Ciències de l'Antiguitat i Estudis Clàssics UAB

El blog del grau d'Estudis Clàssics i del grau de Ciències de l'Antiguitat

abr. 19 2018

Proves de la IV Olimpíada Clàssica, 2018

Posted in General by 2066228 |

Publiquem les proves de la IV Olimpíada Clàssica, que es va celebrar ahir a la UAB.


No hi ha comentaris

març 13 2018

Dissetè Buffet Mitogràfic: seminari de recerca obert als estudiants

Posted in General by 2007330 |


No hi ha comentaris

març 13 2018

Universitat de Bolonya — Intensive Greek and Latin Summer School (2018)

Posted in General by 2007330 |

The University of Bologna invites applications for its intensive Greek and Latin Summer School (2018).

​The official Call is now online!

The school offers classes in Greek and Latin at two different levels (beginners and intermediate). It is possible to combine two classes (one in Latin and one in Greek) at a special rate.

The courses will take place in Bologna, in the Department of Classics and Italian studies (http://www.ficlit.unibo.it), from 18th June to 6th July 2018 and are open to students (undergraduate and post-graduate) and non-students alike. Participants must be aged 18 or over.

As usual, the teaching will be focused mainly on the linguistic aspects and the syntax of Greek and Latin; additional classes will touch on moments of classical literature, ancient history and history of art, supplemented by visits to museums and archaeological sites (in Bologna and Rome).

All teaching and social activities will be in English.

For further information and to download the Call, Syllabus, and the Application form, please visit: http://www.ficlit.unibo.it/it/dipartimento/summer-school

Please feel free to get in touch: diri_school.latin@unibo.it


No hi ha comentaris

març 01 2018

Activitats orientació professional, primera sessió

Posted in General by 2007330 |

La primera sessió-taller la farà aquest any el Servei d’Ocupabilitat a la Facultat, concretament el dia 12 de març a la Sala de Juntes. L’activitat resulta del màxim interès per l’alumnat d’últim curs de grau.

Els i les estudiants que vulguin anar-hi s’han d’inscriure abans a l’aplicació NEXUS (https://nexus.uab.es/UAB/logon.do) on trobaran l’activitat sota el nom Filosofia i lletres – El QUÈ del CV. Claus per aconseguir un CV eficient. A l’entrada, hauran de lliurar una còpia impresa del document d’assistència que rebran per correu electrònic en el moment de fer la inscripció a l’activitat. Si porten el seu CV fet, encara serà més productiu.

filosofia i lletres cv – març 2018_TR


No hi ha comentaris

febr. 20 2018

University of Oxford Archaeological Image Database (HEIR)

Posted in General by 2007330 |

The HEIR (Historic Environment Image Resource) Project digital image archive at the Institute of Archaeology, University of Oxford, is a free innovative academic resource that can bring new perspectives to the work of students of Classics and Antiquity.

The images are located in a searchable database at http://heir.arch.ox.ac.uk. The archive currently contains more than 18,000 images taken from glass plate negatives, lantern slides, photographs, film negatives or 35mm slides and span the years from the 1870s to the early 21st century. Although the majority of the images are black and white, more than 2,000 are in colour. Contributors to the HEIR archive include the University of Oxford, the Ashmolean Museum, Historic England, the British Museum and Fellows of the Society of Antiquaries.

Low-resolution images can be freely downloaded directly from the website for use online, in presentations or research papers, while high-resolution copies of images can be purchased from the HEIR Project for publications or other applications such as visual media. In all cases where the image is being used, it should be credited as being used with the permission of the institution or individual listed as the “holder” of the image.

The database contains hundreds of images of archaeological sites and monuments in Britain, Europe, the Near East and North Africa, including excavations of sites such as Knossos, Kish, Vinca and Verulamium; sites prior to excavation, restoration or destruction such as Carthage, Ephesus or Palmyra; and topics such as hillforts, standing stones, stone circles, churches, castles and cathedrals are all well represented in the collection. Many of these images have been unseen for 70 years or more.


