Els estudiants en pràctiques del Centre de Documentació Europea

Aquest curs ens han acompanyat sis estudiants en pràctiques de diversos programes i en períodes diferents. Els hem demanat que es presentin i que ens expliquin la seva motivació per escollir el Centre de Documentació Europea, així com les seves tasques:

Alan Rubí (Pràctiques del Grau en Dret, UAB)
Tot i que realitzar les pràctiques en un bufet seria el més habitual, donada la meva gran frustració acadèmica i les meves metes allunyades del món jurídic, vaig preferir provar alguna cosa diferent, per això vaig escollir el CDE, ja que va ser una alternativa a tots els llocs oferts. Finalment, la proximitat també va influir en la meva decisió.

Les feines que he realitzat fins ara són diverses.  No obstant, el major volum de feina que he efectuat en el Centre s’ha basat en la col·laboració en un projecte innovador, l’objectiu del qual és ajudar a un grup d’alumnes estrangers matriculats en un Màster d’Integració Europea. Vistes les dificultats de comprensió, el suport que ha subministrat el Centre ha estat crucial perquè els alumnes poguessin progressar adequadament i adquirir els coneixements necessaris per poder avançar en aquest segon quadrimestre.

postisabelIsabel Cirera (Pràctiques professional del Grau en Dret, UAB)
Vaig escollir realitzar les pràctiques al CDE perquè sempre m’ha interessat la Unió Europea, sobretot des que estudio Dret, ja que és una base per poder entendre com funciona el nostre sistema. D’altra banda, aquí tenim la oportunitat, que potser no tornarem a tenir, de participar en projectes importants a nivell europeu.

Participo en les següents tasques: comparativa de les reformes laborals a Europa per al projecte INCASI, edició d’un paper, entrar sumaris a la base de dades Dialnet i traducció al català del curs virtual sobre la UE.

katiaKatia Rodríguez (Pràctiques dins del Programa de Capacitación en Métodos de Investigación de la Secretaría de Educación Pública de México)
Elegí venir a la UAB ya que, por un lado, un profesor de la Universidad Nacional Autónoma de México me propuso la idea, y por otro lado, por el reconocimiento que tiene la universidad. Así, el Centro de Documentación Europea es el lugar donde he realizado diversas tareas con el fin de acercarme a la construcción de la Unión Europea como pilar de la realidad internacional.

A lo largo de mi estancia en Barcelona, y como parte del programa, he asistido a varias tertulias y conferencias que permiten ampliar mi conocimiento, no solamente de la Unión Europea, sino también de algunos países de América. Asimismo, en las tertulias llevadas a cabo en el CDE, he sido la encargada de la fotografía y de la redacción de las crónicas. De igual manera, he trabajado en el curso online sobre la Unión Europea y he formulado preguntas para los siguientes módulos.

Marc Cano (Pràctiques del Màster en Integració Europea, UAB)
Ja sabia que el CDE estava disponible per fer les pràctiques, així que vaig informar-me al propi Centre sobre les tasques que duien a terme i em van semblar interessants. També va influir que als professors a qui els hi vaig comentar la possibilitat de realitzar-les aquí em van animar. Tot això, i la disponibilitat per a coordinar estudis i pràctiques, és el que em va fer escollir el CDE.

Quant a les tasques, m’he ocupat de les cròniques de dues tertúlies, he redactat un paper que es publicarà en la col·lecció “Quaderns de síntesi” sobre el benestar animal en els transport a la UE i estic recopilant les reformes laborals a Finlàndia per al projecte INCASI. Properament participaré en el programa “El Pregoner” de Mataró Ràdio i en una Viquimarató sobre la Unió Europea.

susana-2Susana García (Pràctiques dins del Programa de Capacitación en Métodos de Investigación de la Secretaría de Educación Pública de México)
Mientras cursaba el último semestre de la Licenciatura en Relaciones Internacionales en la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), recibí la propuesta de realizar prácticas profesiones en el exterior. Tras atender una junta con mi director de tesis, ambos acordamos como mejor opción realizar la estancia en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), pues él había cursado la maestría en dichas instalaciones y su recomendación fue amplia. Inicié la estancia en el Centro de Documentación Europea y la experiencia que adquirí fue vasta y enriquecedora.

