Com et trobes? Anar fent.

Somio que tinc mal de cap. No és un somni: quan em desperto, el mal de cap encara hi és. Un mal de cap intensament anul·lador: no em deixa dormir, però estar desperta és un malson. Són quarts de cinc de la matinada. M’aixeco com puc i vaig fent tentines fins a la cuina. Em prenc dues pastilles d’Hemicraneal, el medicament que em sol anar millor d’ençà que van retirar el Tonopan del mercat. Torno al llit. Quin turment. M’agafo el cap amb les mans en un intent fracassat de retenir el dolor, d’impedir que creixi. M’incorporo, m’alço. Arribo al lavabo i vomito. Les pastilles no han tingut temps de fer efecte, he tornat a la casella de sortida. No sé què fer. No puc pensar. M’assetja una idea fugaç: no deu ser tan greu morir-se quan el dolor t’està matant. M’estiro. És el mal de cap més insuportable que he tingut mai.

Ara mateix el mal de cap em devasta. No tinc forces ni per queixar-me. Em rebolco de dolor i, de sobte, em sento pronunciar una paraula que em neix de molt endins: “mama”. Només vaig dir “papa” i “mama” als meus pares fins als tres anys. Quan vaig començar a anar a l’escola, van preferir que els digués “pare” i “mare”, i així ho vaig fer. Però m’acaba de sortir un mama infantil, un mama ancestral.

D’aquí a unes hores hauré dormit, el paracetamol d’un gram haurà fet camí i ja no tindré la sensació d’haver-me quedat per a mi sola tot el mal de cap del món. Llavors trucaré a la meva mare –sempre em cal trucar a la meva mare, encara que em trobi bé– i li explicaré que la nena que vaig ser l’ha necessitat tant aquesta nit.                                                              

Eva Piquer (adaptat)

Ara que venen festes…

cuida’t més que mai!

Aquest és el nostre dossier de classe.

Publicat dins de General | Envia un comentari

El millor regal

En aquesta unitat parlem d’objectes, els objectes que ens agraden i els objectes útils. A classe parlarem de regals.Un bon regal és un viatge… La tasca per a aquesta setmana és per a un regal pràctic:

Voleu deixar el vostre pis a una amiga o amic durant un cap de setmana. Li escriviu en primer lloc UNA NOTA, en un comentari a aquesta entrada del blog. Per circumstàncies de la vida, aquesta persona arribarà quan vosaltres no hi sereu, així que necessita les vostres instruccions per sobreviure (on són les coses, com s’engeguen…; l’electricitat, la cuina, fer cafè, internet, com rentar i eixugar roba, problemes amb l’ascensor…). Podeu ser tan realistes o creatius com vulgueu. L’important és escriure instruccions ben completes i detallades! L’activitat està relacionada amb la unitat 3 del nivell Elemental 3.

Ioc.xtec.cat

Aquest és el dossier de suport per a la descripció d’objectes. Aquí teniu alguns regals típics.

Aquest és el dossier de classe. I aquestes són les notes de classe d’avui.

Publicat dins de General | 1 comentari

Viatgem. On vas? On voldries anar?

Resultat d'imatges de idees per viatges

A les unitats 1.2 i 1.5 del nivell Elemental del curs Parla.cat aprenem a

 • dir com anar d’un lloc a l’altre (distància, temps necessari, mitjans de transport)
 • descriure el tipus de viatge que ens agradaria fer
 • descriure llocs i valorar-los
 • entendre i seleccionar informació sobre viatges i llocs
 • donar consells per viatjar
 • reservar un viatge

Per això aquesta setmana preparem les vacances de Nadal. Són deu dies a la nostra disposició per fer unes bones vacances. Amb aquesta idea heu de fer un comentari a aquesta entrada del blog amb una bona proposta. Utilitzeu, si és possible, tots els recursos que apreneu al Parla.

 • On penseu que és bona idea anar?
 • Per què?
 • Com s’hi va?

Teniu fins a dimarts a les 9 h del matí per fer les vostres propostes, ben argumentades i amb tots els detalls importants. Moltes gràcies!

Aquest és el nostre dossier: Sessió 7 Viatgem

Publicat dins de General | 2s comentaris

Què ha passat? Com va anar?

Aquesta setmana aprenem a parlar del trànsit i comentem fets que ens han passat, relacionats amb el trànsit o amb altres experiències. Per consolidar els aprenentatges de la unitat 6 de l’Elemental 1…

Prepareu una petita NOTÍCIA per als companys de CLASSE sobre aquestes imatges, en les quals podem veure la mateixa situació de prop i de lluny. Què deu haver passat?

Les imatges són d’una notícia real. Molt important: si coneixeu aquesta notícia, no consulteu informació. Intenteu imaginar o recordar què ha passat. Si no podeu venir a classe, envieu-la com un àudio o un text escrit per correu electrònic.

A classe decidirem quina és la notícia més creïble i la compararem amb l’autèntica.

També parlarem de la relació entre el trànsit i el medi ambient. La unitat 1 de l’Elemental 2 presenta vocabulari sobre aquest tema. En general, què podem fer per lluitar contra el canvi climàtic? Què cal que fem?

Ho comentarem!

Aquí teniu una proposta.

aquest és el nostre dossier per avui.

Publicat dins de General | 3s comentaris

A la universitat, a la feina… Tinc molta feina!

Treball o feina?

Resultat d'imatges de universitat trobada despatx

A la unitat 5 de l’Elemental 2 aprenem a comunicar-nos en situacions professionals (acadèmiques). Per aquest motiu la tasca final és un comentari a aquesta entrada del blog en forma de missatge [correu electrònic] que adreceu a una persona de referència a la universitat (tutor, cap de departament, companya de grup d’investigació, administratiu…), en el qual

 • us disculpeu per alguna qüestió,
 • li transmeteu informació d’un grup o d’una altra persona,
 • li demaneu un favor i
 • li demaneu permís per a alguna cosa.

