Inici

top_DLAE_web

A partir de l’1 de juliol de 2015 està oberta la preinscripció a la II Edició del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica. El curs s’iniciarà el gener de 2016 i durarà fins el juny de 2016. Podeu demanar informació al correu:

postgrado.dlae.uab@gmail.com

Animeu-vos!

—————————————————————————

Atenció: Nova activitat programada en el marc del Postgrau:

Entre el 16-19 de juny va tenir lloc el 3er Cap de Setmana Presencial del Postgrau DLAe. Es van visitar diferents experiències agroecològiques a Sort, a Tremp i a altres indrets dels Pallars. Aquí hi ha algunes imatges.

IMG_1629 (1024x768)

 

IMG_1652 (1024x768)

IMG_1643 (1024x768)

 

IMG_1668 (1024x768)

IMG_1686 (1024x768)

 

IMG_1723 (1024x768)

 

———————————————————————————

Jornada PATT: La planificació participativa i el coneixement tradicional en la transició agroecològica

27 de març del 2015, de 15:30h a 20h, a la Fundació Universitària del Bages (Avinguda Universitària, 4-6, Manresa).

L’objectiu de la jornada és doble. Per una banda, s’introduiran les nocions teòriques i metodològiques en les que es basen la Planificació Agroecològica Participativa i la recuperació de Coneixement Ecològic Tradicional. Per altra banda, es reflexionarà sobre el paper que aquestes dues qüestions han de tenir en els processos de transició agroecològica que estan impulsant les iniciatives de Dinamització Local Agroecològica.

La sessió combinarà ponències a càrrec de diversos experts en la matèria amb tallers i debats participatius, que serviran per seguir construint coneixement entorn a la Dinamització Local Agroecològica, de manera col·lectiva i col·laborativa.

Aquesta jornada tècnica va adreçada a tècnics d’institucions i entitats catalanes que treballen en l’àmbit agroalimentari i del desenvolupament local i es realitzarà en el marc de la I Edició de la Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecològica, que s’imparteix a la UAB entre gener i juny del 2015.
Sense títol

 

Programa

.- 15.30 h Inscripcions

.- 16.00 h Presentació de la Jornada
Sra. Marina Di Masso Tarditti, doctora en Sociologia i membre de l’equip promotor del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB).

.- 16.05 h Disseny de processos participatius de Dinamització Local Agroecològica
Sr. Daniel López García, doctor en Agroecologia i coordinador del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB).

.- 16.50 h Taller participatiu. El Coneixement Ecològic Tradicional com activador de processos participatius de transició agroecològica.

.- 18.15 h Pausa

.- 18.45 h La diversitat biocultural i el Coneixement Ecològic Tradicional en la transició agroecològica.
Sra. Laura Calvet Mir, doctora en Ciències Ambientals i membre de l’equip promotor del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB).

.- 19.30 h Debat

.- 20.00 h Cloenda de la Jornada
Sra. Ariadna Pomar León, màster en Participació i Polítiques Locals i membre de l’equip promotor del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB).

Inscripcions

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a http://bit.ly/1DIx8AP; posant-se en contacte amb Ariadna Pomar León (Tel: 665123889 – A/e: ariadnapl@hotmail.com); o a través del servei de preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat (www.ruralcat.net/preinscripcionspatt).

Organitza
Equip promotor del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (IGOP/ICTA – UAB)

Col·laboren
Grup de Recerca en
Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG – UAB)

Escola de Capacitació Agrària de Manresa (ECA Manresa)
Fundació Universitària del Bages (FUB – Bages)

—————————————————————————

Entre el 16-18 de gener de 2015 va tenir lloc el primer cap de setmana presencial de la Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecològica, que va servir per a donar el tret de sortida del curs.

DSC_0382
Moment de la visita al Pla de Palou (Granollers)

Els dies 16, 17 i 18 de gener es van inaugurar les sessions presencials de la I Edició del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica, que organitzen l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals de la UAB. Es tracta d’un formació amb format semi-presencial. La primera edició del postgrau compta amb 30 alumnes (el nombre màxim previst).

Entre els mesos de gener i juny del 2015 l’alumnat del postgrau seguirà la part on-line de la formació per mitjà de la participació en una aula moodle que els permetrà accedir als continguts teòrics i metodològics i participar en els fòrums virtuals. La part presencial del curs es desenvoluparà durant tres caps de setmana que tindran lloc, respectivament, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a la Catalunya Central i al Pirineu de Lleida.

En el marc del postgrau, a més, l’alumnat haurà de realitzar els Treballs de Final de Postgrau vinculant-se a projectes reals Dinamització Local Agroecològica (DLAe) que actualment estan en marxa al territori català i de l’Estat espanyol.