Dentro del CDE realicé actividades académicas y de investigación. Una de las principales tareas que efectué, junto con otro estudiante de prácticas, fue la impartición de un taller para alumnos matriculados en el Máster de Integració Europea. Este taller amplió mis conocimientos sobre la Unión Europea y me permitió aplicar los estudios que había realizado con anticipación en mi Universidad de origen. Además, asistí a tertulias, debates, congresos y a una entrevista para “Mataro Radio”. Uno de los objetivos por el cual realicé la estancia en la UAB era reforzar y ampliar los métodos de investigación y, sin duda, el objetivo se cumplió al elaborar uno de los capítulos de tesis durante el tiempo que estuve en el CDE.

Ye Linyao (Pràctiques del Máster en Integració Europea, UAB)
Antes de empezar este Máster en Integración Europea, me interesaban las instituciones de la Unión Europea, aunque me confundían, y no sabía para que servían. Para clarificar estas ideas escogí dicho Máster y para consolidar y profundizar en mis conocimientos, he decidido hacer las prácticas profesionales en el CDE.

Aparte de todas las tareas que realizamos conjuntamente, quiero enfatizar que tengo mucha suerte por poder realizar mis prácticas profesionales en el CDE, estando con mis compañeros tan amables y obteniendo más conocimientos. En cuanto a los trabajos específicos que realizo són: recopilación de legislación laboral sobre Reino Unido, difusión de los eventos del Centro y edición de la publicación Sumarios de Revistas de Ámbito Europeo. También tendré la oportunidad de visitar la sede del Parlamento Europeo en Bruselas, gracias a un viaje de grupo en el que participan personas vinculadas al CDE..

Publicat dins de Activitats CDE, Pràctiques | Envia un comentari

Viquimarató Unió Europea

170316-imatge-postEl Centre de Documentació Europea, Horitzó Europa i Union of European Federalists col·laborem en aquesta activitat que organitza l’Amical Wikimedia i que compta amb el suport de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.

Us proposem que vingueu a editar articles de la Viquipèdia relacionats amb la Unió Europea: història, política, economia…

Si ja sou viquipedistes habituals us podreu enganxar de seguida a la Viquimarató. Si no, hi haurà una sessió prèvia de formació al mateix taller.

Us esperem el
Dilluns 3 d’abril, de 18 a 20h
A l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona
(Psg de Gràcia, 90)

Inscripcios gratuïtes.
Envieu un correu a:
comunicacio@wikimedia.cat
Aviseu en cas de no disposar d’ordinador portàtil o tauleta

Trobareu més informació a:
Viquipèdia:Viquimarató Unió Europea
Esdeveniment facebook

Publicat dins de Activitats CDE, Esdeveniments, Viquimarató | Envia un comentari

Crònica de la tertúlia sobre federalisme a Europa

federalisme-tertuliaEl passat 15 de febrer va tenir lloc al CDE la tertúlia “A federal Europe…?”. Aquest acte va comptar amb la presència del Dr. Joan Botella, degà de la facultat de Ciència Política i Sociologia de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres.

Per explicar d’on venim i cap a on anem, el Dr. Botella va dividir la seva exposició en tres blocs.

En un primer moment va fer una introducció històrica, parlant dels orígens de la UE tals com la creació de la CECA, l’Euratom i el nostre precedent més directe, la CEE. En aquest punt, un argument molt important que va destacar va ésser la idea de què des de la creació dels primers antecedents de l’actual UE, fa aproximadament 70 anys, no ha hagut guerres internes a l’àrea geogràfica del centre d’Europa.

El Dr. Joan Botella també va parlar del canvi de parer que es va donar als inicis del mil·lenni amb l’arribada al poder de partits conservadors a molts dels països de la UE, el que va donar lloc a què dins del Consell es pensés més en el mercat interior que en la integració política.

En la segona part, platejava que en el context de crisi -situació que, segons el ponent, podria haver estat d’una altra manera si els Estats Membres s’haguessin ajudats uns als altres- seria positiu reobrir el debat que contempla la possibilitat d’un model federalista dins de la UE.

Creu que si progressa el federalisme no serà com a conseqüència dels seus corrents de pensament, sinó perquè la mateixa existència de la UE esdevé una solució per als grans problemes que es plantegen i que els estats per si sols no estan en condició de fer-ne front: euroescepticisme, canvis amb les relacions transatlàntics, el creixement del poder asiàtic o el Brexit.

Finalment, el Dr. Botella opina que el futur de la UE pot dependre dels resultats de les properes eleccions a molts dels països, a causa de l’eurofòbia manifesta d’alguns partits.  En qualsevol cas i per concloure, considera que per trobar solucions als problemes actuals serien fonamentals l’adopció de polítiques fiscals comunes i la consideració més seriosa de la multiculturalitat europea.

