Més de la meitat dels experiments amb transgènics a l’aire lliure es realitzen a Espanya

transgenicos-experimentación

Amigos de la Tierra denuncia que el 67% dels cultius transgènics experimentals de la Unió Europea estan a Espanya.
El Govern ha permès que el 67% dels assajos experimentals a l’aire lliure, que s’han realitzat a la Unió Europea (UE) durant els últims anys, tinguin lloc al nostre país segons dades oficials.
Sol·licita al Govern que abandoni les seves polítiques a favor dels transgènics després de l’escàndol de contaminació amb blat transgènic il·legal que ha sacsejat el mercat internacional. L’escàndol del blat transgènic no autoritzat, trobat recentment als EUA, confirma els perills que Amigos de la Tierra ha denunciat en nombroses ocasions.

El cas de la contaminació de blat resulta especialment greu, ja que gran part d’aquest cereal es destina a l’alimentació humana.

A Espanya hi ha una sol·licitud pendent d’aprovació per experimentar amb blat transgènic a Fuente Palmera (Còrdova). La política opaca del Govern al voltant dels experiments a l’aire lliure amb transgènics ha convertit Espanya en el laboratori de les multinacionals del sector.

Una sentència del Tribunal Europeu de Justícia obliga a publicar la ubicació exacta dels camps transgènics. No obstant això el Ministeri es nega a proporcionar aquestes dades, tot i les reiterades sol·licituds de Amigos de la Tierra.

Mentre els experiments a Espanya han augmentat un 25% en tan sols 4 anys, Monsanto va anunciar la setmana passada la seva retirada de la resta d’Europa.
Espanya i Portugal són els únics països europeus que continuen expandint els cultius transgènics de l’empresa biotecnològica, posant en risc a la seva ciutadania, el medi ambient i l’agricultura.

“Demanem al Govern que compleixi la llei i publiqui aquesta informació perquè els agricultors i agricultores dels voltants puguin protegir-se de la contaminació, i els veïns i veïnes de la localitat sàpiguen on s’estan fent aquests experiments en el seu entorn més immediat” va afirmar Blanca Ruibal, responsable d’agricultura i alimentació de Amigos de la Tierra.

El 80% de les sol·licituds d’experimentació a Espanya són realitzades per empreses multinacionals, amb Bayer al capdavant amb setze sol·licituds, seguida per Monsanto i KWS amb sis experiments cadascuna. Tant Bayer com Monsanto tenen un conegut historial d’escàndols de contaminació: el 2006 va ser l’arròs de Bayer el que va envair la cadena alimentària, aquest any ha estat el torn de Monsanto, responsable del cas de la contaminació amb blat.

“Volem saber quines mesures prendrà el Govern per assegurar que el blat il·legal de Monsanto no arriba als nostres plats. És hora que el ministre comenci a prendre decisions a favor de la ciutadania i no de les grans multinacionals “va declarar Ruibal.

 

Més informació:

http://www.ambientum.com/boletino/categorias/noticias-medio-ambiente-agroalimentacion.asp

About 0000794