Calaix de llengua

Recursos i reflexions. El calaix de l'Ester Tur

set. 22 2017

La claredat

Posted in Reflexions sobre la llengua by Ester Tur Coll |

L’eficàcia d’un text és indestriable de la claredat a l’hora de presentar-hi les idees.

Hi ha alguns consells (regles d’economia i claredat) que podem tenir en compte per evitar estructures buides de significat, carregoses o difícils d’entendre.

Aquesta intervenció de l’Empar Moliner il·lustra l’opacitat d’alguns textos de l’Administració (amb humor, és clar).


No hi ha comentaris

set. 22 2017

Empobrir o enriquir?

Posted in Reflexions sobre la llengua by Ester Tur Coll |

Es parla sovint de l’empobriment del català: de la pèrdua de vocabulari i estructures genuïnes.

En aquest article de Martí Sales (Els mots i les coses II) hi podeu trobar una presentació sobre errors freqüents de lèxic i la correcció corresponent; també reflexiona sobre quin paper juguem en la pobresa o la riquesa del nostre parlar.

 


No hi ha comentaris

des. 05 2016

Novetats normatives. La nova ortografia catalana

Posted in Eines de consulta. Recursos by Ester Tur Coll |

L’any 2016 ha estat un any de canvis per a la normativa del català. L’Institut d’Estudis Catalans ha publicat la nova Gramàtica de la llengua catalana i també ha fet una nova versió de l’Ortografia catalana, que conté algunes modificacions.

Com que aprofundir en la nova gramàtica és complex (i vol temps) podeu començar fent un tastet dels canvis ortogràfics. A l’entrada Novetats ortogràfiques del blog de l’Optimot presenten els canvis de manera molt clara.

Accents diacrítics (reducció a 15 diacrítics; s’amplia)

Dièresi (canvis mínims respecte a la norma anterior, afecte els derivats cultes acabats amb el sufix -al)

Mots prefixats o compostos: r o rr com contrarevolució, arrítmia i corresponsabilitat (pocs canvis, lèxic específic)

Mots prefixats o compostos: amb e o sense e com poliesportiu, autoestop, termoestable (canvis mínims, lèxic específic)

Guionet en mots prefixats (es manté la norma en general; canvien els compostos amb no+adjectiu i també l’ús del guionet quan precedeix un sintagma. També hi ha altres qüestions relacionades amb aglutinacions i guionets: expressions lexicalitzades (sensesostre, contrarellotge), compostos repetitius (bitllo-bitllo, pica-pica, pengim-penjam), manlleus (aiguagim, ciclocròs, discjòquei), etc.

Aquests canvis encara no s’han introduït en la versió en línia del diccionari normatiu: diec2. Hi ha previst un període de vehiculació i implantació de 4 anys.


No hi ha comentaris

des. 05 2016

Errors ortogràfics al carrer

Posted in Recursos per aprendre by Ester Tur Coll |

A la pissarra del supermercat, en anuncis a revistes locals (o no tan locals), en rètols informatius… El carrer és ple d’errors d’ortografia. Detectar-los pot ser una bona manera d’entrenar el reconeixement visual i memoritzar la convenció.

Jaume Rafecas, un mestre de Vilafranca del Penedès, ha recollit un munt de fotografies d’errors d’ortografia reals i els ha classificat per temes al web L’ortografia al carrer. Cada tema  té una presentació de diapositives que conté les fotografies amb els errors i el model de correcció corresponent. Pot ser una manera diferent de repassar 🙂


No hi ha comentaris

des. 05 2016

Clàssics de la literatura catalana a la Xarxa

Posted in Fragments literaris by Ester Tur Coll |

Al llarg dels anys han anat apareixent diferents iniciatives a la Xarxa destinades a divulgar els clàssics de la literatura catalana.

Sovint s’han donat a conèixer en dates relacionades amb aniversaris de l’obra o l’autor, però els clàssics són clàssics: sempre és un bon moment per acostar-s’hi.


No hi ha comentaris

des. 03 2016

Un cop de mà, el full d’aclariments lingüístics

Posted in Recursos per aprendre by Ester Tur Coll |

Al CNL del Vallès Oriental editen cada mes un full d’aclariments lingüístics, Un cop de mà, que us pot anar molt bé per treballar el lèxic i ampliar el vostre coneixement de gramàtica.

Les seccions que conté són les següents: comentari lèxic (precisió lèxica: parells de paraules que es confonen, usos incorrectes de determinades paraules, etc.); el desvetllamots; etimologies (etimologies curioses); clica aquí (recomanació d’enllaços interessants); l’apunt de sintaxi; que diu que què (lèxic poc emprat) i dóna-hi un cop d’ull (dues frases que contenen errors freqüents per corregir).

 


No hi ha comentaris

des. 03 2016

Endrets, resseguir la geografia a través de la literatura. Rutes literàries

Posted in Fragments literaris by Ester Tur Coll |

A Endrets, Geografia Literària dels Països Catalans, hi podeu trobar fragments de diferents autors relacionats amb alguna població dels països catalans. Podeu fer la cerca per indrets o bé per autors. Us animeu a trobar un passatge del vostre racó preferit?

http://www.endrets.cat/

També podeu buscar rutes literàries d’autors i comarques de Ponent: Espais Literaris de Ponent


No hi ha comentaris

oct. 21 2016

El català genuí o el català del carrer?

Posted in Reflexions sobre la llengua by Ester Tur Coll |

Ja fa molts anys que es debat quin és el model de llengua que volem. Probablement, la qüestió rau a trobar un equilibri entre una llengua correcta i genuïna -però que queda lluny de la llengua real, la llengua que es parla- i una llengua percebuda com a natural i viva -però que és plena d’interferències del castellà i perd força interna.

També cal analitzar què entenem per llengua que es parla, llengua de carrer. A quin carrer? Cadascú de nosaltres percep com a naturals coses diferents i les expressions que no se senten “al nostre carrer” ens grinyolen.

Jo no tinc la resposta, però és interessant pensar-hi.

En els articles següents se’n parla:

El català de motllo, article de Marta Rojals

Xulos i tontos de Jordi Badia

La nova gramàtica ens acosta més al castellà? de Jordi Badia


1 comentari