juny 22 2017

Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia FIETxs2017

Posted in Educació, General by Irma Martorell|

Organitza -entre altres-: Equip de Desenvolupament Organ160707ForumIntEducacioITecnolitzacional -EDO-  de la Universitat Autònoma de Barcelona. Data, hora i lloc: 27 de juny, de 8.30 a 20h a Bellaterra ( Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona).Lema: Les tecnologies digitals en els nous escenaris d’aprenentatge. Inscripció: oberta. Més informació: web del Fòrum, i notícia a la web de la UAB.

Imatge i informació extretes de la web del Fòrum.


No hi ha comentaris

juny 20 2017

TIC i joves: reflexions i reptes per al treball educatiu

Posted in Educació, Educació científica by Irma Martorell|
“Estat de la qüestió sobre joves i TIC, a partir d’una visió inclusiva, que dona a conèixer la relació dels joves i adolescents amb les noves tecnologies i l’ús i el consum què en fan. Conté un seguit de recomanacions per orientar les intervencions públiques i els professionals que duen a terme actuacions en l’àmbit de la joventut.

Fernández-Planells, Ariadna; Masanet, María José; Figueras-Maz, Mònica.
Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, 2016. 68 p. (Aportacions; 54)”

Al catàleg de les biblioteques trobareu documents relacionats amb aquesta matèria a partir de la consulta per paraula clau: d:((innovacions tecnologiques) or internet) and d:(adolescents or joves)

Text i imatge de la notícia del Butlletí DIXIT Juny 2017 #172 . Es pot consultar en línia.

 


No hi ha comentaris

juny 08 2017

X(p)rimenta premia els millors vídeos d’experiments originals fets per joves

Posted in Educació científica by Irma Martorell|

El Jurat de la iniciativa X(p)rimenta 2017 ha distingit enguany 12 vídeos d’experiments científics originals sobre temes ben diversos: l’ús de galetes sucades amb llet per comprendre els plegaments geològics; la construcció d’una antena parabòlica per a gravar el cant dels ocells; el disseny d’una mà hidràulica casolana; o d’una petita piscina on observar com les ones creen interferències…  Tot plegat es tracta de vídeos d’experiments fets per nens i joves i que poden servir d’exemple per a la realització d’experiències similars.

Al catàleg de la UAB trobareu també documents relacionats amb aquesta notícia a partir de la consulta per l’encapçalament de matèria “Ciència — Ensenyament” en general, i en concret: “Ciència–Ensenyament audiovisual” i “Ciència — Experiments” i “Ciència — Experiències per a infants

Imatge i notícia del butlletí de Recerca en Acció


No hi ha comentaris

maig 31 2017

Guia amb recursos d’informació sobre Educació social

Posted in Educació social by Irma Martorell|

El Centre de Documentació de Serveis Socials DIXIT ha publicat una Guia bàsica d’informació i recursos documentals sobre l’educació social a Catalunya  (pdf de 31 pàgines).

Inclou un apartat de definicions d’educació social, estudis a Catalunya, col·legis professionals, premis i jornades, recursos, centres de documentació especialitzats, bases de dades i documentació de referència.

Al catàleg de la UAB trobareu també documents relacionats amb aquesta notícia a partir de la consulta per l’encapçalament de matèria “Educació social” i “Educadors socials“.

Text i imatge de la notícia del Butlletí DIXIT Maig 2017 #171 


No hi ha comentaris

maig 29 2017

VI Mostra d’Espais didàctics per a treballar les ciències experimentals a les aules d’educació infantil

Posted in Educació científica by Irma Martorell|

La jornada  es desenvolupa en el marc de l’assignatura Didàctica del Coneixement del Medi Natural Social II, de 3r curs del Grau d’Educació Infantil de la UAB, i està coordinada per les professores Genina Calafell i Neus Banqué, del Departament de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals de la Facultat de Ciències de l’Educació.

Tindrà lloc avui, 29 de maig, de 16.30 a 18.30 hores, a la Plaça de les Oliveres, de la Facultat de Ciències de l’Educació.

Al catàleg de la UAB trobareu també documents relacionats amb aquesta notícia a partir de la consulta per l’encapçalament de matèria “Ciència — Ensenyament primari“, “Ciències naturals — Ensenyament primari” i també, per recuperar llibres de text: “Ciència — Ensenyament primari — Llibres de text” i “Ciències naturals — Ensenyament primari — Llibres de text“.