Ponències en el marc de la Jornada PATT
Ponències en el marc de la Jornada PATT

El primer cap de setmana presencial va començar divendres 16 de gener per la tarda amb una jornada tècnica en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Sota el nom de “La Dinamització Local Agroecològica, una estratègia innovadora de desenvolupament local”, aquesta sessió oberta al públic anava adreçada a tècnics d’institucions i entitats catalanes que treballen en l’àmbit agroalimentari i del desenvolupament local. La jornada tècnica, a la que van assistir una setantena de persones, va servir per introduir el marc teòric en el que es basa la DLAe, i per exemplificar en quin tipus d’experiències pràctiques es pot concretar aquesta nova estratègia de desenvolupament local. Es poden trobar les ponències i els resultats del taller participatiu en el següent enllaç.

Dissabte al matí, ja només amb l’alumnat del postgrau, es van realitzar visites a dues experiències de DLAe que s’estan desenvolupant a la Regió Metropolitana de Barcelona: el Pla de Palou, a Granollers; i l’Espai Rural de Gallecs, a Mollet del Vallès. Durant les visites, l’alumnat va recollir dades per fer simulacres amb tècniques d’anàlisi de la realitat que acostumen a ser utilitzades en el marc dels projectes de DLAe.

Sessió teòrica a l'Escola de Polítiques Socials i Urbanes de l'IGOP
Sessió teòrica a l’Escola de Polítiques Socials i Urbanes de l’IGOP

La tarda del dissabte 17 i el matí del diumenge 18 es van dedicar a fer els simulacres esmentats i a treballar continguts i aspectes pràctics del postgrau. Els àpats dels dos dies van ser proveïts per projectes agroecològics que estan desenvolupant iniciatives de cuina compromesa amb els plantejament de la Sobirania Alimentària (Can Jornet a Gallecs i Can Masdeu a Nou Barris).

Equip promotor del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (IGOP/ICTA – UAB).

Per a informació addicional heu enviar un correu a: postgrado.dlae.uab@gmail.com

Captura (2) (767x264)

Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecològica

Títol propi de la Universitat Autònoma de Barcelona

I Edició, gener-juny de 2015

Organizadors: Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA), Universitat Autònoma de Barcelona.Satellite4

Col·laboradors: ARAG-UAB (Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització).

047 (1024x767)IMG_4726 (2) (1024x768)Huerta teresaPortada zoom (1024x768)

022 (1024x605)20140320_165428 (1024x614)

La Dinamització Local Agroecològica pretén posar en marxa nous processos de generació de sostenibilitat basats en l’Agroecologia. Es tracta d’un paradigma alternatiu de desenvolupament rural i basat en una triple proposta com a disciplina científica, com un conjunt de pràctiques de maneig agrari i com un moviment social transformador.

Davant els desequilibris que genera el sistema agroalimentari industrial i el creixent protagonisme que estant adquirint les qüestions agroalimentàries, la Agroecologia planteja noves iniciatives de transició social i ecològica que transcendeixen el sector agroalimentari. Des de la perspectiva de l’equitat social i la justícia ambiental, aquestes propostes pretenen incidir en la cohesió territorial i social de les àrees rurals, urbanes i periurbanes, així com en les relacions entre elles. Tot plegat, a partir de la capacitat de les comunitats locals per a decidir com i amb quina finalitat gestionar béns comuns tan bàsics com l’alimentació, la terra, les llavors o l’aigua.

 

Objectius

 • Dotar l’alumnat d’una base teòrica i pràctica sobre l’Agroecologia i les seves aplicacions en territoris rurals, periurbans i urbans.
 • Generar coneixement crític sobre les polítiques públiques, els sectors emergents i les formes d’afrontar els reptes de futur del sistema agroalimentari i dels territoris rurals i periurbans.
 • Generar capacitats per a la planificació, la posada en marxa i la gestió de projectes de Dinamització Local Agroecològica.
 • Preparar l’alumnat per a la recerca orientada a l’acció, des d’una mirada integral sobre el medi rural i periurbà.

 

Persones destinatàries 248 (1024x766)

El curs té una orientació eminentment professional i està destinat a persones interessades en les noves propostes que, des d’una perspectiva de sostenibilitat, promouen la dinamització socioeconòmica i cultural de les àrees rurals i periurbanes:

 • Tècnics / es de l’administració local rural i periurbana; administració agrària, per al Desenvolupament Rural i dels Espais Naturals Protegits.
 • Persones emprenedores interessades en l’Economia Social relacionada amb l’Agricultura Ecològica i el Medi Rural.
 • Persones investigadores i consultores en les àrees d’Agroecologia, Agricultura Ecològica i Desenvolupament Rural.
 • Membres d’entitats socials relacionades amb les dinàmiques territorials, l’Agroecologia i el Desenvolupament Rural Sostenible.

