Balanç de visites a les institucions curs 2016-2017

Resum de les visites a les quals han assistit, convidats per las institucions i gràcies a la nostra mediació, usuaris i amics del CDE:

Publicat dins de Conferències, Debats, Visites | Envia un comentari

Balanç de publicacions curs 2016-2017

Notícies UE-Butlletí del CDE

 

Sumaris de revistes d’àmbit europeu

Quaderns de recerca (Bellaterra) (els millors treballs de fi de màster)

Quaderns de síntesi (treballs dels estudiants en pràctiques)

Publicacions externes

 • Para saber más: webs. — en: Vanguardia dossier n. 64 (abril-junio 2017) : Unión Europea, refundación o desintegración
 • Recopilación bibliográfica. — en: Cancela, C., Durà A. y A. Noferini (coord.), 2016, Europa, políticas públicas y gobernanza. Las ideas y las redes de un académico europeísta: en recuerdo de Francesc Morata, Andavira Editora, Santiago de Compostela.
Publicat dins de Màster Integració Europea UAB, Publicacions | Envia un comentari

Programa Argó al CDE

Aquest estiu per primer cop el Centre de Documentació Europea ha participat en les Estades del Programa Argó, de transició entre la secundària i la universitat, amb un projecte de temàtica europea.

Ens han acompanyat 5 estudiants  del 26 de juny al 12 de juliol (el 13 es va fer l’acte de cloenda al Rectorat), que han participat en un seguit d’activitats proposats pel nostre Centre i que tenien el doble propòsit de formar-informar sobre la UE, alhora que s’han donat a conèixer diversos camps de coneixement, de cara a rebre assessorament de cara a la seva tria d’estudis universitaris.  Aquestes són les activitats més rellevants en les quals han participat:

Xerrades al CDE

 • Relacions UE-Xina (Sra. Linyao Ye, estudiant del Màster d’Integració Europea).
 • Integració econòmica europea (Dr. Ferran Brunet, professor de la Facultat d’Economia i Empresa).
 • Mobilitat d’estudiants a la UE ( Sr. Francesco Camonita, doctorand).
 • Política comercial europea (Dr. Joan Pere Plaza Font, professor de l’ESCI-UPF).
 • Relacions UE-Rússia (Sr. Jordi-Jesús Muñoz, estudiant del Màster d’Integració Europea).
 • Dret de la UE (Dr. Josep M.  De Dios, professor de la Facultat de Dret).
 • Taller sobre periodisme (Sr. Albert Guasch, periodista).

Conferències externes

 • Relacions UE-USA (Dr. Joaquin Roy, Universitat de Miami). Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Dret.
 • Institucions europees (Sra. Laura Rahola i Sr. Sergi Barrera, funcionaris europeus). Lloc. Aula Europa.
 • L’aplicació del dret europeu als Estats Membres (Dra. Susana Beltrán, diputada del Parlament de Catalunya).  Lloc: Parlament de Catalunya.
 • El Encuentro entre Europa y Asia (Sr. Michael Yamashita, fotògraf). Lloc: Fundació RBA.

L’experiència ha sigut magnífica i els estudiants així ho han expressat en el vídeo resum que els hi va encarregar l’Institut de Ciències de l’Educació i que es va presentar en la sessió de cloenda al Rectorat.

Publicat dins de Escoles & Instituts | Envia un comentari

Tallers del Campus Ítaca al CDE

Aquest estiu el Centre de Documentació Europea ha tornat a col·laborar amb la Fundació Autònoma Solidària duent a terme 4 tallers pràctics del Campus Ítaca, dins d’un projecte presentat pel Dr. Andrea Noferini i en el que també ha participat el doctorand Francesco Camonita.

El tema de la pràctica ha sigut  l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya, que és el primer cas a Europa que serveix dues poblacions pertanyents a dos estats  diferents: França i Espanya.