Text i imatge de la notícia a la web de la UAB.

 


No hi ha comentaris

maig 23 2017

Tot Dansa 2017: jornades joves de creació artística

Posted in Educació artística by Irma Martorell|

TOT DANSA és un projecte educatiu impulsat conjuntament per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre i que, aquest any, comptarà amb la participació de l’OBC. El projecte s’adreça a alumnes de centres educatius de secundària i batxillerat de Barcelona. El projecte té com a objectiu principal fomentar i donar a conèixer la dansa contemporània en el territori. (Notícia a la web de l’Auditori)

Dijous 25 de maig, a les 11:00 h i a les 18:00 hores, a la Sala MAC del Mercat de les Flors (carrer Lleida, 59), tindrà lloc la cloenda del projecte educatiu, creatiu i artístic Tot Dansa 2017. Una iniciativa que aquest curs escolar 2016-17 ha comptat amb la participació d’uns dos-cents joves, de 7 instituts públics de secundària de la ciutat, que ballaran peces interpretades per una formació musical de l’Escola Municipal de Música de Nou Barris. (Notícia a la web d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona).

Al catàleg de la UAB trobareu també documents relacionats amb aquesta notícia a partir de la consulta per l’encapçalament de matèria “Dansa” en general, i en concret: “Dansa — Ensenyament“.

Imatge de la notícia de la web d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.


No hi ha comentaris

maig 17 2017

VI Jornades Repensem l’escola: avancem col·lectivament?

Posted in Educació by Irma Martorell|

Organitza: Moviment de Renovació Pedagògica de Girona conjuntament amb la Fundació Ser.gi, el Servei Educatiu del Gironès i el Col·legi de Pedagogs de Catalunya . Data i lloc:  20 de maig 2017, de 8.45 a 13.45, a Girona (Escola Annexa-Joan Puigbert. C/ Isabel la Catòlica 24). Lema:
Avancem col·lectivament? Quins reptes tenim per caminar cap a una educació alliberadora i equitativa? Inscripció: fins el dia d’avui, 17/5/17. Més informació:  notícia a la web de la Fundació i notícia a la web del Moviment.

Al catàleg de les biblioteques de la UAB trobareu documents sobre el tema d’aquesta notícia amb la consulta per encapçalaments de matèria:  ensenyament — innovacions.

Imatge de la notícia a la web del Col·legi.


No hi ha comentaris

maig 05 2017

Educació física, jocs i esports : exposició bibliogràfica

Posted in Educació física, Informacions Biblioteca by Irma Martorell|

Arrel de la celebració de la Setmana Saludable i Sostenible a la Universitat Autònoma de Barcelona (24 a 28 d’abril de 2017) aprofitem l’exposició bibliogràfica que la Biblioteca d’Humanitats organitza mensualment  (i, en aquest mes de maig, dedicada a Educació) a les taules expositores (a la planta baixa, a l’inici de l’escala), per explicar l’organització del fons sobre educació física, jocs i esports.

A nivell de localització dins la Biblioteca d’Humanitats (Edifici L), l’educació física com a tal està classificada en el número  37.038, a la primera planta (prestatgeries  58 i 59). Aquesta classificació està creada exclusivament per a la biblioteca, ja que a la Classificació Decimal Universal  (un exemplar de la qual es pot consultar a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, vegeu enllaç o vegeu versió en línia) no existeix.

És una classificació apropiada per  seguir amb la coherència del grup 37.03 on es classifica en general la “formació de la intel·ligència i de la personalitat” i on es troben també l’educació moral (37.034), l’educació social (37.035) i l’educació artística (37.036).

En connexió amb l’educació física, a continuació trobem la subclasse 37.038.1, amb els llibres sobre Psicomotricitat, i la subclasse 37.038.2, amb els llibres sobre Sòciomotricitat.

O sigui, a la primera planta s’hi troba (prestatgeries 55 i 56):

37.038 Educació fïsica     
37.038.1  Psicomotricitat    (vegeu també 159.946.2)
37.038.2 Sociomotricitat

 

La major part d’obres sobre psicomotricitat es troben a la Biblioteca d’Humanitats, en l’apartat 37.038.1, però també se’n troben al grup de Psicologia (159.946 Funcions motrius, 159.946.2 Psicomotricitat) i també en les biblioteques de Medicina. Bona part es refereix al desenvolupament dels infants.