Després de la seva conferència es va obrir un debat, moderat per Francesco Camonita, on es van plantejar un seguit de problemes que podia presentar la materialització del federalisme: les desigualtats de poder, les indecisions en tant a que Alemanya agafi les regnes de la UE o la manca de representació política, problemes que la UE com a un dels agents principals de l’àrea internacional hauria d’afrontar.

Crònica de Marc Cano
(estudiant en pràctiques del Màster Universitari d’Integració Europea – UAB)

Trobareu més informació a:

Publicat dins de Activitats CDE, Podcasts, Tertúlies | Etiquetat com a | Comentaris tancats a Crònica de la tertúlia sobre federalisme a Europa

Podcast sobre el Tractat de Maastricht, notícies falses i ciberseguretat

El passat 8 de febrer vam col·laborar amb el programa El Nou Pregoner de Mataró Ràdio posant-los en contacte amb experts de la UAB sobre els temes destacats del magazine:

10:38′ – 25 Aniversari del Tractat de Maastricht, (Luis Escuder, vice-president d’European Horizons-UAB Chapter)

19:33′ – Notícies falses (Albert Guasch, president d’European Horizons-UAB Chapter i autor de l’article “Europa se pona las pilas contras las noticias falsas y la propaganda“)

29:45′ – Ciberseguretat (Josep Cañabate-Pérez, professor de Dret i advocat)

170216-1-el-pregoner

 

Publicat dins de Podcasts | Etiquetat com a , , | Envia un comentari

“A federal Europe…?”, propera tertúlia en anglès

És el federalisme europeu una entelèquia? o, pel contrari, ¿és ja una realitat en la que es podria aprofundir i esdevenir una solució per sortir de la crisi de projecte en què la UE es troba immersa?

El somni federal va néixer els anys 20 del segle XX i es manté com un moviment polític i social que aspira a la creació d’un superestat europeu. Sobre això hi ha moltes teories i inclús alguns autors consideren que la UE ja ha traçat la seva pròpia marca de federalisme constitucional.

El debat és obert i molt ample. Es per això que hem cregut interessant convidar al professor Joan Botella, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, perquè, des de la seva doble vessant de politòleg  i federalista convençut, ens expliqui com veu la UE actual i per què creuen, des de la institució que ell presideix, que una Europa federal seria socialment més justa.

Us animem a participar en la que serà la darrera tertúlia en anglès del curs 2016-2017 i que promet ser molt interessant:

A federal Europe….?
tertúlia amb Joan Botella,
moderada per Francesco Camonita

Centre de Documentació Europea,
Edifici E1, Seminari 2, planta 2

Dimecres, 15 de febrer, de 14:15 a 15:30h

Enllaços interessants a l’esdeveniment facebook

Contacte i inscripcions:
ce.doc.europea@uab.cat
Tfn: 93 581 16 81

Publicat dins de Activitats CDE, Tertúlies | Etiquetat com a , | Comentaris tancats a “A federal Europe…?”, propera tertúlia en anglès

TTIP: crònica de la tertúlia i entrevista al Sr. Ferran Tarradellas (Comissió Europea Barcelona)

post-foto-16174850_1314840208559908_1493997698684330483_n
El dia 17 de gener vam celebrar al Centre de Documentació Europea una tertúlia per tractar els punts a favor, en contra i les desconeixences que es presenten en el marc del tractat transatlàntic que es vol establir amb els EEUU
.

Aquest acte va constar d’una introducció del Sr. Mark Jeffery, Cap de Comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, que va anar seguida d’un debat, moderat per Francesco Camonita, en el que hi va haver força participació.

Per començar es va aclarir que el TTIP encara no és un acte jurídic, atès que només hi ha una intenció de poder desenvolupar-lo, que es va originar l’any 2013. Això no obstant, i, com era d’esperar, ja han començat a sorgir crítiques a les dues bandes de l’oceà.

També, en la seva introducció, M. Jeffery va posar èmfasi en dos aspectes interessants. D’una banda va cridar l’atenció sobre el fet que les polítiques comercials, que fins ara eren temàtica exclusiva dels experts, hagin acaparat l’atenció del debat públic. I, d’altra banda, va subratllar que el comerç internacional manté el 15% dels llocs de treball a la UE i que el volum d’exportació en relació als EEUU representa un 20% del total. En aquest mapa podreu veure informació detallada sobre les empreses exportadores de cada ciutat europea amb els EUA.

