Revistes

1. Introducció

2. Revistes digitals

3. Repositoris catalans

4. Buscar articles

5. Factors d’impacte, eines bibliomètriques, acreditació

6. Revistes d’Educació digitals produïdes per la UAB i altres informacions

 

 

 

1. Introducció

  • Per conèixer el fons de les revistes sobre Educació, tant impreses com digitals, cal fer consulta al catàleg.
  • És recomanable fer la consulta per títol si es coneix. Si no es coneix el títol, es pot buscar per tema. En aquest cas, s’acostuma a afegir el terme “Revistes” a continuació de l’encapçalament de matèria. Per exemple: Educació — Revistes . Vegeu guia de la biblioteca “Cerca de revistes per tema en el catàleg” (PDF, 3 pàgines)
  • La cerca avançada del catàleg permet limitar una consulta per paraula clau a tipus de document “Revista” i “Revista electrònica”. Vegeu aquesta pantalla [9/4/15]:

RevistesCataleg150409

 

  • S’entén per revista digital la que es pot consultar a text complet per Internet, ja sigui perquè la Universitat hi està subscrita, o perquè és gratuïta. Normalment l’accés al sumari de cada número de revista i al resum dels articles -si n’hi ha- acostuma a ser d’accés lliure i gratuït per Internet. Vegeu el següent apartat 2. Revistes digitals.
  • Les revistes en paper sobre Educació es troben a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats (edifici B, dins de la Facultat de Filosofia i Lletres). Consulteu-ne la guia

 

 

2. Revistes digitals

Les revistes digitals (de tots els temes) també podeu trobar-les a través del buscador de revistes integrat a Trobador+. Permet la consulta per ordre alfabètic, i també per matèria (en aquest cas, educació està a la subcategoria “Ensenyament i activitats professionals”, dins la categoria “Arts i humanitats”).

Aquí teniu una pantalla il·lustrativa:

130909Revistes02

La majoria d’aquestes revistes són d’accés corrent (és a dir, que donen accés als darrers números publicats). De vegades, però, tenen un període d’embargament respecte els números més recents -pot ser del darrer any o menys-). Depenent del proveïdor, podeu donar-vos d’alta en el servei d’alerta de les publicacions per rebre els sumaris quan apareix un nou número d’una revista determinada.

Per a revistes retrospectives, teniu accés a dos portals, JSTOR (cerca per tema “Education”) i Periodicals Archive Online (anar a cerca avançada i “consultar materias de publicación” i escollir “Education”), que permeten cercar a text complet, de manera que podeu trobar aquells articles que, degut a la seva antiguitat, no estan buidats a cap base de dades.

Recordem que el text complet dels articles de les revistes digitals, amb accés restringit a la comunitat de la UAB, poden ser consultats des d’ordinadors propis a través del servei del servei ARE Accés als Recursos Electrònics.

Inici de la pàgina

 

 

3. Repositoris catalans

Segons l’Enciclopèdia Catalana consultable per internet, repositori vol dir: “Sistema informàtic on s’emmagatzema la informació d’una organització amb la finalitat que els seus membres la puguin compartir”, i és un concepte lligat al d'”arxiu obert”, o sigui, consultable de manera lliure i gratuïta.

Aquests són els repositoris on hi participa la Universitat Autònoma de Barcelona i on, entre d’altres materials, trobareu revistes electròniques catalanes (vegeu també el darrer apartat 6. Revistes d’Educació digitals produïdes per la UAB):

Pintura de Cezanne

Imatge: El pare de Cézanne llegint ‘L’Événement’ (1866), de Cézanne.

 

 

4. Buscar articles

Per a la cerca d’articles, o sigui, per saber què s’ha publicat en revistes sobre un tema, consulteu l’apartat de Bases de dades bibliogràfiques d’aquesta guia.

Si el que interessa és obtenir el text de l’article, un cop se’n coneix la cita, cal fer consulta al catàleg pel títol complet -no abreujat- de la revista que el conté. Consulteu la guia “Com trobar… articles de revista” del Servei de Biblioteques.

Una altra opció, tenint en compte la quantitat creixent de fons digital de la Universitat, és fer una cerca a través del “Localitzador d’articles” de Trobador+. És recomanable iniciar la sessió com usuari.

Teniu en compte que les referències obtingudes dels articles (així com també el text complet de l’article en el seu cas) es poden incorporar amb el gestor de referències Mendeley a una base de dades personal, a partir de la qual es poden gestionar.

Inici de la pàgina

 

 

5. Factors d’impacte, eines bibliomètriques, acreditació

A més, si esteu interessats en els factors o índexs d’impacte de les revistes podeu consultar:

 

6. Revistes d’Educació digitals produïdes per la UAB i més informació

Revistes de producció pròpia (incloses a RACO, esmentat a l’anterior apartat 3. Repositoris)

També podeu accedir a El Quiosc, un recull de diaris i revistes d’arreu del món amb especial atenció a Catalunya i la resta d’Espanya, elaborat per la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB.

Inici de la pàgina