El curs 1995-96 es va començar a aplicar a l’IES Vlatzara el 2n cicle de l’ESO avançant-se a l’aplicació general als altres centres. Els professors del Departament de Matemàtiques de l’IES Vilatzara estavam molt motivats per iniciar una renovació de l’ensenyament de les matemàtiques d’acord amb les noves propostes que feia la LOGSE. Les dificultats amb que ens varem trobar així com els dubtes que se’ns presentaven eren enormes i vam demanar constituir-nos com a grup de treball de l’ICE de la UAB. Aquest grup va començar a funcionar a l’octubre de 1996 amb el professor de la UB Joaquim Giménez com assessor i la majoria dels professors del Departament i alguns altres professors de centres de la zona. Amb el temps s’han incorporat altres professors de diferents centres i alguns dels que van estar a l’inici ho han deixat.

La voluntat del grup ha estat des del començament la de millorar l’acció docent dels que formavam part. Aquest aprenentatge l’hem anat fent a partir de reflexions aprofundides sobre les nostres pròpies pràctiques.

Al principi la metodologia de treball era plantejar i discutir sobre el que volíem fer, com ho feiem i quines produccions dels alumnes obteníem en els diferents centres a on ho aplicavam. Això ens va portar a fer revisions importants sobre l’avaluació i el tipus d’activitats que portavam a l’aula. Més endavant ja ens vam plantejar altres temes com les mates en context, elaborar un crèdit diagnòstic inicial dels alumnes, la integració de tot l’alumnat en les activitats de matemàtiques, els projectes matemàtics, els treballs de recerca al batxillerat i l’ensenyament de l’àlgebra.

Inicialment els resultats d’aquests treballs de discussió, les reflexions que feiem i elaboració d’activitats per l’aula les vam posar per escrit perquè ens ajudavan a fer el treball de reflexió. Així vam reunir un bon material d’ús intern del grup. Més endavant i poc a poc vam començar a escriure per els altres. Fins ara hem escrit articles a revistes com Numeros, Suma, Biaix, Cuadernos, UNO. També vam escriure tres opuscles sobre matemàtiques i Història al Maresme. Hem participat en Congresos i jornades sobre didàctica, Escola d’estiu del Maresme, CEM 2000, Competències bàsiques, JAEM, CIEAEM…

També vam començar a impartir alguns cursets de formació per encàrrec de l’ICE de la UAB que a més ens va constituir com a grup propi de formador de formadors. Això fa que actualment impartim diferents assessoraments en centres privats i públics, així com cursos de formació pel professorat. Alguna vegada també ens han demanat cursos a fora de Catalunya. També alguns membres del grup han participat als programs de formació del professorat organitzats pel Departament d’educació.

Ara, quasi sense adonar-nos, ja han passat més de 15 anys. Han sigut anys de treball intens, que ens han servit per aprendre coses i enriquir-nos, i per viure la professió amb interès i entusiasme.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.