Més que un club!

barcelona-fc.jpg

Quan el 29 de novembre de 1899, Hans Gamper va fundar el Futbol Club Barcelona, juntament amb onze entusiastes practicants del que en aquell moment era un desconegut esport anomenat foot-ball, no es podia imaginar l’enorme magnitud que aquella iniciativa acabaria assolint amb el pas del temps. Al llarg dels cent anys de vida que se celebren enguany, el Club ha experimentat un creixement espectacular en tots els àmbits i aquest fet l’ha convertit en quelcom més que una entitat esportiva.
El Barça ha esdevingut per a milions de persones arreu del món un símbol d’identitat no tan sols esportiu, sinó també social, polític i cultural. En els moments més difícils ha estat la bandera de Catalunya representant els anhels de llibertat del poble català, una simbologia que continua fortament arrelada a la idiosincràsia del Club i entre la seva massa social.

Durant tot un segle, el barcelonisme ha viscut moments de glòria i d’infortuni, èpoques brillants i d’altres no tan exitoses, triomfs èpics i importants derrotes. I cadascun d’aquests instants ha contribuït a definir la personalitat d’un Club que per les seves peculiars característiques és únic al món.

La grandesa del Futbol Club Barcelona s’explica, entre molts d’altres factors, pel seu impressionant palmarès, que el converteix en un dels equips amb més títols del món. A excepció feta de la Copa Intercontinental, les vitrines del museu barcelonista acullen tots els trofeus possibles encapçalats per la Copa d’Europa aconseguida a la ja mítica final de Wembley.

A part d’aquest màxim guardó continental, el Barça s’ha guanyat un prestigi inqüestionable a Europa essent l’únic equip del continent que ha estat present de forma ininterrompuda a les competicions europees des de la seva creació el 1955. Entre les múltiples fites assolides a Europa cal destacar la condició de ‘rei de la Recopa’ que ostenta l’equip blaugrana amb quatre guardons.

A més, els barcelonistes acumulen tres títols corresponents a la Copa de Fires (actualment Copa de la UEFA) dels anys 1958, 1960 i 1966. També es van adjudicar l’any 1971 aquest trofeig en propietat en una final especial que enfrontava al primer guanyador d’aquesta competició, el FC Barcelona, i a l’últim vencedor, el Leeds United. El Barça regna a la competició espanyola, concretament a la Copa del Rei, torneig que lidera en solitari amb 24 títols.

Pel que fa a la Lliga, una de les competicions que històricament han estat més difícils per als blaugrana, l’eclosió viscuda al llarg de la dècada dels 90 amb la consecució de sis títols ha permès al Futbol Club Barcelona arribar al centenari amb 16 Lligues al seu palmarès.