Les principals preguntes a resoldre han sigut: • Quan neix la idea de crear un hospital transfronterer i per què? • Des de quina banda ha sorgit la proposta i per què? • Quins han estat els principals obstacles en la fase de realització? • Com s’ha pogut finançar el projecte? • Quins són els resultats d’aquests primers anys de funcionament, considerant que l’Hospital atén dues poblacions que parlen diferents idiomes i que presenten diferents cultures? • Què opinen les diferents poblacions involucrades? •  Com hauríeu solucionat el problema des del vostre punt de vista?.

La pràctica s’ha dut a terme ha sigut a continuació d’una explicació magistral, que s’ha celebrat en una altra aula. Al Centre els nois han cercat informació per donar resposta a les preguntes i també han donat visibilitat del que han après fent ús de les xarxes socials.

El Centre ha col·laborat en el disseny de la pràctica,  però també fent una breu xerrada sobre el paper dels punts d’informació de la UE i lliurant regals de record.

La valoració dels nois ha sigut molt bona i, segons han deixat constància a les xarxes socials, els hi ha semblat molt interessant, ja que han après sobre temes que desconeixien, i també ho han trobat entretingut, per la dinàmica que s’ha utilitzat per treballar els temes.

Els tallers s’han celebrat els dies 28-29 de juny i 10-11 de juliol, d’11:45 a 13:45 i de 15 a 17 h.

Publicat dins de Escoles & Instituts | Envia un comentari

Conferència sobre les relacions entre la UE i els EUA

El 4 de juliol, a les 12 h, la sala de graus de la Facultad de Dret acollirà la conferència “Les relacions entre la Unió Europea i els Estats Units”, que serà impartida pel Dr. Joaquim Roy, professor de la Universitat de Miami i catedràtic Jean Monnet ad personam. Aquest acte està organitzat per l’Institut d’Estudis Europeus i el Centre de Documentació Europea de la UAB.

Roy es va llicenciar en dret a la UB i va desenvolupar la seva carrera acadèmica posterior als Estats Units. Es va doctorar a la Universitat de Georgetown, va exercir la docència a la Universitat John Hopkins (Washington) i a la Universitat Emory (Atlanta) i és professor de la Universitat de Miami des de 1976, on pertany al Departament d’Estudis Internacionals i imparteix assignatures sobre política i història europees, així com sobre Amèrica Llatina. És, a més, director de l’University of Miami European Union Center i codirector del Miami-Florida European Union Center of Excellence. A més, atresora una càtedra Jean Monnet ad personam, reconeixement específic a un professor universitari que concedeix la Unió Europea en el marc de l’Acció Jean Monnet i que té com a objectiu “incrementar el coneixement sobre la integració europea promovent l’ensenyament, la recerca i el debat en assumptes europeus”.

Ha publicat més de dos-cents articles acadèmics per a revistes de referència i és autor, editor o coeditor de 38 llibres. Entre ells, es troben El pensamiento demócrata-cristiano (Madrid ICI), The Reconstrution of Central America: The Role of the European Community (North-South Center) o The Ibero-American Space / El Espacio Iberoamericano (Universitat de Miami). Ha publicat també articles a mitjans com El PaísCinco Días o Crónica Global. Entre altres distincions que li han estat atorgades, ha rebut la Encomanda de l’Ordre del Mèrit Civil.

Publicat dins de Conferències, Institut d'Estudis Europeus | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Taller “La UE als instituts” (UPF, 6 de juliol, 15h)

Taller per a docents d’educació secundària sobre la UE i les polítiques públiques europees.

El taller es proposa familiaritzar al professorat sobre el funcionament de la UE, com a principal generadora de polítiques publiques amb impacte sobre la vida de la ciutadania en general i de la joventut en particular.

A partir de les necessitats formatives dels centres de secundària, i mitjançant la presentació de polítiques concretes, el taller dotarà als docents d’eines útils per ampliar el coneixements sobre la UE i que els serviran per apropar les polítiques europees a l’alumnat.