Podeu descarregar-vos el tríptic informatiu AQUÍ

I més informació sobre la justificació d’aquests estudis aquí: Diplomatura de Postgrau (cat)

igop-uab DLA

logo_ictaLogo Arag

29 pensaments a “Inici”

  1. Hola Eva,
   Gracias por tu interés.
   Los materiales del curso serán mayoritariamente en castellano (tan solo habrá algún documento en inglés y/o en catalán). La relación profesor/a – alumno/a será en la lengua de este último. Las sesiones presenciales serán probablemente bilingües, pero totalmente asequibles para alguien que no domine el catalán. (De hecho uno de los organizadores de estas sesiones es de Madrid y no habla catalán) (al menos de momento :-).
   Quedamos a tu disposición por cualquier otra duda y te animamos a inscribirte!
   Saludos,
   Josep

  1. Hola Elisa,
   Còpio aquí el que s’estableix a la memòria del Postgrau:
   “Podran matricular-se al postgrau persones amb titulació universitària (diplomatures, llicenciatures o graus) de qualsevol procedència disciplinar. Així mateix, prèvia sol•licitud es poden admetre persones sense titulació universitària amb experiència professional. En aquest cas, en lloc d’obtenir un títol de postgrau en finalitzar el curs, se’ls expedirà un ‘certificat d’assistència’.”
   En el teu cas, si et refereixes al Grau universitari de Forestals no hi ha cap problema. Si es tracta d’un Cicle superior de FP també el podries cursar, però en finalitzar-lo en lloc d’un títol de Diploma de Postgrau et donarien un certificat d’assistència.
   Restem a la teva disposició per a qualsevol altre dubte al respecte.
   Salutacions,
   Josep

  1. Hola Carles,
   La informació de difussió la trobaràs tota per aquest blog (inscripcions, pla d’estudis, professorat). De moment estem prenent nota de les persones interessades per tal d’avisar-les quan s’obri el període de matriculació, que si tot va bé preveiem per l’octubre d’enguany. El curs s’inciaria cap a mitjans de gener i finalitzaria a mitjans de juny de 2015. L’inici consistirà en una trobada presencial (5h d’un divendres a la tarda i 10h del dissabte) on s’explicarà tot el que caldrà fer, es faran les primeres classes i es visitarà un cas pràctic. Tres mesos després (cap a l’abril) hi haurà una segona trobada presencial, i per la cloenda del curs es farà la tercera. En tots tres casos es visitaran experiències concretes, que seran objecte d’estudi i anàlisi.
   Restem a la teva disposició per si necessites aclariments més concrets.
   Salutacions,
   Josep Espluga

  1. Benvolgut,
   El preu el trobaràs a l’apartat d’inscripcions, i és de 1.500 €. És el preu mínim que permet la UAB. Tot i això hi ha la possibilitat de matricular-se per mòduls (que crec que surten a 350 € aproximadament).
   Pel que fa a ajuts per persones en atur no està previst ni en coneixem cap possibilitat. Seria ideal però s’escapa del nostre abast.
   Salutacions,
   La coordinació del Postgrau

  1. Moltes gràcies Joan!
   Té molt bona pinta, en prenem nota. Seria possible fer-vos una visita algun dia?
   Salutacions,
   La coordinació del Postgrau

  1. Hola Meritxell,
   El curs és semi-presencial. S’han de fer 45 hores presencials distribuïdes en 3 caps de setmana (un a l’inici del curs, l’altre al cap de 3 mesos i l’altre als 6 mesos). La resta és tot on-line i de treball autònom (més de 600h).
   Salutacions,
   La coordinació del curs.

 1. Estic interessada en la realització d’aquest curs i us agrairia si poguéssiu enviar-me més informació sobre continguts, dates de matriculció i modalitats de pagament de la matrícula i si hi ha material extra a comptabilitzar com a despesa durant el curs. A més voldria saber el lloc on es realitzaran les classes teòriques presencials i pràctiques.

