Síndrome de Noé

Segurament n’haurem sentit més d’un cas. Persones que tenen un munt d’animals a casa, en unes condicions higièniques i de benestar pèssimes  i que sovint no mantenen bones relacions amb els veïns. Aquest perfil  respon al síndrome de Noé, una denominació no oficial per un trastorn que encara no està tipificat. Tot i que es podria pensar que es tracta d’una patologia lleu, en realitat les conseqüències en salut mental, salut pública i benestar animal són molt greus.

Recentment l’Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració d’investigadors de la UAB adscrits a l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions ha organitzat un seminari a l’entorn d’aquest síndrome. Jaume Fatjó, doctor en veterinària i Paula Calvo, llicenciada en bioquímica i màster en etologia clínica veterinària han estat al capdavant. Aquest seminari ha estat una bona ocasió per presentar l’estudi que els investigadors volen dur a terme a la província de Barcelona.

Segons les dades de què es disposa sobre població general  un 76% dels casos afecta dones, i d’aquestes un 70% viuen soles, fet que és significatiu ja que un dels desencadenants pot ser que falli la xarxa social i la persona la supleixi amb la presència d’animals, tot i que en altres casos la causa és endògena, sovint amb un historial d’abandonament  o maltractes durant la infantesa. Pel que fa la distribució per edat el major nombre de casos es produeix entre els 40 i els 60 anys, un 37%, i sobretot a patir dels 60, amb un 46%.

Jaume Fatjó explica que la intervenció és complicada ja que sovint la persona rebutja l’ajuda. A més la manca de protocols a l’hora d’actuar encara ho dificulta més. D’altra banda el fet que la patologia no estigui inclosa en els manuals, fa que hi hagi menys recerca, i en un cercle viciós, si hi ha menys recerca hi ha menys possibilitats que entri en els manuals.  Segons Fatjó cal fer un registre amb dades epidemiològiques i sobretot canviar la percepció, ja que a l’Estat espanyol encara no hi ha prou consciència de la malaltia.  

Font: Síndrome de Noé / Mercè Miralles.- Presència.- núm. 2063 (9-15 setembre 2011), p. 28-31  

Agraïm als editors del Grup El Punt per haver-nos facilitat l’article i haver-nos-en autoritzat la difusió.

About MGS