El blog de la cultura escrita

l'òrgan d'expressió de "Chartae", Grup de Recerca

oct. 25 2010

Experiencia contrastada y savia nueva

Posted in General by 1003302 |

El mismo día que se celebra la Jornada que anunciamos en la entrada anterior, la UAB acogerá dos manifestaciones académicas interesantes para los seguidores de la cultura escrita. A las 12.00 hs, en la Sala de Actos del Rectorado, y a propuesta de la Facultad de Filosofía y Letras, se celebrará el acto de investidura como doctor honoris causa del profesor Jean Vezin, uno de los máximos expertos en historia de la escritura y de la cultura medieval. El acto se podrá seguir en directo en la web de la Universitat Autònoma de Barcelona (www.uab.cat). Quien desee asistir en persona, debe confirmar su presencia en el teléfono que figura en la tarjeta de invitación que adjuntamos en archivo adjunto.

La experiencia contrastada en estudios de codicología, diplomática y paleografía, que tendrán ocasión de comprobar los que sigan la lección magistral del profesor J.Vezin (aunque sea sentados cómodamente en casa), convivirá ese día con la savia nueva que se desprende del programa propuesto en las Primeras Jornadas de Investigadores Predoctorales en Ciencias de la Antigüedad y de la Edad Media: cuestiones metodológicas y estado de la investigación (Sala de Actos de la Facultat de Filosofia y Letras, 27-29 octubre). La asistencia se prevé masiva (80 doctorandos procedentes de 24 universidades) y es una iniciativa del inquieto colectivo de becarios FPI de nuestro departamento, el Departamento de Ciencias de la Antigüedad y de la Edad Media, y reunirá jóvenes investigadores de las diferentes áreas de conocimiento que centran su estudio en la Antigüedad y la Edad Media; por esta razón, historiadores del mundo antiguo, medievalistas, filólogos, arqueólogos y paleógrafos discutirán y presentarán el resultado de sus trabajos durante estos tres días. El (apretado) programa de trabajo lo podéis conocer en el archivo facilitado por la Organización y en la dirección http://jornadasccaem.blogspot.com/

Para que luego digan que los estudios humanísticos no tienen futuro. Cuando menos, el relevo está asegurado…

Tarjeta de invitación

Programa de las Jornadas


No hi ha comentaris

oct. 13 2010

Per començar, una Jornada acadèmica: “Communicatio”

Posted in General by 1003302 |

Benvolgudes lectores, Benvolguts lectors,

Amb la presentació de la Jornada Communicatio encetem aquest nou bloc. La nostra intenció inicial era la d’haver-lo inaugurat ara fa uns mesos, però circumstàncies personals ens ho van impedir. Sortosament, un cop superats aquests obstacles, podem presentar-lo en societat.

El bloc pretén ésser l’òrgan d’expressió del Grup de Recerca ‘Chartae’, de tots els seus integrants i col·laboradors, i també de tots els que vulguin donar a conèixer als lectors, que esperem que siguin molts, tot tipus de manifestacions entorn de la cultura escrita. De periodicitat irregular, recollirem les activitats científiques, projectes, publicacions, etc que considerem que poden ésser d’interès per als lectors i que també  es corresponen amb les inquietuds dels nostres membres. Ni cap tema, ni ningú, no és exclòs del nostre espai. És per això que posem a disposició dels interessats un correu-e per contactar-nos i fer-nos arribar tot tipus de comentaris, suggeriments, etc: chartae@uab.cat. Més endavant, com s’esdevé amb els blocs més ‘seriosos’, també hi haurà la possibilitat que els comentaris relacionats amb els posts puguin ésser consultats en línia.

La llengua preferent del nostre bloc serà el català, la qual cosa no serà cap obstacle per tots els interessats en la cultura escrita, acostumats a llegir tot tipus d’escrits, alguns tècnics i de certa dificultat, en llengües diferents al català o al castellà.

Com dèiem, la Jornada ‘Communicatio’ inaugura el nostre bloc. La Universitat Autònoma de Barcelona va dedicar el curs acadèmic 2009-2010, que tot just ha acabat, a la Comunicació. Ha estat l’Any de la Comunicació i sota aquesta convocatòria s’han succeït cicles de cinema, conferències, congressos, exposicions, jornades i moltes altres activitats. La Jornada ‘Communicatio’ pretén sumar-se i, en certa mesura, cloure, els actes dedicats a l’Any de la Comunicació. Serà una jornada que es desenvoluparà els dies 27 i 28 d’octubre i comptarà amb la presència d’especialistes d’àrees de coneixement diverses que oferiran una visió interdisciplinar i transversal entorn del fenomen de la comunicació. Us convidem a llegir el programa i a assistir-hi.

Abans de tancar aquest primer post, voldria expressar el meu agraïment a tots els que han fet possible que el bloc sigui una realitat i també a tots els que han fet possible la celebració d’aquesta Jornada.

Grup de Recerca ‘Chartae’


No hi ha comentaris