Quant a la sòciomotricitat (o socio-motricitat) és difícil trobar-ne una definició, però vindria a ser la combinació d’aspectes psicomotrius amb la interacció amb altres, o també: jocs o esports en equip. Vegeu també els articles: Informes d’educació física : proposta d’un model (també en castellà) (1995), del professor de la UAB A.D. Galera; i Aprendizaje cooperativo en educación física para la inclusión de alumnado con rasgos autistas, de J. Heredia Moreno i D. Duran Gisbert (també de la UAB).

Cal tenir en compte que a la primera planta també hi ha una secció de llibres sobre “jocs educatius”, o sigui, els jocs com a mètode didàctic, a  la classe 371.382 (prestatgeria 61).

La Classificació Decimal Universal destina la classe 79 a “Diversions, jocs, esports” . El conjunt d’aquesta temàtica està dividida en les plantes 2a i 3a de la biblioteca. (A la 3a planta s’hi troba: 791 Cinema, 792 Teatre i 793 Dansa).

A la 2a planta,  s’hi troba (al final de la prestatgeria 25), principalment:

794/795   Jocs      (vegeu també 371.382 Jocs educatius, a la primera planta)
796   Esports    (vegeu també 37.038 Educació física a la primera planta)
796:159.9   Esports – aspectes psicològics
796:301   Esports – aspectes socials
796(03)   Esports – diccionaris
796(467.1)   Esports – Catalunya
796-056           Esports – segons característiques personals
796.011    Esports – filosofia
796.071.5   Esports – ensenyament
796.091.2     Preparació esportiva
796.1    Esports, jocs a l’aire lliure
796.33   Futbol, rugbi
796.4   Gimnàstica. Acrobàcia
796.5   Excursions, esports d’orientació
796.9   Esports d’hivern, esquí
797   Esports aquàtics i aeris

 

Val a dir que no s’ha de confondre l’ensenyament en general dels esports (796.071.5), encara que sigui per als infants, amb l’educació física (37.038) que té lloc, majoritàriament, en els centres educatius, dins del currículum escolar. Ara s’observa com també es parla d’altres aspectes com els valors d’inclusió, ensenyament en anglès, etc.

També cal esmentar que el grup de llibres d’aspectes psicològics de l’esport (796:159.9) ha crescut bastant arrel de la revalorització que han experimentat darrerament aspectes com la motivació, la constància, el treball en equip, etc.

I a la segona planta també, a la secció infantil, tenim els  llibres per a infants sobre dansa, jocs i esports amb la signatura topogràfica I 793 (prestatgeria 106).

Vegeu en aquests enllaç la tria de llibres, de publicació recent, per a l’exposició bibliogràfica.

 

Cerca al catàleg

Per trobar documents relacionats amb aquests conceptes,  podeu consultar el catàleg de les biblioteques pels encapçalaments de matèria:

Educació física

Psicomotricitat

Jocs

Esports  i Esportistes

La millor manera de consultar quins llibres tenim de “Sociomotricitat” és a partir de la signatura topogràfica 37.038.2, ja que no existeix un encapçalament de matèria específic.

Tenir en compte que gràcies a la consulta per encapçalament de matèria, també es recuperen els llibres que puguin estar al dipòsit de la Biblioteca (i que cal demanar amb el formulari electrònic preparat a tal fi, o bé reservar-los per recollir-los a l’endemà). També inclou la localització del Centre d’Estudis Olímpics de la UAB.

I també els recursos electrònics  (llibres i tesis i treballs de recerca en línia, per data) i revistes (impreses i electròniques, per ordre alfabètic) (els enllaços porten a consultes per cerca avançada).

També es pot consultar pel nom dels esports: atletisme, bàdminton, basquetbol, ciclisme, equitació, esquí, excursionisme, futbol, gimnàstica, judonatació, tennis, etc.

 

Tot aquest fons respon principalment a la necessitat de l’estudi i la recerca per part de la Unitat de Didàctica de l’Educació Corporal del Departament de la Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal . Respecte a la docència, aquí teniu les assignatures relacionades amb Educació física per assolir els graus d’Educació Infantil i Educació Primària.

Els enllaços porten a la bibliografia recomanada existent a la biblioteca:

Les assignatures optatives de 4t curs de Grau d’Educació Primària són les que proporcionen la Menció en Educació Física.

Cap dels exemplars de l’exposició pertanyen a bibliografia bàsica.

Imatge de la notícia del XV Postgrau de Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys


No hi ha comentaris

Next »