març 17 2017

Conferència de Ládio Veron

Posted in Congressos, conferències... by F. Xavier Beltrán Montosa|

ladioEl 21 de març, la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà una xerrada del representant indígena Ládio Veron, que parlarà sobre la realitat de les comunitats guarani-kaiowa del Brasil. Veron viatja a Catalunya per difondre la situació dels guarani-kaiowa i establir una xarxa de cooperació a Europa. L’acte tindrà lloc a les 11,30 h, a l’aula 601, i està organitzat pel Departament d’Antropologia Social i Cultural.

Les comunitats guarani-kaiowa es veuen afectades per una ordenança del govern brasiler de Michel Temer que els dificulta -com també als altres pobles originiaris del país- obtenir el registre legal de les seves terres o mantenir-lo si ja l’havien obtingut. L’ordenança afavoreix els interesos empresarials a la zona i debilita el paper de la Fundació Nacional de l’Indi (FUNAI), l’òrgan més representatiu dels consells indígenes. Veron, a més, denuncia els tràmits burocràtics interminables als quals s’ha d’enfrontar qui vulgui protestar judicialment, així com la repressió que s’exerceix sobre les mobilitzacions reivindicatives.

Veron ha estat designat per realitzar aquest viatge per la gran assemblea guarani-kaiowa (Aty Guaçu). L’objectiu és establir contactes a Europa per bastir una xarxa internacional de suport a la seva causa i convidar les organitzacions involucrades a la xarxa a viatjar a Mato Grosso do Sul per prendre contacte amb les comunitats guarani-kaiowa i cooperar amb elles.

Notícia extreta del web UAB


No hi ha comentaris

març 09 2017

Migration and Europe: Summer course

Posted in Formació by F. Xavier Beltrán Montosa|

summerlogosDel 3 al 7 de juliol tindrà lloc el curs “Migration and Europe: borders, mobility and the future of the EU” a Middlesex University, London.

The Summer School is a joint effort of Middlesex University, the Universitat de Barcelona and the Universitat Autònoma de Barcelona and is planned to take place in London from the 3rd to the 7th of July 2017. The course is designed to provide participants with an understanding of some major and interconnected issues concerning European migration and mobility.

 

Més informació aquí


No hi ha comentaris

març 02 2017

Curs de Maria Dabringer

Posted in Formació by F. Xavier Beltrán Montosa|

curs_monograficEls dies 8 i 9 de març tindrà lloc el curs monogràfic “Introduction to Anthropology of Food and Consumption” a càrrec de Maria Dabringer (University of Vienna, Austria).

En el marc del “Teacher Exchange Program” del Màster Internacional CREOLE, la professora Maria Dabringer (University of Vienna, Austria) presenta un curs monogràfic de 8h. de durada en anglès sobre “Introducció a l’Antropologia del menjar i del consum alimentari” on tractarà aspectes com la significació dels processos de globalització i hibridació en el consum alimentari o la relació entre el consum alimentari i la identitat, les relacions socials i les relacions de poder, tot plegat amb exemples de Llatinoamèrica. El curs està dirigit als alumnes de Màster i de doctorat del Departament d’Antropologia de la UAB. Als assistents que ho desitgin se’ls hi podrà emetre un document de constància d’assistència.
Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres
Data: Dimecres 8 i Dijous 9 de març de 2017, 10:00 a 14:00h.


No hi ha comentaris

febr. 13 2017

Un sitio donde quedarse

Posted in Cinema by F. Xavier Beltrán Montosa|

c4jkp0sw8aa6acmDimarts 21 de febrer es projectarà “Un sitio donde quedarse“, a les 10h a la Sala de Cinema UAB.

 

Dentro del marco del cinefórum “Primavera de cine AFIN”, se proyecta Un sitio donde quedarse, un film dirigido por Marta Arribas y Ana Pérez de la Fuente. Explica la historia de Samya y Adrián, dos adolescentes con un pasaje vital de inestabilidad y carencias afectivas. A los 18 años, tuvieron que salir del centro de acogida y enfrentarse solos a una vida independiente en Madrid. Después de muchas dificultades, estos dos jóvenes han encontrado apoyo, compañía y estímulos para seguir luchando gracias a Mario, Carlos y Bea, tres educadores que están a su lado.

 

Podeu veure el tràiler https://www.youtube.com/watch?v=gliloJqDksw

 

 


No hi ha comentaris

febr. 06 2017

Trobada ACPA: Antropologia i Educació

Posted in Congressos, conferències... by F. Xavier Beltrán Montosa|

acpaDijous 16 de febrer té lloc la trobada professional de l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia (ACPA) “Antropologia i Educació“.

Programa:

18.00 – 19.15 Taula rodona: Els reptes i el potencial de la tasca antropològica en l’àmbit educatiu.

