar-lo mínimament.

Ha estat, és, un procés ric en aprenentatges, i en valoro especialment el següent:

 • La capacitat de prendre acords provisionals quan les qüestions no estan prou madures, amb la finalitat de no blocar una situació, i la capacitat d’esperar el moment oportú per reconsiderar-los.
 • L’alt nivell de debat assolit amb intervencions reduïdes a la mínima expressió —gairebé diria que tuitegen—, però suficients per expressar un punt de vista i permetre que tothom es pugui posicionar i fer avançar el procés.
 • L’aprendre fent: exposar-se a una situació desconeguda i resoldre-la al moment, documentar mínimament com s’ha resolt i aportar l’experiència a les persones que s’hi enfronten per primer cop.
 • El lideratge distribuït, que afavoreix un gran dinamisme.

Són quatre trets que han facilitat la constitució i el creixement en valors de la cooperativa, i que em semblen aplicables a molts altres tipus d’organització.


This entry was posted on Dimarts, 22 Juny, 2010 at 0:18 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “ La Senalla: aprenentatges d’una cooperativa d’ecoconsum”

 1. Carme Says:

  Hola Marta,

  Formo part d’una cooperativa de consum creada recentment a Olot i m’interessa el fet de “crear un entorn virtual de treball”.
  Nosaltres, provisionalment, ens movem amb el google docs, i unes plantilles d’excel, però no ens acaba de convèncer. Estem buscant una alternativa (estic aprenent a fer una pàgina web) i fent una recerca al google, buscant exemples d’altres grups de consum, he anat a parar al teu bloc.
  Que em podries fer cinc cèntims de com ho heu virtualitzat tot plegat?

  Moltes gràcies,

  Carme

 2. Marta Estella Clota Says:

  Carme,

  M’alegra veure com les cooperatives es van estenent. Nosaltres utilitzem el Feng Office (www.fengoffice.com), en la versió Feng Community. Això vol dir que el tenim instal·lat en un espai de servidor que hem llogat. Ens funciona prou bé, com a entorn de treball, que ens ha permès prescindir del correu electrònic.

  Si us podem donar un cop de mà més enllà d’això, pots escriure’ns a info[a]lasenalla.org

  Salutacions,

  Marta

 3. Pau Ors Says:

  Hola Marta,

  Buscant nous productors t’he trobat i em sembla molt interessant el què comentes del procés de creació. Jo, com a persona involucrada, hi estic completament d’acord.

 4. Marta Estella Clota Says:

  Hola, Pau,

  M’alegra que estiguem d’acord, tot i que no em sorprèn. I em fa gràcia la serendipitat que ens porta a trobar-nos en aquest espai.

  Fins aviat!

 5. Beth Maluquer Says:

  Hola Marta, sóc la Beth de l’Aixada, et felicito pel blog. Em semblen molt interessants els aprenentatges que expliques del procés de constitució de la vostra cooperativa. Em quedo amb la idea que el lideratge distribuït genera molt dinamisme: realment vau anar molt ràpids a prendre les decisions i a crear la cooperativa. Molt bona sort amb la Senalla!!

 6. Marta Estella Clota Says:

  Moltes gràcies, Beth, pels teus bons desitjos.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.