Com trobar Àsia Oriental al catàleg de les biblioteques de la UAB

El fons de les biblioteques de la UAB es pot localitzar consultant el catàleg. Si busqueu un document concret, podreu trobar-lo cercant pel nom de l’autor, pel títol, etc.

En el cas de voler saber de què disposem sobre un tema haureu de fer una cerca per matèria. Les matèries del catàleg es basen en la traducció al català de les Library of Congress Subject Headings. És a dir, els encapçalaments de matèries, o Llibresthesaurus, que fa servir la Biblioteca del Congrés dels EUA.

Quines matèries?

No és possible fer un llistat complet del total de matèries que us interessen, però el que farem és una petita ullada per aprendre a cercar per matèries. Proveu de fer les comandes següents:

Àsia Oriental ; Xina ; Japó ; Corea

Si aneu passant pantalles. Trobareu, per exemple:

Japó – Història //  Xina – Política i govern // Corea – Religió

A més, hi ha matèries que no trobareu sota el nom del país sinó al contrari. Primer hi ha la matèria i després el lloc geogràfic, com ara:

Arqueologia – Japó //  Nacionalisme – Xina // Música – Corea // Teatre – Xina // Cinema – Japó // Dones – Corea

I coses més concretes?

Altres matèries més específiques les podeu trobar directament, com ara:

Guerra de Corea //  Xintoisme // Cerimònia japonesa del te // Tibet //Orientalisme // Poesia japonesa // Literatura xinesa // Taiwan // Kabuki // Filosofia oriental // Cal·ligrafia xinesa

També podeu cercar per llengua, per trobar tant llibres de text com diccionaris i altres materials. Proveu amb:

Coreà (Llengua) // Japonès // Xinès

Per a trobar pel·lícules cinematogràfiques ho haureu de fer cercant pel títol de la pel·lícula, o, si ho preferiu, cercant per autor noms de directors, actors, o altres, com per exemple:

Kurosawa Akira o Chen Kaige

Pel que fa a la música tradicional, la matèria que heu de fer servir al catàleg és Música folklòrica. La trobareu subdividida per països, com ara Música folklòrica – Xina. També podeu buscar intèrprets o cantants al camp autor.

Recordeu que podeu buscar noms de persona com a matèria per localitzar documents que en parlin. Per exemple, podem cercar:

Mao, Zedong com a autor,  per a veure’n les obres escrites per ell, i

Mao, Zedong com a matèria, per a veure les obres que tracten sobre ell.

Cal recordar que, al catàleg, també hi trobareu referències ; per entendre’ns, termes no acceptats que remeten a termes vàlids. Vegem-ho amb un exemple.

Àsia de l’est

Àsia de l’Est no s’utilitza en aquest catàleg. Cerqueu per Àsia Oriental

Per a més informació consulteu la guia “Com cercar per matèries” de les biblioteques de la UAB.