Blog del Grau en Empresa i Tecnologia

Facultat d’Economia i Empresa. Campus de Sabadell

maig 09 2010

SISTEMES D’INFORMACIÓ A L’EMPRESA

Posted in General by 1000717 |

El dijous passat, 6 de maig, organitzat en el marc del programa Argó de l’ Institut de Ciències de l’Educació, es van presentar els nous graus de la Facultat d’Economia i Empresa als professors i professores de Secundària. La conferencia del cap d’operacions dels Establiments Viena, S.A., Jesús Berbel, és una bona il·lustració del que són i del potencial que tenen els sistemes d’informació a l’empresa.

L’anècdota: un diumenge de l’any 1998, un jove que acabava els seus estudis d’enginyeria Informàtica estava fent cua al Viena de la Creu Alta a Sabadell … una llarga cua!

EntrepaViena

Tornant a casa va pensar que un sistema més automàtic de passar les comandes per a elaborar els entrepans estalviaria temps i permetria servir més ràpidament als clients, que farien menys cua! La seva idea, introduir un sistema informàtic per a controlar i distribuir les comandes entre diferents zones de la barra de l’establiment (zona d’entrepans freds, cafeteria, etc.) es va convertir en el seu projecte final de carrera i en la base de l’actual sistema de producció dels establiments Viena en autoservei.

DisribucioComanda

Una vegada posat en marxa el sistema, era inevitable veure que les avantatges anaven més enllà de l’eficiència en la producció i distribució de comandes als clients … perquè el sistema informàtic els proporcionava informació sobre la demanda dels diferents entrepans que oferien, sobre les hores on hi havia més clients als establiments, etc.

… per tant es podia fer servir aquesta informació per a preveure quines matèries primeres (pa, pernil, formatge, etc.) calia tenir cada dia a cada establiment, sobre la quantitat de personal que calia per a atendre adequadament als clients … havia nascut el sistema d’informació dels Establiments Viena!

Les possibilitats de fer servir la informació emmagatzemada es poden incrementar si es pensa des del punt de vista de l’eficiència de la pròpia organització … i se saben les possibilitats que ofereixen els sistemes informàtics. Alguns exemples:

  • en el cas del personal, a més de possibilitar-ne una millor distribució en funció de les hores de més o menys demanda dels clients, es pot aprofitar la informació per a dissenyar una rotació entre diferents llocs de treball a la barra. Així, la feina és menys monòtona (no cal fer cafès forever!) … però no només això … es pot dissenyar un sistema de primes a l’eficiència dels treballadors basada en la informació disponible, i l’atribució de llocs de més responsabilitat dins l’organització
  • es poden preveure les demandes de dies i setmanes següents (a partir de la informació històrica del que ha passat en dies o anys anteriors) i efectuar les comandes de pa, embotits, formatge, etc. per cada establiment
  • es pot fer servir la informació sobre facturació, comandes de matèries primeres, personal, etc., per a confegir la compatibilitat de cada establiment i de l’empresa
  • etc.

Per dissenyar i explotar bé aquests sistemes d’informació calen persones amb una bona formació a nivell de direcció i administració d’empreses, familiaritzats amb la comptabilitat, la gestió de recursos humans, etc. … , i que a més tinguin idea de les potencialitats de la tecnologia al nivell de la informàtica i la gestió de la informació … és a dir, cal ser graduat o graduada en EMPRESA I TECNOLOGIA!!!


No hi ha comentaris

maig 03 2010

Empreses que donen suport al grau d’EiT

Posted in SuportEiT by 2030998 |

Moltes empreses i agrupacions avalen el grau d’EiT i reconeixen la necessitat de que l’estat espanyol disposi, en el panorama de les noves titulacions universitàries, d’un perfil professional que doni com a resultat un economista amb formació en tecnologies de la informació i la comunicació. Una formació que ja està present en la majoria de les universitats europees i nord-americanes i que dotarà a les organitzacions de professionals polivalents necessaris per respondre als nous reptes.

Col·legi d’Economistes de Catalunya – 13 de Gener de 2009

Fundació Privada ASCAMM (Centre Tecnològic) – 14 de Maig de 2009

Cambra de Comerç i Industria de Sabadell – 15 de maig 2009

Centre Metal·lúrgic – 15 de Maig de 2009

Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca – 15 de Maig de 2009

Foment del Treball Nacional – 18 de Maig de 2009

Everis – 20 de Maig de 2009

Unió Patronal Metal·lúrgica – 20 de Maig de 2009

Unit 4 Agresso Company – 20 de Maig de 2009

Banc Sabadell – 25 de Maig 2009

Oracle Iberica – 25 de Maig de 2009

Accenture – 26 de Maig 2009

Gremi Fabricants Sabadell – 28 de Maig de 2009

En particular, l’aval del Col·legi d’Economistes de Catalunya inclou la certificació de que els graduats i graduades en Empresa i Tecnologia podran accedir a la professió d’Economistes.

CertificatColegiEconomistes


No hi ha comentaris

març 26 2010

EL GRAU EN EMPRESA i TECNOLOGÍA

Posted in General by Xavier Verge |

Les TIC han esdevingut una eina fonamental de canvi progressiu en la nostra societat i en les seves organitzacions, facilitant l’accés a la informació a tots nivells. Una bona gestió de la informació constitueix un element imprescindible per a la millora de la presa de decisions i per a l’aprofitament de noves oportunitats de negoci per part de les empreses, siguin grans corporacions o empreses petites, mitjanes o grans.

El disseny i gestió de sistemes d’informació on emmagatzemar i fer circular de forma eficient i coherent la informació dins les organitzacions, és una peça clau, juntament amb una bona gestió de les innovacions.

 

A la UAB creiem que els economistes i els responsables de la gestió de les empreses han de tenir un paper rellevant a l’hora de definir i desenvolupar la gestió de la informació.  Fruit d’aquest neguit s’ha creat el grau en Empresa i Tecnologia, que combina coneixements d’ADE amb habilitats específiques per a dissenyar i gestionar sistemes d’informació i gestió de la innovació. El disseny del grau correspon al paper transversal que hauran de jugar els seus graduats i graduades, tal i com es pot veure a la taula següent, on s’han agrupat en tres els tipus de matèria que es cursen al grau:

Tipus de matèria

crèdits (ects)

distrib.

Administració i direcció d’empreses

126  troncals

52,5%

Informàtica

18 troncals

10%

Sistemes d’informació i gestió innovació

48 troncals + 48 opt.

37,5%

.

PERQUÈ EiT????

  • Per que te beques i puc estudiar gratis.

  • És un títol amb llarga tradició a molts països europeus: s’ofereix a les principals Universitats d’Alemanya, Anglaterra i Estats Units, entre d’altres, en facultats d’economia i empresa.

  • La UAB i la seva Facultat d’Economia i Empresa és la pionera en la introducció d’aquest títol al nostre país.

  • Diverses empreses de renom, com Accenture, Everis, Oracle, Caixa Sabadell o Banc Sabadell, i també corporacions empresarials, han donat recolzament al grau pel seu reconeixement oficial.

  • El títol capacita per a col•legiar-se i exercir com a economista.

  • Els graduats i graduades tindran bones perspectives laborals: demandes d’especialistes com els que es formen en aquest grau són actualment més del 30% de les ofertes laborals de l’àrea d’economia i gestió empresarial [anuncis a La Vanguardia, febrer-març 2010].


1 comentari