DIETARIS DE L'ARTIFICIER

Un altre blog Blogs.uab.cat d'arquitectures i geografies de les emocions, els pensaments i les accions.

Ago 04 2010

L’OBLIT DE LA CASA-TALLER D’ALEXANDRE DE RIQUER. L’Artificier vol fer una crida a aquest respecte.

Posted in Del quotidià |
6ca5o0kb6ca9ay7vicahgmun0ca7g4ljlcal33lq3cashv4nsca587eglca4wdy23carmn90qca7r6m4ica0n192wcaui2689cagbld2jca2e9xl6ca85s4m1caewe3vicajah1chcaaremuo.jpg 
Interior decorat per Puig i Cadafalch  de la casa-taller d’Alexandre de Riquer

          

          Hi hagué un temps en que l’Artificier va recórrer uns paisatges finits plens de transparències d’infinit, rodals on vides edificants i plenes de creativitat, plenes de valors i de plasmacions artístiques, hi habitaren en la perfecte i alhora convulsa vida de l’art. Espais i llocs del temps passat que pel fet d’haver estat conclosos es desprenien de tota possibilitat, i per tant agafaven tot l’aire d’una determinació de la qual calia rescatar-ne tot el seu sentit.

En un viatge de curt vol geogràfic, però d’ampla intensitat i alçada intel·lectual i artística, va descobrir la que fou la casa-taller del dibuixant, pintor i poeta Alexandre de Riquer i Inglada, l’home que encarnà l’ideal pre-rafaelita de l’artista, l’artesà i el poeta.

Fou a la ciutat de Barcelona, rere l’absis de l’antiga catedral de la ciutat, on molts visitants i passejants encara avui s’hi embadoquen amb les figures de les gàrgoles fantasmals, on hi descobrí un finestral airós, però estrany a la façana de la casa que fa cantó entre el carrer de la Freneria i el de la Pietat, un lloc enlairat i cobejat que també el visitant actual pot veure, i del qual Eugeni d’Ors en va dir:

“El taller del darrera de la catedral, amb les seves col·leccions de belles coses, ha estat durant molts anys la nostra Escola, la nostra única Escola, generosament oberta a les curiositats i als entusiasmes juvenils, com anomenem a Maragall “el Mestre essencial en Gai Saber”, a Riquer podríem anomenar-lo el nostre essencial Professor de l’Art Nou. Tots nosaltres li devem per això una alta gratitud. A mi em complau avui fer-li públicament homenatge” (Eugeni d’Ors – Glosari – Febrer de 1911)

Aquesta casa -avui en perill de desaparició davant la voràgine transformadora de la ciutat- hauria de ser un lloc de culte i de peregrinatge dins el patrimoni i la memòria de la cultura catalana (especialment dins el Modernisme) i també pels moviments Pre-rafaelites anglesos i de l’Arts and Crafts Movement de William Morris. Rere les vidrieres de la planta superior hi havia el taller, estudi i vivenda dissenyat per, ni més ni menys, Puig i Cadafalch del qual se’n conserven tots els elements arquitectònics. En aquests mateix lloc hi va tocar un jove Pau Casals, a més d’activitats artístiques de tota mena. En una de les habitacions, destinada originalment a capella, hi ha, en un estat deplorable, una pintura mural del propi Alexandre que és d’una qualitat excepcional.

És inimaginable aquest menyspreu i oblit d’un edifici d’aquestes característiques en una cultura, per exemple, com l’anglosaxona.

L’Artificier vol fer una crida a aquest respecte. 

 

 


This entry was posted on Dimecres, 4 Agost, 2010 at 2:07 and is filed under Del quotidià. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “ L’OBLIT DE LA CASA-TALLER D’ALEXANDRE DE RIQUER. L’Artificier vol fer una crida a aquest respecte.”

 1. Teresa-M. Says:

  Si seguim així tot Barcelona es convertirà en un hotel, sobretot Ciutat Vella. I haurem esborrat per sempre més les empremtes de la història de la ciutat.

  “La casa-taller de l’Alexandre de Riquer al carrer de la Freneria, amb vistes a la catedral, va esdevenir un espai ple de vida, a causa de la família nombrosa i els amics artistes que sovint s’hi reunien” (“A casa dels poetes”, del llibre El Modernisme, editat per Angle, p. 234). Era com un temple-museu.

