Conferència d’Eduardo Rojo: la constitucionalitat de la reforma laboral.

 .        1.-Tarda amb els companys del GEA (Grup d’Estudis Autònoma). Ens parla el mestre Eduardo Rojo i és sempre un plaer escoltar una persona que, no sols coneix la matèria sinó que, a més, la viu apassionadament.

 

  .       La reforma laboral  es condensa  en la normativa dictada en el 2012, encara que ha continuat, de fet, amb normes posteriors. La STC de 22 de gener del 2015 beneeix la normativa del 2012 (existeixen, a més, altres sentències en idèntica direcció). L’aplicació dels criteris d’idoneïtat, necessitat i proporcionalitat combinats amb el bàlsam justificador de “la crisi econòmica” configuren un cànon de constitucionalitat molt tou.

.

.        3.-S’inicia la discussió en el grup sobre la tutela constitucional dels diferents drets, més exigent i fàcil en els individuals i més complicada en els drets de caire col·lectiu i en els prestacionals. El Dret del treball és un bon laboratori per a aquest debat, ja que integra drets amb perfils rigorosos (llibertat sindical, vaga…) amb altres de construcció constitucional més misteriosa (dret al treball, per exemple).  La controvèrsia jurídica, com sol passar al GEA, obre la porta a un soterrat debat ideològic entre el sector liberal i el sector més esquerrà (ahir especialment actiu a causa de la gravetat dels efectes de la sentència).

 

El resultat final és una autèntica demolició del Dret del Treball construït per la jurisprudència constitucional des dels seus inicis i l’aspra conclusió de que la Norma Suprema admet models de relacions laborals molt diferents, extremament allunyats.

 

Molt interessant, per cert, l’al·lusió final al Dret civil, ja sigui en un sentit liberalitzador (mort del Dret del Treball) o per a recuperar el radical sentit tuïtiu del Dret laboral (respecte als pactes entre contractants en posició equivalent). Això consagra la vella dita judicial en la qual sempre he cregut: “Saps Civil? Doncs saps Dret”.

***

Acerca de Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Esta entrada fue publicada en Dret del treball, Jurisprudència constitucional y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.