  1. Hola Inés,
   La majoria de la informació disponible la pots trobar a aquesta mateixa web. Estem a l’espera de rebre l’aprovació definitiva per part de la UAB i llavors oferirem informació addicional (possiblement a partir de setembre). En principi, el curs començaria el gener de 2015 i la matriculació seria entre novembre i desembre de 2014. Les condicions de pagament seran les que posi l’Escola de Postgrau de la UAB (ja informarem en el moment oportú).
   Les classes presencials es faran a l’Escola de l’IGOP (http://escoladeligop.com/), i en visites a projectes reals de dinamització agroecològica (en diferents comarques de Catalunya).
   Salutacions
   La Cooordinació del Postgrau

  1. Hola,
   Estem pendents de l’aprovació definitiva de la Comissió d’Afers Acadèmics de la UAB, que previsiblement serà a finals d’octubre. La idea és iniciar les inscripcions durant el novembre, per tal de poder començar el curs a mitjans de gener. Si vols, et podem avisar en el moment que aquest procés s’activi.
   Salutacions
   La coordinació del Postgrau

 2. Hola, me estoy planteando este curso pero tengo mis dudad sobre si esta encarado tambien a perdonas como yo. No tengo ninguna titulacion, escepto bachillerato, pero me gustaria emprender una agricultura ecologica. de hecho tengo una plantacion d trufas hace 6 años y esta siendo tratada de forma ecologica. El curso tambien es util para mi?
  Gracias

  1. Estimada Montse,
   Aún no te habíamos respondido, disculpa. El curso no va encaminado a aprender a hacer agricultura ecológica, para eso es mejor dirigirse a otros cursos o posgrados (hay bastantes). En cambio, este va dirigido a hacer dinamización territorial desde una perspectiva agroecológica. Sería más una formación de desarrollo rural alternativa (aunque cada vez más presente).
   No sé si esto resuelve tus dudas.
   Saludos
   La coordinación del posgrado

 3. Bona tarda,

  Us escrivia per preguntar dues coses:

  Si encara queden places?

  Si se saben quins seran els caps de setmana de formacio presencial.

  Gracies i salutacions.

  Eduard.

  1. Benvolgut Eduard,
   Amb totes les persones inscrites fins el 30 de novembre farem una primera selecció de persones admeses, d’acord amb els criteris esmentats a l’apartat d’Inscripció i matrícula del blog. Si llavors encara queden places lliures, la inscripció continuarà fins al 10 de desembre.
   Pel que fa als caps de setmana presencials, ara mateix acabem de penjar informació més detallada sobre dates, llocs, procediments, temàtiques, etc. (http://blogs.uab.cat/dlae/sessions-presencials/). Si bé en un principi havíem previst fer-ho divendres-tarda i dissabte tot el dia, finalment s’ha optat per fer dissabte tot el dia i diumenge matí. El divendres tarda, com veuràs a la pàgina indicada, hi haurà una activitat opcional.
   Restem a la teva disposició per a qualsevol dubte o aclariment addicional.
   Salut
   La coordinació del Postgrau

 4. Bon dia.
  Avui crec que he fet preinscripció. Però no he trobat el lloc on adjuntar Currículum ni carta mostrant motius perquè interessa el curs.
  Per altre banda no he realitzat el pagament dels 30 euros i ara no trobo com realitzar l’ingrés.

  1. Benvolgut David,
   En principi, a l’aplicatiu d’inscripcions que la UAB ens ha obert sí que hi apareixes. En breu rebràs un missatge on el coordinador d’alumnat (Daniel Pérez) et demanarà la carta de motivació i el CV. A partir de l’1 de desembre començarà el termini de matrícula, tot i que abans us informarem de si esteu admesos al Postgrau. Per altra banda, el pagament de la taxa d’inscripció suposo que a la web hi deu d’aparèixer la manera de pagar-la, sisplau torna a mirar-ho i si no la trobes ja ens ho diràs.
   Salutacions
   La coordinació del Postgrau

 5. Hola, us he enviat un correu, just avui he vist la futura formació així que vaig molt justa, de fet, ja estic fora de data de preinscripció.
  En tot cas, a mi m’interessa però no tinc temps de suspesar gaire res… resto a l’espera de l’email i ja veiem.
  Disculpes!

  (He provat de preinscriure’m, passaven pocs minuts i no sé si hi té a veure però em posava error al codi d’estudi – 3258/1)

 6. Bon dia, estic interessada en aquest postgrau i m’agradaria saber si és possible poder accedir als ‘abstracts’ dels treballs de recerca dels alumnes de l’any passat o si no, als projectes de dinamització on els alumnes han fet els seus projectes. Merci

  1. Benvolguda Marta,
   En aquest link trobaràs un mapa amb els projectes del curs passat: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zeVYfmbcddK4.kagC7FiSjAbs
   A la web del Postgrau també hi ha informació sobre l’edició passada: http://dlae.cat
   En un correu a part t’envio la memòria d’activitats del curs passat per a que vegis el que es va fer (aquest blog no permet adjuntar arxius).
   Salutacions
   Josep Espluga
   (co-coordinador del Postgrau)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.