Fins aquí hem arribat. Bona sort!

Hola! Hem acabat el curs i ara preparem l’examen… o simplement comprovem el que hem après.

EXPRESSIÓ ESCRITA. S’acosta l’estiu i vols fer balanç del curs abans de pensar en les vacances. Escrius una carta a un amic teu catalanoparlant que fa temps que no veus i li comentes com ha anat l’any.
Has de fer referència als punts següents:
a) Comunica-li la teva situació actual i els canvis que hi ha hagut a la teva vida des de l’última vegada que us vau veure.
b) Fes una valoració d’alguns aspectes d’aquesta situació (entre ells, el teu procés d’aprenentatge del català).
c) Parla-li dels teus projectes per a aquest estiu.
d) Convida’l a passar uns dies a casa teva i proposa-li d’anar a visitar junts algun lloc que t’agrada molt durant la seva estada.

(120-150 paraules. A partir d’aquest model per a estudiants estrangers.)

Aquí teniu un altre model d’examen oficial. Si feu els exercicis i voleu saber com ha anat la prova, envieu-me’ls.

Publicat dins de General | Envia un comentari

Com ha canviat el món! O no. Toquem fusta!

Abans tot era diferent. O potser no. Aquesta setmana parlem de canvis…


Feu una descripció d’aspectes concrets de la vida a la generació dels vostres pares i contrasteu-los amb la situació actual per argumentar si els canvis han estat molt grans o no tant. Us podeu centrar en aspectes relacionats amb la situació dels joves, de les dones, de l’habitatge, de la feina… o amb alguna altra qüestió que us interessi. El text ha de ser ric en detalls i ben cohesionat (amb els connectors necessaris).

El text pot ser escrit o oral. Si és escrit, ha de tenir el format d’una entrada en un blog o article d’opinió (unes 150 paraules). El podeu enviar com a comentari a aquesta entrada. Si és oral, ha de ser una intervenció d’un/a oient en un programa de ràdio sobre el tema. Envieu-me’l per correu electrònic i el publicaré també aquí. En tots dos casos, és útil basar-se en els continguts de les unitats 1 i 2 del nivell Elemental 3 del Parla.cat.

Sabeu de qui és la primera imatge? La segona imatge és del programa El retrovisor, de TV3. La tercera és de http://silviacantos.blogspot.com.es/2014/10/ressenya-la-propiedad.html

 

Publicat dins de General | 5s comentaris

Com va el món? Cal que vagi millor!

 

foto

TASCA 1. A la propera classe fareu una exposició oral durant 2 o 3 minuts donant la vostra opinió sobre el medi ambient ara i d’aquí a vint anys (2035).

Aquestes preguntes us poden ajudar a reflexionar sobre el tema:

 • Creieu que les petites accions, com tancar l’aixeta, no utilitzar l’aire condicionat o apagar els llums quan no estem a la habitació, són realment útils per conservar el medi ambient?
 • Penseu que els governs són responsables de la contaminació, o bé hi tenim també alguna responsabilitat els ciutadans?
 • Quines polítiques creieu que haurien de dur a terme els governs?
 • Creieu que hauria de ser obligatori a les cases l’ús d’energia solar per obtenir electricitat?
 • Creieu que el reciclatge de paper ajuda a aturar la desforestació?
 • Sou optimistes o pessimistes quan penseu en el medi ambient en el futur?

TASCA 2. Expresseu les vostres previsions sobre la situació futura en UN dels àmbits següents i què caldria fer perquè les coses vagin bé o millor que ara. (Article d’opinió de 120-140 paraules).

EL MÓN

 • Seguirà existint el model de família tradicional?
 • Com serà la política?
 • I el respecte i la tolerància cap a d’altres cultures o religions?
 • Com seran les relacions humanes virtuals?
 • I la comunicació?
 • Hi haurà guerres i fam?
 • Quina serà l’energia que mourà els cotxes?

CIÈNCIA I MEDICINA

 • Podrem triar com volem els fills?
 • Serem joves eternament?
 • Hi haurà vacunes per a totes les malalties?
 • Es podrà curar l’Alzheimer?
 • Les operacions quirúrgiques es podran fer per Internet?
 • Quina serà l’esperança de vida?