No hi ha comentaris

nov. 30 2017

Convocatòria de la IV Olimpíada Clàssica de la UAB

Posted in General by 2066228 |

olimpiadaclassicauab1

AVDENTES FORTVNA IVVAT

 

El grau de Ciències de l’Antiguitat  de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb l’ICE de la UAB, té el goig de presentar la quarta edició de l’Olimpíada Clàssica destinada als estudiants de segon de batxillerat de Catalunya. L’Olimpíada consistirà en dues proves diferents de grec i de llatí que se celebraran el dimecres 18 d’abril de 2018 a la UAB.

 

Bases

 

Objectius

Els objectius de l’Olimpíada Clàssica són els següents:
• fomentar l’estudi de les llengües i la cultura clàssiques entre els estudiants,
• premiar l’esforç i l’excel·lència acadèmica,
• proporcionar un punt de trobada entre l’ensenyament secundari i la universitat.

 

Participació

La participació en l’Olimpíada Clàssica 2018 està oberta a tots els alumnes dels centres d’ensenyament secundari de Catalunya matriculats durant el curs 2017-2018 en les assignatures de Llatí i/o Grec de 2n de batxillerat. La participació és individual i gratuïta.

 

Inscripció

Les inscripcions es realitzaran des del dilluns 5 de març al diumenge 15 d’abril de 2018Cada participant haurà d’omplir el formulari d’inscripció i descarregar l’autorització per portar-la emplenada el dia de la prova.

 

Seu i data

L’Olimpíada tindrà lloc el dimecres 18 d’abril a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra, de 16:00 a 19:00 (Aula 101):

  • 16:00 a 17:30: prova de llatí,
  • 17:30 a 19:00: prova de grec.

Excepcionalment es podrà modificar la data i l’hora si circumstàncies de força major ho exigeixen; en aquest cas, els participants seran informats oportunament.
Abans de la prova els participants hauran d’acreditar-se amb el DNI i lliurar  l’autorització correctament emplenada, signada i segellada. Si no es presenten tots dos documents no es podrà realitzar la prova.

 

Competències i continguts

La prova es fonamentarà en el currículum de les assignatures de Llatí i Grec de 1r i 2n de batxillerat (decret 142/2008 publicat al DOGC núm. 5183).

 

Desenvolupament

L’Olimpíada tindrà una duració ininterrompuda de 3 hores i constarà de dues proves de 90 minuts cadascuna en dues modalitats:

  • Llatí: traducció d’un text breu i 25 preguntes de resposta breu. S’hi inclouran qüestions de morfologia i sintaxi del llatí, de lèxic llatí i etimologia llatina de vocabulari català i castellà, literatura llatina, civilització romana i la seva pervivència en la cultura occidental.
  • Grec: traducció d’un text breu i 25 preguntes de resposta breu. S’hi inclouran qüestions de morfologia i sintaxi del grec, de lèxic grec i etimologia grega de vocabulari català i castellà, literatura grega, civilització grega i la seva pervivència en la cultura occidental.

Cada pregunta valdrà 0,2 sobre el total de 10. Les preguntes no contestades valdran 0. Cada resposta errònia descomptarà 0,2 (de la part de les preguntes).
Els estudiants es poden inscriure només a una de les proves o a totes dues.
Els participants podran dur diccionari (amb apèndix gramatical inclòs).

 

Premis

El jurat estarà format per professorat del grau d’Estudis Clàssics de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Es concediran els premis següents, que s’acumularan si escau:

  • S’atorgarà una única matrícula gratuïta de tot el primer curs per a l’estudiant que obtingui la nota més alta de qualsevol de les dues modalitats (grec / llatí) per cursar indistintament el grau de Ciències de l’Antiguitat o el grau d’Estudis d’Anglès i de Clàssiques.
  • S’atorgarà un premi de 150€ al primer de cada modalitat (grec / llatí).
  • S’atorgarà un premi consistent en llibres als segons de cada modalitat (grec / llatí).
  • S’atorgarà un diploma als tres primers de cada modalitat (grec / llatí).