  Comptem amb el testimoni d’Eugeni d’Ors, les memòries d’Aurora Bertrana, de Bartomeu Sigalés, deJoaquim Renart, de José Leon Pagano, de Joan Llonguera, de Manuel de Montoliu, d’Alexandre Cirici, d’Eliseu Trenc i del seu fill Martí de Riquer, entre d’altres.
  Es conserven fotografies de l’Adolf Mas, que hi va tenir al llarg de molts anys els seu arxiu fotogràfic, fins que es va traslladar a la Casa Amatller.

  Des de la Universitat farem els possibles per salvar aquest patrimoni tan valuós.

  Teresa-M. Sala
  Prof. d’història de l’art de la Universitat de Barcelona

 2. Xavier Alexandre de Riquer Says:

  Chers amis catalans,
  Pardonnez moi tout d’abord de ne pas savoir, pour l’instant m’exprimer en langue catalane.

  Je suis un des petits fils d’Alexandre de Riquer, et mon voeux le plus cher serait que son atelier de la Calle Freneria, soit consacré à l’art et aux artistes.
  Ce serait une honte pour la ville de Barcelona de laisser le transformer en une usine à fabriquer de l’argent, un hotel, par example.
  Ces lieux, où ont créé de grands artistes comme mon grand père, doivent rester des sanctuaires pour l’Art. Il ne saurait en être autrement.

  S’il vous plait, moi qui vis éloigné de mes origines, tennez-moi au courant des projets sur cet immeuble. Il faut, qu’unis, nous lui redonnions la destination que lui avait donné Alexandre de RiQUER: un lieu d’accueil pour les artistes, tels Gaudi, Casals.

  Respectons l’Art et les Artistes: ils sont le sel de notre vie!

 3. L’estudi d’Alexandre de Riquer, amb una intervenció de Puig i Cadafalch, en perill de demolició | Diari d’un llibre vell Says:

  […] on el polifacètic artista Alexandre de Riquer i Ynglada va tenir el seu estudi està en seriós perill d’enderroc.Llegint això, he recordat la descripció que se’n fa al llibre “Martí de Riquer. Viure la […]

 4. Plataforma SOS Sitges Says:

  Des de la Plataforma SOS Sitges us donem tot el nostre suport en aquesta reivindicació.
  Els governs actuals, ajuntaments, diputació, generalitat…..no tenen cap respecte vers el patrimoni cultural i arquitectònic dels nostres pobles i ciutats.
  A Sitges ens trobem en un cas similar, tot i que la Casa Rocamora ja ha estat derruida, tot i estar catalogada i gaudir d’un nivell de protecció màxim dins del catàleg del Patrimoni Arquitectònic…..

  Hem de lluitar pel que és nostre i pel que estimem…. ell no estimen res més que les diners…

  Ànims i compteu amb nosaltres per al que necessiteu

 5. galderich Says:

  No pot ser que l’estudi d’un dels nostres més grans artistes de tots els temps amb totes les arts (les del llibre incloses i excel·lint) desaparegui a cop de piconadora.

  Si voleu fer alguna acció en concret, compteu amb nosaltres per anunciar-ho al nostre bloc i el que calgui.

 6. Criticartt Says:

  Galderich, estic totalment d’acord amb tu, i el meu bloc està a la disposició d’aquesta nova reivindicació patrimonial!!!
  Teresa, genial la teva proposta, però sobta una mica la teva resposta que des de la universitat es farà tot el possible per salvar aquest patrimoni…. Jo a títol personal ja fa uns mesos que vaig enviar un missatge a tots els professors del departament d’Història de l’Art de la UB per tal de demanar la seva opinió sobre la reforma dels museus de Sitges, i dels més de 50 missatges nomès he rebut dues respostes….. i la veritat és que com a deixeble de gran part d’aquests professors m’he sentit molt decepcionada!!!

 7. A.V Can Ricart Says:

  Des de l’associació veïnal de can Ricart http://salvemcanricart.blogspot.com/ Tot el nostre recolzament.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.