TECNOLOGIA

 • Com seran els llibres d’aquí a cinquanta 50 anys?
 • Treballarem des de casa?
 • Podrem fer exàmens des de casa?
 • Estarem vigilats a tot arreu?
 • Podrem viatjar per teletransportació?
 • Podrem viatjar al futur o al passat?
Publicat dins de General | 5s comentaris

Què ha passat? Com va anar?

Aquesta setmana aprenem a parlar del trànsit i comentem fets que ens han passat, relacionats amb el trànsit o amb altres experiències. Per consolidar els aprenentatges de les unitats 6 i 7 de l’Elemental 1…

Prepareu una petita NOTÍCIA ORAL per als companys de CLASSE sobre aquestes imatges, en les quals podem veure la mateixa situació de prop i de lluny. Què deu haver passat?

Les imatges són d’una notícia real. Molt important: si coneixeu aquesta notícia, no consulteu informació. Intenteu imaginar o recordar què ha passat. Si no podeu venir a classe, envieu-la com un àudio per correu electrònic.

A classe decidirem quina és la notícia més creïble i la compararem amb l’autèntica.

Publicat dins de General | 2s comentaris

A la universitat, a la feina…

Resultat d'imatges de universitat trobada despatx

A la unitat 5 de l’Elemental 2 aprenem a comunicar-nos en situacions professionals (acadèmiques). Per aquest motiu la tasca final és un comentari a aquesta entrada del blog en forma de missatge [correu electrònic] que adreceu a una persona de referència a la universitat (tutor, cap de departament, companya de grup d’investigació, administratiu…), en el qual

 • us disculpeu per alguna qüestió,
 • li transmeteu informació d’un grup o d’una altra persona,
 • li demaneu un favor i
 • li demaneu permís per a alguna cosa.

Cal que escrigueu aquest comentari com a màxim dimarts, 2 de maig, a les 10 h del matí. Intenteu utilitzar les estructures que heu treballat a la unitat!

Estructura i exemples de cartes i correus electrònics formals

Exercicis autocorrectius sobre el tractament dels destinataris dels nostres missatges. I una presentació global aquí.

Publicat dins de General | 4s comentaris

Reformes al pis

He estat pensat en el pis que vam visitar i crec que hi podríem fer algunes reformes. Per començar, el color groc de les façanes de la sala no m’agrada gens. Estaria bé que en triéssim un entre tots, com un beix o un blau clar. També em vaig adonar de com són d’antics  els mobles; per això, canviar-los donaria al pis un aire molt més modern. A més a més,  podríem aprofitar per comprar unes cortines per a la finestra de la sala, ja que el pis és molt lluminós. Per últim, us proposo canviar les rajoles del terra per parquet. Aquesta última reforma suposaria molts més diners, així que si ho preferiu, ho podem deixar com està.
***
Com que hem decidit compartir pis tots junts és hora de posar-nos mans a l’obra per aconseguir un bon pis. L’última vegada que vam estar junts vam trobar un pis molt gran i lluminós. Per mi té una bona ubicació perquè és a Gràcia i molt a prop dels ferrocarrils per poder venir a treballar a la universitat. Però és un pis vell que no està reformat, de manera que cal trucar a un paleta per fer-hi diverses reformes.
Primer de tot cal canviar la instal·lació elèctrica perquè no funciona, està espatllada. Necessitem que la revisin urgentment per poder anar-nos-hi a viure. S’ha de pintar el sostre i les parets de la sala perquè el color groc que tenen no m’agrada gens. Prefereixo en blanc, que és la pintura més barata i més senzilla, perquè no puc gastar gaires diners, m’han abaixat el sou. A més cal dir al paleta que canviï els endolls de la sala.
Després de les reformes haurem de quedar per netejar tota la casa. Uns quants poden fregar la cuina i col·locar tots els estris de cuina als armaris, i altres netejar el bany. I quan acabem, entre tots podem netejar la sala, penjar els quadres i col·locar una cortina a la finestra perquè hi ha molta llum. Portaré la que tenia al antic meu pis, que vaig comprar quan vaig començar a viure allà.
Nois! hi ha moltes reformes fer.  Així que no vull que ho deixeu per a l’últim moment. Algú de vosaltres coneix un paleta que no sigui molt car i que faci les reformes ràpid?
***

Tinc molta il·lusió per reformar el nostre nou pis i anar-hi a viure com més aviat millor! Estic d’acord amb la Marta i l’Almudena que necessitem canviar el color de les parets de la sala, i jo triaria pintar-les blanques. M’agradaria augmentar la sensació de molta llum.

