Un politòleg s'ho mira

Altre lloc Blogs.uab.cat

Mai 06 2013

I tenim … la Pilar Rahola !!!!

Posted in General per 1000340 |

Hola a tothom,

Em critiquen que porti molt poques entrades, però és que la realitat política em deixa bocabadat, i francament hom triga a reaccionar.

Per exemple, fa unes setmanes es va anunciar la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional: teòricament, és un grup d’experts que han d’assessorar tècnicament el procés cap a la Consulta, i tot el que vingui després. Entre els seus membres hi ha gent molt sàbia, uns quants bons amics, i … Pilar Rahola !! Sobre què assessorarà?

Haureu notat que la informació sobre la  creació del Consell respectava l’escalafó: sortien esmentats, primer, els catedràtics (per ordre alfabètic); a continuació, els professors titulars (per ordre alfabètic); i finalment, els representants de la societat civil (SIC), tres noms, l’últim dels quals és … Pilar Rahola !!!

Us preguntareu si tinc alguna mania especial contra la senyora. De cap de les maneres: només que em pregunto sobre què assessorarà, si li portarà la contrària al Carles Viver, al Salvador Cardús, a la Núria Bosch o al Joan Vintró, o si estarà encarregada de redactar la pregunta de la consulta.

En tot cas, i sense bromes ni ironies: en un món polític on sempre hi ha hagut un seriós dèficit de llibres, de viatges i d’informació sobre el món, la creació del Consell expressa una sana preocupació per afinar i per tenir el millor coneixement possible. La mala notícia és que, segons la premsa, el primer informe en què treballen és sobre si el futur nou Estat haurà de tenir exèrcit o no. No comencem bé: sabeu d’algun Estat sense exèrcit?

Però en tot cas, aquí està el Consell, i se l’haurà de seguir, malgrata que hi hagi … Pilar Rahola !!!!


No hi ha comentaris

Feb 10 2013

Posted in General per 1000340 |

Les notícies sobre uns hipotètics pagaments complementaris a dirigents del PP, finançats amb aportacions no declarades fetes per grans empreses (de la construcció, essencialment) són un cop dur per a la confiança dels ciutadans en el sistema, però, sobre tot, per què semblen representar un punt d’inflexió: són la famosa gota que fa vessar el got. Segueixen un seguit inacabable, que afecta tots els recons de la geografia espanyola, totes les institucions i tots els partits de govern.

I aquesta és l’altra dimensió essencial del problema: si els únics que poden arreglar-ho són, ells mateixos, protagonistes de la situació indesitjable, qui podrà arreglar-ho? La hipòtesi de la renúncia de Rajoy, seguida d’una convocatòria d’eleccions anticipades; o, en la versió radical proposada per Manuel Castells (La Vanguardia, 9 de Febrer: http://www.lavanguardia.com/encatala/20130209/54365215641/revolucio-manuel-castells.html ), la formació d’un govern provisional, format per partits menors i per ciuatadans procedents de moviments i col.lectius socials mobilitzats, indiquen clarament la necessitat de canvis importants, i la consciència que els mecanismes institucionals no poden produir-los.

No és aquest el disseny bàsic d’un moment revolucionari?


1 comentari

Des 31 2012

AQUÍ COMENCEM …

Posted in General per 1000340 |

 

Per un politòleg, l’observació del que passa i l’intent de clarificar-ho són la base de l’ofici. I sembla que a Catalunya / Espanya / Europa / el món, hi ha un factor comú: els conductors de les maquinàries institucionals semblen decidits a ficar-se / ficar-nos en lios considerables, sense haver-hi pensat gaire.

Per tant, i amb independència del que un servidor pensi, m’atreviré a intentar formular preguntes i aportar elements d’anàlisi i d’informació sobre les coses que ens passen, les que no passen, i les que no haurien de passar. Ja que els que ens condueixen no acaben d’estar al cas, val la pena que els altres intentem compartir coneixement i reflexions.


1 comentari

Des 31 2012

Hola, món!

Posted in General per 1000340 |

Welcome to Blogs.uab.cat. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!


1 comentari