El Blog de Gabriel Fernàndez i Díaz

Esta boca es mía / Aquesta boca és meva

febr. 13 2016

Pla Estratègic d’Acció Social Sabadell 2025: un salt endavant!

Posted in General |

Des de la regidoria d’Acció Social hem iniciat el procés per elaborar l’eina que considerem essencial per a realitzar un canvi significatiu a la ciutat davant dels reptes socials gegantins que tenim a Sabadell: el Pla Estratègic d’Acció Social.

Presentació davant la premsa del Pla Estratègic d'Acció Social / Imatge: iSabadell

Presentació davant la premsa del Pla Estratègic d’Acció Social / Imatge: iSabadell

Primer de tot hem de ser conscients i partir d’una inequívoca afirmació tots plegats: el paisatge social de la ciutat en els últims 8 anys ha canviat radicalment. I per què faig aquesta afirmació? Perquè les dades i xifres que tenim sobre el canvi que ha patit la ciutat són dramàtiques, i el suport més eficaç i eficient de l’administració local a les més de 12000 famílies ateses enguany per Acció Social ja no és necessari, sinó que és del tot imprescindible. També perquè en aquest any que comencem la taxa de pobresa va passar del 17,6% al 28,8% en majors de 16 anys, la població amb feina precària del 4,6% al 12%, les ajuts pel menjador escolar han passat de 1018 a 3156 enguany. I podria seguir enumerant indicadors que ens marquen la magnitud de la situació que tenim davant nostre al Sabadell del 2016, però crec que amb aquests exemples ja ha quedat clar. Evidentment ha passat una mica això que deia el genial Mario Benedetti: “Cuando creíamos que teniamos todas las respuestas, de pronto, cambiaron todas las preguntas”.

Davant d’aquesta situació el govern de la ciutat assumeix el repte, les dificultats, els dèficits i els recursos actuals que tenim, i entomem la feina tenint clar des de l’inici que per fer front a algunes problemàtiques les receptes de sempre ja no funcionen. Fer bé això que ja fem bé és essencial, però per ensortir-nos-en d’aquesta situació la capacitat d’innovació per respondre a les greus problemàtiques socials que patim és imprescindible. Una cosa és l’emergència social i una altra les causes i factors generadors de desigualtat i patiment de la nostra gent. I, si no som capaços de veure correctament la realitat, discernir l’estratègia adequada i actuar en conseqüència haurem fracassat com a societat.

Per això el Pla que es proposa el volem elaborar de forma participativa i consensuada amb els principals actors i professionals del sector a la ciutat; és a dir, entitats, plataformes, investigadors, forces polítiques, etc. Un pla que ens permeti identificar les fites que Sabadell vol assolir en matèria social a llarg termini (10 anys) i les millors polítiques per fer-ho possible, començant des d’ara mateix a materialitzar canvis significatius en la realitat de la ciutat.

I, com el tema és tan seriós i els desafiaments tan grans, des del govern sabem que per a fer possible aquesta empresa col·lectiva de ciutat l’elaboració del Pla ha de partir de 4 premisses i/o elements bàsics:

Viabilitat: ha de ser realitzable amb els recursos, el pressupost, les competències i les estructures de què disposa l’Ajuntament.

Simplicitat: el Pla ha de ser comprensible per part dels diferents agents per tal de facilitar al màxim accions conjuntes que generin canvis significatius i respostes innovadores.

Consens i participació: ha de ser un veritable Pla de Ciutat, viscut i incorporat al funcionament ordinari de l’Ajuntament i d’aquelles entitats que així ho vulguin.

Llarga temporalitat: ha de preveure escenaris a llarg termini, més enllà d’un mandat polític, amb una visió compartida que ens faci mirar cap el 2025. Així mateix, ha de contemplar dinàmiques d’avaluació periòdica i possibilitats d’adaptació a les realitats socials de cada moment.

El procés per elaborar el Pla ja ha començat i té previstes diverses trobades participatives sectorials i diferents mecanismes per facilitar la informació, el debat, la posada en comú i el consens.

El moment del “veure” la realitat ja està en marxa i per això partim d’un document base de prediagnosis que des de la regidoria hem preparat per ser presentat, treballat i enriquit de forma participada i poder així configurar una bona diagnosi social de Sabadell.

Durant el procés es detectaran i “discernirem” els factors prioritaris de desigualtat a la ciutat i els perfils i col·lectius més sensibles. Es formularan les estratègies i metodologies d’intervenció així com les actuacions concretes per a portar-ho a terme, establint calendaris d’actuació, mecanismes que permetin l’execució de les propostes, la seva avaluació i l’adaptació a les necessitats de cada moment.

El Pla Estratègic d’Acció Social Sabadell 2025 esdevindrà en una eina bàsica per transformar les polítiques socials municipals, amb l’objectiu final de lluitar contra les causes que generen desigualtat a la nostra ciutat. Pel seu desplegament comptem amb tothom, també amb tu, perquè tots som necessaris i ens juguem hi el nostre present i futur com a ciutat.

Gabriel Fernàndez i Díaz

Article publicat a iSabadell, Nació Sabadell i Diari de Sabadell

http://www.isabadell.cat/opinio/opinio-de-gabriel-fernandez-regidor-daccio-social-pla-estrategic-daccio-social-sabadell-2025-un-salt-endavant/


This entry was posted on dissabte, 13 febrer, 2016 at 14:52 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.