Sant Jordi, dia de la rosa… i el llibre

Sant Jordi, 23 d’abril, és el dia del lllibre i dels enamorats a Catalunya. Amb aquest motiu s’organitzen moltes activitats relacionades amb la cultura. Estigueu atents als mitjans de comunicació!

Una de les obres de la literatura catalana del S. XX més universals, La Plaça del Diamant.

L’obra narra la història de la Natàlia durant uns 25 anys. La Natàlia, òrfena de pare i mare, treballa de dependenta en una pastisseria. En un ball de la Festa Major de Gràcia, coneix en Quimet  i al cap d’un any es casen. Aquesta relació capgira la vida de la protagonista, la qual de mica en mica perd la identitat  i es torna submisa. Des del capítol 1 deixa de ser la Natàlia i passa a ser la Colometa. La novel·la té lloc al barri de Gràcia de Barcelona durant un període de temps que va  de la II República a la postguerra. La  Natàlia és el personatge principal, que en primera persona ens narra  com es desenvolupa la seva vida. El Quimet i l’Antoni, primer i segon marit de la Natàlia, juntament amb els dos fills, el Toni i la Rita, són els protagonistes de l’obra.

Val la pena llegir-la. Ens mostra com era la vida a la Barcelona de l’època de la guerra civil  i com vivia la gent en aquell moment.

 

A més, com que és el dia del llibre i és costum regalar-ne a les persones que estimem, a classe intentarem recomanar-ne algun als nostres companys. Amb aquest objectiu us demano que escrigueu un comentari a aquesta entrada explicant els vostres gustos i preferències com a màxim dimarts, 23 d’abril a les 10 h del matí. Trobareu alguns comentaris com a exemple. Per conèixer-vos vosaltres mateixos com a lectors, us pot ajudar aquesta enquesta.

Després tocarà fer una recomanació! Tots els diaris, molts webs i publicacions presenten el cap de setmana de Sant Jordi les seves recomanacions personals. Jo en portaré almenys una llista a la classe de dijous 25. És molt bona idea si el mateix dijous o el mateix 23 podeu ja recomanar un llibre al company o companya que hagi presentat els seus gustos com a lector, també amb un comentari a aquesta entrada del blog. (Observeu que aquest dia els llibres tenen un 10% de descompte!).

Finalment, podeu participar en la tria del llibre imprescindible per a una biblioteca personal. La selecció prèvia l’han fet lectors de l’Ara, diari en català, i potser hi trobareu obres que no coneixeu!

Publicat dins de General | 5 comentaris

Què celebreu? Hi anem?

En aquesta unitat parlem de viatges, les nostres preferències i com els planifiquem. Amb aquest objectiu necessitem vocabulari sobre llocs i paisatges, expressar les nostres opinions, decidir què ens emportaríem i poder parlar del temps que farà.

Resultat d'imatges de parcs naturals catalunya

Resultat d'imatges de parc natural catalunya presentació

Aquest és el nostre dossier de classe: Elem 8. Hi anem?

Aquí teniu el suport gramatical per fer servir emportar-se i endur-se amb pronoms.

Si us agrada el tema, busqueu a youtube petits fragments del programa El paisatge favorit de Catalunya. Les presentacions són riques i detallades, però comprensibles i també interessants.

I aquí teniu un petit dossier per llegir sobre viatges. Hi ha un fragment d’A peu per la Terra Alta, de Josep Espinàs, “Els gossos”. Aquests dossiers s’han pensat per provocar la conversa entre aprenents d’un nivell mitjà i catalanoparlants, amics o voluntaris, amb els quals conversen.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Què fas a la universitat? Tinc molta feina!

Treball o feina?

Com és la vida a la universitat? Avui parlem de la nostra vida a la universitat. Aprenem a distingir entre situacions informals i formals, a parlar d’accions d’altres persones (estil indirecte), a expressar les nostres opinions (semblar) i a demanar favors. Aquest és el nostre dossier de classe: Què fas a la universitat. Tinc molta feina

Aquí teniu les solucions dels exercicis.

Resultat d'imatges de universitat trobada despatx

Aquí teniu alguns aspectes de gramàtica i les notes de classe.

A la unitat 5 de l’Elemental 2 aprenem a comunicar-nos en situacions professionals (acadèmiques). Per aquest motiu la tasca final és un comentari a aquesta entrada del blog en forma de missatge [correu electrònic] que adreceu a una persona de referència a la universitat (tutor, cap de departament, companya de grup d’investigació, administratiu…), en el qual

 • us disculpeu per alguna qüestió,
 • li transmeteu informació d’un grup o d’una altra persona,
 • li demaneu un favor i
 • li demaneu permís per a alguna cosa.

 Intenteu utilitzar les estructures que heu treballat a la unitat!

