BCS

Biblioteca de Ciències Socials

nov 20 2014

25 aniversari de la Convenció del Dret dels Infants

EL 20 de novembre Dia Internacional de l’Infant, es celebra el 25è Aniversari de la Convenció del Dret dels Infants de les Nacions Unides. Més de 190 països del món la van signar i ratificar.

País-Basari-Bebe-254-150x150La C.D.I. conté 54 articles basats en quatre principis fonamentals: la no discriminació; l’interès superior de l’infant; el dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament; i el respecte a les seves opinions. Així també en podem destacar el dret a una família, a ser protegit dels conflictes armats, a ser protegit de tractes negligents, a ser ben nodrits, a disposar el més alt nivell possible de salut, a l’educació i a ser protegit de l’explotació en el treball. La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona n’ha fet una notícia i la UNICEF també en fa ressò.

En podeu consultar la resolució 44/25 de la Assamblea General de les Nacions Unides aquí.

A nivell estatal podeu consultar el BOE de 31 de desembre de 1990. Per trobar més documentació al catàleg de Biblioteques de la UAB cerqueu per materia Drets dels infants i Infants (dret internacional).


No hi ha comentaris

nov 13 2014

XIX edició del Concurs de Joves Sociòlegs

Posted in ciències socials, premis i concursos, sociologia by Susana Ubach |

Un any  més es convoca el Concurs de  Joves Sociòlegs . Els objectius del premi són promoure la investigació sociològica entre els joves investigadors i contribuir a l’estímul i el desenvolupament del treball de recerca en Ciències Socials a Catalunya.

Cal presentar un treball d’investigació sociològica, teòric o empíric i inèdit, del qual es valorarà l’enfocament innovador, el rigor metodològic i la solidesa argumental.Logotip de l'Associació Catalana de Sociologia

Poden prendre part en aquesta convocatòria:

 • els graus en sociologia en els darrers tres anys
 • els estudiants de doctorat
 • els doctorats en sociologia en els darrers tres anys i equips de treball novells (els membres del quals han de complir els requisits anteriors)

La dotació del premi és de dos mil euros (2.000 €). Es pot concedir un accèssit.

L’Associació Catalana de Sociologia promourà la publicació del treball o dels treballs premiats a la Revista de l’Associació Catalana de Sociologia.

Podeu consultar les bases del concurs i la informació completa en aquest enllaç.

Termini obert fins al 2 de desembre de 2014

 


No hi ha comentaris

nov 03 2014

Seminari sobre Antisemitisme

Posted in antisemitisme, ciències polítiques, congressos i jornades by Oriol Castells Prims |

Aquest dimecres i dijous dia 5 i 6 de novembre, a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona (Plaça de Lesseps, 20), tindrà lloc el “III Seminari Internacional sobre Antisemitisme”. Aquesta iniciativa és a càrrec de la Fundació Baruch Spinoza i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona.

El seminari compta amb la direcció científica de Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona. A més, hi participen altres politòlegs i sociòlegs, com també persones d’altres disciplines de tot el món.
Cartell del Seminari
Durant el Seminari podrà visitar-se l’exposició “Jueus. Just Like You”. Aquesta exposició pretén desfer molts dels prejudicis i estereotips que circulen sobre els jueus arreu del món.

Les ponències tocaran diversos aspectes relacionats amb l’antisemetisme, com ara la judeofòbia i el conflicte amb els palestins, les claus ideològiques de l’antisemitisme, l’odi antijueu a les xarxes socials, els prejudicis antisemites en les ONG i el terrorisme antisemita, entre d’altres temes.

El seminari és d’inscripció gratuïta, però les places són limitades.

 Programa i inscripcions.

 


No hi ha comentaris

oct 29 2014

Monogràfic sobre el sociòleg Raymond Boudon en el nou núm. de la revista “Papers : revista de sociologia”

Posted in revistes electròniques, sociologia by Susana Ubach |

Fotografia de Raymond BoudonUs volem presentar l’últim número de la publicació  Papers : revista de sociologia del Departament de Sociologia de la UAB.

Es tracta d’un monogràfic dedicat a Raymond Boudon, un dels grans noms de la sociologia de l’individu.

El sociòleg francès, mort l’abril del 2013, va ser conegut per les seves investigacions sobre la mobilitat social i la desigualtat d’oportunitats, així com per la defensa de l’individualisme metodològic.

Podeu accedir al text complet dels articles en anglès al web de la revista.

Aquí teniu el sumari dels articles:

 • “Raymond Boudon: un teòric social analític”, de Jordi Tena Sánchez.
 • “Per què vaig esdevenir sociòleg?“, de Raymond Boudon
 • “Del positivisme als mecanismes generatius: el programa de recerca pioner de Raymond Boudon”, de Mohamed Cherkaoui
 • “Raymond Boudon: una retrospectiva”, d’Ángeles Lizón Ramón.
 • “L’explicació de tot. Una avaluació crítica de la teoria de Raymond Boudon que explica les creences descriptives i normatives, les actituds, les preferències i la conducta“, de Karl-Dieter Opp.
 • “Existeixen molts tipus de racionalitat?“, de Pierre Demeulenaere.
 • “Explicacions basades en raons i sociologia analítica. Una rèplica a Boudon“, de Gianluca Manzo.
 • “Contagi social i homofília en una xarxa romàntica: una anàlisi de simulació“, de Francisco Linares Martínez.
 • “L’art de les autocreences. Una aproximació boudoniana a la identitat social“, de Fernando Aguiar
 • “Raons i causes biològiques. Algunes reflexions sobre la teoria de la racionalitat ordinària de Boudon“, de Francisco José León Medina.


També podeu consultar els documents que tenim d’aquest autor a les Biblioteques de la UAB.

 

 


No hi ha comentaris

Next »