Marta Estella

Abr 27 2009

Estudiants pel Català: tres anuncis i quatre lliçons

Posted in General |

bola_estudiants_catala.jpgAquest dissabte a la tarda va tenir lloc, a Girona, la Jornada d’Estudiants pel Català. S’hi van fer tres anuncis interessants per a les universitats:

Miquel Strubell va anunciar que a partir del curs 2010-2011 el català serà una de les llengües incloses en els cursos intensius per a ERASMUS finançats per la Comissió Europea. Són ajuts perquè els estudiants ERASMUS puguin fer una formació propedèutica i intensiva en la llengua del país, excloses l’anglès, el francès i el castellà, que es considera que ja tenen una oferta àmplia arreu que permet als estudiants aprendre-les al seu lloc d’origen. És una llarga reivindicació que ara es fa realitat.

La comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, va dir que dins les pròximes setmanes portarà al govern el decret que desplega l’article 6.4 de la Llei d’universitats de Catalunya, que diu:

4. D’acord amb la Llei 1/1998, del 7 de gener, de política lingüística, el professorat universitari, llevat del visitant i casos anàlegs, ha de conèixer suficientment les dues llengües oficials, d’acord amb les exigències de llurs tasques acadèmiques. El Govern, d’acord amb la normativa vigent i mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya, ha de garantir que en els processos de selecció, d’accés i d’avaluació es concreti el dit coneixement suficient.

La comissionada va anunciar també que pròximament tindrem el document d’indicadors lingüístics de les universitats que permetrà que les universitats puguin rebre un finançament en reconeixement a les accions que desenvolupen en màteria de llengua.

La jornada va ser també un compendi de lliçons. La lliçó de la Plataforma Universitària pel Català (PUC), una associació d’estudiants  de la Universitat Pompeu Fabra, que ha estat capaç de mobilitzar altres associacions d’estudiants, govern, acadèmics, entitats cíviques, serveis lingüístics i aplegar-nos en un fòrum públic al voltant del que els preocupa: la situació de la llengua catalana a les universitats. La lliçó d’uns estudiants que han dedicat els darrers mesos molts esforços i  temps a una causa en què creuen fermament, tot i que per a molts és poc cool, que dirien els moderns. La lliçó de Miquel Strubell, Jordi Matas i Josep M. Terricabras, que ens van fer vibrar perquè parlaven des de l’autenticitat, totalment alineats paraules, pensament i sentiments. I finalment, però no menys important, la lliçó de veure com treballen els gairebé ja nous professionals de Catalunya: l’ús d’internet, en tots els seus canals, com a principal mitjà de difusió (WordPress, YouTube, Flickr, Facebook, Twitter…); l’audiovisual com a mitjà per excel·lència, amb la creació d’un canal de tv i un espot de campanya, o l’ús residual del correu electrònic: com a mostres, vaig rebre al mur del Facebook l’agraïment per haver participat en una taula de la jornada, i al mateix Facebook he pogut seguir el recull de l’impacte de la jornada als mitjans.

Un dissabte a la tarda ben esmerçat. Felicitats, estudiants de la PUC!


This entry was posted on Dilluns, 27 Abril, 2009 at 8:42 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “ Estudiants pel Català: tres anuncis i quatre lliçons”

 1. Sergi Says:

  Marta, moltes gràcies a tu per l’assistència i pel post. Va ser una jornada molt bona i molt emotiva, certament.
  A seguir endavant!

 2. Roger Says:

  Marta en primer lloc felicitats pel brillant article en aquest bloc. M’agrada molt que tu o la Meius apropeu d’aquesta manera -mitjançant eines 2.0- els Serveis Lingüístics als estudiants i al públic en general.
  També felictats pel bloc i per tots els widgets i dispositius que tens acoplats… És tota una referència en el món 2.0, sens dubte!
  Afegir però que també hem treballat amb una pàgina web -creada amb codi WP modificat-: http://www.estudiantspelcatala.cat/www.estudiantspelcatalà.cat
  Aquí us podeu adherir al manifest. A més el company Sergi Sabaté ha fet un gran recull de la blogosfera i el ressò mediàtic! Podeu veure-hi mitjançant aquest enllaç: http://estudiantspelcatala.cat/2009/04/recull-de-la-blogosfera/

  Per cert aniràs al CAVA&TWITTS http://www.cavaandtwitts.com/# aquest dimecres?

 3. Recull de la blogosfera @ estudiantspelcatalà.cat Says:

  […] Marta Estella -”Estudiants pel Català: tres anuncis i quatre lliçons” […]

 4. Recull mediàtic de la presentació d’Estudiantspelcatalà.cat « Plataforma Universitària pel Català Says:

  […] Marta Estella -”Estudiants pel Català: tres anuncis i quatre lliçons” […]

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.