En canvi, és veritat que necessitem que el tècnic repari la instal·lació elèctrica. No tinc ni idea quant costarà, però això hauria de ser la nostra principal prioritat. Una altra cosa és el lavabo…quan el vam visitar, era una mica brut i crec que hem de netejar-lo i fregar-lo abans que hi anem a viure. Ens trobem allà el dijous a les 11h? Espero que no hi hagi cap problema.

També, aquest dia passaré l’aspiradora a tot el pis. Potser cal que l’Almudena i la Marta col·loquin els mobles al seu lloc. Desitjo que aviat acabem les obres!

***

Sí, tampoc m’agrada el color de les parets, i podríem pintar-les blanques, però potser amb una mica més de color? Potser amb una ratlla en groc o roig? I el terra no em sembla gaire maco. Si us sembla bé, potser el podem canviar també, si per a vosaltres no és massa car.
Amb el servei tècnic estic d’acord. No crec que sigui gaire car, però tampoc conec cap paleta barat. També em va bé quedar el dijous a les 11 h per netejar el pis. Què en penseu?

***

A mi em sembla prou bé el pis que hem trobat i també penso com tothom: hauríem de canviar el color de les façanes urgentment, jo voto pel color beix que diu la Marta, així aprofitaríem la seva claror. En canvi, a mi em semblen molt boniques les rajoles del pis, però si tothom està d’acord a canviar-les pel parquet hauríem de fer els càlculs perquè crec que serà una despesa important. El que sí que trobo prioritari és la reparació de la instal·lació elèctrica. Jo tinc un amic que treballa a una empresa constructora, em posaré en contacte amb ell per demanar preus per les dues reformes i ja decidim entre tots. Jo em proposo com a voluntari per fregar la cuina aquest dijous.

 ***

Quines ganes de viure tots junts! M’encanta que el pis sigui a Gràcia i que tingui tanta llum. A més, és molt gran i, encara que sigui una mica car, entre tots no sortirà gens malament de preu! El problema és que és molt vell i hi haurem de fer moltíssimes reformes. Em sembla genial tot el que heu dit de les parets, el bany i la instal·lació elèctrica. El color blanc quedarà genial, però jo també hi posaria algun detall, com ha dit el Henrik. Per cert! El meu oncle és paleta i m’ha dit que ens podria fer un bon preu per canviar les rajoles del terra! A més, conec moltes botigues de mobles de segona mà en molt bon estat que podríem visitar; així podríem fer servir els diners per reformar el pis i no en mobles. Què us sembla? I pel que fa a quedar el dijous, hi podria anar a les 12:30, ja que tinc classe al matí, però tindria tota la resta del dia per deixar la casa impol·luta!

CONCLUSIÓ: UN PIS PERFECTE!

Publicat dins de General | Envia un comentari

El pis on jo vull viure. Aquest és el meu pis.

Algunes persones del grup heu decidit compartir pis! Heu anat a veure aquest (minut 4:45-5:55) i heu decidit que us agrada. Us ha convençut, però creieu que li cal alguna reforma (o unes quantes millores!) i alguns objectes bàsics. Després de pensar-hi una mica, escriviu un correu a tots els membres del curs concretant les reformes, els canvis que voleu fer i els objectes que voleu comprar tan exactament com pugueu. Aquesta activitat està relacionada amb la unitat 3 del curs Elemental 1 i la unitat 2 de l’Elemental 2.

Per fer l’exercici només heu de mirar un minut del vídeo, però tindreu una idea més completa del pis si en mireu una estona més llarga (per exemple, els minuts 10’55”-13’00”). Heu observat que els personatges parlen en pessetes, la moneda que va desaparèixer l’1 de gener de l’any 2002? Plats bruts és una sèrie vella, però que va tenir molt èxit a Catalunya. Si en voleu saber més, llegiu l’article de la Viquipèdia.

