maig 05 2017

Educació física, jocs i esports : exposició bibliogràfica

Posted in Educació física, Informacions Biblioteca by Irma Martorell |

Arrel de la celebració de la Setmana Saludable i Sostenible a la Universitat Autònoma de Barcelona (24 a 28 d’abril de 2017) aprofitem l’exposició bibliogràfica que la Biblioteca d’Humanitats organitza mensualment  (i, en aquest mes de maig, dedicada a Educació) a les taules expositores (a la planta baixa, a l’inici de l’escala), per explicar l’organització del fons sobre educació física, jocs i esports.

A nivell de localització dins la Biblioteca d’Humanitats (Edifici L), l’educació física com a tal està classificada en el número  37.038, a la primera planta (prestatgeries  58 i 59). Aquesta classificació està creada exclusivament per a la biblioteca, ja que a la Classificació Decimal Universal  (un exemplar de la qual es pot consultar a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, vegeu enllaç o vegeu versió en línia) no existeix.

És una classificació apropiada per  seguir amb la coherència del grup 37.03 on es classifica en general la “formació de la intel·ligència i de la personalitat” i on es troben també l’educació moral (37.034), l’educació social (37.035) i l’educació artística (37.036).

En connexió amb l’educació física, a continuació trobem la subclasse 37.038.1, amb els llibres sobre Psicomotricitat, i la subclasse 37.038.2, amb els llibres sobre Sòciomotricitat.

O sigui, a la primera planta s’hi troba (prestatgeries 55 i 56):

37.038 Educació fïsica     
37.038.1  Psicomotricitat    (vegeu també 159.946.2)
37.038.2 Sociomotricitat

 

La major part d’obres sobre psicomotricitat es troben a la Biblioteca d’Humanitats, en l’apartat 37.038.1, però també se’n troben al grup de Psicologia (159.946 Funcions motrius, 159.946.2 Psicomotricitat) i també en les biblioteques de Medicina. Bona part es refereix al desenvolupament dels infants.

Quant a la sòciomotricitat (o socio-motricitat) és difícil trobar-ne una definició, però vindria a ser la combinació d’aspectes psicomotrius amb la interacció amb altres, o també: jocs o esports en equip. Vegeu també els articles: Informes d’educació física : proposta d’un model (també en castellà) (1995), del professor de la UAB A.D. Galera; i Aprendizaje cooperativo en educación física para la inclusión de alumnado con rasgos autistas, de J. Heredia Moreno i D. Duran Gisbert (també de la UAB).

Cal tenir en compte que a la primera planta també hi ha una secció de llibres sobre “jocs educatius”, o sigui, els jocs com a mètode didàctic, a  la classe 371.382 (prestatgeria 61).

La Classificació Decimal Universal destina la classe 79 a “Diversions, jocs, esports” . El conjunt d’aquesta temàtica està dividida en les plantes 2a i 3a de la biblioteca. (A la 3a planta s’hi troba: 791 Cinema, 792 Teatre i 793 Dansa).

A la 2a planta,  s’hi troba (al final de la prestatgeria 25), principalment:

794/795   Jocs      (vegeu també 371.382 Jocs educatius, a la primera planta)
796   Esports    (vegeu també 37.038 Educació física a la primera planta)
796:159.9   Esports – aspectes psicològics
796:301   Esports – aspectes socials
796(03)   Esports – diccionaris
796(467.1)   Esports – Catalunya
796-056           Esports – segons característiques personals
796.011    Esports – filosofia
796.071.5   Esports – ensenyament
796.091.2     Preparació esportiva
796.1    Esports, jocs a l’aire lliure
796.33   Futbol, rugbi
796.4   Gimnàstica. Acrobàcia
796.5   Excursions, esports d’orientació
796.9   Esports d’hivern, esquí
797   Esports aquàtics i aeris

 

Val a dir que no s’ha de confondre l’ensenyament en general dels esports (796.071.5), encara que sigui per als infants, amb l’educació física (37.038) que té lloc, majoritàriament, en els centres educatius, dins del currículum escolar. Ara s’observa com també es parla d’altres aspectes com els valors d’inclusió, ensenyament en anglès, etc.

També cal esmentar que el grup de llibres d’aspectes psicològics de l’esport (796:159.9) ha crescut bastant arrel de la revalorització que han experimentat darrerament aspectes com la motivació, la constància, el treball en equip, etc.

I a la segona planta també, a la secció infantil, tenim els  llibres per a infants sobre dansa, jocs i esports amb la signatura topogràfica I 793 (prestatgeria 106).

Vegeu en aquests enllaç la tria de llibres, de publicació recent, per a l’exposició bibliogràfica.

 

Cerca al catàleg

Per trobar documents relacionats amb aquests conceptes,  podeu consultar el catàleg de les biblioteques pels encapçalaments de matèria:

Educació física

Psicomotricitat

Jocs

Esports  i Esportistes

La millor manera de consultar quins llibres tenim de “Sociomotricitat” és a partir de la signatura topogràfica 37.038.2, ja que no existeix un encapçalament de matèria específic.

Tenir en compte que gràcies a la consulta per encapçalament de matèria, també es recuperen els llibres que puguin estar al dipòsit de la Biblioteca (i que cal demanar amb el formulari electrònic preparat a tal fi, o bé reservar-los per recollir-los a l’endemà). També inclou la localització del Centre d’Estudis Olímpics de la UAB.

I també els recursos electrònics  (llibres i tesis i treballs de recerca en línia, per data) i revistes (impreses i electròniques, per ordre alfabètic) (els enllaços porten a consultes per cerca avançada).

També es pot consultar pel nom dels esports: atletisme, bàdminton, basquetbol, ciclisme, equitació, esquí, excursionisme, futbol, gimnàstica, judonatació, tennis, etc.

 

Tot aquest fons respon principalment a la necessitat de l’estudi i la recerca per part de la Unitat de Didàctica de l’Educació Corporal del Departament de la Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal . Respecte a la docència, aquí teniu les assignatures relacionades amb Educació física per assolir els graus d’Educació Infantil i Educació Primària.

Els enllaços porten a la bibliografia recomanada existent a la biblioteca:

Les assignatures optatives de 4t curs de Grau d’Educació Primària són les que proporcionen la Menció en Educació Física.

Cap dels exemplars de l’exposició pertanyen a bibliografia bàsica.

Imatge de la notícia del XV Postgrau de Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys


This entry was posted on divendres, 5 maig, 2017 at 12:32 and is filed under Educació física, Informacions Biblioteca. You can follow any responses to this entry through the feed. Both comments and pings are currently closed.

Els comentaris estan tancats.