Marta Estella

Des 02 2009

Manifest “En defensa dels drets fonamentals a internet”

Posted in General |

Davant la inclusió, en l’avantprojecte espanyol de Llei d’economia sostenible, de modificacions legislatives que afecten el lliure exercici de les llibertats d’expressió, informació i el dret d’accés a la cultura a través d’Internet, els i les periodistes, blogaires, usuaris i usuàries, professionals i creadors i creadores d’Internet manifestem la nostra ferma oposició al projecte, i declarem que:

1. Els drets d’autor no poden situar-se per sobre dels drets fonamentals de la ciutadania, com el dret a la privadesa, a la seguretat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressió.
2. La suspensió de drets fonamentals és i ha de continuar sent competència exclusiva del poder judicial. Cap tancament sense sentència. Aquest avantprojecte, contràriament al que estableix l’article 20.5 de la Constitució espanyola, posa en mans d’un òrgan no judicial —un organisme dependent del ministeri de Cultura—, la potestat d’impedir als ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol l’accés a qualsevol pàgina web.
3. La nova legislació crearà inseguretat jurídica en tot el sector tecnològic de l’Estat espanyol, i perjudicarà un dels pocs camps de desenvolupament i futur de la seva economia, entorpirà la creació d’empreses, introduirà traves a la lliure competència i alentirà la seva projecció internacional.
4. La nova legislació proposada amenaça els nous creadors i creadores i entorpeix la creació cultural. Amb Internet i els successius avenços tecnològics s’ha democratitzat extraordinàriament la creació i emissió de continguts de tot tipus, que ja no provenen prevalentment de les indústries culturals tradicionals, sinó de multitud de fonts diferents.
5. Els autors i autores, com tots els treballadors, tenen dret a viure del seu treball amb noves idees creatives, models de negoci i activitats associades a les seves creacions. Intentar sostenir amb canvis legislatius una indústria obsoleta que no sap adaptar-se a aquest nou entorn no és ni just ni realista. Si el seu model de negoci es basava en el control de les còpies de les obres i això a  Internet no és possible sense vulnerar drets fonamentals, haurien de buscar un altre model.
6. Considerem que les indústries culturals necessiten alternatives modernes per sobreviure, eficaces, creïbles i assequibles i que s’adeqüin als nous usos socials, en lloc de limitacions tan desproporcionades com ineficaces per al fi que diuen perseguir.
7. Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interferències polítiques afavorides per sectors que pretenen perpetuar models de negoci obsolets i impossibilitar que el saber humà continuï sent lliure.
8. Exigim que el Govern espanyol garanteixi per llei la neutralitat de la Xarxa a l’Estat espanyol, davant de qualsevol pressió que pugui produir-se, com a marc per al desenvolupament d’una economia sostenible i realista de cara al futur.
9. Proposem una veritable reforma del dret de propietat intel lectual orientada a la seva fi: tornar a la societat el coneixement, promoure el domini públic i limitar els abusos de les entitats gestores.
10. En democràcia les lleis i les seves modificacions s’han d’aprovar després del debat públic pertinent i després de consultar a totes les parts implicades. No és acceptable que es facin canvis legislatius que afecten drets fonamentals en una llei no orgànica i que versa sobre una altra matèria.

[Aquest text és una d’urgència de l’original.]


This entry was posted on Dimecres, 2 Desembre, 2009 at 16:08 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “ Manifest “En defensa dels drets fonamentals a internet””

  1. Twitter Trackbacks for Marta Estella » Manifest “En defensa dels drets fonamentals a internet” [uab.cat] on Topsy.com Says:

    […] Marta Estella » Manifest “En defensa dels drets fonamentals a internet” blogs.uab.cat/martaestellaclota/2009/12/02/manifest-en-defensa-dels-drets-fonamentals-a-internet – view page – cached Davant la inclusió, en l’avantprojecte espanyol de Llei d’economia sostenible, de modificacions legislatives que afecten el lliure exercici de les llibertats d’expressió, informació i el… Read moreDavant la inclusió, en l’avantprojecte espanyol de Llei d’economia sostenible, de modificacions legislatives que afecten el lliure exercici de les llibertats d’expressió, informació i el dret d’accés a la cultura a través d’Internet, els i les periodistes, blogaires, usuaris i usuàries, professionals i creadors i creadores d’Internet manifestem la nostra ferma oposició al projecte, i declarem que: View page […]

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.