Ioc.xtec.cat

Un cop ben instal·lats, voleu deixar el vostre pis a una amiga o amic durant un cap de setmana. Li escriviu en primer lloc UNA NOTA que pengeu aquí. Us ha passat mai que heu anat a casa d’algú i no trobeu res o no sabeu com funciona una cosa molt bàsica? Per circumstàncies de la vida, aquesta persona arribarà quan vosaltres no hi sereu, així que necessita les vostres instruccions per sobreviure (on són les coses, com s’engeguen…; l’electricitat, la cuina, fer cafè, internet, com rentar i eixugar roba, problemes amb l’ascensor…). Podeu ser tan realistes o creatius com vulgueu. L’important és escriure aquí instruccions ben completes i detallades! L’activitat està relacionada amb la unitat 3 del nivell Elemental 3.

Torneu a casa i, per desgràcia, el vostre amic o amiga no ha parat prou atenció: algun aparell no funciona o alguna cosa no va bé. Envieu un missatge de veu per correu electrònic adreçat al servei tècnic que us ha de solucionar el problema. (Envieu-me’l a mi, però, que sóc tècnica en moltes coses!). Si és possible, penseu en alguna situació real en què us heu trobat, encara que no es tracti exactament d’electrodomèstics. Es tracta de deixar un missatge descrivint un problema i demanant un servei. Aquesta activitat té relació amb la unitat 6 de l’Elemental 2.

Publicat dins de General | Envia un comentari

Què fem aquest cap de setmana?

PROPOSTES

El pla que proposo per a aquests dies d’abril és fer una excursió pel districte d’Horta-Guinardó a través de la ruta del Laberint. Mitjançant aquesta sortida podrem visitar els llocs mes emblemàtics d’aquest districte, que és el tercer més extens de la ciutat. Per això, la ruta que s’ofereix comença pel Recinte Modernista de Sant Pau, segueix pel Laberint d’Horta, per la Vall d’Hebron i acaba per l’antiga Vila d’Horta. Crec que seria un bona oportunitat per allunyar-nos del soroll constant de la ciutat, conèixer-nos una mica més i gaudir del temps primaveral en un dels jardins conservats mes antics.
 
A més, com que la ruta guiada es en català, es una bona oportunitat per practicar i parlar català entre nosaltres fora de les classes. Ja que la activitat es realitza els divendres i dissabtes, he pensat que podríem triar el dia 21 divendres a les 10:00h, i establir com a lloc de trobada l’entrada del parc. 
RESPOSTES
Hola, Marta,
Em sap greu, però no podré fer l’excursió de la ruta del Laberint del districte d’Horta-Guinardó. Primer, perquè el divendres treballo i no sortiré fins a les 18 h. A més, em trobo molt malament, tinc mal d’estómac i porto tot el dia vomitant. Crec que se’m va posar alguna cosa malament la nit passada
Una salutació,

Hola, Marta,

La idea em sembla molt bé i interessant. M’encanten els laberints i mai he sentit res sobre aquest jardí. A més a més, tens tota la raó que seria una bona oportunitat per practicar una mica de català en el temps lliure.

Salutacions,

Proposo que anem al cinema per veure la pel·lícula catalana més esperada aquest any – Incerta Glòria. La història, que és una obra de l’escriptor Joan Sales, té lloc durant la guerra civil espanyola i va ser la primera novel·la catalana per descriure la guerra civil des del bàndol republicà derrotat. El 23 de abril és el dia de Sant Jordi, i per això seria bo fer alguna cosa relacionada amb la literatura.
 
Podríem veure-la al Cine Verdi a Gràcia (Barcelona), un cinema que m’agrada perquè és dins d’un barri bonic, amb molts bars i restaurants propers. A més, a mi em sembla bé perquè en aquest cinema hi haurà subtítols en anglès, de manera que podem millorar el nostre català i també seguir la història fàcilment.
 
