Una solució tecnològica ajudarà a determinar el grau de discapacitat

Se trata del primer proyecto que abordará la Cátedra Indra-Fundación Adecco de investigación en Tecnologías Accesibles
de la UAB, que inicia su actividad tras el acuerdo alcanzado
por las tres entidades. La investigación y el desarrollo del sistema, dirigida por la profesora del Departamento de Traducción e Interpretación, Pilar Orero, se lleva a cargo en el Centro de Recerca CAIAC-UAB (Centro de Accesibilidad e Inteligencia Ambiental de Catalunya) de la UAB.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha començat els treballs per desenvolupar un sistema que, mitjançant l’aplicació de tecnologia, complementi el protocol d’avaluació existent en les Administracions Públiques per integrar persones amb necessitats especials en el món laboral. El projecte, denominat PROLOG, pretén aprofitar les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) i, concretament, algunes aplicacions dels videojocs com la tecnologia Kinect, per oferir noves eines complementàries als professionals en l’avaluació i teràpia d’algunes capacitats i habilitats.

El projecte PROLOG és la primera iniciativa que aborda la Càtedra Indra Fundació Adecco de Recerca en Tecnologies Accessibles de la UAB, que s’ha posat en marxa després de la signatura del conveni per part del rector de la universitat, Ferran Sancho, el director d’Indra a Catalunya, Manel Brufau, i el director general de la Fundació Adecco, Francisco Mesonero.

Els experts de la UAB definiran les competències, habilitats i capacitats bàsiques que s’han d’analitzar en cada cas, així com aquelles activitats que haurà de dur a terme la persona amb discapacitat per a ser avaluada. A partir d’aquesta informació, es desenvoluparan les diferents aplicacions amb les que l’usuari podrà interaccionar sense necessitat de cap comandament a distància, mitjançant l’adaptació de la tecnologia Kinect, que detecta els moviments de l’usuari.

A més de donar suport a la avaluació d’habilitats i capacitats, l’aplicació permetrà realitzar activitats de manteniment, així com dur a terme el seguiment de l’usuari, ja que crearà automàticament un historial de l’evolució de les seves habilitats i capacitats. Un dels objectius del desenvolupament d’aquesta tecnologia, és la possibilitat d’utilitzar aquest historial, en el futur, com a justificació per sol·licitar la incapacitació laboral davant l’Administració, la jubilació o valorar els nivells de risc laboral.

En l’actualitat els protocols que permeten mesurar el grau de discapacitat i d’inserció laboral són realitzats per personal especialitzat i és necessària la presència física de la persona tant en l’aprenentatge com en l’avaluació d’aquestes capacitats. La solució desenvolupada en el projecte PROLOG pretén complementar aquests protocols i ser d’utilitat tant per als usuaris, terapeutes o monitors com per a les empreses i l’Administració.

Els investigadors del Centre d’Investigació CAIAC-UAB (Centre d’Accessibilitat i Intel·ligència Ambiental de Catalunya), dirigits per la professora del Departament de Traducció i Interpretació de la UAB Pilar Orero, seran els responsables de desenvolupar la nova solució.
Compromís amb les Tecnologies Accessibles

Amb la nova Càtedra de la UAB són ja nou les Càtedres de Recerca en Tecnologies Accessibles que Indra, com a part de la seva responsabilitat corporativa, ha posat en marxa en col·laboració amb la Fundació Adecco i diferents universitats. L’objectiu és investigar i desenvolupar noves solucions i serveis que facilitin l’accés a la tecnologia i la integració social i laboral de les persones amb discapacitat.

La Càtedra de la UAB és, a més, fruit del conveni marc de col·laboració signat per Indra i la Universitat Autònoma de Barcelona el setembre de 2012. L’objectiu d’aquest acord és impulsar la signatura de convenis específics entre Indra i diferents grups de recerca de la UAB, així com el desenvolupament de projectes conjunts d’R+D+ I en diferents línies d’activitat. Igualment, està previst promoure les relacions acadèmiques per a la realització de seminaris i sessions de formació, l’intercanvi d’experiències i la mobilitat de professors i d’alumnes de postgrau de la UAB per a la formació en temes de recerca a Indra.

Via: uab.cat