La meva ciutat: ALACANT

Alacant és la ciutat en què he estat la major part de la meua vida.
Encara que no vaig nàixer a Alacant, em sent alacantí, per això la  conec molt bé. Alacant és una ciutat del Mediterrani que viu principalment del turisme. No és una ciutat molt gran, encara que hi ha mesos en què està plena de gent, sobretot a l’estiu quan, passejant pel carrer, escoltes molta gent parlant anglès, alemany, francès… A Alacant s’hi parla castellà i valencià, que és pràcticament el mateix que el català.  El millor que tenim és el clima i, si t’agrada prendre el sol, hi ha moltes platges per a disfrutar. I si no t’agrada la “caloreta”, també pots visitar el castell de Santa Bàrbara, que es troba a la part alta d’una muntanya en el centre de la ciutat i que es diu “la cara del moro” perquè s’assembla a una cara. Des del castell es pot veure tota la ciutat i tota la badia d’Alacant, inclosa l’illa de Tabarca… La gent es molt oberta. Es diu que els d’Alacant sempre anem endavant i que l’alacantí és “borratxo i fi”. Això es veritat a finals de juny, quan celebrem les Fogueres de Sant Joan, la nostra festa major. Com diu l’himne d’Alacant, aquesta és la millor terra del món!

OLDENBURG

Oldenburg és una ciutat a la Baixa Sàxonia i és una ciutat universitària amb 160.000 habitants més o menys. És al nord-oest i és a prop d’Hamburg i Amsterdam. És una ciutat interior però el mar és a 100 km. S’hi parla alemany com es parla a la televisió. Hi fa molt fred a l’hivern i de vegades hi neva. A l’estiu hi fa calor però només unes tres setmanes l’any. La primavera i la tardor són curtes a Oldenburg. Hi tenim estius suaus i hiverns llargs.

Ara molts estudiants vénen a Oldenburg per estudiar, però també per treballar i viatjar. Es diu que Oldenburg és una de les ciutats més boniques per viure a Alemanya. És una ciutat antiga i turística. Té un parc amb un castell molt gran i un barri antic que val la pena veure.

A Oldenburg hi ha molta marxa  a la zona del centre, especialment els caps de setmana, on hi ha molts bars i tanquen normalment entre les cinc i les set de la matinada. Als joves els encanta anar a aquella zona els caps de setmana però també entre setmana.

BORDEUS
Per aquest exercici vull presentar la meva ciutat, Bordeus: té més o menys dos cents quaranta mil habitants i és la cinquena ciutat més poblada de França. A més a més, és la capital de la regió d’Aquitània. Està situada al sud-oest de França. És a prop de l’Oceà Atlàntic i del bosc de les Landes.
M’agrada viure en aquesta ciutat perquè és molt dinàmica: hi ha moltes festes. Per exemple, la festa del vi, la festa del riu i les “épicuriales” que són una fira a l’aire lliure on hi ha molts bars per menjar, beure i descansar.
A Bordeus hi ha molts monuments com la Plaça de les Quinconces, la plaça més gran d’Europa, la Plaça de la Borsa, que té un mirall d’aigua, i una llama de circ, que s’ha fet famosa després d’agafar el tramvia amb cinc joves una matinada.
Més informació a http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/xarxes/joves-ebris-roben-llama-circ-twitter-2807030

LIMA
Lima és la capital del Perú. S’anomena la ciutat blanca perqué té molts llocs turístics on la gent pot relaxar-se i disfrutar d’unes bones vacances. És el centre cultural, economic i futbolístic del meu país. Té trenta-sis milions d´habitants més o menys. És al centre de la regió costa perque el Perí té 3 regions: costa (a prop del mar), “sierra” (més andina), selva (més tropical, on hi fa molta calor). S´hi parla l’espanyol i a vegades el quètxua (llengua materna en el període dels inques). Hi fa calor, fred i mai hi neva a l´hivern.
Ara molts estrangers vénen a Lima per poder-hi treballar, perquè saben que aquest lloc es un món d’oportunitats. Té molts llocs com per exemple el Parc d´Aigua, el parc de l’amor, la platja Punta Hermosa i San Bartolo, entre altres llocs.

BOGOTÀ
La meva ciutat es diu Bogotà Districte Capital. Té més de 8 milions d’habitants. És la capital de la República de Colòmbia i és la ciutat mes gran de Colòmbia. És al centre del país, a la Serralada Oriental dels Andes. S’hi parla el castellà. Hi fa fred. Hi plou i està ennuvolat tot l’any.
És una ciutat gran, sorollosa, moderna, poblada i una mica contaminada. Bogotá és el centre administratiu, econòmic i polític de Colòmbia. La meva ciutat té molts festivals i fires a l’any: el Festival Iberoamericà de Teatre, Fira Internacional del Llibre de Bogotà, ArtBo (Fira Internacional d’Art de Bogotà), el Festival de Rock al Parc i el Festival de Cinema Europeu.
La meva ciutat té 58 museus i més de 70 galeries d’art, per exemple el Museu Nacional de Colòmbia i el Museu de l’Or.

Bogotà té aiguamolls al seu voltant. A Catalunya tenim els Aiguamolls de l’Empordà:

Els fonemes del català són aquests:

http://www.xtec.cat/~cllombar/tl/transcripcio.htm

En aquest document (U1 Lletres i fonemes) teniu una presentació sintètica de les lletres i fonemes del català.

I en aquest document hi ha una presentació més detallada.