Prefereixo anar-hi el dissabte a la nit, i si podem a les 21h30 potser podríem prendre una copa abans, o fins i tot sopar junts. Jo conec un bon restaurant italià proper… què en penseu?  
RESPOSTES
Hola Catherine
 M’agrada molt la teva proposta, és fantàstica! Fa temps que no vaig al cinema i penso que seria bona ocasió per anar-hi junts. A més diuen que aquesta pel·lícula és molt bona. També em sembla molt bona idea anar a sopar junts, perquè podrem conèixer-nos millor, ja que a classe és molt difícil perquè tenim molt poc temps per parlar sobre les nostres vides.  Però prefereixo anar a sopar a un japonès…. què en penseu? 
Proposo per aquests dies fer una activitat d’enoturisme per l’Alt Empordà. Més específicament al celler Mas Perafita. És una petita masia situada en l’incomparable marc de Cap de Creus, entre la mar d’Amunt i la mar d’Avall. El Mas Perafita acull l’exclusiu celler Martín Faixó, on s’elaboren de forma artesanal uns vins que recullen la saviesa de segles de tradició familiar. Per això, podrem gaudir de les rutes que s’organitzen per les vinyes on ens expliquen l’elaboració dels vins i podrem gaudir d’un tast dels vins.
 
A més, des d’allà podem fer una excursió a Cadaqués, un poble pesquer molt bonic amb unes cales impressionants. I fins i tot, si l’aigua no està molt freda podem banyar-nos al mar. També podem visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes, un monestir benedictí construït al vessant nord de la muntanya de Verdera. A més de gaudir de les vistes increïbles, podem contractar una ruta guiada en català i així practicar català d’una manera diferent.
He pensat que podem llogar 1 o 2 cotxes depenent de quants siguem i sortir el divendres a la tarda cap a les 18 h per arribar a l’hora de sopar.

Benvolguda Almudena,

El teu pla em sembla molt interessant, però lamentablement no puc
anar a l’Alt Empordà amb vosaltres. Aquesta setmana em visitarà una amiga meva tot
el cap de setmana i, a més a més, tinc dos examens la setmana que ve,
així que he d’estudiar molt. Però, de tota manera, espero que us
divertiu molt i la setmana que ve heu de contar-me com ha anat. 🙂

Salutacions,

 ***

Penso que podríem organitzar una sortida a Girona, tinc molta il·lusió de conèixer-la perquè he llegit que hi han enregistrat molts episodis de la sèrie “Joc de trons”; inclús la catedral de Girona va ser l’església de “High septon” i la que Cercei va cremar (us deixo un mapa dels llocs que van tancar per filmar episodis de la sisena temporada). A més és una ciutat petita i s’hi pot caminar sense problemes. També crec que un dia és suficient per veure-ho tot, un altre avantatge és que anar-hi és molt fàcil i barat ja que podem agafar un rodalies a Sants i el preu per viatge és d’aproximadament vint euros.

Girona és una de les ciutats amb construccions antigues ben conservades inclús conserva les muralles que es van fer temps abans i queda molta història perquè conserva totes les civilizacions que hi van viure: jueus, carolingis, íbers, romans i àrabs, ja que l’arquitectura va adoptar aquests estils.

Podria ser aquest dissabte o diumenge, però hem de sortir al mati per aprofitar el dia, qué hi dieu?

Publicat dins de General | Envia un comentari

Quedem? Què fem? És Sant Jordi!

LA LLEGENDA de SANT JORDI, alternativa o tradicional.

 

Diu la llegenda de Sant Jordi que fa molt i molt de temps hi havia un drac monstruós, amb les urpes llargues i l’alè de foc. Aquest drac feia fugir el poble, matava la gent amb el seu alè i s’empassava les persones vives .

Els ciutadans, sense cap solució, varen decidir donar-li dues ovelles cada dia per calmar la seva fam. Quan s’acabaren els bens, li donaren vaques, bous i tots els animals que tenien, fins que es quedaren sense.

El rei convocà una reunió, en la qual van decidir que farien un sorteig i li donarien al drac una persona cada dia, perquè se la mengés.

Un dia, per mala sort, li va tocar a la filla del rei i ell tot plorós va dir:

– Perdoneu la meva filla i, a canvi, us donaré tot el meu or, el meu argent i la meitat del meu regne, però us ho demano per favor, deixeu la meva filla.