En cas que l’estudiant amb la nota més alta no es matriculi en un dels graus indicats, la matrícula gratuïta podrà recaure en un altre dels premiats (respectant l’ordre dels resultats), si escau.

La resolució d’aquest jurat serà inapel·lable.

La resolució dels premis es farà pública el divendres 15 de juny de 2018. L’acte de lliurament dels premis se celebrarà a finals de juny.

 

Acceptació

La participació a l’Olimpíada Clàssica suposa l’acceptació d’aquestes bases i les decisions que la comissió organitzadora prengui davant de qualsevol contingència.

 

Contacte

Podeu adreçar preguntes i observacions a l’adreça de la comissió organitzadora: olimpiada.classica.uab@gmail.com

També ens podeu trobar al Facebook.

 

Comissió organitzadora

Cándida Ferrero, professora agregada de filologia llatina, UAB.
Sebastià Giralt, professor agregat de filologia llatina, UAB.
Jordi Pàmias, professor agregat de filologia grega, UAB.
Marta Oller, professora lectora de filologia grega, UAB.

 

Més informació

 

Premis en llibres:


No hi ha comentaris

nov. 21 2017

Traduir els clàssics avui. De l’autor a l’editor

Posted in General by 2066228 |

La titulació d’Estudis Clàssics organitza els dies 28 i 29 de novembre de 2017 unes jornades a l’entorn de la traducció de textos clàssics i medievals, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’art de traduir. Diferents especialistes en la traducció del grec i del llatí exposaran la seva experiència en la traducció dels textos antics i medievals. A més, editors i representants del món editorial debatran en una taula rodona. Els estudiants del Grau d’Estudis Clàssics i dels Graus Combinats amb Estudis Clàssics podran participar en un taller amb els traductors sobre textos prèviament traduïts a classe. Les jornades es clouran amb l’ Ordo Virtutum (c. 1151), d’Hildegarda de Bingen, a càrrec del grup Ardit ensemble amb la solista Catherine Schroeder.

Informació


No hi ha comentaris

oct. 24 2017

Comiat de Bàrbara Matas

Posted in General by 2066228 |

El setembre passat va morir Bàrbara Matas i Bellés, que havia estat professora associada de Filologia Llatina de la UAB. A més de la seva docència universitària, Bàrbara Matas va destacar com a professora de secundària, com a autora reconeguda de mètodes didàctics de llatí i cultura clàssica, com a traductora de textos llatins i directora de col·leccions de literatura clàssica. Aquest 10 de novembre, a les 18h, la recordarem a l’espai Ca la Dona (Carrer Ripoll, 25, Barcelona).


No hi ha comentaris

oct. 20 2017

Dues conferències de José L. García Ramón a la UAB

Posted in General by 2007330 |

Els dies 30 i 31 d’octubre el Prof. José L. García Ramón (Harvard University) dictarà dues conferències sobre societat, onomàstica i llengua poètica a la Grècia antiga.

Dilluns 30: Sala d’Actes (B7 1056) a les 11.30
Dimarts 31: Sala d’Actes (B7 1056) a les 11.30


No hi ha comentaris

oct. 05 2017

Obert un segon període d’inscripció a les Pràctiques Externes (segon semestre)

Posted in General by 2066228 |

Des del dia 27 de setembre fins al 25 d’octubre està obert un segon període d’inscripció a les Pràctiques Externes per al segon semestre. La preinscripció és obligatòria per poder optar a matricular l’assignatura de Pràctiques Externes en el període de modificació o ampliació de matrícula. Trobareu la informació i el formulari seguint l’enllaç.


No hi ha comentaris

Next »