A continuació, i per desenvolupar la seva exposició, el Sr. Jeffery es va centrar en els següents aspectes:

  1. La situació política als EEUU i a la UE. En aquest punt va destacar que la UE ha pogut aconseguir mantenir-se en una posició forta, malgrat el context de globalització econòmica que tenim a l’actualitat. I també que caldrà esperar a veure com es desenvolupen les forces polítiques en ambdós territoris.
  2. Aquest projecte de tractat també cerca la possibilitat d’harmonitzar l’ordenament jurídic de la UE al que es desenvolupa als EEUU, evitant les barreres que obstaculitzen el comerç. Aquesta tasca es concreta en l’apropament de posicions quant a les exportacions, la defensa dels consumidors, el medi ambient o la propietat intel·lectual.
  3. El procés emprat per portar a terme les negociacions. En aquest apartat es destaquen: a) que es doni una autorització per poder negociar, b) que es pugui fer una redacció amb les propostes i c) la presa de decisions per arribar a un acord entre parts iguals.

Ara bé, degut al conjunt tant heterogeni que conforma la UE, fa que esdevingui encara més difícil el procés de negociació. Si sumem a aquest fet el poder que tenen les empreses multinacionals per desenvolupar-se, sembla evident que l’arribada a un possible acord haurà de passar per un seguit d’obstacles inevitables, però que el Sr. Jeffery considera que es podran deixar enrere.

Ja per acabar, i com a fruit del que acabem d’explicar, tot fa pensar que el procés de negociació serà llarg i que encara ens manquen dades sobre el desenvolupament del tractat per conèixer-lo. És per aquest motiu que s’han de destacar l’existència d’aquestes conferències que ens serveixen per tenir una opinió més fonamentada i amb més criteri sobre la situació actual del tractat transatlàntic.

Ana Katia Rodríguez & Marc Cano
(estudiants en pràctiques)

La crònica anterior és un encàrrec fet pel nostre Centre a dos dels nostres estudiants en pràctiques i que és bàsicament un resum tal i com ells van entendre el que s’havia explicat i debatut.

El seu treball es complementa amb l‘entrevista al Director de la Respresentació de la Comissió Europea a Barcelona, Sr. Ferran Tarradellas, que li ha fet el periodista Albert Guasch al programa El Pregoner de Mataró Ràdio, que dirigeix el Francesc Andrés Masoliver. La trobareu a partir del minut 20:45 del programa.

El Sr. Tarradellas ha respost amb molta claretat a totes les preguntes que li ha fet a l’Albert sobre les qüestions més controvertides que tenen a veure amb el TTIP. Són 28′ d’entrevista realment molt interessants en els que s’han tractat temes com la diferència entre harmonització, eliminació de barreres o cooperació regulatòria; el respecte al principi de precaució que preval a la UE;  els beneficis que podria suposar per a les Pimes o el paper del tribunal que es vol impulsar per resoldre conflictes entre inversors.

Publicat dins de Podcasts, Tertúlies | Etiquetat com a | 2s comentaris

Moltes felicitats Albert Guasch!

170117-1-albertAlbert Guasch Rafael ha estat escollit guanyador del Premi “Catalunya Europa Segle XXI” pel seu treball “An EU Treasury with Eurobonds: would it bring financial stability?“.

El jurat del Premi, format per Javier Solana, Antoni Castells, Maria Badia, Joan Manuel del Pozo i Eduard Vallory, ha adjudicat el premi a Albert Guasch després d’avaluar els 5 treballs presentats.

Guasch és llicenciat en Periodisme per la UAB i té un màster en Estudis d’Integració Europea, també per la UAB. Ha col·laborat amb el diari ARA i amb La Vanguardia i és co-fundador i president del think tank European Horizons-UAB Chapter, on actualment escriu articles d’anàlisi.

Albert Guasch és assidu de les activitats del Centre de Documentació Europea i s’ocupa, de forma voluntària, de fer les cròniques de les tertúlia al programa El Pregoner de Mataró Ràdio i sovint també en aquest bloc.

La publicació del treball i l’entrega del premi tindran lloc el febrer del 2017. El premi compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

Resolució del premi al portal de la Fundació Catalunya Europa.
Accés al treball presentat (RECERCAT)
Bases del Premi

Publicat dins de Premis | Etiquetat com a | Envia un comentari