El poble li va negar, i el rei va demanar vuit dies per a plorar la seva filla. Arribat el dia el rei la va vestir i la va deixar davant de la cova, a prop del drac.

Però de sobte, quan el drac ja obria la seva gran boca per menjar-se d’una queixalada la princesa, va aparèixer, cavalcant sobre un cavall blanc i amb la seva llança i el seu escut daurat el cavaller Sant Jordi, per salvar la princesa de les urpes d’aquell enorme drac.

Aquell cavaller va alçar la seva llarga llança i d’un cop, el drac va caure a terra desplomat, amb la llança clavada al bell mig del cor.

De cop, de la sang del drac que li regalimava cos avall en va sortir un roser, amb unes roses que brillaven amb l’esplendor del sol, i de sobte, el cavaller Sant Jordi en va collir una, la més bonica de totes, va anar a la princesa i la hi va donar en senyal d’amor.

El rei li va demanar que es casés amb la seva filla i que li donaria tot el seu or i la meitat del regne. Però el cavaller va marxar sobre el seu cavall blanc sense dir res.

Des d’aquell dia la gent del poble va viure tranquil·la.

Per això el dia de Sant Jordi els homes regalen una flor a la persona que més estimen. Les dones, diu la tradició, han de regalar un llibre.

Comprem un llibre? Aquí (SantJordi 2017) en teniu uns quants per triar. Aquests són els que trieu vosaltres.

Al Servei de Llengües en pots agafar i regalar.

 

 

 

 

O una rosa?

O anem al cine?

LA MEVA HISTÒRIA DE SANT JORDI

Publicat dins de General | Envia un comentari

Després de Pasqua… On has estat aquests dies?

Hola! Aquestes vacances havia de treballar, per això m’he quedat a Barcelona, però m’ho he passat molt bé amb amics, a les platges del Maresme, a la costa nord de Barcelona. 

Molts records,

Catherine

****************

L’Ampolla (Tarragona), abril de 2017

Estimada família,

Aquesta setmana santa no he pogut anar a Huelva a veure-us, però no m’he oblidat de vosaltres. Aquests dies de vacances estic amb uns amics al delta de l’Ebre, un paradís fantàstic! M’ho estic passant molt bé!

Quan vam arribar el divendres al matí i vam donar una volta amb vaixell per la desembocadura de l’Ebre no ens pensàvem que ens agradaria tant i tant. La confluència de masses d’aigua salada i d’aigua dolça dóna lloc a una barreja de colors blaus increïble.

També hem fet una ruta en bici entre camps d’arrossars on hem vist una gran varietat d’aus. Això sí, els canals que reguen aquests arrossars estaven tancats, per això els camps estaven secs. Es veu que els obren d’aquí a 2 setmanes.

Però no és l’únic! Quina gastronomia! Ahir vam menjar un arròs per llepar-s’hi els dits! I vaig tastar per primera vegada les anques de granotes, s’assemblen a les aletes de pollastre!

Ahir vam aprofitar el camí de tornada a Barcelona per fer una parada en una cala molt bonica i tranquil·la: cala de la Móra, però em vaig quedar adormida sota el sol i m’he cremat tota l’esquena. A part d’això, tot bé!

Una abraçada ben forta,

Almudena

 ***************

Hola!

Com va tot? Espero que estiguis bé. Vam passar les nostres vacances a
Cadaqués i Girona, com t’havia dit. El temps era fenomenal,
brillava el sol tot el dia i no hi havia pluja.

Al principi, vam anar a Cadaqués i vam disfrutar de la platja i d’aquesta ciutat tan
maca. També vam visitar la casa de Salvador Dalí, als afores de Port
Lligat. Hi vam passar la nit i el dia següent vam passar per Girona i la vam
visitar. La muralla antiga és molt impressionant i en general el
nucli antic está força ben conservat. A la nit, vam tornar a Barcelona,
va ser una Pasqua molt relaxant i interessant. 🙂

Una abraçada,
Henrik


Estructures i vocabulari de la unitat 4 del nivell Elemental 3. Aquí teniu l’estructura bàsica d’una postal, un correu electrònic o una carta informal.

Ara hi falta la teva postal de vacances!

Publicat dins de General | Envia un comentari