Science is not fun

Opinions personals de membres del CEHIC i alumnes de postgrau

Mai 25 2010

Ciencia o espectáculo macabro?

Posted in Public Participation |

Aquest era el titular de la noticia que publicava un diari nacional fa menys d’un mes. La noticia exposava tota la polèmica que ha hi hagut a França, al voltant de la decisió de retornar uns caps maoris, al poble indigena Nova Zelandès. L’origen de la polèmica ve del 2007 a la ciutat de Ruán. El nou conservador del museu d’Història Natural, coneixedor de que la col·lecció contenia un cap maori, i que aquest poble feia anys que tenia la seva creuada particular, per al retorn d’aquestes restes, va posar la decisió de que fer amb elles en mans de l’ajuntament de la ciutat. La decisió resultant fou retornar les restes.    Jordi Mujal Colell

 

Això però, no va agradar a la comunitat de conservadors nacionals, ni als alts funcionaris responsables de Sanitat, Cultura i Investigació, que temien crear un precedent. Aquest faria perillar el gran nombre de restes humanes, que es conserven als museus francesos. Per tant, s’interposà un recurs que bloquejà el seu retorn fins fa pocs dies, i a la vegada avivà el debat sobre el debat sobre l’ètica d’exhibir, conservar o estudiar certes restes humanes en nom de la ciència.

La ciència evoluciona, però la societat també, el que cada dia esdevé un món més globalitzat, més multicultural, i més petit, no entendrà el que fa uns anys (i potser no tants) la ciència considerava de forma natural com a bé i propietat per a l’estudi.   

En aquest sentit, em cridà l’atenció una de les frases extretes d’aquesta noticia:

 

Los científicos se preguntan si hay que dejar que las creencias de cada comunidad y sus ritos fúnebres tengan primacía sobre la investigación y la conservación.

 

No conec molt bé, la comunitat científica que es pot sentir més al·ludida al respecte d’aquesta pregunta/afirmació, i per tant no sé de primera mà que en pensen. Però, des del meu punt de vista, crec que no podem confondre que la pràctica científica, no deixa de ser una altra pràctica cultural, i que per tant, hauria de posar els seus límits fins allà, on sigui respectuosa amb les demés.

El tema de la ciència i l’estudi de restes humanes és controvertit, i segurament hi hauran molts punts de vista segons les creences i conviccions de cadascú. Però, ens podem fer una altra pregunta arran d’aquesta polèmica: com actua la ciència davant de les peticions populars?

En aquest cas, sembla que sigui qui sigui que conservava aquestes restes en nom de la ciència, ha perdut. Finalment, l’assemblea nacional, ha decidit per majoria, retornar les restes maoris de tots els museus francesos (16 caps). 

Crec que aquest resolució, ens mostra clarament, com un públic de la ciència, ha estat capaç de desterrar certs objectes considerats com a científics, en el passat francès. Ens agradi o no, el que sembla que no haguessin fet els científics sols, ho han fet finalment, a través de la pressió social, ja sigui la del poble maori, i/o potser la del propi poble francès, que necessita oblidar un fosc passat colonial.

 

 

 

 


This entry was posted on Dimarts, 25 Maig, 2010 at 10:39 and is filed under Public Participation. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.