Aquest missatge pot ser formal com els textos que hem vist a la unitat. Un correu electrònic o carta informal és una mica diferent. Aquí teniu l’estructura i fórmules més freqüents.

 

Publicat dins de General | 5 comentaris

Barris i ciutats

Aquesta setmana aprenem a parlar d’aspectes de la vida a les ciutats:

 • quins serveis hi trobem
 • com anem d’un lloc a un altre
 • la convivència entre veïns
 • el trànsit
 • històries i llegendes urbanes

Amb aquests objectius fem servir expressions de lloc, l’imperatiu, l’imperfet de subjuntiu.

Aquí tenim el dossier de classe (Elem 6 Barris i ciutats i el dossier de suport gramatical (Elem dossier gramàtica i vocabulari)_

Aquestes fotos són d’un fet real que va passar a Barcelona l’any 2017. Comenteu amb els companys de classe què deu haver passat.

A Cerdanyola, a Barcelona i a la majoria de ciutats i pobles hi ha ateneus o centres cívics. En aquest article  es reflexiona sobre el paper dels ateneus a la societat actual. Aquí teniu les solucions als exercicis plantejats.

Publicat dins de General | 3 comentaris

Et ve de gust?

T’agraden les magranes?

Recepta d’amanida amb magrana i vinagreta d’anxoves

Avui parlem de menjar, de gustos i preferències, de receptes de cuina, de locals…

Amb aquest objectiu necessitarem saber utilitzar les estructures de finalitat, el present d’indicatiu, el present de subjuntiu i l’imperatiu. També farem servir els pronoms febles, sols i en combinació, davant i darrere del verb. Aquí teniu una presentació completa d’aquests pronoms, segons la seva funció a la frase.

Aquest és el nostre dossier de classe: Elem 5 Et ve de gust

I aquí (Elem 5 Et ve de gust solucions) teniu les solucions dels exercicis (amb una proposta d’un exercici extra).

RECEPTES

Coulant de xocolata

Cassola xilena

Pastís de fruita

Albergínies a la parmesana

Porotos con mazamorra

https://vocaroo.com/i/s1WSBRHyRAru

Amanida d’albergínies

https://vocaroo.com/i/s0WCEgEGXaNc

Si us agrada la cuina internacional, mireu els vídeos de Karakia, programa de TV3 en què persones de tot el món que viuen a Catalunya preparen els plats que els agraden més. El programa presenta les persones, els seus orígens i la seva gastronomia. Val la pena!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Si vens a casa…

Aquesta setmana, les activitats del curs estan relacionades amb el lloc on vivim, les màquines, els aparells i les eines quotidianes. Aquest és el nostre dossier de classe:  Si vens a casa   I aquestes són les solucions dels exercicis:  Si vens a casa solucions

Ioc.xtec.cat

Us ha passat mai que heu anat a casa d’algú i no trobeu res o no sabeu com funciona una cosa molt bàsica?

Com a tasca final, escriviu en primer lloc UNA NOTA per a una amiga o amic a qui deixeu el vostre pis un cap de setmana. Per circumstàncies de la vida, aquesta persona arribarà quan vosaltres no hi sereu, així que necessita les vostres instruccions per sobreviure (on són les coses, com s’engeguen…; l’electricitat, la cuina, fer cafè, internet, com rentar i eixugar roba, problemes amb l’ascensor…). Podeu ser tan realistes o creatius com vulgueu. L’important és escriure instruccions ben completes i detallades (unes 100 paraules)! L’activitat està relacionada amb la unitat 3 del nivell Elemental 3.

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA

Torneu a casa i, per desgràcia, el vostre amic o amiga no ha parat prou atenció: algun aparell no funciona o alguna cosa no va bé. Envieu un missatge de veu per correu electrònic adreçat al servei tècnic que us ha de solucionar el problema. (Envieu-me’l a mi, però, que sóc tècnica en moltes coses!). Si és possible, penseu en alguna situació real en què us heu trobat, encara que no es tracti exactament d’electrodomèstics. Es tracta de deixar un missatge descrivint un problema i demanant un servei. Aquesta activitat té relació amb la unitat 6 de l’Elemental 2.

Quants problemes!

https://vocaroo.com/i/s1QWEQW4QYWS

Publicat dins de General | 7 comentaris

Llegeixes? Llegim?

Sant Jordi, 23 d’abril, és el dia del llibre i dels enamorats a Catalunya. Amb aquest motiu s’organitzaran moltes activitats relacionades amb la cultura, també a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Com que és el dia del llibre, és costum regalar-ne a les persones que estimem. A més, llegir va bé per ampliar el vocabulari i consolidar les estructures de la llengua. Per això, a classe intentarem recomanar-ne algun als nostres companys.

De moment, i tenint en compte que hi haurà les vacances de Setmana Santa, si us interessa podeu començar ja fent alguna lectura i enviant un comentari a aquesta entrada amb una valoració del llibre.

