Jornades de Sobirania Alimentària: sembrant alternatives

JornadesSA230Del 15 al 17 d’abril es duran a terme aquestes jornades de formació i sensibilització sobre la sobirania alimentària com a resposta a una situació d’empobriment i de fam. Tindran lloc Facultat de Biblioteconomia de la UB i combinaran xerrades, taules rodones, tallers i un geocatching sobre la ruta dels agronegocis a Barcelona.

La Fundació Autònoma Solidària, amb la col·laboració de la Fundació Solidaritat UB, el Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC i la Revista “Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas“, organitzem unes jornades de formació i sensibilització sobre la sobirania alimentària com a resposta a una situació d’empobriment i de fam. Tindran lloc del 15 al 17 d’abril a la Facultat de Biblioteconomia de la UB i combinaran xerrades, taules rodones, tallers i un “geocatching” sobre la ruta dels agronegocis a Barcelona.

La sobirania alimentària reivindica el dret dels pobles a definir les seves pròpies polítiques agràries i alimentàries -què mengem, com ho produïm i com ho comercialitzem-, incorporant criteris de producció ecològica i prioritzant el comerç a escala local. Des de fa més de 15 anys, llaurada des de la perspectiva de la pròpia pagesia, emergeix com una alternativa real davant les problemàtiques de la fam i la pobresa rural als nostres territoris i a escala global.

Les jornades Sobirania Alimentària: Sembrant alternatives a la universitat, que es celebraran del 15 al 17 d’abril a la Facultat de Biblioteconomia de la UB (Sants – Barcelona), volen ser un espai d’aprenentatge, debat i reflexió crítica entorn als models agroalimentaris, la sobirania alimentària com a proposta transformadora, especialment en un context de crisi sistèmica, i elpaper de l’educació superior en la promoció de paradigmes de desenvolupament més justos i sostenibles.

Des d’una doble mirada teòrica i pràctica, les activitats centrals de les jornades inclouran debats sobre la sobirania alimentària des de les visions feministes, altres models alternatius (economia solidària, decreixement i ecologia política), tallers de consum responsable o un mercat d’idees amb iniciatives diverses en aquest camp. També hi haurà dues taules d’experiències de docència i recerca universitària per a estimular la discussió al voltant dels reptes amb l’objectiu d’incorporar i generar coneixement en aquest àmbit des de les nostres universitats.

Les sessions aniran a càrrec de professorat universitari, joves investigadors i investigadores de diferents grups de recerca, i representants d’organitzacions socials i del sector rural com araVSF-Justícia Alimentària Global, la Xarxa d’Economia Solidària, el CRIC-Revista Opcionsi l’Escola de Pastors de Catalunya, entre d’altres. Les jornades finalitzaran el 17 d’abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola, amb una xerrada de l’euro-parlamentària Lidia Senra, membre del Sindicato Labrego GalegoVía Campesina.

La participació està reconeguda amb crèdits acadèmics per la UAB, la UPC i la UB. L’alumnat de la UAB que vulgui optar a la convalidació de crèdits (2 crèdits de lliure elecció o 2 crèdit ECTS) cal que realitzi inscripció prèvia, abans del 10 d’abril, mitjançant aquest formulari en línia. El voluntariat de la FAS pot inscriure-s’hi de manera gratuïta. Per a la resta de persones interessades, que no vulguin reconeixement de crèdits, l’entrada és lliure i gratuïta a totes les activitats.

El programa complet ja es pot consultar al blog “Universitat i Sobirania Alimentària”.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.