Diari de pràctiques (1)

Què tenen en comú una dona russa, un noi italià, una parella de Sevilla, un noi de la República Dominicana, un home pakistanès i una noia basca? Una gran motivació per aprendre català. Una motivació que la posen en pràctica als cursos que ofereix el CPNL, concretament al districte de Nou Barris, al barri de Porta. Aquest serà el centre on realitzaré les pràctiques del Postgrau, per fi, podré veure en acció tots els mecanismes que cal activar perquè una classe d’adults d’ L2 funcioni.

Nou Barris és un districte de Barcelona situat a la part nord de la ciutat, separat de Sant Andreu per la Meridiana, i tocant, per la part nord, a Collserola. Va ser un barri d’acollida d’obrers als anys 60 i actualment, com la resta de Barcelona en general, és un barri d’acollida de nouvinguts de la segona onada migratòria. Els habitants amb nacionalitat sud americana és la més nombrosa, fet que es reflecteix a les aules de català.

La meva primera part de les pràctiques consisteix en introduir-me dins del centre i veure el funcionament de les activitats que s’hi duen a terme. Per tant, la primera prova a passar ha sigut arribar al CNPL de Nou Barris, per una noia desorientada que ve d’una ciutat no gaire gran a vegades pot arribar a ser una gran gimcana. Però bé, primera prova ha estat superada i la Roser, la delegada de Nou Barris, m’ha acollit molt amablement. M’ha presentat el personal que hi havia per allà, alguna professora, la noia que s’encarrega de realitzar activitats de dinamització lingüística, la dona de fer feines… en definitiva, un món de dones!

El centre s’encarrega d’organitzar cursos de diferents nivells per a qui ho demani, ja sigui d’acolliment lingüístic, és a dir, cursos inicials i bàsics, com també de nivells superiors. Per tal de seguir un mateix model a les classes, les professores utilitzen un material creat pel mateix CPNL de Barcelona. Després cada professora hi posa el seu toc de gràcia o ho adapta depenent del funcionament dels grups.

També realitzen formació específica, cursos adaptats a diferents àmbits, normalment creen vincles amb empreses per tal de formar treballadors concrets, per exemple, dirigit als xinesos que treballen a restaurants, o bé, a auxiliars d’infermeria. En aquest aspecte també es poden crear materials específics.

Per altra banda, trobem nombroses activitats extres; en primer lloc, les activitats de dinamització lingüística que es creen dins la mateixa aula, com anar a fer una visita al Parlament; en segon lloc trobem un altre tipus de dinamització lingüística més externa a l’aula, oberta al públic en general. La dinamitzadora de Nou Barris va idear el Club del Joc, on es troben, la gent interessada, en una cafeteria per tal de jugar a jocs de taula. Com també iniciatives de clubs de lectura bàsics. En tercer lloc, cal mencionar el servei de Voluntariat per la Llengua, per practicar el català entre catalanoparlants i gent que l’està aprenent, aquest curs, l’acte de cloenda del VxL acabarà, justament, en un acte de cloenda lligat als actes del Tricentenari 1714- 2014.

En definitiva, veiem un conglomerat d’activitats, relacions, classes, dinamitzacions, amb un únic objectiu: normalitzar el català. Amb tot aquest reguitzell de propostes, una servidora, hi anirà participant i treien el nas. Ja us aniré explicant com va!

                           nou barris

cpnl

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.