En el vostre comentari sobre el llibre, hauríeu d’escriure

 • Títol, autor, editorial
 • Tipus de llibre
 • Per què t’ha interessat a tu?
  • Si és una novel·la, per
   • l’argument
   • els personatges
   • l’època
   • el llenguatge?
 • Què resulta avorrit?
 • T’ha agradat el final?
 • A qui pot interessar?
 • Ens el recomanes? Per què?

Al Departament de Català del Servei de Llengües tenim alguns llibres que us podem deixar. A més, aquí teniu algunes referències. No us deixeu aclaparar per la quantitat i el possible desordre!

Finalment, podeu observar la tria del llibre imprescindible per a una biblioteca personal. La selecció prèvia l’han fet lectors de l’Ara, diari en català, i potser hi trobareu obres que no coneixeu!

I el dia 21 de març és el dia mundial de la poesia.

Resultat d'imatges de poema "brossa

Joan Brossa feia poemes visuals. Hi ha mil i un poetes en català: Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Salvador Espriu, Joan Vinyoli… Si t’agrada la poesia, escriu un comentari al blog dient les teves preferències i mirarem d’ajudar-te a trobar el millor llibre.

Publicat dins de General | 1 comentari

Busques pis? I som compatibles?

Aquesta setmana busquem un pis per compartir. Fem servir aquest dossier de classe: Busques pis. 

Busques pis. Solucions als exercicis

Per això aprenem a

 • Demanar informació sobre els costums dels altres
 • Parlar sobre les condicions de lloguer d’un pis
 • Descriure i comparar diferents habitatges
 • Descriure millores en un pis
 • Descriure i comparar objectes i aparells (Parla Elemental 2 unitat 2)
 • Sol·licitar un servei de manteniment de la llar (Parla Elemental 1 unitat 3)

I fem servir

 • El present de subjuntiu
 • Preposicions de lloc
 • El vocabulari de la casa
 • El condicional

Com a conclusió de la unitat, algunes persones del grup voleu compartir pis! Heu anat a veure aquest (minut 4:45-5:55) i heu decidit que us agrada. Us ha convençut, però creieu que li cal alguna reforma (o unes quantes millores!) i alguns objectes bàsics. Després de pensar-hi una mica, feu un comentari a aquesta entrada del blog concretant les reformes, els canvis que voleu fer i els objectes que voleu comprar tan exactament com pugueu. Aquesta activitat està relacionada amb la unitat 3 del curs Elemental 1.

Per fer l’exercici només heu de mirar un minut del vídeo, però tindreu una idea més completa del pis si en mireu una estona més llarga (per exemple, els minuts 10’55”-13’00”). Heu observat que els personatges parlen en pessetes, la moneda que va desaparèixer l’1 de gener de l’any 2002? Plats bruts és una sèrie vella, però que va tenir molt èxit a Catalunya. Si en voleu saber més, llegiu l’article de la Viquipèdia.

Publicat dins de General | 8 comentaris

Vens amb nosaltres?

En les activitats de temps lliure és quan tenim l’oportunitat de decidir què volem fer de veritat. Avui parlem d’entreteniments, espectacles i aficions. Acabem planificant el cap de setmana per a algú que ens visita. Ens pot ser útil la revista Time Out.

En la unitat d’aquesta setmana aprenem a

 • expressar de manera ben concreta els nostres gustos i preferències
 • proposar activitats
 • acceptar, rebutjar o mostrar indiferència davant una proposta
 • reservar entrades per telèfon o per Internet
 • donar indicacions per anar a llocs

Per a això farem servir

 • textos narratius
 • els pronoms de complement directe
 • combinacions de pronoms de CD i DI
 • els verbs anar, venir i anar-se’n
 • l’imperatiu

Aquest és el dossier de classe: Vens amb nosaltres?      Aquí teniu les solucions.

Publicat dins de General | 8 comentaris

I tu, qui ets? Experiències i canvis.

Avui comencem el nou curs. Amb el dossier de classe ens coneixerem una mica més: Elem U1 I tu, qui ets? Les nostres experiències

Resultat d'imatges de qui ets tu canvis i experiències

 • En aquesta unitat aprenem a
  • intercanviar informació personal
  • demanar i donar informació sobre fets de la vida dels companys
  • demanar i explicar els motius per estudiar llengües
  • expressar el nostre acord o desacord
  • descriure i comparar l’aspecte físic i el caràcter de les persones
  • explicar canvis personals
 • I farem servir
  • marcadors temporals de passat
  • verbs en passat: perfet i passat perifràstic
  • participis irregulars
  • adjectius per descriure qualitats físiques i de caràcter
  • estructures comparatives

Que vagi bé!

Publicat dins de General | 1 comentari