Amb la participació de:

Montserrat Garcia Picañol – Directora EAP B_44. Coordinadora Servei Educatiu de Cerdanyola. Pedagoga, antropòloga i logopeda, amb màsters en Assessorament Psicopedagògic i en Antropologia social i cultural.

Miryam Navarro – Especialista en Educació i en Desenvolupament. Doctoranda en Antropologia Social i Cultural per la UAB.

Carmen Salcedo – Directora d’Innovació educativa de UpSocial. Doctora en Antropologia Social i Cultural.

Pepi Soto – Doctora i professora titular d’Antropologia Social a la UAB. Especialitzada en Antropologia de l’Educació i experta en la incorporació de l’Antropologia a les institucions educatives

19.15 – 19.30 Dinàmica de networking.

19.30 – 20.30 Treball en grups: identificació i projecció de propostes d’acció professional en l’àmbit educatiu.

20.30 – 21.00 Posada en comú del treball en grups: propostes col·laboratives.

Més informació al web de l’ICA, d’on hem extret la imatge


No hi ha comentaris

gen. 19 2017

Seminari del Proyecto De Investigación Lakatos

Posted in Congressos, conferències... by F. Xavier Beltrán Montosa|

GRAFODivendres 3 de febrer de 2017 té lloc el seminari d’Héctor Ortega, Josep Puigbó, Pablo Tardío, (Grupo De Investigación Pila (Proyecto De Investigación Lakatos En Antropología), “Creando e-spacios para la participación popular en el patrimonio: el caso de la comunidad gay en Sitges

Esta comunicación presenta una propuesta para el tratamiento del patrimonio de forma horizontal e interactiva: el e-SPACIO, así como la prueba piloto que hemos realizado con la comunidad gay de Sitges. Hasta la fecha, hemos presenciado procesos de patrimonialización verticales y arbitrarios, dirigidos desde unas instituciones que funcionan como lobbies de la memoria. Este hecho ha provocado la exclusión de algunos sectores de la sociedad en la construcción de su pasado y, en consecuencia, en el entendimiento de su presente, condicionando a la vez su futuro. Nosotros proponemos el e-SPACIO para afrontar esta problemática. Se trata de una herramienta para la construcción patrimonial de modo horizontal, colectivo y que vive tanto en el espacio físico como en el telemático, haciendo uso de las TIC (tecnologías de la información y de la comunicación).

Més informació al web de GRAFO, d’on hem extret la imatge


No hi ha comentaris

gen. 10 2017

Seminari d’Aline de Andrade Ramos Cavalcanti

Posted in Congressos, conferències... by F. Xavier Beltrán Montosa|

GRAFODivendres 13 de gener de 2017 té lloc el seminari d’Aline de Andrade Ramos Cavalcanti (Doctoranda del Departament d’Antropologia Social i Cultural i Becària del Programa CAPES -Brasil-). “Libertad para nacer: un análisis del discurso de humanización del parto en películas documentales activistas”.

El debate sobre humanización de la asistencia al parto es, en la actualidad, uno de los temas más polémicos del campo de la salud. La investigación llevada a cabo analiza la noción de humanización entendida como legitimidad de la Medicina Basada en Evidencias (MBE), para comprender que esta vertiente se constituyó como un campo hegemónico de la producción del discurso de la asistencia al parto. En este seminario, se presentan documentales activistas, entendidos como productos culturales, que ayudaran a entender el debate que se esconde tras las imágenes sobre cómo el modelo de humanización del parto lejos de romper con las lógicas del gran capital parecen funcionar como estrategias de actualización del capitalismo biomédico y de la manutención de las relaciones de poder sobre el cuerpo femenino.

Més informació al web de GRAFO, d’on hem extret la imatge


No hi ha comentaris

des. 19 2016

Vacances de Nadal

Posted in Informacions Biblioteca by F. Xavier Beltrán Montosa|

gif_catala_logoLes biblioteques de la UAB romandran tancades durant les vacances de Nadal (del 24 de desembre al 8 de gener). Teniu disponibles els següents espais com a sales d’estudi:

*La Sala de Revistes de la Biblioteca Humanitats (edifici B), de 00:00 a 24:00
Des de les 07:00 del dia 24 de desembre fins a les 8:30 del 9 de gener
(tancat de les 21:00h del dia 31 de desembre fins a les 9:00h del dia 1 de gener)

*La Sala d’Estudi de la Plaça Cívica
Del 27 de desembre al 8 de gener de 9:00h a 21:00h
(tancada els dies 31 de desembre i 1 de gener)

*La Biblioteca d’Humanitats (Edifici L)
Del 2 al 8 de gener de 2017 de 9h a 24h

*Enguany, la Sala d’Estudi UAB (planta -2 i -3 de la Biblioteca de Socials) restarà tancada per obres

 

Consulteu tots els horaris


No hi ha comentaris

Next »