Organitza
Càtedra Jean Monnet sobre Governança en la UE, que dirigeix el Dr. Javier Arregui

Responsable del taller
Dr. Andrea Noferini, professor de Ciència Política

Col·labora
Sra. Concepció Muñoz, documentalista del Centre de Documentació Europea (UAB)

Dijous, 6 de juliol de 2017 │15-19 h. │Aula 20.283
Universitat Pompeu Fabra – Campus de Ciutadella
(Ramon Trias Fargas, 25-27 Barcelona)

Taller gratuït
Registre i informació: andrea.noferini@upf.edu
Data límit d’inscripció: 30 de juny de 2017

Publicat dins de Escoles & Instituts, Tallers | Envia un comentari

“Transició a Tunísia: la fragilitat en la democratització”, nova activitat d’European Horizons-UAB Chapter

Després de la caiguda del règim de Ben Ali sis anys enrere, Tunísia encara lluita per consolidar una democràcia de vidre. Per convertir-se en focus d’estabilitat i progrés del Magrib, la Tunísia democràtica mira una UE amb prioritats en les migracions i la seguretat.

Va ser en la petita República de Tunísia on, a finals del 2010, un jove venedor va decidir calar-se foc com a mètode de protesta contra el govern. La mort del jove va iniciar una onada de protestes al seu país, amb reverberacions en tota la regió del Magrib i Orient Mitjà, conegudes com les Primaveres Àrabs. El resultat a Tunísia va ser la Revolució dels Gessamins (que es va emportar l’autoritari règim de Ben Ali) i una incipient democràcia que, sis anys després , encara no està consolidada.

La perniciosa herència de les Primaveres Àrabs, que va portar a la guerra civil o a la desestabilització d’alguns països, encara és matèria dels noticiaris.  No obstant això, Tunísia, el “cas éxit” de les Primaveres Àrabs, ha caigut en un cert silenci informatiu en comparació amb altres països. Malgrat l’arribada de la democràcia, l’economia tunisiana segueix estancada, l’atur es troba a nivells molt elevats i la bretxa social entre la costa i l’interior és enorme. No és estrany, doncs, que les llibertats hagin fet pujar nous moviments de protesta, dels quals poc sentim parlar.

En l’acte “Transició a Tunísia: Fragilitat en la democratització“, es volen abordar els reptes d’aquesta democràcia de vidre, així com el paper de la política exterior de la UE en el suport a aquesta democràcia i els interessos que mouen a aquesta organització a ajudar a Tunísia.

Convidats a la taula rodona:

 • Emmanuel Cohen-Hadria, responsable de Polítiques Euromediterrànies de l’IEMed i autor de “Transformation in Tunisia: The First Five Years” (2017)
 • Mònica Rius Piniés, professora de la Facultat de Filologia (secció Àrab) de la Universitat de Barcelona.
 • Moderador: Mario Macías, membre d’European Horizons-UAB Chapter.

L’acte obert al públic i  tindrà lloc el dijous, 8 de juny, a l’Auditori Merca Rodoreda de la Universitat Pompeu Fabra Campus de la Ciutadella (c/ Ramon Trias Fargas 25-27) a Barcelona.

L’organització de l’acte ha comptat amb la col·laboració de Francisco Javier Arregui Moreno, càtedra Jean Monet en Governança de la UE i el JHU-UPF Public Policy Center.

European Horizons – UAB Chapter és un think tank d’estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona que es dedica a fomentar el debat sobre la UE i a produir investigació sobre la mateixa. Vol aportar una veu estudiantil i mediterrània als debats actuals entorn les institucions europees. És també una de les delegacions europees del think tank European Horizons, fundat a la Yale University.

Per a qualsevol dubte contactar amb as.european.horizons@uab.cat o al tel.  652.982.749.

Publicat dins de European Horizons, Taules rodones | Etiquetat com a , | Envia un comentari