Cal que escrigueu aquest comentari com a màxim dimarts, a les 10 h del matí. Intenteu utilitzar les estructures que heu treballat a la unitat!

 

Publicat dins de General | 1 comentari

El pis on jo vull viure. Aquest és el meu pis.

A AQUEST PIS LI CAL UNA REFORMA

Aquesta setmana parlem de buscar pis. On viviu? Com és casa vostra? Potser no us agrada del tot…

Algunes persones del grup voleu compartir pis! Heu anat a veure aquest (minut 4:45-5:55) i heu decidit que us agrada. Us ha convençut, però creieu que li cal alguna reforma (o unes quantes millores!) i alguns objectes bàsics. Després de pensar-hi una mica, feu un comentari a aquesta entrada del blog concretant les reformes, els canvis que voleu fer i els objectes que voleu comprar tan exactament com pugueu. Aquesta activitat està relacionada amb la unitat 3 del curs Elemental 1.

Per fer l’exercici només heu de mirar un minut del vídeo, però tindreu una idea més completa del pis si en mireu una estona més llarga (per exemple, els minuts 10’55”-13’00”). Heu observat que els personatges parlen en pessetes, la moneda que va desaparèixer l’1 de gener de l’any 2002? Plats bruts és una sèrie vella, però que va tenir molt èxit a Catalunya. Si en voleu saber més, llegiu l’article de la Viquipèdia.

Ja esteu instal·lats, però algun aparell no funciona o alguna cosa no va bé. Envieu un missatge de veu per correu electrònic adreçat al servei tècnic que us ha de solucionar el problema. (Envieu-me’l a mi, però, que sóc tècnica en moltes coses!). Si és possible, penseu en alguna situació real en què us heu trobat, encara que no es tracti exactament d’electrodomèstics. Es tracta de deixar un missatge descrivint un problema i demanant un servei. Aquesta activitat té relació amb la unitat 6 de l’Elemental 2.

A classe buscarem la millor casa per a nosaltres! Ho farem amb aquest dossier: A aquest pis li cal una reforma

Publicat dins de General | 2s comentaris

Vens amb nosaltres? Com quedem?

Després de la festa de Tots Sants, aquesta setmana ens preparem per fer una activitat conjunta. Què voleu fer? On voleu anar?

Aquí, aquí i aquí teniu algunes idees i propostes… en català.

Resultat d'imatges de activitats cap de setmana

Dimarts veniu si us plau a classe amb una proposta d’activitat per fer entre el 7 i l’11 de novembre. Primer la presentareu i després ens posarem d’acord per saber quina és la millor per a tot el grup. Si voleu, podeu fer una primera presentació com a comentari a aquesta entrada del blog.

A partir dels objectius de la unitat 1 de l’Elemental 1, i les unitats 5 i 7 de l’Elemental 3, en aquesta unitat aprenem a

 • demanar i donar informació sobre espectacles.
 • expressar gustos i preferències sobre activitats.
 • quedar amb algú per fer una activitat i organitzar-la.
 • convidar algú a una activitat.
 • excusar-nos quan no podem fer una activitat.

Aquí teniu el full de pràctica d’estructures gramaticals per a classe: Vens amb nosaltres?

Una de les causes per haver de rebutjar una activitat és l’ESTAT FÍSIC O DE SALUT. Podeu revisar el vocabulari i estructures bàsiques en aquest full. En concret, aquests no es troben gaire bé.

Publicat dins de General | 1 comentari

Festes i viatges. Què t’emportaries?

Falta poc per al dia 1 de novembre.

Com se celebra aquest dia a Mèxic?

En aquest programa ho podem saber.

Aquest és el full de treball a classe.

I nosaltres, quines festes celebrem? A Catalunya se celebra la castanyada.

I en els comentaris de l’entrada coneixerem millor les vostres festes preferides.

– L’Ainoa ens presenta la festa de Sevilla.

Publicat dins de General | 3s comentaris

Introducció. I tu, qui ets?

BUSCA ALGÚ QUE…
1. Porta lents de contacte
2. És esquerrà /esquerrana
3. Practica la natació
4. Li agraden els animals
5. No el coneixes de res
6. Viu a la Vila Universitària
7. Estudia un doctorat
8. Porta sabates negres
9. Sap una mica de rus
10. Li agrada menjar cargols
11. És del mateix país que tu
12. Coneix els Estats Units d’Amèrica
13. Toca algun instrument musical
14. La seva parella és catalana
15. Agafa el tren cada dia
16. Ara està llegint una novel·la
17. S’estima més viure al camp.
18. Té els cabells arrissats.
     Aquí teniu les notes de classe: LES NOSTRES PRESENTACIONS
En la unitat 1.4 del Parla aprenem a
 • Intercanviar informació sobre el caràcter, la conducta personal i les relacions sentimentals
 • Intercanviar punts de vista i fer una valoració sobre un fet
 • Expressar sorpresa i perplexitat

En el nostre grup, la tasca final d’aquesta unitat serà:

 • Seleccionar una persona famosa (que esteu segurs que els vostres companys de curs i jo mateixa coneixem), però l’heu de presentar ANÒNIMAMENT. N’heu de fer una descripció física i psicològica, i heu de parlar sobre la seva biografia. L’heu d’escriure com un comentari a aquesta entrada del blog. A classe intentarem endevinar de qui es tracta. Utilitzeu el màxim d’estructures i vocabulari de la unitat 1.4 de l’Elemental Parla. Escriviu unes 80-100 paraules.

Ara hi teniu un exemple. Sabeu qui és?

Publicat dins de General | 4s comentaris